icon

Vadí mi priezvisko

sealaris
25. mar 2016

Ahojte..viem ze teraz co napisem je vlastne..uplna hlupost oproti naozajstnym problemom..ale..rozisla som sa s otcom mojich deti..priezvisko mali po nom..a teraz..mi to priezvisko dost prekaza..uz som skor..nanho az alergicka..lutujem ze sme to vtedy dali takto..lutujem ze vtedy som na to pristupila a dali sme priezvisko po nom..malo ostat po mne..aj ked som u lekara alebo v minule v nemocnici,neviem..neviem ci mam vysvetlovat ked aj mna prezyvaju tym priezviskom a neviem ci mi rozumiete..a casom som na to ostala akasi..fakt alergicka..a vadi mi kedze sa on o nich nestara ako by mal vadi mi ze nosia ich priezvisko..najradsej by som ho zmenila..ale neviem ci by to bolo spravne..ten starsi syn ma uz tri roky..asi si pomyslite ze je to nezmysel co tu riesim..ale..nemozem si pomoct...neviem ci som sa spravne vyjadrila aby ste ma pochopili..ale vopred za vsetky nazory dakujem..

sealaris
autor
25. mar 2016

Baby dakujem vam kazdy nazor mi pomohol;) no mestiham vam konkretne odpovedat,tak to zhrniem do jedneho..no..dovod nasho rozchodu nieje to ze si ma nechcel vziat..teda ak som spravne pochopila..zrejme to bude tazsie ho presvedcit no..posnazim sa..a noo..my nemame ani dohodu kto ich bude mat.dokonca..nemame ani vyroesene alimenty;( aj na to sa este len chystam..len..asi to nevyvalim nanho ked,chcem zmenu toho priezviska...mne to pripada tak,ze,on si spomenie ma deti len ked sa mu zachce..teraz by som tak potrebovala aby si ich vzal,no ja sa mu ale prosit nebudem ked,vidim ze nema zaujem..vcera akurat som volala jeho rodicom,ze ci by ich na dve hodinky nemohli zobrat..aj to uz..bolo fakt z nudze kedze som surne potrebovala si vybavit veci..lebo,to uz ako sa tvaria...asi ich tym obtazujem;( som z noch dost sklamana..baby ale kazdej naozaj dakujem

sam2
25. mar 2016

@cammille mna stve ze to tu ludia davaju do popredia a neakcuptuju ze niekomu vyhovuje nieco ine... A dokonca tie zeny nazyvaju chudery. To je to co ma stve... Ze nie su schopne akceptovat to ze niekomu je tak dobre a neriesi to.... Ja nikoho nepresviedcam ze manzelsky zivot je hlupost a len zdrap papiera. Tak ako tu vydate zeny presviedcaju ze manzelstvo je top....
A k prvej casti: pre nas nie je manzelstvo priorita.... Proste to nie je nieco co musim zazit aby som mala pocit ze moj zivot je kompletny. Ja nie som proti manzelstvu. Uz som spominala ze sme sa o manzelstve rozpravali a nezavrhli ho.... Proste vieme ze raz pride, ze to bude vyustenie nasho vztahu, ale nemusi to byt hned teraz....

mima4
25. mar 2016

@indiankaindi
no vidis, pre mna to nie je vobec blud, a od toho sa odvijaju a moje nazory..dohodnut sa na svadbe..no ocakavam a ocakavala som, ze muz ma poziada o ruku, ze muz bojuje o zenu, muz je ritierom... nie ze ja ho idem uhanat a uz vobec nie sa dohadovat, to chlapovi ma zapnut, ze aha..uz by sme sa mohli posunut.. Zaostaly a trapny svet? ano? nevadi 😉 mne vyhovuje.
viem, ze to tu mnohe poburilo moj nazor na jednu jedinu otazku od @maminuska , mozno su "vynimky", ale to je fakt ojedinele... Zena obycajne rata s tym, ze sa casom vezmu a ano, dnes je hanba byt tou "vydajachtivou", proste je hanba zakladat si rodinu manzelstvom, ... ale podvedomie zeny silne pracuje. A mozno ty si ina, ale vacsina zien tuzi, aby podnet k manzelstvu siel od muza, ano, aby muz poklakol s prstienkom... a vyznal zene lasku...

Som predpotopna? tak som.. 🙂 ale ked vidim, ako koncia dnesne moderne a superne zeny,..aj tou predpotopnou chcem ostat, neprisposobujem sa dobe, vzdy som bola dost silna povaha, nikdy som nevedela zapadnut do "stada", takze reci "dnesna doba" a podobne pre mna neplatia...

mihula
25. mar 2016

@maminuska no a keby si bola pritlacena k muru,ak mam ako otec priznat otcovstvo,chcem aby sa dieta volalo po mne,inak to nepojde.Co by si urobila v tomto pripade?cakala na DNA?

mima4
25. mar 2016

@sam2 zena ktora je slobodna, nie je chudera, to tu nikto netrdi, len vacsina slobodnych zien, co maju iba priatela, dava dietatu jeho priezvisko aj preto, ze pocita s tym, ze aj tak sa vezmu v buducnosti, mozno o pat rokov... To nie je ze zena je chuderou.

sealaris
autor
25. mar 2016

@mihula druhy ma rok a pol..a noo...tie problemy medzi nami sa stupnovali..az to zaslo takto...aj ked..je pravda ze..uz som vtedy zacinala vahat..ale tak..jeden tak,druhy tak..no..nevedela som ze to skonci az takto...

sam2
25. mar 2016

@mima4 nemyslim si ze davaju to priezvisko preto, ale budis.... 😁

maminuska
25. mar 2016

Ja nie som ani veriaca ale manželstvo je pre MŇA osobne niečo kam privádzam deti . Jedno manželstvo sa mi rozpadlo , ale to nie je chyba manželstva ako inštitútu , to je chyba ľudí ktorí do neho vstupujú , teda moja a môjho exa. Napriek tomu že som pri rozvode ťahala za kratší koniec , tak som na manželstvo nezanevrela a vydala sa znova. To že ma manžel požiadal o ruku beriem ako prirodzený vývoj nášho vzťahu , jeho posunutie na tú najvyššiu právnu normu , kde až do ktorej ja osobne privádzam deti .
Ale ak sa niekto rozhodne žiť s niekým nadivoko ..jeho vec , ale skutočne ten kto považuje manželstvo za zdrap papiera v šuflíku , tak naozaj zastávam názor nech zostane slobodný radšej .

mima4
25. mar 2016

@sam2 jasne, vsak si tu len sharujeme nazory.. nic ine 😉 Napr. aj vyssie pisala kocka ktora tiez cakala ze budu mat spolocne priezvisko vsetci a citi sa oklamana...

maminuska
25. mar 2016

@mihula ani za takýchto okolností by som nepristúpila na to aby sa dieťa volalo po otcovi , jednoducho by sa volalo po mne a ostatné by sa riešilo súdne. A áno , čakala by som na DNA.

cammille
25. mar 2016

@sam2 tak ja neviem, pride mi to, akoby si ty sama mala s tym nejaky osobny problem...to, ze pre mnohych je manzelstvo top, ta predsa nemoze rozhadzat, pokial by si sama v sebe bola presvedcena, ze ty manzelstvo nepotrebujes...ibaze by si si taka ista nebola a tym ta rozhodi kazdy, kto vyzdvihuje manzelstvo, lebo ti sposobuje akesi zmiesane pocity a ty musis vsetkych, a hlavne samu seba opat presviedcat, ze manzelstvo je len papier...ja som presvedcena, ze manzelstvo je ten najlepsi mozny sposob spoluzitia muza a zeny, a vobec ma nevytaca ani netrapi, ked niekto tvrdi opak...ja som spokojna, a tym padom ma ine nazory nerozhodia...

sam2
25. mar 2016

@cammille aaaaaa nerozumies mi. Mne nevadi ze niekomu vyhovuje manzelstvo.... Mne vadi ze neakceptuju ze niekdo to manzelstvo nepotrebuje. Uz rozumies? Ze neakceptuju iny nazor. A pretlacaju ten svoj ako jediny spravny.. Mne je to uplne jedno ci je niekto zosobaseny alebo nie. Ja to mam v hlave zrovnane.

sam2
25. mar 2016

@cammille a mimochodom, nikde som neuviedla ze manzelstvo je len papier ale ze nie je priorita a tiez som pisala ze viem ze nas vztah manzelstvom skonci... Ale nie teraz....

cecil36
25. mar 2016

@cammille iste, ani menzelstvo nie je zarukou...aby bolo, vyzaduje si dvoch zrelych ludi, s rovnakym odhodlanim a volou stat jeden pri druhom, v dobrom aj zlom...mna skor zaujima aky je dovod, ked sa dvaja maju radi, chcu zalozit rodinu a stravit spolu cely zivot, preco je pre nich manzelstvo taky problem... mozno preto, ze vidia tolko rozvadzajucich sa manzelstiev alebo takych kde to nefunguje a zostavaju spolu "kvoli detom".

cecil36
25. mar 2016

@mima4 pocuj, nauc ma vidiet do hlavy vsetkym zenam 🙂 Vies jak by si mi pomohla v praci? 😀

lubkavargova1
25. mar 2016

@cecil36 to v doborm a vzlom sa uz nenosi...len v doborm...ked pride problem tak dovi-dopo (ci chlap ci zena)

mima4
25. mar 2016

@cecil36 to ani ja nevidim, ale tym ze som s dost ludmi a vselijakymi pripadmi,... tak si utvaram urcite nazory, ale su to nazory... nie presne statistiky a nikdy sa veci netykaju vsetkych...

cecil36
25. mar 2016

@mima4 ja by som si nedovolila tvrdit, ze kazda zena ocakava...cokolvek, nemyslim tym len svadbu, lebo naozaj do vnutra nevidis a ja sa mozem tvarit akokolvek. Mozem povedat iba za seba, nikdy som po svadbe netuzila. A to som mala krasne detstvo, rodicov, ktori sa velmi lubili a bolo by tak doteraz keby jeden z nich este zil. Takze ani traumu z rozvodu a podoibnych veci som nemala, ze by sa to na mne podpisalo. Vydala som sa na naliehanie partnera, prvy aj druhy krat. Btw rytier je s tvrdym 😀

cecil36
25. mar 2016

@lubkavargova1 neviem ja tu na konovi mam pocit, ze väcsina zachranuje nezachranitelne...

mima4
25. mar 2016

@cecil36 diky za gramatiku..tajne som dufala, ze si to nikto nevsimne 😀

netrvdim ze vsetky, ale vacsina hej

lenbea
25. mar 2016

@sealaris ak Ti to vadí, zmeň to čím skôr. keby mali deti viac rokov, tak možno by im vadilo, že to zmeníš. ale teraz to ešte hádam tak nebudú vnímať.

maminuska
25. mar 2016

@cecil36 ja si myslím že tiež veľká časť žien sa chce vydať....a ak nie vydať pocítiť to max čo vie muž žene ponúknuť a to je určitý záväzok do ktorého je ochotný vstúpiť.

vespertine
25. mar 2016

@maminuska Dietatu vzdy daval meno otec, je to stara tradicia. Pre niekoho mozno prekonana, pre inych dolezita a iniciacna. Tak ako pre vas je dolezite manzelstvo, tiez asi ako nejaka "tradicia", tak pre niekoho ineho je dolezite meno. Princip je uplne ten isty. Mozeme sa vysmievat zo seba navzajom, ze nam vobec na niecom zalezi. Ale o tom asi tato diskusia nie je.

cecil36
25. mar 2016

@maminuska pre mna je max co mi muz moze ponuknut je kvalitny vztah ci s papierom alebo bez...Ak je to na figu sobasny list to nezachrani a ak je to fajn chybajuci sobasny list to nepokazi. Ja stale tvrdim, radsej v dobrom vztahu "bez papiera" ako v zlom s nim.

mima4
25. mar 2016

@vespertine princip nie je ten isty..lebo ten otec v minulosti bol s tou rodinou, nie ako dnes kedy sa vysere na svoju priatelku a ma inu priatelku.. v minulosti to manzelstvo malo aj pre toho chlapa vacsiu hodnotu, zavazok, preto bolo samozrejmost, ze dieta malo po nom meno, lebo sa tam dodrzalo aj to manzelstvo. Ale dnes vacsina volnych zvazkov konci rozchodom... tak ak si ludia toto nevedia dat naporiadku, naco zvazovat dieta priezviskom expriatela, ktory si zalozi inu rodinu?

cecil36
25. mar 2016

@mima4 rozvodovost na SK je viac ako 40%

maminuska
25. mar 2016

@vespertine ano dietatu vždy dával otec...ak hovoríš o tradícii tak vždy v manželstve, nikdy sa dieťa v minulosti nevolalo po otcovi ak matka bola " prespanka " . Jednoducho takto to bolo .

mima4
25. mar 2016

@cecil36 ale to toho percenta ber do uvahy aj viac rozvodov u toho isteho cloveka

Rozchodovost je podstatne vyssia, nie su presne statistiky, logicky..ale predpoklada sa okolo 95 %. Bavime sa o paroch, ktore sa nevzali... tak 95 % z nich sa rozide.

vespertine
25. mar 2016

@mima4 neviem, co znamena "kedysi", mozno dnes je ozaj ina doba a detom je to jedno, ale ja som mamine priezvisko dostala pred 31 rokmi a teda citila som to ako velku nespravodlivost, ze vsetky deti maju priezvisko po otcovi...aj ti, ktori s otcom nezili. ucitelky po mne tiez divne kukali, ked zistili, ze sa volam po mame. dokonca jedna veci neznala mi hovorila, ze akych to ja mam osvietenych rodicov, ze sa dohodli na tom, ze budem mat meno po mame...a to pred celou triedou...skoro som sa pod zem prepadla. ale hej, to je moj problem.

vespertine
25. mar 2016

@maminuska tak "prespanka" vravis 🙂 ok uz som ticho, pochopila som.