icon

Úvahy o živote pri mori

24. júl 2025

Je tu niekto , kto žije pri mori ? V akej krajine/ meste? Bolo to z Vášho pohľadu dobre rozhodnutie ? Pripadne môžete napísať, kde pracujete. Veľmi ma zaujímajú takéto príbehy ľudí.
Ja rozmýšľam o sťahovaní sa s rodinou k moru. Mám celkom dobrú jazykovú výbavu. Španielsky jazyk C1, nemecky jazyk C1, anglicky B2. Mám vyštudovanú ekonómiu a manažment. Prax ako business manažérka. No mám pocit, že to nie je ono na Slovensku. Som dosť scestovaná, bola som kade tade vo svete, na viacerých kontinentoch, veľa toho videla. A stále snívam o živote niekde blízko moru. Myslím, že s mojou jazykovou výbavou by som sa mohla uchytiť niekde na španielskom ostrove , kde by mi bola plusom aj moja nemčina kvôli turizmu.
Na Slovensku sa mi nepáči systém, nemám rada zimu, ľudia sú taký zatrpknutí. A život mi príde veľmi krátky .. tak prečo žiť niekde v paneláku v byte na hnusnom betónovom sídlisku, keď clovek za to môže vlastniť aj nehnuteľnosť na krajšom mieste….
Je to samozrejme zatiaľ len myšlienka, s ktorou sa dlho pohrávam. Zaujímajú ma príbehy ostatných. Tak sa kľudne podelte.

tundra
24. júl 2025
@svetlonos

@anonym_f917eb
ty kokos, to bol cely pozlátený ci kieho ďasa, ze segrenke vyhovoval taky mamlas lemravy??

@svetlonos 👍

tundra
24. júl 2025
@svetlonos

@anonym_f917eb
ty kokos, to bol cely pozlátený ci kieho ďasa, ze segrenke vyhovoval taky mamlas lemravy??

cukroska
Autor odpoveď zmazal
barrilla
25. júl 2025

na instagrame má profil - Zlomatka v Itálii. Je to češka, ktorá odišla so svojim synom - autistom žiť do Talianska. Ona si to pochvaľuje. Dáva tam veľa zo svojho života tam. Plus mnohí diskutéri debatujú o tom, ako si tam oni žijú.

anonym_cc413b
25. júl 2025

Kamaratka sa vydala do Talianska. Je pri mori. Ona si velmi pochvaluje, tvrdi, ze zivot je tam iny, pestrejsi, zabavnejsi, moznosti pre deti ani nerozpravam, ludia strasne priatelsky.ona pracuje tak vselijak raz ano raz nie, u nich oracuje len manzel ale je pravda ze cez sezonu je v kusi v praci. Ale tvrdi ze uz by nemenila.

olimuc
25. júl 2025

Ak si sama chod do toho. V Spanielsku (aspon okolie BCN sa za znalost nemciny plati), ale zivot pri mori ma pridanj hodnotu len cez vikend … rano ides do prace a vecer naspat … sice mozno More uvidis z auta …. Ale kym najdes parkovanie, aspon ja som sa na More mohla … v Spanielsku (vlastne stale hovorim o Katalansku) vidim ako velku nevyhodu primarne vzdelavanie …. S prepacenim ich skolsky System od 6-12 rokov stoji za h,… a to sme zmeninili par skol od 700€ za mesiac az po verejnu …jedno uletena sekta a druhe … no skoda reci. Bohuzial nemas moznost vyberu pretoze rozhoduje OMU a ako sa zenska vyspi podla toho Ti da alebo neda miesto … pokial byvas v Zone kt je sice dobra ale ako skola na teba pripada maly Marrakesh … smola … takze nielen More ale aj vsetko ostatne treba zvazit. Slobodny clovek - super …. S rodinou … treba mat rodinu, vela penazi a este niekoho kto vybavi, podplati a ma vela vitaminu B … ES je tiez skorumpovane, kradne a ulieva sa, kde sa da … len oni to robia s usmevom, Peknym pocasim a dobrym jedlom … ak sa prispobis fajn

anonym_da63e0
25. júl 2025
@anonym_a2731b

@anonym_autor nebyvam pri mori, tiez mam zlusnu jazykovu vybavu , som slusne scestovana. Mne zivot na Slovensku vyhovuje, mam rada Slovensko. S rodinou cestujeme stale a vzdy ked pristaneme tak si vravime, ze ako nam je dobre na Slovensku. Nezijeme v panelaku, zijem vo velkom dome s bazenom. Prave som inak pri mori a vcelku sa tesim domov. Inak Spanieli su na moj vkus taki cigani, ak tam budes dhsie, zistis ze vela veci im vobec nefunguje a rada prides naspat domov.

@anonym_a2731b a Slováci nežijú ako cigáni??? Jasné že žijú a je ich strašne veľa. A čo prosím ťa funguje na Slovensku??? Veď je tu neskutočná drahota, za všetko platis kopec peňazí....Ja som v Španielsku pracovala nejaký čas a veľmi sa mi tam páčilo. Tu ide všetko dole vodou...aj vďaka slepým voličom. Autorka....určite ti odporúčam odísť....všade dobre len doma nie!!!! Bohužiaľ je to momentálne pravda

vevesh
25. júl 2025
@anonym_da63e0

@anonym_a2731b a Slováci nežijú ako cigáni??? Jasné že žijú a je ich strašne veľa. A čo prosím ťa funguje na Slovensku??? Veď je tu neskutočná drahota, za všetko platis kopec peňazí....Ja som v Španielsku pracovala nejaký čas a veľmi sa mi tam páčilo. Tu ide všetko dole vodou...aj vďaka slepým voličom. Autorka....určite ti odporúčam odísť....všade dobre len doma nie!!!! Bohužiaľ je to momentálne pravda

@anonym_da63e0 nemaj oci, ze v zahranici to nejde dole vodou.....zije sa ovela tazsie ako pred 10 rokmi- ono to vidno aj na volebnych vysledkoch krajin, takmer vsade extremna pravica bola najsilnejsia alebo druha najsilnejsia strana (= proti imigrantom, ano, aj tym slovenskym....)

petronelag
25. júl 2025
@vevesh

@anonym_da63e0 nemaj oci, ze v zahranici to nejde dole vodou.....zije sa ovela tazsie ako pred 10 rokmi- ono to vidno aj na volebnych vysledkoch krajin, takmer vsade extremna pravica bola najsilnejsia alebo druha najsilnejsia strana (= proti imigrantom, ano, aj tym slovenskym....)

@vevesh To je pravda aj v zahraničí to nie je už tak ako pred 10-15 rokmi a veľká väčšina Slovákov nežije ako cigáni, ja neviem odkiaľ to niekto berie, taký západ Slovenska Trnava, Nitra, BA , BB, Košice žije na celkom slušnej úrovni. Drahé je aj v iných krajinách, teraz keď chodia ľudia na dovolenky tak presne o tom vravia, že aj v ČR aj v Chorvátsku je drahé.

vilma7
Autor odpoveď zmazal
grof_monte_christo
25. júl 2025

Z rodiny odišli takto naší príbuzní s 3 detmi na Kanarske ostrovy. Pôvodne na rok, nech sa deti naučia španielsky. Sú tam už niekoľko rokov. Darí sa im dobre. Len oni boli na Slovensku už ťažko finančne za vodou. Tam viacmenej oddychujú.

zeldia
25. júl 2025

@anonym_autor žila som v Nice pracovala na univerzite. Prvé čo som si všimla po troch mesiacoch sa mi zmenila pleť aj vlasy musela som vymenit kozmetiku. V zime celý cas “azúrove” nebo v kuse celých 6 mesiacov rovnako, mne chýbali 4rocne obdobia. Od apríla do začiatku novembra začala sezóna - zdvihli sa ceny, vsade. Draho aj v potravinách niektoré veci samozrejme lacnejšie napr špičkový obrovský ananás za 1e ale ostatné jedlo draheeee. More ma prestalo zaujímať úplne po mesiaci. Volám s mamou pýta sa ma, bola si sa prejsť na pláži ? Nie nebola už mesiac keby ma tam doslova buzerovanim nevyhnala tak sa tam pozerať určite nejdem. Tím čo nadávajú na úradníkov tu doporučujem skúsiť si francuzkych úradníkov. Tiež odporúčam skúsiť si francuzku políciu, videla som len niekoľko akcii strieľajú bez varovania. Vsade sú blbci vo vysokej väčšine takže mne tvoje predstavy pripadajú také naivne vymením škaredý panelak na sídlisku za rozpadnuty domcek na pobreží (keďže viac peňazí nemáš) a dalej čo? Ako vybavis úrady, nemocnicu pre tvojho rodiča, ako vyriešiš deti, ako zoženiem inštalatéra, zubara, kadernicku / vsetko sa to totiž odvija od peňazí. Rusku oligarchovia sa majú fajn v Londýne aj v Nice ale neako sa v kuse zhlukuju len spolu ktovie prečo (nik sa s nimi nechce bavit alebo oni sa a nikým nechcu bavit). Máš peniaze na novy život?

bluka2
25. júl 2025

Ja som zila 3 roky pri oceane, rovno z bytu vyhlad na ocean. Nizsi level stresu, uz aj ten zvuk vln ukludnuje. A vikend na plazi. Zivot viac relax. Tiez teraz hladam cestu spat k moru. Teda: setrim a planujem. Napisme o rok, rok a pol, verim, ze sa mi to podari. Ps: mne bude tentokrat stacit byt tak hodinu autom/vlakom od mora. T.j. stale mozes ist kazdy vikend. Lebo uz pozeram aj na dobre skoly atd. tak musim rozumne nakombinovat

lion777
25. júl 2025

Ja milujem more naozaj , bola som naozaj kde kade. No poradím ti: skús vziať dovolenku na 16 dní plus a uvidíš sama, nevedela som sa dočkať na Slovensko. 🙂

karolinakr
25. júl 2025
@tundra

@anonym_autor tato ceska rodina odisla do Španielska s celkom malymi detmi.Pracuju v IT,
celkom zaujimavy pribeh.

My sme odisli zo Slovenska do hôr,nie k moru.
Žijeme vo Švajciarsku.
Najskôr ja,manzelka s detmi po roku.
Deti uz su dospele a navrat na Slovensko neplanuju.Zaciatok nebol jednoduchy,ale zvladli sme to.
Bolo to najlepsie rozhodnutie,co sme spravili.

@tundra ty vieš nemčinu na urovni A1 alebo kolko?

derdia
25. júl 2025
@terina25

@anonym_a2731b odpoved od veci 🤦‍♀️

@terina25 ešte ze sa vieš chytiť za hlavu....

derdia
25. júl 2025
@anonym_b558ae

@terina25 trebalo sa pochváliť, že žije vo veľkom dome s bazénom a aktuálne je pani dokonalá pri mori🤣🤣

@anonym_b558ae presne pre to je jej dobre a je spokojna tam kde je.

derdia
25. júl 2025

Veľa ľudí si myslí, ze u suseda je tráva zelensia...
Autorka ak si slobodná a bezdentna alebo ak tvoja rodí e chce tak chod... Zivot je krátky... Chod a skus.
Ja som žila len na Slovensku... Chvíľu som bola preč... Pri mori😂😅
Studenom v UK.... Ale tým ze nebolo krasne, nebol piesok nejaké veľké pozitívne pocity to co mne nevyvolávalo...
Jedno poradím... Nájsť pokoj v duši a človeku bude dobre všade....
Aj ked jasne, ze sem tam mame svoje dni všetci...

procrastique
25. júl 2025

Mne stačilo jedno leto v Malage na jazykovom kurze španielčiny a hneď ma tá romantika bývania pri mori prešla.

Ale pokiaľ si vymyslíš vhodnú prácu, tak to považujem za dobrý nápad a síce to nie je úplne príklad ako hľadáš ale pozri na insta Raracha

subartic
25. júl 2025

Asi pol roka dozadu sa moja kamarátka presťahovala s dvoma deťmi do Poľska, k moru . Je samoživiteľka, prekladateľka poľského , estónskeho jazyka ( mama Estónka )a ruského jazyka. Natur jazyk slovenský Zatiaľ sa jej tam žije dobre, deti sa rýchlo aklimatizovali , chodia tam do škôl , ona prekladá a tlmočí pre políciu , súdy , finančnú správu a úradné preklady. More si pochvaľuje aj keď sa moc nekúpu , lebo je dosť chladné . Ale január , február je tam vraj veľmi silný a chladný nepríjemný vietor , počasie v apríli , máji neskutočne nestabilné . Čo jej vyhovuje je bezpečnosť krajiny, konzervatívnosť a krajina teraz veľmi napreduje.

tundra
25. júl 2025
@karolinakr

@tundra ty vieš nemčinu na urovni A1 alebo kolko?

@karolinakr s A1 by som mohol furikovat na stavbe,aj ked teda niektori nemaju ani to a pracuju...Chces privatne hodiny?🤪Der,die,das, psi ocas😂

karolinakr
25. júl 2025
@tundra

@karolinakr s A1 by som mohol furikovat na stavbe,aj ked teda niektori nemaju ani to a pracuju...Chces privatne hodiny?🤪Der,die,das, psi ocas😂

@tundra 😀 ne, ale vieš C1 ?

tundra
25. júl 2025
@karolinakr

@tundra 😀 ne, ale vieš C1 ?

@karolinakr mam C1 vodicak😅
Buduci rok pojdem mozno na test,tak napisem...

karolinakr
25. júl 2025
@tundra

@tundra či hovoríš, ako rodilý mluvčí

anonym_f917eb
25. júl 2025
@zeldia

@anonym_autor žila som v Nice pracovala na univerzite. Prvé čo som si všimla po troch mesiacoch sa mi zmenila pleť aj vlasy musela som vymenit kozmetiku. V zime celý cas “azúrove” nebo v kuse celých 6 mesiacov rovnako, mne chýbali 4rocne obdobia. Od apríla do začiatku novembra začala sezóna - zdvihli sa ceny, vsade. Draho aj v potravinách niektoré veci samozrejme lacnejšie napr špičkový obrovský ananás za 1e ale ostatné jedlo draheeee. More ma prestalo zaujímať úplne po mesiaci. Volám s mamou pýta sa ma, bola si sa prejsť na pláži ? Nie nebola už mesiac keby ma tam doslova buzerovanim nevyhnala tak sa tam pozerať určite nejdem. Tím čo nadávajú na úradníkov tu doporučujem skúsiť si francuzkych úradníkov. Tiež odporúčam skúsiť si francuzku políciu, videla som len niekoľko akcii strieľajú bez varovania. Vsade sú blbci vo vysokej väčšine takže mne tvoje predstavy pripadajú také naivne vymením škaredý panelak na sídlisku za rozpadnuty domcek na pobreží (keďže viac peňazí nemáš) a dalej čo? Ako vybavis úrady, nemocnicu pre tvojho rodiča, ako vyriešiš deti, ako zoženiem inštalatéra, zubara, kadernicku / vsetko sa to totiž odvija od peňazí. Rusku oligarchovia sa majú fajn v Londýne aj v Nice ale neako sa v kuse zhlukuju len spolu ktovie prečo (nik sa s nimi nechce bavit alebo oni sa a nikým nechcu bavit). Máš peniaze na novy život?

@zeldia S týmto súhlasím. Kamarátka žila istý čas vo Francúzsku, ale vrátila sa na Slovensko už dávno. Áno veľmi podobne nám rozprávala,že napriek tomu, že bola učiteľka francúzštiny ,jazyky vyučovala žila ako chudera a celý systém stal za veľké 💩 Ona tam študovala, neskôr pracovala ako au-pair v rodine kým dostala miesto (aj to cez pána domáceho ).,Mala sa u nich dobre brali ju ako člena rodiny ,ale o deti sa starala komplet 6 dní v týždni. Dve deti mala.Polročné a 2 ročné, takže dosť záhul.
Ale samozrejme to už nie je žitie natrvalo čo zaujíma autorku.

karolinakr
25. júl 2025
@tundra

@tundra že ked ideš po ulici a niekto sa ti prihovorí, či si ťa pomýlia so Švajčiarom a máš aj prízvuk tej danej oblasti ?

karolinakr
25. júl 2025
@tundra

@tundra to, že máš vodčák C1, to je super 😀

tundra
25. júl 2025
@karolinakr

@tundra že ked ideš po ulici a niekto sa ti prihovorí, či si ťa pomýlia so Švajčiarom a máš aj prízvuk tej danej oblasti ?

@karolinakr deti maju taky akzent,ja nie,hovorim spisovne

karolinakr
25. júl 2025
@tundra

@karolinakr deti maju taky akzent,ja nie,hovorim spisovne

@tundra som ťa podcenila, nie C1, ale C2 !!

A1 - Úplný začiatočník
A2 - Začiatočník
B1 - Mierne pokročilý
B2 - Stredne pokročilý
C1 - Pokročilý
C2 - Expert

tundra
25. júl 2025
@karolinakr

@tundra som ťa podcenila, nie C1, ale C2 !!

A1 - Úplný začiatočník
A2 - Začiatočník
B1 - Mierne pokročilý
B2 - Stredne pokročilý
C1 - Pokročilý
C2 - Expert