icon

Upozornila som mamu na jej správanie, ona mi vynadala

23. júl 2023

Trvá to už dlhšie, že sa moja mana do mnou baví ako keby som bola cudzia… ani nie malé decko, kebo aj k deťom treba byt slušný.Hučí po mne, keď ju niečo naštve,potom zistí, že za to nemôžem, obviní ma, že som jej stratila veci, pritom nie, niečo sa ma opýta, kým odpivedám skáče mi do reči a seká ma otázkami netrpezlivo, naposledy na mňa vyletela včera, môj malý syn sa hral s jej okuliarmi a zabudla ich u nas. Písala mi, že blli drahé, tak ich hľadaj. Našla som, ale ani ahoj, ani ďakujem, ani prosím…. len príkaz ako psovi.
Možno som mala byť ticho (ako vždy), ale už ma to naštvalo, napísala som jej: a prosím, ďakujem ? píšeš mi ako psovi
A ona: máš mi odpísať a nerozoberať,
Tak som jej napisala , že je drzá (ano, aj ja som teraz) a reakcia: vies, s kym si pises? tak prestan
Tiez som sa opytala, ci teda aj ona vie, s kym si pise?

Akoze, mam dost, mam byť vždy ticho? lebo mama za to, ze je mama sa moze spravat takto ?
a ja mam vediet, s KYM sa rozpravam, mam drzat klapacku? podotykam, ze mam pomaly 40 rokov

Co by ste robili ? vzdy mavnut rukou ? ci dobre, ze dostala zrkadlo svojho spravania?

zuzanka.zuzu
23. júl 2023

@portret7 a je to tu - ustipacny komentár o dokonalej rodine. bolo to treba? je ti lepšie?

zuzanka.zuzu
23. júl 2023

@kandelabra ešte že sa je na koho vyhovoriť... psychológov beriem dosť s rezervou, nezriedka to idú študovať ľudia čo majú problémy sami so sebou. takže fatálne vyhlásenie že za zlý vzťah môže vždy rodič je asi nedostatkom praxe. určite nebolo najvhodnejšie riešiť čokoľvek smskou 🙈 to snáď chápe každý pricetny človek... a vybuchla. proste mala zvoliť iné slová v iný čas. nie uprostred hádky.

oslo1
23. júl 2023

Mne sa zda, ze toto je normalne spravanie starsej generacie na Slovensku. Ziadne prosim, dakujem, budes si priat. Nevideli to u svojich rodicov, tak ani Oni to nerobia. K cudzim ludom sa budu spravat privetivo, ale k vlastnym detom stroho. Bed to nakoniec videos aj v obchodoch, nemocniciach a podobne.
Kamarat vo svojej medzinarodnej firme dlho myself ucit ludi na recepcii, ze ked niekto pride, tak sa maju usmiat a pozdravit.
Na som v UK, Tu sa slusnost vstepuje od narodenia. A teda, raz som dohovarala synovi a on mi na to povadal, ze sa my nepaci, ako sa s nim rozpravam.
Je to strasne, ale ja som sa tejto privetivosti, a to som Bola vzdy Mila a usluzna, naucila az v UK.

letfenixa
23. júl 2023

@oslo1 ani v škole ku nám nikto nebol milý. Kedysi, keď som prvýkrát pozerala seriál The Closer, tak ma fascinovalo, ako Kyra Sedgwick stále poprosi a podakuje. A snažím sa to aplikovať všade. Ale vstepene to nemám, mám to naučené a robím to s uvedomenim si, nie automaticky.

kandelabra
23. júl 2023

@zuzanka.zuzu ja si myslim, ze kazdy pricetny clovek sa zamysli nad tym, co sa mu ten druhy sanzi povedat, hlavne ak mu na nom zalezi. A je jedno, ci to napisem do sms alebo poviem.

letfenixa
23. júl 2023

@zuzanka.zuzu prečo je to problém, že to rieši cez sms? Komunikovali tak, tak to napísala. Čo jej ma o 2 týždne, keď sa osobne stretnú, povedať- a vieš mama, pred 2 týždňami si ku mne bola drza v sms.

zuzanka.zuzu
23. júl 2023

@kandelabra to vážne? 🙂 nie takto to u ľudí predsa nefunguje... nie cez sms. a už vôbec nie voči osobe vo vzťahu matka-dcera. však skús takto odpísať napr. elektrikárovi, šéfovi 😉 viac im potom už písať ani nemusíš 🙊 ale už sme sa zasekli takže idem radšej variť

zuzanka.zuzu
23. júl 2023

@letfenixa vážne sa pýtaš či je problém vztah riešiť cez sms??? to snáď nie 🙈 a toto bol jediný problém za celý ich život? nie, toto je ich bežná celoživotná komunikácia, nahromadil sa pocit krivdy/neúcty a autorka vybuchla... naozaj nemám záujem viac tu komunikovať. napísala som svoj názor, kludne si vlastným matkám píšte aj nadávky ak si myslíte že je to ok. je idem už variť 😀

kandelabra
23. júl 2023

@oslo1 presne! Po prichode z UK moji rodicia doslova cumeli, ze aka som slusna! Poprosit a podakovat aj dietatu, hoci aj malemu, je tu uplne normalna vec.
@zuzanka.zuzu a autorku od detstva ucil komunikacii v rodine kto? Matka. A sme doma, nech sa ti obed podari! 🙂

majada35
23. júl 2023

Keď chces riešiť nejakú zmenu u niekoho, je dôležité správny čas! Nemalo zmysel vybuchnúť. Nenastavila si jej zrkadlo, pretože to aj tak nevidela. Akurát si ju zranila. je to tvoja matka, nie kamarátka. Úcta by tam mala byť stále. Povedať svoj názor, to áno, ale asertivne. Ak chces dosiahnuť cieľ. Sadnúť, komunikovať, vyjadriť svoj postoj, vecne a hlavne v kľude. Aj sms by to išlo, ak by si zvolila iný štýl a iné slová. Povedz jej, že ťa to mrzí, že si vybuchla, ale že, už dlhší čas ťa trápi, ako sa s tebou rozpráva. A prednes svoj názor.. V tom zmysle. 🙂

portret7
23. júl 2023

@zuzanka.zuzu čo bolo na tom uštipačne? Ak máš super mamu, buď za ňu vďačná…tiež som za veľa veci vďačná. Ale nezhadzuj autorku…pokial si nezažila, nepochopíš.

letfenixa
23. júl 2023

@zuzanka.zuzu Veď nepíš.

barborachors
23. júl 2023

predpokladám že tvoja mama ma aspon 60 rokov. V tomto veku zacina byt človek necitlivy, lutostivy a egocentrik. Ako dieťa. Staroba je navrat do detstva. Proste jej to uz nemysli. Priprav sa na to ze o par rokov to moze byt aj horsie, bude vsetko vycitat a nebude racionálne uvažovať. To je staroba. Nemeraj si s nou ego. Staroba meni usudok, mozog aj emócie. Ty si este mladá, tak to nechaj tak. Ona si totiž neuvedomuje svoje správanie voči tebe.

jj298
Odpoveď bola odstránená
natuska87
23. júl 2023

Nebudeme my sestry? Ja to mám to isté...🤦

majada35
23. júl 2023

@jj298 rozumiem, matka sa žiaľ, nezmení ..ale to nie je riešenie bojovať s ňou, hádať a byť drzý. Názor áno, ale nie arogancia...To sú také zabo-mysie vojny, treba vedieť kedy má zmysel reagovať a kedy sa stiahnuť. Z úcty k rodičom, aby to neskôr človek neľutoval...aké už bude neskoro...

jj298
Odpoveď bola odstránená
majada35
23. júl 2023

@jj298 to ti verím ... Žiť s takymi komplikovanymi ľuďmi je veľmi ťažké, niekedy asi utrpenie...preto je ideálne osamostatniť sa... Prispôsobovat sa celý život musí byť extrém ..vtedy to bude asi o tých priekoch a treniciach.. ale o dobré vzťahy by sa mali usilovať obidve strany. Ak to nejde, tak proste meniť či sa dá a hľadať iné riešenie - vlastné bývanie.

alickapusinka
23. júl 2023

za mňa by bol s ňou kontakt 0.Ak sa s tebou tak baví ako zo sopľou. To že je tvoja mama neznamená že sa bude s tebou baviť ako sa jej zachce. Mne je to jedno či je to matka, teta ujo, úrady, alebo aj riaditeľ podniku ten ak na mňa zvyšuje hlas na toho tak krivo pozriem že mu je s toho až zlé. Ja sa tak chovám tak ako sa bavia ľudia so mnou ja s nimi. Tak AJ ty sa bav s mamou takým spôsobom ako ONA s tebou. Ak sa ťa opýta čo to má znamenať tak jej povedz že ako ONA k tebe tak TY k nej. To jej ukažeš ako sa správa nastav jej zrkadlo.

kristinka92
23. júl 2023

matka sa s tebou rozpráva ako s prašivou handrou…😳 ja by som taký kontakt uťala a dovidenia. máš to za potreby aby sa k tebe niekto takto choval? je úplne jedno kto ona je. keby sa s tebou takto bavi kolegyna/ kamarátka/ šéf tak by to v poriadku nebolo však? takze prečo by si to matke mala tolerovať?? keď ona k tebe uctu a rešpekt nemá… takto nech sa bavi so psom ale nie s vlastnou dcérou.

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
jj298
Odpoveď bola odstránená
kristinka92
23. júl 2023

@jj298 úprimne? áno. aj matka sa ma vedieť správať k vlastným deťom slušne a s úctou. neplatí to len opačne. toto ma od slušnej komunikácie veľmi ďaleko a nevidim dôvod prečo by to musela autorka akceptovať a nechat so sebou takto zachádzať.

autor
23. júl 2023

@kandelabra
@kandelabra
@portret7
@zuzanka.zuzu
@maranta_leuconeura
@maryetta
@lucitta9
@0silvia0
pytate sa ma este par veci, tak odpoviem hromadne:
- my s mamou komunikujeme aj slovne, ale teraz mi proste napisala, potrebovala rychlo vyriesit… ale to nie je dovod na nerespektujucu komunikaciu, nie ?

- ku sestre sa takto nesprava a to si sestra k bej dovoluje ovela viac a horsie veci, napr. ich beriem autom, sestra sa posadi dopredu a mamu necha natlacit sa nedzu autosedacky dozadu… ked sa ozvem, ze nech ide ona dozadz, tak mama zahriakne mna, ze co zase riesim

- moja mama sa tvari a mysli si, ze ju maju vsetci radi, ze je nekonfliktna, priatelska, chce toto o sebe sirit, len aby vyzneka ako ta dobra…. nema rada asertivnych ludi ako som ja, ona v tom vidi neslusne rypave spravanie, mma sko tu, co si vyzaduje maniere, uctu….

- viem, ze to nepochopi
- viem, citim a spravim to tak, ze nebudem s nou komunikovat

- odjakziva som bola a musela byt ta zodpovedna, spolahliva, dobre dievcatko, kebo ak nie,ak som nala radikalnejsi nazor, narobila mi take stavy viny…. nic take ako prijatie necitim, zijeme popri sebe, ake viem, ze si mysli svoje o mne, na rozhivory s nou uz nemam energiu

- nasi su rozvedeni, vychadzam viac s otcom, ale vzdy sme nsmu lutovali, aj ona zo seba robila chuderu, s otcom to nebolo lahke a casto mu vyhadzuje na oci, ze som ako on

autor
23. júl 2023

@kristinka92 nie, ja urcite nepojdem do extremov mamu odstrihnut…. ale trosku si dat odstup, pauzu, nech si uvedomi, a mozno si nie…. tak pauzu kvoli sebe, nech teraz na mna nehuci…. ake som si vedoma, ze nas na rada, aj deti, pomoze, navari…. ale to ju neooravnuje takto so mnou komunikovat. Ako zena som ju dorastla, aj ako matka som ju dorastla, takze komunikacia musi prebiehat medzi dvomi rovnocennymi zenami.

autor
23. júl 2023

@jj298 suhlasim…. mama nie je kolegyna, preto nas to tak boli…. lebo odstrihnut sa nechceme a ani ostat v tomto nie je dobre

jj298
Odpoveď bola odstránená
mapypotkancek
23. júl 2023

Slušne, ale jasne by som jej povedala, že sa so mnou takto baviť nebude. Opakovane. A nech sa uráža, čo jej hrdlo ráči, ja by som bola vždy slušná a neutrálna. A komunikovala s ňou minimálne.

0silvia0
23. júl 2023

@jj298 netreba uplne odstrihnut, ale razne obmedzit. U nas sa to tiez udialo. Mama prekrocila iste hranice a teraz sa stretavame max. raz do tyzdna na hodinu. Nakupim ked potrebuje, donesiem lieky, ale debila robit zo mna nikto nebude, ani moja matka. A take veci co ty pises, ze kupila krajsie tenisky a skolu v prirode. Tak take u nas nebolo, lebo moja mama mi kupila, co ona uznala za vhodne a moj nazor neakceptovala. A skoly v prirode vtedy neexistovali, a keby existovali, tak radsej nejdem. Mala som zabrany pytat peniaze navyse, lebo mi ich dala takym hnusnym tonom, ze radsej nechcem.

klarolinne
23. júl 2023

Moja mama je tiež podobný typ. Ona žije v presvedčení, že mi môže povedať čokoľvek urážlivé, lebo ona je moja mama a ja to musím akceptovať a riadiť sa tým. Aj akceptujem, iná už nebude, 🤷🏻‍♀️naučila som sa odísť z takej diskusie.