icon

Urážka od novopečenej svokry

17. feb 2026

Dobrý deň.

Mám 4 roky vzťah, 8 ročného syna z predošlého manželstva. Teraz už manžel má tiež syna, o rok staršieho z predošlého vzťahu. Nedávno sme manželstvom zoficiálnili náš vzťah, nakoľko spolu žijeme 3 roky, súkromný obrad na úrade.

Tu nastáva problém - rodine a blízkym sa už len oznámilo, že sme tak učinili a reakcia novej svokry ma nechala posadenú na zadku. Oznámenie len hodila do šufla, niečo zamumlala a tvárila sa, že sa nič nestalo. Ok, nepotrebujem ovácie, mám svoj vek, nerobili sme žiadny humbuk, ale gratulujem, či všetko dobré sa tak nejako očakáva. Zo slušnosti. Odchádzala som v rozpakoch - fungovali sme celý čas predtým normálne. Spoločné oslavy, spoločná príprava a réžia osláv, vždy má niečo aj pre môjho malého na narodeniny, Vianoce alebo len tak. Cítila som sa ako "nevesta" už nejakú dobu. Nová svokra nie je úplne vyrovnaný človek, ledva sa rozpráva s vlastnými deťmi, je veľmi uzavretá, ale akceptovala som to.

Avšak na ďalší deň po oznámení volala môjmu už manželovi, nech mu HLAVNE nenapadne si moje dieťa osvojiť, lebo za tri roky sa rozvedieme a ja budem pýtať výživné od neho. Fajn, praktická žena, treba myslieť do budúcna - ale je to normálna reakcia? Nič také nechcem riešiť, moje dieťa má otca. No urazilo ma to, to je prvá reakcia na oznámenie svadby? Mne sa teraz nechce prijímať nedeľné pozvania a chodiť sedieť a tváriť sa usmiato... Odmietla som tam ísť.

Teraz neviem, či som prehnaná... Ale nemá význam sa s nimi rozprávať, oni sa nerozprávajú nikdy o ničom, asi by dostala mŕtvicu. Len, že ako by ste to brali vy na mojom mieste.

Ďakujem

biba_18
Včera o 09:17

@bg92 vydedím decko 😂

anonym_8f2298
Včera o 09:22

Urobte hrubu ciaru... A ze idete odznova.. teraz ste obidve strany zaskocene, mozno ranene, citite sa vynechane a ze sa na vas kasle.. kazda to citi po svojom a kazda to musi spracovat...
Ona kedze nevie co planujete, tak instinktivne chrani svoje mlada, tvojho muza, sak uz ma cosi za sebou, ma nejake skusenosti.. a mozno ma aj nema pravdu. To je jedno
Ty si zase chranis svoju novu aj staru rodinu
Obe robite co viete najlepsie. Ona je v podstate v nevyhode, ze ste ju prekvapili, aj ked v podstate ona nema co do toho hovorit, ale je to take... proste svadva je vzdy citliva a vysoko stresova zalezitost

anonym_3197b7
Včera o 09:40

Baby ale v prvom rade to mal povedat svokre synacik ci? 🙈 ked on nechcel tak co cakate od autorky? Je to jeho mama

1sally12
Včera o 09:47

Všetci čo píšu prečo to neoznámili dopredu že sa budú brať len s dvomi svedkami, no už vidím ako by celá rodina "poslúchla" a nedotrepala sa tam. 🙏

biba_18
Včera o 09:54

@anonym_3197b7 ale autorka rieši aj to čo povedala mama synáčikovi ... 😉

biba_18
Včera o 09:56

@1sally12 a čo tak povedať to dopredu, že sa budeme brať ale nebudeme to oznamovať že kedy, prípadne že kde? ale oni nepovedali ani to - že to nepovedia 😒

alenka58
Včera o 10:04

takto sa budujú vzťahy.................

1sally12
Včera o 10:19
@biba_18

@1sally12 a čo tak povedať to dopredu, že sa budeme brať ale nebudeme to oznamovať že kedy, prípadne že kde? ale oni nepovedali ani to - že to nepovedia 😒

@biba_18 neviem či autorka spomínala, (nechce sa mi už listovať), rodina nevedela že sú zasnúbení? Ale aj keby nevedeli vziať sa môžu aj tak. Či mali povedať že v budúcnosti za pár rokov sa plánujeme vziať ale nikomu nebudeme oznamovať kedy? 🙄

oblecenie99
Včera o 10:29
@anonym_13a39c

@oblecenie99 ano bola by si sklamana. Ale aj by si splechla synovi, ze aj tak sa zapar rokov rozvedie? Takato reakcia bola podla mna vacsia neslusnost ako neoznamenie sobasa o ktorom svokra autorky vedela ze sa uskutocni

@anonym_13a39c Neviem, čo by som splechla synovi, ja zrejme nič, ale moja mama je napr. typ, že pôjde aj do krajnosti, aj nelogickych, a zrejme by z nej niečo podobné vyšlo... Ale tak zrejme by som chránila svoje dieťa, najmä ak už jednu zlú skúsenosť za sebou má, a minimálne by som sa zamyslela, že ak doteraz boli vzťahy korektne, tak prečo bolo potrebné zbuchat svadbu v maximálnej tajnosti. Čiže možno by sa moja dôvera smerom k neveste naštrbila.

Ja sa na to môžem ozerat už očami modernej svokry, a zobrať to športovo, staršia generácia to môže vnímať ináč, či sa nám to páči alebo nie. Minimálne tak, že super, nestojím ani za to, aby mi dieťa oznámilo, že sa ide zenit, v horšom aj tak, že prečo tak zhurta a tajne (viď. táto konkrétna svokra).

biba_18
Včera o 10:30

@1sally12 rodina vedela že sú zasnúbení, nevedeli ale že svadba bude bez účasti rodiny - a dozvedeli sa s5-ne ...
nikto predsa nevraví že sa nemôžu zobrať aj bez toho aby to povedali... len ja napr. vravím že to sa blízkym nerobí ... proste mne hlava neberie, ako môžem niekomu tvrdiť že mi je rodina, že mi je blízky, že mi na ňom záleží - a nedelím sa o takéto zásadné veci ... pre mňa je to jasný signál, že im na mne nezáleží a vyčleňujú ma z rodiny...
to že chcú svadbu iba so svedkami, to mohla vykomunikovať. prečo to neurobila? to mi je záhadou ...

anonym_88ea09
Včera o 10:48
@biba_18

@anonym_88ea09 ak by si to povedala rodičom po sobáši, už by peklo nerobili?

@biba_18 urcite ano. Ale aspon by mi nepokazili ten cas co bol do svadby vycitkami skladanim telefonu a hadkami. Uz je to par rokov a doteraz to neprekusli tak ako ine moje rozhodnutia.

1sally12
Včera o 10:50
@biba_18

@1sally12 rodina vedela že sú zasnúbení, nevedeli ale že svadba bude bez účasti rodiny - a dozvedeli sa s5-ne ...
nikto predsa nevraví že sa nemôžu zobrať aj bez toho aby to povedali... len ja napr. vravím že to sa blízkym nerobí ... proste mne hlava neberie, ako môžem niekomu tvrdiť že mi je rodina, že mi je blízky, že mi na ňom záleží - a nedelím sa o takéto zásadné veci ... pre mňa je to jasný signál, že im na mne nezáleží a vyčleňujú ma z rodiny...
to že chcú svadbu iba so svedkami, to mohla vykomunikovať. prečo to neurobila? to mi je záhadou ...

@biba_18 tak keď sú ľudia zasnúbení, prirodzene sa očakáva že sa raz vezmú. Nevieme či vôbec bola potom v rodine debata o svadbe. Iné by bolo kebyže sa svadba rieši vo veľkom, kedy, kde, koľko hostí,...vtedy by bolo vhodné povedať že sorry svadbu budeme mať o dvoch svedkoch.

sidicek
Včera o 10:59

Ja som raz doobeda stretla kolegynu aj s frajerom a este som sa pytala ,co maju dnes v plane a na druhy den som sa dozvedela, ze sa na obed zobrali. Prekvapilo ma to, ale kazdy sme iny, ona to nepovedala nikomu ,len rodicom ktori na svadbe boli. Tak toto ja povazujem za bazal, tych rodicov aspon oboznamit pri dobrych vztahoch.

anonym_da4f33
Včera o 11:52

@anonym_autor že ste sa zobrali bez rodiny to je vaša vec.Muz ti nemusel hovoriť o osvojení syna načo?Len pokazil vzťahy, ak nejaké boli.Ja by som svokre povedala, že sa nemusí báť syn svojho bio otca má nedržala by som to v tajnosti

sisska96
Včera o 12:12
@anonym_autor

@janinah Mama sa rozplakala, dala 5 minútový prejav o tom, čo všetko krásne nám želá do života a o pár dní nám vnútila svadobný dar. Otec (nežijú spolu) povedal, že gratuluje a že to nejako oslávime. A tiež sa pýtal na svadobný dar (žiaden nechceme!). Každý tak nejako podľa svojej povahy. 🙂

Neviem, všetci to asi tak nejako očakávali, ako logické vyústenie, len tá nová svokra vyzerala, že má šok.

Mňa bude tiež mrzieť, ak mi moje dieťa nepovie o svadbe, ale ak to bude 40tnik a bude to druhé manželstvo, tak to asi pochopím a budem reagovať tak, ako moji rodičia.

Ale každý má právo na svoje prežívanie, samozrejme.

@anonym_8a2af6 úplne pravda a ešte nevesta je urazená
@anonym_autor Vaša hanba že ste nepozvali rodičov aspoň na obrad

anonym_da4f33
Včera o 12:29
@anonym_autor

@anonym_6d12f4 to sa už nestane. Každopádne, nemôžem za "hriechy" z ich minulosti a ani za to, aký vzťah si vybudovali v rámci rodiny. Z tejto udalosti nebola vyčlenená len ona, ale všetci. Problém nie je, že nevyťahovala obálku s peniazmi a šampanské, problém je, že prvá vec, ktorá ju trápila bola, aby hlavne neadoptoval môjho syna, lebo bude platiť výživné na cudzie dieťa.

A takto zas nemám v pláne ja reagovať, ak mi raz syn oznámi, že si tajne vzal svoju dlhoročnú partnerku. 🙂 Postačí mi vyjadriť svoje normálne emócie slovami, nech sú akékoľvek - aj keby poviem, že som sklamaná a rada by som bola súčasťou a tiež popriať mu veľa šťastia.

Ale my sme už generácia, ktorá sa rozpráva s deťmi inak.

Nechávam túto diskusiu žiť si vlastným životom, v tom mojom reálnom nebudem teda za urazenú, budem pokračovať v slušnom a formálnom fungovaní, ako doteraz.

@anonym_autor starší ľudia inak rozmýšľajú.Mozno ta majú za vychcanu ženu a iba ta tolerujú.A boji sa o syna, že ho oberies ešte aj o výživné.Hlavne, ak je dom iba jeho čo nepíšeš ..

ankare
Včera o 12:37

@anonym_autor Svokra je už opatrna a vie, ako to v súčasnosti chodi. Neber to osobne. Nezmenis ju. Držím palce!

ljzozv
Včera o 12:43

Baby som v úžase.
Učíme deti, aby boli samými sebou, aby svoje očakávania nevkladali do iných.
a tu všetky skoro píšete, že je očakávané dať to vedieť vopred, popozývať všetkých v rodine a pohostiť všetkých,
Ale dofrasa to sú očakávania ostatných, nie týchto konkrétnych manželov. Oni si chceli prežiť ten deň po svojom, možno ani nechceli obed v ten deň a čo? Stalo sa niečo? To sú očakávania ostatných, tak prečo tu autorku pranierujete?
áno, svokra mohla mať danú reakciu na oznámenie (z môjho pohľadu je to v poriadku), mohlo ju to zamrzieť, to už je ale zase problém jej, ten následný telefonát si mohla odpustiť, ale to jej mal vysvetliť manžel autorky. Ale nič by som z toho nerobila a na tie obedy v kľude chodila, občas nám každému ujde reakcia, ktorá sa niekoho môže dotknúť.
mimochodom tá svadba možno je aj následok toho aké majú medzi sebou v rodine vlažné vzťahy a preto tam neboli pozvania na svadbu.
To aj do svojich detí budete hučať, že keďže žijú dlho spolu bez papiera, nech sa zoberú, lebo sa to tak patrí a vy očakávate, že budete pozvané na svadbu? Nie, vtedy povieme, že je to v poriadku a nech si mladí robia ako uznajú za vhodné a toto je v čom iné?

biba_18
Včera o 13:24

@ljzozv prečo píšeš o všetkých v rodine - a nie iba o svokre? pretože z toho čo autorka písala - jej rodičia to tak mimochodom možno aj čakali, že im to nepovie a iba sa rovno vydá ... ale so svokrou sa ona o tom nikdy nebavila a chodila k nej na návštevu ako keby nič ...

magdalienka11
Včera o 13:30

@anonym_autor je to kráva jalova

anonym_721d5c
Včera o 13:40
@anonym_autor

@janinah normálne vzťahy v dosť špecifickom ponímaní tejto rodiny. Ako som písala, takmer sa nerozprávajú. Aj tie oslavy sú také formálne, počasie, telka, čo sa ide sadiť, hlbšie vzťahy tam neexistujú.

Ale možno si práve na tom zakladajú, aby navonok bolo dobre a na poriadku, predsa len, sú to už ľudia na dôchodku.

Ďakujem za vaše názory, beriem to tak, že to musela spracovať. Ono, v ich rodine je kvantum veci, čo sú pod pokličkou, stará škola, uvidíme, čo ešte buchne. 🙂

@anonym_autor Joooj, este ze Tvoje vztahy v tvojej vlastnej rodine, budu dokonale ... aaach jaaj. 🤦‍♀️

anonym_aa3ccc
Včera o 13:48

@anonym_autor takže ty/vy si/ste nepovazovala/li za vhodne im to ani oznámiť, len teda infi ze uz ste sa vzali? Asi som divná, ale ty sa jej divis? Sa nad sebou aspoň trošku zamysli, ako si sa/ste sa zachovali.
A tvojim ste to oznámili?

mamatroch
Včera o 13:59

@anonym_autor tak mna ako mamu by mrzelo, keby sa az "po funuse" dozviem, ze sa moj syn / dcera zosobasili. a rozmyslala by som, preco ma nechceli pri sebe v taky dolezity den. ci nie som pre nich uz vobec dolezita ja alebo ci toho noveho manzela / manzelku beru ako docasnu naplast na samotu a ze sa neoplati to ani velmi oslavovat a "roztrubovat" 🤷 samozrejme chapem financnu otazku napr. a aj sobas + obed v restauracii by stacili, neocakavam velkolepy zur s tancovackou do rana.
no toto oznamit az po, naozaj nechapem... oznamit neskor kolegom / kamaratom / vzdialenej rodine ok, ale vlastnej mame?!
mozno by sa to dalo pochopit este, keby mala ta mama extremne negativny postoj k tomu nastavajucemu / nastavajucej svojho dietata, ok, ale to podla Tvojho opisu problem nebol.

anonym_aa3ccc
Včera o 14:05

@anonym_autor čítajúc tvoje ďalšie vyrehotane komentáre na adresu svokry, ty budeš pekne toxicka osoba. Predpokladám, že aj muža si zmanipulovala, aby nič nepovedal a bo po tvojom. Na mieste tvojej svokry sa spýtam tvojej matky, ze ako to vychovala dieta a do budúcna verím, že aj teba tvoje deti takto vykrtnu. Viac by som ta na žiadne oslavy ani nevolala, vsak aj tak sú tam všetci mimo, len ty si kráľovná zo Saby👎

danusskaaa
Včera o 14:11

Moja svokra sa mi priznala, že ju ako matku veľmi mrzelo, že ju vlastný syn nepozval na svabu (keď sa ženil 1krát) a cítila veľkú krivdu. Nehnevala sa, ale bola z toho smutná, že po "vypiplaní " si nezaslúži aspoň byť prítomná pri ich sľuboch. Nepotrebovala žiadne pohostenie či zábavu... Myslím si, že to tie matky vnímajú veľmi negatívne a nie preto, že nesúhlasia s nevestami ale preto, že je to pre rodiča dôležité. Svadba na "tajnáša" by mala byť aspoň s rodičmi ak tam rodinné vzťahy normálne fungujú.

victory7897
Včera o 14:36

Ja som nepochopila skôr celé to oznámenie, po svadbe sa niečo dáva okoliu,že sme sa vzali ? Načo už keď je po všetkom? Cela situácia je divna

anonym_1f7513
Včera o 14:37

@anonym_autor nečítam komentáre. Ale ja sa tvojej svokre asi ani nečudujem. Mňa by veľmi mrzelo keby mi môj syn nepovedal že sa ide zenit dopredu. Keby chcel malú svadbu bars aj bez obeda, akceptovala by som to, ale že by som o tom ani nevedela to nie.
Ako sa poznám, asi by som aj pred vami vybuchla troška od hnevu, smútku či ani neviem aké divné emócie by si mnou lomcovali

maminkadeticiek
Včera o 14:51

Ziadne urazanie sa!To len nahras na smec a rozhadas sa s muzom.S usmevom by som k nej isla a ukazala jej kto je pani vasej rodiny a kde je jej miesto vo vasom vztahu.Ovela dolezitejsie je ako muz reaguje na toto staranie sa do vasho vztahu.Ak ju neupratal hned tak mas problem.

euka210
Včera o 14:54

@anonym_autor tak uz sa syn raz rozviedol, tak sa boji, aby to nebolo zase tak. Ked maju take vztahy ake maju...ze nemaju...tak to ani neries. Ked uvidi, ze vsetko je ok, tak hadam bude potom zase normalna. Extra by som to nerozoberala a hodila za plece.

anonym_927a33
Včera o 15:38

@anonym_autor z mojho pohladu mam dojem, ze Ty autorka mas v prvom rade nanic manzela. S nim zijes, nie so svokrou. On by mal uplne v prvom rade mat "sitko" medzi tym, co mu povie jeho mama a tym, co povie Tebe. Hlavne ak vie aka je a ake maju vztahy. Mal si chranit svoju partnerku/manzelku a nie nechat vsetko zle "dopadnut" na Teba.