Urážka od novopečenej svokry
Dobrý deň.
Mám 4 roky vzťah, 8 ročného syna z predošlého manželstva. Teraz už manžel má tiež syna, o rok staršieho z predošlého vzťahu. Nedávno sme manželstvom zoficiálnili náš vzťah, nakoľko spolu žijeme 3 roky, súkromný obrad na úrade.
Tu nastáva problém - rodine a blízkym sa už len oznámilo, že sme tak učinili a reakcia novej svokry ma nechala posadenú na zadku. Oznámenie len hodila do šufla, niečo zamumlala a tvárila sa, že sa nič nestalo. Ok, nepotrebujem ovácie, mám svoj vek, nerobili sme žiadny humbuk, ale gratulujem, či všetko dobré sa tak nejako očakáva. Zo slušnosti. Odchádzala som v rozpakoch - fungovali sme celý čas predtým normálne. Spoločné oslavy, spoločná príprava a réžia osláv, vždy má niečo aj pre môjho malého na narodeniny, Vianoce alebo len tak. Cítila som sa ako "nevesta" už nejakú dobu. Nová svokra nie je úplne vyrovnaný človek, ledva sa rozpráva s vlastnými deťmi, je veľmi uzavretá, ale akceptovala som to.
Avšak na ďalší deň po oznámení volala môjmu už manželovi, nech mu HLAVNE nenapadne si moje dieťa osvojiť, lebo za tri roky sa rozvedieme a ja budem pýtať výživné od neho. Fajn, praktická žena, treba myslieť do budúcna - ale je to normálna reakcia? Nič také nechcem riešiť, moje dieťa má otca. No urazilo ma to, to je prvá reakcia na oznámenie svadby? Mne sa teraz nechce prijímať nedeľné pozvania a chodiť sedieť a tváriť sa usmiato... Odmietla som tam ísť.
Teraz neviem, či som prehnaná... Ale nemá význam sa s nimi rozprávať, oni sa nerozprávajú nikdy o ničom, asi by dostala mŕtvicu. Len, že ako by ste to brali vy na mojom mieste.
Ďakujem
@anonym_2dc1c4 ok, tak keď tebe by to bolo jedno tak v poriadku.
@gerrwie_girl nevieš čítať ??? Nikde nepíšem, že by mi to bolo jedno, ale rešpektovala by som ich rozhodnutie a nezdúvala by som sa. Mne by viac vadilo, že partner mojej dcéry a otec môjho vnuka nie je oficiálne mojím zaťom, je to len môj názor a neber to osobne.
@ljzozv veľmi preháňaš. Nikto nikde jej nevyčíta, že nepozvali celú širokú rodinu, že neurobili hostinu
Obaja majú 40+, takže trochu tzv. štábnej kultúry by mali mať. Že sú zasnúbení vie celá rodina, načo robili také teatro , dvaja dospelí, obaja s manželskou históriou, a zásnuby ?! 🤦 Ok, keď sa im to páčilo, v pohode, ale potom zatajzt sobáš - to nedáva zmysel..
Veď stačilo iba pri rozhovoroch spomenúť, že plánujeme úradné uzatvorenie manželstva, iba jednoduchú formalitu, niekedy o pár mesiacov, alebo tak. Bez účasti iných ľudí, len 2 svedkovia, nič viac.
Niečo ako " vieš mami, už máme za sebou nepodarené vzťahy, tak naozaj pôjde len o podpisy na matrike". To je základný level.
Alebo o chlp vyšší - pozvať iba rodičov a deti, obrad a domov. Prípadne doma káva a zákusok, pár chlebíčkov . Mini posedenie, tak ako keď robia iné rodinné oslavy.
@cacianka to, že sme boli zasnúbení sme nikomu neoznamovali. Vedel o tom každý, pretože sa to roznieslo, jeho rodina to vytrvalo odignorovala. Rovnako, ako sa nikdy nerozprávali ani o rozvode môjho muža, pol roka sa nevideli a potom fungovali, akoby nič. Tam sa ide v jednej línii. Ako som písala vyššie, ja som do toho prišla a prispôsobila sa. Riešila už jedna predo mnou a nevyriešila nič. :D Ako som písala, vzťahy sú formálne, nie osobné. Nikto tam nič osobné nerieši. Netuším, kto má čo rád, či sa niekedy niekomu niečo páčilo, nemám ani poňatia o osobnom prežívani rodiny (najmä matky - svokry). To, nehovoriť nikomu, šlo od môjho muža a nečudujem sa mu. On im spadol kdesi z voza do dvora, keď šli kožkári okolo, inak si to neviem vysvetliť...
Opäť opakujem, prispôsobila som sa, bola som milá, vždy som si to odsedela a "odpracovala" (aby som nebola ako "hosť"). Stopka prišla vo chvíli, keď sa prejavili emócie - a to rovno vo forme, že raz bude platiť na cudzie dieťa, ak si moje dieťa osvojí.
Prečo mi to môj muž povedal? Pretože je iný, ako jeho rodina. So mnou komunikuje, rozprávame sa, rozoberáme aj veci, ktoré nás rozčúlia. Povedala som, že asi to budem musieť spracovať - chápe to. Ja neviem, stále nevidím plus v tom, že mi chlap zatají, že prvé slová po zistení, že sme sa vzali sú obavy, že bude platiť, keď sa rozvedieme... :D
Aha, akože, čo oči nevidia, srdce nebolí... Chápem. Ďakujem, nie.
@ljzozv veľmi preháňaš. Nikto nikde jej nevyčíta, že nepozvali celú širokú rodinu, že neurobili hostinu
Obaja majú 40+, takže trochu tzv. štábnej kultúry by mali mať. Že sú zasnúbení vie celá rodina, načo robili také teatro , dvaja dospelí, obaja s manželskou históriou, a zásnuby ?! 🤦 Ok, keď sa im to páčilo, v pohode, ale potom zatajzt sobáš - to nedáva zmysel..
Veď stačilo iba pri rozhovoroch spomenúť, že plánujeme úradné uzatvorenie manželstva, iba jednoduchú formalitu, niekedy o pár mesiacov, alebo tak. Bez účasti iných ľudí, len 2 svedkovia, nič viac.
Niečo ako " vieš mami, už máme za sebou nepodarené vzťahy, tak naozaj pôjde len o podpisy na matrike". To je základný level.
Alebo o chlp vyšší - pozvať iba rodičov a deti, obrad a domov. Prípadne doma káva a zákusok, pár chlebíčkov . Mini posedenie, tak ako keď robia iné rodinné oslavy.
@cacianka V čom preháňam?
Aj to, že sa chcú zasnúbiť riešili vopred? Myslím si, že nie. Jednoducho zoberte vy všetky tu na vedomie, že konkrétne títo dvaja ľudia, mali predstavu o svojom svadobnom dni takú akú mali. To že všetci ostatní mali iné očakavánie, je vec druhá a áno do všetkých ostatných zarátavam aj svokru a rodičov autorky.
Prečo sa všetci púšťate do autorky a nie do manžela? Veď predsa on to mal oznámiť v prvom rade doma u svojej rodiny.
Opakujem, že toto len ukázalo ako majú medzi sebou skôr nevzťahy a presne tú diskusiu ako si uviedla ako príklad, ako to oznámiť medzi sebou nevedú - vid diskusia skôr o počasí.
A ja rozumiem také to sklamanie svokry, ale opakujem, že sklamaná môže byť, ale to je tak všetko. a nechápem ten lynč na autorku.
@gerrwie_girl nevieš čítať ??? Nikde nepíšem, že by mi to bolo jedno, ale rešpektovala by som ich rozhodnutie a nezdúvala by som sa. Mne by viac vadilo, že partner mojej dcéry a otec môjho vnuka nie je oficiálne mojím zaťom, je to len môj názor a neber to osobne.
@anonym_2dc1c4 neberiem vôbec 🙂. Sme zasnúbeni.
Aj to, že sa chcú zasnúbiť riešili vopred? Myslím si, že nie. Jednoducho zoberte vy všetky tu na vedomie, že konkrétne títo dvaja ľudia, mali predstavu o svojom svadobnom dni takú akú mali. To že všetci ostatní mali iné očakavánie, je vec druhá a áno do všetkých ostatných zarátavam aj svokru a rodičov autorky.
Prečo sa všetci púšťate do autorky a nie do manžela? Veď predsa on to mal oznámiť v prvom rade doma u svojej rodiny.
Opakujem, že toto len ukázalo ako majú medzi sebou skôr nevzťahy a presne tú diskusiu ako si uviedla ako príklad, ako to oznámiť medzi sebou nevedú - vid diskusia skôr o počasí.
A ja rozumiem také to sklamanie svokry, ale opakujem, že sklamaná môže byť, ale to je tak všetko. a nechápem ten lynč na autorku.
@ljzozv všetci reagujú na autorku a nie na manžela lebo to ona tu píše ze nechape reakciu svokry. Manžel to možno aj chape.
@ljzozv Ďakujem!
Je pravda, že vzťahy v tej rodine (vrátane môjho muža) sú téma na dizertačku pre nejakú psychologičku. Je zvláštne, ako môj manžel funguje s mojou rodinou, kamarátmi a ako so svojou rodinou. Má tam výrazný blok. Ale tam ho má každý.
Predtým, než sme to oznámili, muž mal žaludočné a črevné problémy a stres. Vravím mu, či má 5 rokov, že veď je "starý chlap", ale pochopila som to (spätne). Zrazu sa z formálnej matky (svokry) ukázal kúsok, ktorý nepoznám. A nie, nemyslím si, že to bolo pre to, lebo už vopred vedel, čo si o mne myslia a tajil mi to - to by som bola oboznámená a nemusela by som chodit na posedenia. 🙂 Bolo to pre to, lebo sa bál reakcie vlastnej matky. Tej chuderky, ktorú sme okradli o sobáš syna.
A mňa tá reakcia prekvapila.
@anonym_autor kolko ma ta " stara skola rokov? A vy dvaja? Nuz pokaslali ste to , ja sa kej necudujem, kedze ine oslavovat viete, ale svatba tajna
Ja ta chapem, povedat to dobredu to by estelen bolo urazok a kecov telefonatov.
Druhu svadbu v takom veku by som riesila presne ako ty.
My sme sobas a nasledny obed s rodicmi oznamili svokre 2t pred svadbou, prave kvoli tomu,aby nas nekomandovala s recami ako to bude pred susedmi a rodinou vyzerat🙄....
Bola urazena, a? Odrazila sa.
Ja ta chapem, povedat to dobredu to by estelen bolo urazok a kecov telefonatov.
Druhu svadbu v takom veku by som riesila presne ako ty.
My sme sobas a nasledny obed s rodicmi oznamili svokre 2t pred svadbou, prave kvoli tomu,aby nas nekomandovala s recami ako to bude pred susedmi a rodinou vyzerat🙄....
Bola urazena, a? Odrazila sa.
@natalka13 ale oznámili ste. A to je rozdiel.
Tu nejde o lynčovanie autorky, píše ona, nie jej muž
@anonym_6d12f4 keby bola svokra v nasom meste tak jej to poviem den pred.
600km nemala sancu kecat denne a lamentovat nam pod nosom.
Druha svadba po 40tke uz fakt nieje o rodinnom stretnuti, navyse ked nerobili ziadne.
@natalka13 ale stále by si to povedala vopred. A v tom je ten rozdiel.
@anonym_autor ja by som ta nechcel za nevestu ako rodic dotycneho zenicha, stylom akym vypisujes si dost odmerana, arogantna a povysenecka, dobre svokra povedala len nech si jej syn nevesia tvoje dieta na krk, pre mna si drzgros co si necha koleno vrtat za centy, ozaj by si upadla hlboko na kolena keby si aspon rodicov z jeho a zo svojej strany pozvala na obrad a do restauracie, rovnako by som to oznamenie nie ze smaril do suflika ale rovno do kotla, to je uplne jedno ze druha svadba kazdeho, rodicia su zaklad, ale tak nevazis si co mas a zaplatis za to a uz si aj zaplatila, budes bez nedelnych rodinnych stykov, stalo ti to za to? Asi hej, uz teraz preratuvas ako žid.
@anonym_autor ja by som ta nechcel za nevestu ako rodic dotycneho zenicha, stylom akym vypisujes si dost odmerana, arogantna a povysenecka, dobre svokra povedala len nech si jej syn nevesia tvoje dieta na krk, pre mna si drzgros co si necha koleno vrtat za centy, ozaj by si upadla hlboko na kolena keby si aspon rodicov z jeho a zo svojej strany pozvala na obrad a do restauracie, rovnako by som to oznamenie nie ze smaril do suflika ale rovno do kotla, to je uplne jedno ze druha svadba kazdeho, rodicia su zaklad, ale tak nevazis si co mas a zaplatis za to a uz si aj zaplatila, budes bez nedelnych rodinnych stykov, stalo ti to za to? Asi hej, uz teraz preratuvas ako žid.
@wiliam3royal 👏
@wiliam3royal preco je drzgros a zid?
@ljzozv Ďakujem!
Je pravda, že vzťahy v tej rodine (vrátane môjho muža) sú téma na dizertačku pre nejakú psychologičku. Je zvláštne, ako môj manžel funguje s mojou rodinou, kamarátmi a ako so svojou rodinou. Má tam výrazný blok. Ale tam ho má každý.
Predtým, než sme to oznámili, muž mal žaludočné a črevné problémy a stres. Vravím mu, či má 5 rokov, že veď je "starý chlap", ale pochopila som to (spätne). Zrazu sa z formálnej matky (svokry) ukázal kúsok, ktorý nepoznám. A nie, nemyslím si, že to bolo pre to, lebo už vopred vedel, čo si o mne myslia a tajil mi to - to by som bola oboznámená a nemusela by som chodit na posedenia. 🙂 Bolo to pre to, lebo sa bál reakcie vlastnej matky. Tej chuderky, ktorú sme okradli o sobáš syna.
A mňa tá reakcia prekvapila.
@anonym_autor
Ja by som tiez mala zaludocne problemy, kebyze idem mojej mame oznamit, ze som sa vydala. Vedela by som, ze som spravila zle.
Svojho otca som na sobas nepozvala, ani som mu ho neoznamila, pretoze sme sa (po istych udalostiach) vobec nestykali. Toto vsak nebol vas pripad. Pises, ze ste fungovali normalne, stretavali sa, cize neoznamit svadbu dopredu, bolo z vasej strany ako facka (zaujimalo by ma tiez, kto prisiel s tymto napadom, ci ty, alebo tvoj muz). Ten, kto ukazal svoju pravu tvar, nebola tvoja svokra, ale ty a tvoj muz (resp. ten, kto prisiel s tymto napadom, sobas neoznamit).
@anonym_autor
Ja by som tiez mala zaludocne problemy, kebyze idem mojej mame oznamit, ze som sa vydala. Vedela by som, ze som spravila zle.
Svojho otca som na sobas nepozvala, ani som mu ho neoznamila, pretoze sme sa (po istych udalostiach) vobec nestykali. Toto vsak nebol vas pripad. Pises, ze ste fungovali normalne, stretavali sa, cize neoznamit svadbu dopredu, bolo z vasej strany ako facka (zaujimalo by ma tiez, kto prisiel s tymto napadom, ci ty, alebo tvoj muz). Ten, kto ukazal svoju pravu tvar, nebola tvoja svokra, ale ty a tvoj muz (resp. ten, kto prisiel s tymto napadom, sobas neoznamit).
@anonym_532968 už som to asi niekde písala - manžel to nechcel s nimi riešiť vopred. Nerieši s nimi nič. 🙂 Moja rodina a kamaráti možno reagovali v pohode, lebo to očakávali, vedeli, že sa chceme zobrať.
@anonym_autor ... tvoj nemanzelskeho fagana prijali a spravali sa k nemu pekne a vy nemali ste tolko slusnosti ani len najblizsim povedat o svadbe a pozvat aspon matky tam, tak co cakate? Zelam ti, aby tvoj syn tebe spravil to iste...zamysli sa nad sebou ...hanbila by som sa tam ist a nie sa urazat, ..
@anonym_autor ... tvoj nemanzelskeho fagana prijali a spravali sa k nemu pekne a vy nemali ste tolko slusnosti ani len najblizsim povedat o svadbe a pozvat aspon matky tam, tak co cakate? Zelam ti, aby tvoj syn tebe spravil to iste...zamysli sa nad sebou ...hanbila by som sa tam ist a nie sa urazat, ..
@anonym_cac43f fagana? Preboha....ja s nou teda nesúhlasím ale toto keby napise ktosi o mojom dieťati tak sa neudrzim
@anonym_autor hlavne si myslím že tvoj muz je BLB keď ti o tom povedal. To malo zostať len medzi nimi keď chcel nadalej chodiť na rodinne obedíky 🙈
@anonym_cac43f dávaj pozor čo si želáš aby sa to náhodou nesplnilo tebe. tak ta stve, ze rodicom neoznamili sobas, ze ju musis urazat a nazyvat jej dieta faganom? Akoze odtial potial. Ich svadba, ich zivot, ich vec.
@anonym_cac43f dúfam, že nemáš deti, lebo takto sa dokáže o dieťati vyjadriť len spodina.
@anonym_cac43f môj fagan pochádza z manželstva, aj keď na takúto obmedzenosť nemá zmysel reagovať. 🙂
A nech kľudne spraví, ak to bude pre neho tá najlepšia voľba. Určite bude mať svoje dôvody. 🙂
@anonym_cac43f ty čo máš v hlave?
A začo by sa ako autorka mala hanbiť?
@anonym_532968 už som to asi niekde písala - manžel to nechcel s nimi riešiť vopred. Nerieši s nimi nič. 🙂 Moja rodina a kamaráti možno reagovali v pohode, lebo to očakávali, vedeli, že sa chceme zobrať.
@anonym_autor dobre ste spravili ,môj muž tiež nikomu z rodiny nepovedal,že sa berieme ,chcel mať jednoducho kľud a nie počúvať blbe reči
@anonym_autor no tak ťa nemala rada od začiatku

Baby som v úžase.
Učíme deti, aby boli samými sebou, aby svoje očakávania nevkladali do iných.
a tu všetky skoro píšete, že je očakávané dať to vedieť vopred, popozývať všetkých v rodine a pohostiť všetkých,
Ale dofrasa to sú očakávania ostatných, nie týchto konkrétnych manželov. Oni si chceli prežiť ten deň po svojom, možno ani nechceli obed v ten deň a čo? Stalo sa niečo? To sú očakávania ostatných, tak prečo tu autorku pranierujete?
áno, svokra mohla mať danú reakciu na oznámenie (z môjho pohľadu je to v poriadku), mohlo ju to zamrzieť, to už je ale zase problém jej, ten následný telefonát si mohla odpustiť, ale to jej mal vysvetliť manžel autorky. Ale nič by som z toho nerobila a na tie obedy v kľude chodila, občas nám každému ujde reakcia, ktorá sa niekoho môže dotknúť.
mimochodom tá svadba možno je aj následok toho aké majú medzi sebou v rodine vlažné vzťahy a preto tam neboli pozvania na svadbu.
To aj do svojich detí budete hučať, že keďže žijú dlho spolu bez papiera, nech sa zoberú, lebo sa to tak patrí a vy očakávate, že budete pozvané na svadbu? Nie, vtedy povieme, že je to v poriadku a nech si mladí robia ako uznajú za vhodné a toto je v čom iné?