icon

Urazená svokra pre topánky

evka64
12. máj 2016

Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/

mima4
14. máj 2016

@evka64
prepac, ale trosku si mylis dojmy a hlavne vynechavas zo svojich reakci empatiu. Mozes byt priama, aj uprimna, ale potom sa necuduj, ze ludia sa ti budu vyhybat, lebo budes ich tymto zranovat. Ludia oproti tebe nie su tvoj havino... ktoremu je to šuma fuk...su to ludske tvory a citia. Vzdy sa postav do pozicie aj toho druheho cloveka a predstav si ako by si sa ty citila na jeho mieste. predstav si, ze pre niekoho vyberas darcek a kupis nieco, co sa ti zda skvele, aj ta capnes po vrecku, ved bude to k vynimocnemu sviatku a on takto bude reagovat.

Mudry a empaticky clovek sa vie ovladat, vie kedy ma hovorit a kedy mlcat... nehladi len na seba, ale bere do uvahy aj druhych a bere do uvahy ich emocie, pocity... nie je zamerany iba na seba.

A v tom celom neslo o vymenu nazorov, ale o dar.

vsetko sa da vyjadrit roznymi sposobmi, aj tym, co som ti vyssie uviedla. Ak sa takto spravas, nemozes sa cudovat, ze manzel tak reaguje. Keby moj manzel sa k mojej maminke tak zachoval... asi by som ho potom dost spucovala....

moja maminka je moja maminka a ja ju lubim.

petkovadanuska23
14. máj 2016

@evka64 Ja hovorim len tolko ze vzdy sa spravaj k svokre tak,akoby si chcela aby sa Tvoja svagrina spravala k Tvojej mame....

simonka77
14. máj 2016

a fakt nerozumiem stale tomu istemu, kde, kde v prdeli je napisane, ze autorka bola neslusna, drza, a svokra je momentalne chúďa nestastna, smutna, a bla bla bla bla
inak si myslim, ze nejde vobec o dar v tomto pripade, skor o vztahy ako take.

kazda sme ina. ved ked je nejaka zena taka, ze proste povie nie, a je jedno ci vo vhodnej alebo nevhodnej chvili pre druhu stranu, tak plati nie. co sa tu ideme poklonkovat svokra/nesvokra.

a ze zakladatelka vybuchla? podla toho, co pisala, toho uz bolo nad mieru, tak bolo a je jasne, ze ten pohar trpezlivost pretiect musel. a? nie je prva, ani posledna, ani jedina.
svokra tiez nie je prva, ani posledna, ani jedina urazena. ako sa urazila, tak sa odrazi. pokial je normalna, tak si sadnú, vydebatujú a ide sa dalej. ak chce byt urazena, nech je, ak chce plakat demonstativne do vankusa, nech sa paci.

to ze je niektora z nas nevesta neznamena, ze prestane byt sama sebou. vsetko, naozaj vsetko sa da poriesit v ramci slusnosti a dobrych rodinnych vztahov, raz musi ustupit jeden, raz druhy. aj vybuch je, aj urazenost je, to je normalne, ale treba vediet ist dalej.

mima4
14. máj 2016

@simonka77 zakladatelka temy ju zranila a zaroven zranila aj svojho manzela. To ze tebe by to nepripadalo takto a nezranilo by ta to, je OK, ale treba brat ohlad na jedinecnost cloveka a na jeho osobne prezivanie.
Rodina nie je len o tych peknych veciach, ale aj o tom, ako sa naucit ovladat, ako s ludmi jednat...celkovo praca s ludmi, ci skor vztahy su najnarocnejsie.

mozme zit tvrdi individualisticky zivot... ale necakajme potom vztahy...

mne svokra x krat dala volovinu, ale neriesim.

horana
14. máj 2016

@mima4 Ano, ale naucit ovladat sa ma aj druha strana. Svokra jej neustale cpe svoje predstavy, jednak hmotne veci druhak jednanie (krst, ci kojit ci neokojit) akoby to bola jej vec. Od zakaldatelky sa ocakava ze "pre klud v rodine" bude ustupovat. Manzelovi je to jedno, nic z tych veci sa ho osobne netyka, cez to drzi stranu matke miesto manzelke. Hoc by tiez mohol povedat: mami, chceme si to robit po svojom, uz tolko krat sme podla teba, opytaj sa vzdy nabuduce, OK?! Ale neurobi to, lebo je maminac a pasivak k tomu, vie sa len "uzazit" (ake chlapske a racionalne - ironia).
Takze ono je to o tom, aby nielen jedna strana stale ustupovala, ale aby si aj matka dietata mohla povedat svoje predstavy. Presne ako pises, rodina je o kompromisoch - ale z oboch stran! Svokra nech laskavo tiez zacne brat ohlady na nevestu, lebo jej ohlady nevidim nikde, len jej priania, ktore musi nevesta akceptovat inak je za zlu, nevychovanu a netaktnu a budeme sa urazat, to je typicka psychicka manipulacia ako Brno.
A to ze ty vezmes volovinu a usmeivas sa, to je sice OK, ale v podstate dvojtvarnost a pretvarka. Ja osobne by som nebola rada, keby sa tak ku mne raz zena mojho syna chovala, snad budem natolko pricetna ze si vypytam nazory na rovinu, mam skusenost ze az potom tie vztahy naozaj za nieco stoja, nielen hry a konvencie.

maciatkolulu
14. máj 2016

@petkovadanuska23 tak toto je velmi trefne napisane. Ja mam pocit, ze si vacsina mysli, ze svokra moze ist do prdele a oni si budu vsetko rozkazovat a pritom je to uplne rovnaka babka ako ich mama. A kto vie, mozno v dospelosti budu mat deti radsej tu zlu svokru ako maminkinu mamicku, ktora moze po vacsine vsetko.

simonka77
14. máj 2016

@mima4 zranila svokru? ale prosim ta.
co myslis, kolko krat svokra svojim spravanim zranila zakladatelku?

zraneny/zroneny manzel-beriem, ved kazdy z nas sme fixovany na svoju mamu. ale ak si dobre citala, zakladatelka to s manzelom prebrala, celu situaciu, takze z oboch stran tam bola vôľa to poriesit.

petra3312
14. máj 2016

@simonka77 neslusnostou v tomto pripade bolo povedat uz len to, ze dar pouzivat nebude a nezobrat ho. A moze to urobit aj pokojnym hlaskom ako baranok, skratka je to neslusne. Ak sa neozve, tak nezapiera svoju osobnost. Ved keby po nejakom case svokre povedala, ze bohuzial topanocky vobec nevyuzili, lebo dietatu sa v nich zle chodilo alebo uz jej boli male, kym zacala chodit, preto by do buducna bolo lepsie, keby sa pri takychto darcekoch dopredu spytala, co a ake kupit, tak by sa svokra nemohla nahnevat. Zakladatelka si samozrejme moze povedat svoje, pokial ide o zasahy do vychovy, ich rodinneho zivota atd atd...a chapem, ze ked tam nie su dobre vztahy, tak sa tazko ovlada...mne tiez straaaasne vela veci vadi na mojej svokre, takze citim empatiu a tiez verim, ze toto trochu prehnala, lebo jej trpezlivost pretiekla uz davno a na inych veciach...ale chcela rozoberat tento konkretny pripad, bohuzial toto nie je priklad protivnej a manipulatorskej svokry, preto sa tu nestretla s prilisnym pochopenim.

petkovadanuska23
14. máj 2016

@simonka77 Vies,ale troska ucty by nezaskodilo...Svokra je predsa starsia,je mama muza ktoreho sisi vybrala a hadam sa s nou nebudem bavit ako s kamaratkou,alebo ako s poslednym clovekom. Vypocujem si ked mi nieco povie,ked mi da,vezme si,vezmem si zo vsetkeho co paduje mne,ale aby som jej drzo odvravala,to teda nie...Ja ked niekedy citam tie problemy,neviem ci niesu nahodou nevesty horsie ako svokry...

petulda333
14. máj 2016

@maciatkolulu nie svokra nema ist do prdele,ale ma by mladych nechat tak a nemiesat sa do veci do ktorych jej nic...ja si necham poradit ak nieco neviem,ale odtial potial,moj syn ma zdrav.problem a moja svokra akoby to nevnimala stale sa snazi presadit to svoje,maly nemoze mlieko,muku a z vela veci sa vyhadze a ma krce a svokra len ked prides ku babke urobi ti halusky so syrom a s kyslou kapustou,alebo stale len ze mu mam dat zeleninku z polievky slanu,a to ma maly 6mes.a ona sa hneva ze jej ho nenecham osamote,a mam ked sa snazi do neho napchat veci ktore nemoze?!?!ja k nej pojdem aj u nas je vitana,ale jej hlupe reci nie..vzdy ked k nam pride len kritizuje,mame zly nabytok,zle jedlo,kritizuje vsetko co urobim...tak mam byt mila?a milovat ju?respektujem ju a nikdy jej nebudem branit stretavat maleho,a ked bude starsi a zrravotne na tom lepsie nech tam ide na prazdniny,ale teraz nie,hlavne ked ona nerespektuje co jej poviem a aky rezim ma syncek

maciatkolulu
14. máj 2016

@petulda333 nerozumiem preco to pises mne 😉 Ved ok, ale svokra sa moze rozhodnut co zo SVOJICH penazi kupi, nic viac neriesim a je neslusne sa zachovat tak ako sa zachovala autorka, co nakoniec bolo vidno aj z reakcie manzela, ze to asi nebolo to prave orechove, vsakze 😉 Ja netvrdim, ze vsetky svokry su svate a dobre rozpravkove babicky, ale z tych tem co su tu vyzeraju skor nevesty ako tie diablice... Svokra chce dat Mthiaskovi hento jest a ja nechcem, svokra nam chodi domov, svokra hento, svokra tamto, vkuse nejaky problem, ved ked su dvaja ludia inteligentni, tak sa vedia dohodnut. Je to podla mna smutne, ked sa nevesta vecne len ocapuje a oduva a vsetko jej leze na nervy, skodi v podstate len sebe a svojej rodine, lebo vies co je iste, dotycny manzel moze mat kludne dve, tri manzelky 😀, ale ta mama mu ostane vzdy, takze ja by som bola hold opatrna, lebo aj chlapovi moze v niektorych pripadoch dojst trpezlivost

moni73
14. máj 2016

@horana sama nemôžeš veriť tomu, že keď by zakladatelka došla s otázkou, že svokra vraví, že má slabé mlieko a má prestať kojiť, ženy by jej poradili, nech posluchne svokru. Keď by jej-ateistke nútila krst, radili by krstiť...😮
Svokra doniesla darček a dočkala sa nevdacnosti.

petulda333
14. máj 2016

@maciatkolulu reagovala som na tvoj koment ze nevesty si mysli ze svokri maju ist do prdele a oni si budu rozkazovat...a inak suhlasim ze autorka reagovala neslusne,mne svokra tiez dava darceky ktore nevyuzijem a niektore akoby naschval ale podakujem a odlozim,ale ked kupuje napr malemu veci ktore nemoze tak jej poviem nech to nekupuje lebo maly nemoze...vies ona mi povie ze ked bude v obchode zavola a mam jej povedat co maly smie,poviem a ona zas prinesie nieco ine a potom sa tvari ze nevedela..

petulda333
14. máj 2016

@maciatkolulu len u nas je to tak ze nie ze ja si zmyslim ze nechcem,ale ked moj syn ma alergiu na kravske mlieko mam jej dovolit aby mu dala halusky so syrom alebo jogurt?ja svokru pred muzom neohovaram,ja s nou v podstate nemam zly vztah my sa bavime normalne len mi vadi to ze nam chce podsuvat svoje nazory,pride k nam do bytu a zacne tu vrieskat po nas preco toto mame tak a toto hentak..mm jej ma uz tiez dost,ona pride mam upeceny kolac a jej reakcia?pozrite sa na seba ako vyzerate,akurat vam chyba ten kolac..je toho vela ale ja sa snazim byt mila kvoli muzovi

maciatkolulu
14. máj 2016

@horana a aky je problem povedat ok, budeme rozmyslat o krste, ci ok, kojim pretoze je to lepsie pre moje dieta, ok, ok, ok a aj tak si predsa urobim po svojom a je to. Je to starsi clovek, vyrastal v inej dobe, ma ine nazory a vsetko sa da povedat aj slusne, aj moja mama ma ine nazory ako ja a dovlecie my haraburdy, ona sa tesi, maly chvilu tiez a co mam je povedat, ze toto nie, nenos to sem, preco by sm to robila, je spokojna, tesi sa a ja si s tym uz urobim co uznam. A autorka si myslis, zeby sa zachovala rovnako kebyze jej to donesie jej mama, ale pardooon, jej mama je urcite ok, aj ked by jej povedala, ze naco kojis, je to vec a uhol pohladu a trochu taktnosti a je klud v rodine. ALe kludne sa moze kto chce samozrejme ocapovat, vecne oduvat a stazovat sa na svokru manzelovi - to je uplne naj a potom sa stazovat na konovi na to ako sa zachoval manzel, svokra atd. namiesto toho, aby sa bol klud. Mne kebyze toto povie nevesta, tak by videla, ale na druhej strane, ked dieta povyrastie a pojde do skolky a ochorie a bude potrebovat strazit, to uz bude dobra aj s jej nazormi. Kolko zien sa tu stazuje, ze svokra nepomaha, nestara sa o vnucata atd. no niekedy sa nedivim, mat toto, tak aj ja by som sa asi vykasla na to a zila si svoj zivot

maciatkolulu
14. máj 2016

@petulda333 ale vsak jasne, ze pokial ma alergiu je to uplne ine, to sa jednoducho musi akceptovat, ja som reagovala na dar anie, ze svokra by davala dietatu vyrobky z muky, ked ma celiakiu

simonka77
14. máj 2016

@moni73 svokra sa dockala reakcie na svoje predosle spravanie 😀

sono2
14. máj 2016

@moni73 ja nepíšem že sa nemá nechať manipulovať, ale že má vyjadriť svoj názor. Keď nechce niečo od svokry treba to povedať.

petulda333
14. máj 2016

@maciatkolulu mala by to akceptovat ale nerobi to a preto jej maleho nedavam,lebo viem ze to do neho pchat bude ale potom som ja zla lebo jej branim byt s malym..

horana
14. máj 2016

@moni73 Samozrjeme ze ju neposluchne ked je bude hovorit o slabom mlieku, ale je to natlak, ked hlavne opakovane sa k takej veci vobec vyjadruje, ze ju to vobec napadne sa do takych veci starat bez vyziadania, su to osobne a intimne veci, a nie raz sa do toho starat! Detto krst, tlacit na to, ved ona aj chcela ustupit aj ustupila, uz dopredu vedela ze jej spravi po voli a aj tak naliahala nad mieru. A to nie su jedine veci, stara sa do nej neustale. A vela ustipovala, prave pre ten klud ale raz pohar pretecie, neda sa vsetko podla inych, niekedy treba aj vlastny nazor uz prejavit.
Za darcek sa nedockala nevdacnosti, ale realneho posudenia na co jej bude. Na nic.
Snad dar nedavame preto ze ockakavame dopredu vdacnost, to potom nie je dar ale vypocitavost. Aspon sa ukazala ze az tak nezistne ho nedavala.
Nietore by ste vzali s usmevom na perach, ale aj tak by ste to dietatu nedali. Situacia: vypocitavy dar, predstierana vdacnost - ble.
Tato bola priama, keby svokra bola ochotna vymenit, vratit, vsetci by len ziskali, ved je to len tovar, ale ona len trvala na to ze bude toto co si sama vymyslela, ako male decko. Ona pritom obuvat dieta nebude.

petra3312
14. máj 2016

@sono2 to by sa dalo chapat aj tak, ze ked neveste je svokra protivna ( z roznych dovodov ) a od svokry nechce absolutne nic, babka uz nema vobec pravo doniest vnucatu ziaden darcek???

sono2
14. máj 2016

Ježi Maria kde žijete? Potom čítame že sú nevesty deptane lebo svokry už nepoznajú hranice. Som názoru povedať si slušné ale povedať. Prečo by som mala prijímať dary a neviem čo s nimi robiť. Čo je na tom, kde si povie žena názor, aj svokry si ho hovoria. Tak čo.

mima4
14. máj 2016

@horana
ale ja tu neriesim veci popri tom, ale danu situaciu - prijatie daru. To ze niekto je neohrabany, neznamena ze budeme aj my, kazdy clovek zodpoveda sam za seba. A emapticky clovek sa snazi spravat tak, ako chce aby sa k nemu druhi spravali, snazi sa jednat s ludmi citlivo, toboz s rodimi svojho manzela. Keby moj dajme tomu priatel sa takto spraval k mojej mamine, tak urcite sa nestane manzelom.

a nejde tu o pretvarku, ale schopnost vediet komunikovat, vediet reagovat v danej situacii... ked prides na navstevu a ponuknu ta kolacikom, ktory ti neohuri, tiez netrepnes "no dakujem, ale nic moc" - sice je to pravda, ale ak si mala vychovu rodicov, tak vies reagovat slusne, citlivo a netrepat.

Potom sa nemoze zakladatelka cudovat, ze jej manzel je sklamany jej pristupom.

mima4
14. máj 2016

@simonka77
zakladatelka v prvom rade vystupuje v tom celom kruhu ako totalny buran. Nevie patricne reagovat, a neviem kde sa stretle s takym spravanim..pretoze pri dostani darceka slusne clovek podakuje bez ohladu, ci je nim ohureny alebo sklamany.
To ze nas predsa niekto zrani, neznamena, ze mame ist rovnakou cestou. Zrely jedinec urcite neodpoveda tymto sposobom.

sono2
14. máj 2016

@petra3312 má. Krútite tu už emócie, slušnosť, mravy a neviem čo ešte. Veď len povedala že je to dieťaťu zle, mohla svokra chytiť a vymeniť. Čo je na tom.

mima4
14. máj 2016

@sono2
cize chces povedat, ze kebyze ti pridu ludia zagratulovat k sviatku, daruju co ja viem nejaku panvicu, ze im ju vratis so slovami "dakujem, ale mne sa nepaci, vezmite si ju spat"?

mima4
14. máj 2016

@sono2 je na tom zle to, ze mohli to s manzelom poriesit bez toho celeho cirkusu co sposobila zakladatelka temy

horana
14. máj 2016

@maciatkolulu Vies ako sa hovori ze 100x nic zabilo osla. A presne o tom to je. Nie je problem povedat ze toto bude podla mna, toto si rozhodnem takto, milo, slusne, 100x, ale ked je ten tlak neustale, a dobre slovo nepomaha, a niekto druhy ma evidentne prehnanu snahu sa montovat, nevyziadane, opakovane, na co niektore svokry maju patnet, co si budeme hovorit, tak raz pomoze priamost. Bez urazok, kriku, ale priamost. Keby to neurobila, neustale by musela len predstierat. Ja hovorim niekedy nie je zle aj takto uz naznacit, ked druha strana neustale a sustavne robi nieco co nas sice v malom ale obtazuje, aby pochopila.
Myslis ze keby svokra vedela ze sice najprv potesenie, ano, milo prijala ako vzdy, ale za chrbtom vyhodila, keby toto vedela ze by bola radsej? Ako to tu mnohe by spravili?! Nie, bola by v skutocnosti este smutnejsia a urazenejsia. (takze keby vedeli vase svokry vase reakcie nie tie predstierane ale skutocne, realne a pravdive....) A o to ide. Tu ma sancu prijst naprava v zmysle ze po prvotnom urazeni a doktnuti sa bude uz nabuduce pytat. Kedze niekto empatickejsi by pochopil aj po miernejsich narazkach, ale niekomu naozaj treba takto. Mudremu napovedz....

petra3312
14. máj 2016

@mima4 haha s tym kolacom je to dobry priklad 😀 uplne som si tu situaciu predstavila, no ja som asi falosnica, lebo ja by som take v zivote nepovedala, aj ked by som sa s nim isla zadusit...naproti tomu moja svokra je uprimna, priama a cestna, lebo ta trepne prve, co ju napadne. Napr. vzdy ked vidi moju mamu ( co je nastastie raz za rok ) tak jej povie, ze sa "popravila" - rozumej pribrala 😀 a moju mamu ide rozhodit, lebo je na svoju vahu citliva, aj ked vyzera na svoj vek velmi dobre.

sono2
14. máj 2016

@mima4 kto vie ako sa práva muž k jej mame. Môj je tiež veľký moralista k svojej mamičke, ale mojej vie povedať hocičo. To ja keby som sa len z polovice tak chovala. Synovia vedia byť veľmi kritický