icon

Už nechcem ďalej finančne pomáhať matke a ani rodine

22abigail22
17. aug 2020

Sú takí, ktorí poznajú moju situáciu, ale pre tých, ktorý nie tak Vám tu v skratkosti napíšem o čo sa jedná.

Matka ostala sama so 7 deťmi.
Otcovi sú 3:
1. Manžel- 4 deti (ja 24r, sestra 20r, sestra 19r a brat 14r). Zomrel a nezanechal nám nič.
2. Priateľ (dlhoročný vzťah) - 2 deti (sestra 9r a brat 6r). Alkoholik, bezdomovcov, nezamestnaný (neplní si povinnosti na výživné)
3. Druhý manžel - 1 dieťa (sestra 4r) - odišiel pár mesiacov potom ako sa mala narodila, neplatí výživné/manželské (je to v riešení), matka nemá € na rozvod

Ja so sestrou (20r) doma už nebyvame. Sestra (19r) ide na VŠ. Čiže "reálne" matka má doma 4 deti.
Keďže matka ostala bez chlapa a príjmu (keďže bola na materskej) ja som financovala rodinu.

Avšak, 2 rokmi doma nebývam (bývam s priatelom) a stále rodinu finacujem (mesačne posielam 250-300€).

Chcela by som konečne prestať posielať domov peniaze. S priateľom si chceme vybaviť vlastne bývanie, čiže hypotéku. Potrebujem si šetriť a mne chyba v peniaze mesačné koľko peniaze.

Matka už nie je na materskej. 6 ročný brat nastupuje v Septembri do školy. Malú neprihlásila do škôlky, ale mohla by nájsť opatrovateľku.
Tým pardón nech matka ide pracovať.

Problém jej v tom, že neviem ako jej to celé oznámiť. Mám strach ako bude reagovať a bojím sa ako dopadnú súrodenci.
Uvažujem nad tým, že jej dám nejakú "lehotu" dokedy budem ešte fin. pomáhať a dosť (už to bude na ňu).

Strana
z2
sendy1977
17. aug 2020

@fokuska ved to si pamätám, že veľa veci rieši za matku tak teraz ten rozvod a koniec. Ale neviem či matka dostane od štátu socialku keď nie je občan SR. Ak dostane socialku tak na 4 deti sa to nazberá plus keď robí na čierno tak by mala vyžiť keby chcela, ale jej matka nechce. ☹

acrobaleno
17. aug 2020

@22abigail22 Ohľadne tvojej sestry, že nepomáha a je "sebecká". Dobre robí. V prvom rade je zodpovedná tvoja matka, tak nech sa stará o deti ktoré si narobila.

22abigail22
autor
17. aug 2020

@sendy1977
Viem, že by mala nárok na manželske, deti by mohli dostať štipendium. Možno by mala nárok na podporu v hmotnej núdze (záležalo by od príjmu). Ale podrobnosti neviem.

22abigail22
autor
17. aug 2020

@sendy1977
Pravda, keďže nie je občanom SR tak neviem na čo má nárok.
Riešim zatiaľ čo sa dá: zameškané výživné na 2 súrodencov, výživné na najmenšiu sestru a manželske. Uvidíme ako pochopíme s tým.

22abigail22
autor
17. aug 2020

@acrobaleno
Pravda, ja u tiež nemám za "zlú" nakoľko si VS bude sama financovať a to nie sú lacné záležitosti ani keď niekto ide denne (školské pomôcky, intrák, cestovné, strava)

sendy1977
17. aug 2020

@22abigail22 keby bola rozvedená a brala socialku (ak by mala na neho nárok, to sa pokus zistiť ) tak sestra keby chodila na VŠ denne tak by si mohla vybaviť celkom slušné soc. štipendium.

fokuska
17. aug 2020

@22abigail22 Len si kvoli mame nevezmi na seba ziadne pozicky, lebo sa z toho nevymotas. Vyzeras byt naozaj velmi rozumna, tak ti drzim palce, nech sa ti dari.

22abigail22
autor
17. aug 2020

@sendy1977
keď som riešila návrh na manželske tak pracovníka povedala, že vzhľadom na situáciu ich možno sudca automatické rozvedie. Že je to veľmi pravdepodobné ale všetko záleží od "nálady sudca".
Ale najprv musím vybaviť toto lebo je toho na mňa naraz veľa.

22abigail22
autor
17. aug 2020

@fokuska
Tak toto na 100% u mňa nehrozí.
A ďakujem.

daniela1911
17. aug 2020

@22abigail22 všetky dievčatá, Ti tu už dali množstvo rád.
Ja ti chcem len popriať do života všetko dobré, a aby sa ti tvoj život a vzťah naplnil láskou a porozumením v partnerstve a neskor v rodinke.

lucka_ke
18. aug 2020

je zvláštne, že najstaršie dieťa má 24 rokov a mama nemá slovenské občianstvo... treba začať tu, potom rozvod ale úplne najskôr práca nie na čierno, ale na riadnu zmluvu, aby mala aj PNku aj stravné lístky a podobne

denka001
18. aug 2020

Sestra má pravdu nie je povinná dotovať matku a ani ty nie

Strana
z2