icon

Vadí mi priezvisko

sealaris
25. mar 2016

Ahojte..viem ze teraz co napisem je vlastne..uplna hlupost oproti naozajstnym problemom..ale..rozisla som sa s otcom mojich deti..priezvisko mali po nom..a teraz..mi to priezvisko dost prekaza..uz som skor..nanho az alergicka..lutujem ze sme to vtedy dali takto..lutujem ze vtedy som na to pristupila a dali sme priezvisko po nom..malo ostat po mne..aj ked som u lekara alebo v minule v nemocnici,neviem..neviem ci mam vysvetlovat ked aj mna prezyvaju tym priezviskom a neviem ci mi rozumiete..a casom som na to ostala akasi..fakt alergicka..a vadi mi kedze sa on o nich nestara ako by mal vadi mi ze nosia ich priezvisko..najradsej by som ho zmenila..ale neviem ci by to bolo spravne..ten starsi syn ma uz tri roky..asi si pomyslite ze je to nezmysel co tu riesim..ale..nemozem si pomoct...neviem ci som sa spravne vyjadrila aby ste ma pochopili..ale vopred za vsetky nazory dakujem..

mircalla
26. mar 2016

@mima4 aj tisicky knazov, co zneuzivaju deti si hovoria krestania

mima4
26. mar 2016

@mircalla
je to mozne, tak ako tisicky ludi, co zneuzivaju deti a hovoria si ateisti...

viera sa neda skryt.

mircalla
26. mar 2016

@mima4 iste, zlo je to tak ci tak, bez ohladu na to, kto ho pacha. len ti knazi este ludom, ktori im slepo veria kazu, ako maju spravne zit...to je to najtragickejsie pokrytectvo

mima4
26. mar 2016

@mircalla no krestan by mal verit Bohu, nie cloveku, ale to je myslim si uz samostatna diskusia o katolickej cirkvi.

guinevre
26. mar 2016

@cecil36 @mircalla
Ked dvaja nie su zobrati a maju deti, a nemaju ziadny spolocny majetok, ked sa rozidu, tak si kazdy spat berie len to co aj mal, a uznas, ze vacsinou zeny maju toho menej pokial statisticky zeny menej zarabaju, porod, materska - odkazane su na zopar stoviek eur a na muza, tazsie si najdu pracu lebo su casto diskriminovane, atd takze zrejme vela majetku nebudu mat, a otec si tiez so svojim majetkom moze kludne robit co chce. Takze, ked v manzelstve porodim dve deti, a rozhodneme sa ze sa ideme rozviest, tie moje porody a materske co mi ubrali na kariere a financiach (a su to aj jeho deti!) nebudu mat ziadny vplyv na delenie majetku, je to spolocny majetok a spolocne si ho aj rozdelime.

Ale ano, rozvod z toho pohladu moze byt nevyhodnejsi pre muza, preto sa tak lahko nevrhnu do manzelstva, pokial si nie su isti ze je to zena s ktorou chcu zostat do konca zivota, ale si nechaju zadne dvierka.

mircalla
26. mar 2016

@guinevre preto si myslim, za kazda zena by sa mala o seba vediet ako-tak postarat a nebyt financne zavisla na len chlapovi, ja mam napriklad popri materskej 2 prace na par hodin tyzdenne.
ono po tom rozvode z toho spolocneho majetku aj tak nemoze zit vecne, ale musi uzivit napriek alimentom, ktore nie su velke seba aj deti

cecil36
26. mar 2016

@guinevre ak idu do manzelstva s holou ritoiu obaja, tak ano, majetok sa deli na polovicu, otazka, je kto j´koho potom vyplati a ci si za tu polovicu ten druhy kupi slusne byvanie nie garzonku v pentagone. Druha vec je ak zena nema nic a muz ma byt, z toho bude mat velke gulove ta zena, rovnako ako z jeho uspor pred manzelstvom a plati to aj opacne. A ze tam kupi dve skrinky a jedalensku stolicu, no to mi je fakt terno. Za mna radsej mat vlastne a nie BSM-kove, lebo staci sikovny pravnik a zena je v haji. A ver, ze grandov, co zene nechaju byt je zalostne malo.

guinevre
26. mar 2016

@mircalla Urcite, ze to nie je vsetko, treba byt samostatna, tak ja sa na svoju pracu a plat ani nahodou nemozem stazovat, ale pointa bolo delenie majetku vo vztahu vs. v manzelstve, tak som to argumentovala. Samostatnost a financna nezavislost zeny je zase dalsia tema o ktorej by sa dalo pisat.

mima4
26. mar 2016

@mircalla keby sa vsetky zeny mali drzat toho, ze nebyt financne zavisle na chlapovi a vediet sa o seba postrat... tak podla mna aj 70 % zien by tie deti nemala... Kolko zien robi na slovensku za minimalku, alebo maju vobec problem najst si pracu...

mircalla
26. mar 2016

@guinevre ok to, co pises, je logicke - beriem

nibiru
26. mar 2016

ja som nikdy nemala priezvisko ako moja matka a že by som tým trpela? ano po pade komačov hej pre takých ktorý v tej dobe riežili že rozvedena,slobodna matka je odpad spoločnosti,dnes sa moja dcera vola ako jej otec nevadi mi to ma krásne meno aj keby sme spolu neboli ved je to jej otec.čo sa týka zrusenia priezviska dá sa to len so súhlasom otca alebo sudnov cestou tam to ale musis dostatocne obhajit teda ako tym ty aj deti trpia ci sa zaujima o ne alebo nie a zmena stoji minimalne cca 33€.sama mam cirkevnu skolu,sviatosti a nie sme zobraty zijeme spolu 10rokov,ak dojdem do stavu že sa chceme brat ok vezmeme sa ale na paradu iným to robiť nepotrebujem,z cias kedy krestania neboli,ludia spolu jednoducho zili a boli partnery bez uradneho dokladu,toto si zaviedla cirkev a nesie sa to tisickami rokov,ja ku statstiu papier nepotrebujem a tym že naozaj viem ake je to mat ine meno dokonca ako obaja rodicia nevidim na tom nič zle.ja som bola nemanželske dieťa,.otec zlatník, mama za slobodna ficherova,ked ma porodila bola som fischerova ale ked sa vydala mne meno nezmenili, takže všetci členovia domacnosti neskor aj bratia boli petrekový len ja fischerova a som do dnes.skor ako priezvisko riešili klebetne kravy z našej bytovky že som bola nemalnželska hoci oni napriek kostolom a akože usporiadanemu životu doma bitky,nadavky v panelaku,nevery dosť bolo počuť,ale hlavne že boli vydate 😀 takže po čase som si uribila svoj nazor A DOST SME SA NA TOM BAVILI.

mircalla
26. mar 2016

@cecil36 to je tiez pravda

guinevre
26. mar 2016

@cecil36 Ci si niekto z toho majetku kupi garzonku v Pentagone, alebo slusny byt niekde inde je to uz na tom ako je schopny, vzdelany, skuseny, pracovity atd., za to predsa byvaly manzel/ka nemoze. A inak, do BSM sa nepocita byt ktory uz mas pred manzelstvom, takze neviem preco to spominas. V manzelstve sa tiez da aj zrusit BSM pokial sa bojis, ze ta ten druhy o toto. Grandov co nechaju manzelke byt je malo, a vlastne, preco by jej aj mali nechat aj svoj podiel? Keby ze sa rozvediem, svoju polovicu beriem a idem do mensieho, nevidim nejaky problem.

cecil36
26. mar 2016

@guinevre citaj pozorne vysvetlila som to 😉 Napriklad ak sa dvaja 30-tnici (nic nezvycajne v dnesnej dobe) beru, zvycajne jedn z nich uz ma byt ci uz na hypo alebo zdeden alebp darovany... to je jedno. Ked sa tam druhy partner nastahuje a neriesia spolocne vlastne byvanie, z bytu nema nic, co je logicke. Spominam to preto, ze ak nic spolu nenadobudnu, nic si nedelia. Ale naopak ak ja v manzelstve zarobim a kupim nehnutelnost automaticky spada do BSM a ma na nu narok aj druha strana. Toto ti nehorzi v parnterstve. Takze nevidim akosi preco je v manzelstve delenie jednoduchsie, ked v partnerstve je to nepomerne prehladnejsie a jednoduchsie. A take, ze mam deti musim byt 3 roky doma, take ja neberiem, dieta ma aj otca aj matku. A k zruseniu BSM- da sa to v speci pripadoch, manzel/ka podnikatel, gambler atd. resp. vynatie pred kupou obojstrannou dohodou.

sardinka335
26. mar 2016

@cecil36 ja si myslím ze zase su skončíme pri výhodách a nevýhodách manzelstva a ,,družkovstva,, či ako to nazvat. Všetko ma svoje pre a aj proti...
A ak moj partner ma byt, ktory je jeho a spolu zijeme par rokov na hromádce, tak zvyčajne aj ta družka do toho vraža svoje peniaze, pomaha splacať hypoteku - ved tam aj ona býva tak jej to pride normalne, pripadne opravy, nakupy do domacnosti - spotrebič, nabytok, sedačka často na to prispeje alebo cele kupi aj ta družka. Takze nikdy to nie je tak, ze ten komu byt nepatri do toho 100% nič neda....dá...len potom mu to nikto nevrati.

klya
26. mar 2016

@sealaris ahoj. Ja som dcére menila priezvisko už pred cca 1,5 rokom, mala vtedy 5. Krásne si zvykla. Na začiatku sa občas mýlila, ale veľmi rýchlo sa to vyriešilo. No u nás je situácia taká, že jej otec žije už niekoľko rokov v zahraničí, jeho rodina sa o ňu vôbec nezaujíma. Považovala som za správne, aby niesla rovnaké priezvisko, ako ľudia, ktorí sú jej rodinou a starajú sa o ňu. Riešila som to so súhlasom ex, ale aj tak to bolo dosť zdĺhavé. Aj keď súhlasil, musela som v žiadosti uvádzať dôvody, prešlo to schvaľovanim, o každom bode procesu bol ex písomne informovaný a vždy sa čakalo, aby si prevzal zásielku. Nakoniec mal, samozrejme, aj určitý čas na odvolanie. Čo sa týka budúcnosti, nemám viac v úmysle meniť svoje priezvisko. Aj za predpokladu, že by som sa raz predsa len chcela vydať, moje pôvodne si buď nechám, alebo pôjdem cestou dvoch priezvisk.

guinevre
26. mar 2016

@cecil36 Takze davas take menej caste pripady. Ked sa nastahujes do bytu ktory muz zobral za slobodna na hypo, tak sa od momentu ked sa zoberiete aj to splacanie hypo berie ako zo spolocnej kasy, myslim si, ze sa to sud berie do uvahy, v podstate mas dostat spat svoj podiel co si dala na splacanie hypoteky, ci mas ine info? V partnerstve je to jednoduchsie, a menej narocne, lebo je vsetko transparentne, ale ja ako zena nemozem tvrdit, ze je rozchod lepsi ako rozvod, lebo keby som musela byt doma rok-dva kvoli detom, tak mam zamrazene financie a karieru, proste zena na tom financne "straca", ale v rozvode to necitit, naopak, citis to dost v rozchode, lebo co moja bola si na materskej, nemas nic, nic si nerobila? Tak ok, tak nemas nic 🙂 Nie BSM sa da zrusit velmi lahko, nie len v speci pripadoch, staci jednemu aby si zalozil zivnost, nemusi nic s nou ani robit, hovorim to zo skusenosti.
To ze ty beries, ze dieta ma aj otca aj matku je since fajn, ale by si sa cudovala, ako sa vsetko ludia chovaju, nie len otcovia ale aj matky, a do akych hadok zajdu, a ako sa to odraza na to co ludia robia so svojim majetkom. Ja som si nejak istejsia, ze svojim detom zabezbpecim vacsiu istotu ked ich porodim v manzelstve.

cecil36
26. mar 2016

@guinevre ty ma citas? ved som napisala, ze ak je jeden podnikatel....Zena na tom financne straca vtedy, ak to dopusti. Ja som pracovala do porodu a zacala dva mesiace po nom. Jasne, ze som nemuklovala v tescu za pokladnou, ale pracovala som z domu, lebo som si to tak zabezpecila. A vies kde bolo moje dieta vtedy? S otcom. Ale jasne, ze ako tot dnes tu zalozila 16-ka temu, ze chce decko a nemusi uz robit lebo priatel ma byt a auto, ano taketo a jej podobne (aj ked starsie) si narazia casto nos, lebo aj ked sa zoberu idu s holym zadkom a je jedno ci v manzelstve alebo bez.

cecil36
26. mar 2016

@sardinka335 ano v tom pripade odkladam blocky a nenarokujem si polku bytu.

mircalla
26. mar 2016

@cecil36 dnes si dokonca aj kopec oteckov uz vybavi aj striedavku aj pri malych detoch.....bez problemov, a dokonca ak maju dobre za usami
kamoskin manzel, ktory jej dokonca uniesol na 2 mesiace jedno dieta ma teraz striedavku tyzden u nej tyzden u neho - ma dvojicky, ma konexie a vie komu ma dat, co treba. myslis, ze ju dokonca aj poznas. podplatil este aj psychologicku aj sudkynu
Ja na take, ze dieta rozhodne s matkou atd uz davno neverim, dnes je vsetko mozne

mircalla
26. mar 2016

@cecil36 nie som si ista uz, z ktorej varky reprofitaciek je...uz sa mi to prelina.

guinevre
26. mar 2016

@cecil36 Citam, ale ty necitas mna. Moze si len otvorit zivnost, a nemusi byt ziadny podnikatel, takze to nie je SPECI pripad, dnes si BSM moze zrusit kazdy. No, ja tiez planujem byt na materskej 3 mesiace lebo mozem robit aj z domu, takze sme na tom rovnako. Lenze moj manzel robi vela tiez, tak cely den doma urcite nebude moct byt :D Tak kazdy sa uz zariadi ako mu zodpoveda, ja som spokojna takto, ty si spokojna inak, pokial nezavisime na menzelovej/partnerovej penazenke, je to stale dobre.

indiankaindi
26. mar 2016

@natalka13 o tom delení majetku si napísala to isté ako ja. Skús čítať. A rovnako aj to s tým dieťaťom. Čítala si prečo ho mám pokrstené??? Skús pozrieť ešte raz.
@mima4 a vidíš, ja takého poznám. Tiež si myslel, že za to súdený nebude, pretože povedal, že ak ho udáme, zabije nás. Ale našli sme odvahu a išiel ta tam. 7 rokov je dosť. Aj na kresťana, ktorý chodí každú nedeľu do kostola!!! A jeho otec, ktorý je rovnaký, robí to istí jeho mame. akurát tá, ako pravá kresťanka, svojho muža nikdy neudá. Veď z otrasu mozgu sa liečila zatiaľ iba 20x, čo ja viem.

@maxiva ja som moje dieťa krstila preto, lebo si to priali babky a dedkovci. Okrem toho, mám pocit, že k viere majú dieťa viesť krstní rodičia, nie rodičia. V každom prípade, pre mňa to bola formalita pre upokojenie duše našich dedkov a babiek a spríjemnenie veľkonočnej nedele. Pretože sme sa všetci zase postretali 🙂 Nič viac, nič menej. A moja skúsenosť nie je jediná a netýka sa jediného kresťana. Ako som už písala, kedykoľvek mi niekto ublížil, bol to vždy strašný kresťan. Tak isto v mojom okolí. Stačilo mi, keď sa mi pod oknami sťažovala mladá baba, asi 17 ročná, že zostala tehotná, že je v koncoch, lebo otec ju v lepšom prípade zmastí ako hada, v tom horšom vyhodí z domu a v tom najhoršom oboje. Na záver podotkla, že už ho počuje, ako bude kričať, že čo si o nich v kostole pomyslia..... stačí ti? A potom že kresťania sú ok. 😠

mima4
26. mar 2016

@indiankaindi no nepoznas!

krestan kraca v slapajach Krista, zije podla toho, je to pre neho prirodzene....

pozri si podla Biblie:

16 Hovorím však: Žite podľa Ducha a nebudete vykonávať žiadosti tela. 17 Lebo telo žiada proti duchu a duch proti telu; navzájom si odporujú, aby ste nerobili, čo by ste chceli. 18 Ale keď vás Duch vedie, nie ste pod zákonom. 19 A zjavné sú skutky tela ako: cudzoložstvo, smilstvo, nečistota, zmyselnosť, 20 modloslužba, čarodejníctvo, nepriateľstvá, svár, nenávisť, hnevy, zvady, rozbroje, roztržky, 21 závisti, vraždy, opilstvá, hodovania a im podobné. O týchto vám vopred hovorím, ako som už skôr povedal, že tí, čo robia také veci, nebudú dedičmi kráľovstva Božieho. 22 Ale ovocie Ducha je: láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, 23 krotkosť, zdržanlivosť. Proti takýmto nie je zákon. 24 Tí, čo prináležia Kristovi Ježišovi, ukrižovali si telo s vášňami a žiadosťami. 25 Ak Duchom žijeme, aj žime podľa Ducha. 26 Nebuďme žiadostiví márnej chvály, popudzujúc sa a závidiac si navzájom.

cize ak niekto zije podla tela, moze sa jedine hrat na krestana... tu je to cierne na bielom....

sardinka335
26. mar 2016

@indiankaindi no a práve koli takým dovodom by dieťa nikto krstiť nemal - to nie su dovody na krst, ze babka a dedko chce....toto fakt nepochopim tých fararov - potom ze je cela RKC ako holubnik. Kvantita ale malo kvality...a čo mozu krstný viest ku viere? Tí len pomahaju...vychovava zásadne rodič.Kresťania z dedín su najahoší - tam je v nedelu cela dedina v kostole, domy vyludnene ze mozete zaručene vykradať...a ked som videla ludi čo pred kostolom fajčia, mobiluju a akože ,,su na omši,, no tak taký nech tam ani nechodia...tradicie vladnu svetom

mima4
26. mar 2016

@sardinka335 Bohuzial, su aj farari, co ani nie su skutocne veriaci.... a vobec takto veci nevnimaju...

cecil36
26. mar 2016

@mircalla presne tak dnes ked ma peniaze a kontakty dosiahne ex cokolvek. Viem, ze kocky tam mali dvojicky, len ja uz si tiez mena nepamätam...Kazdopadne chuda ☹ Chlap pri rozvode alebo rozchode je uplne jedno, ked nie je charakter, ziadny papier, sudny prikaz ani sobasny list nezabezpecia, ze bude k zene a detom ferovy..

indiankaindi
26. mar 2016

@mima4 prepáč, ale môj názor na bibliu som dala jasne najavo. Je tvorená človekom, čiže taká aj je. Falošná a skazená. Čítala som ju raz a mám pocit, že sú to naozaj bludy bez štipky logiky, takže s tým na mňa fakt nechoď. 😒 a pri kontakte s človekom nebudem zisťovať, či je veriaci alebo či je kresťan, alebo sa tak iba tvári alebo čo vlastne. Ak niekto povie, že som kresťan, tak je kresťan. Ak chodí do kostola každú nedeľu, chodí na spoveď, dodržiava zvyky a tradície kresťanstva, tak je kresťan a je mi srdečne jedno či naozajstný alebo falošný. Ak je niekto veľmi veľmi zlý, tak je zaručene kresťan - to je moja skúsenosť.
@sardinka335 nie som kresťanka, dôvody som mala čisto "nekresťanské" a bolo a je mi to jedno. K viere dcéru vychovávať nebudem. Vie čo je kostol vie o biblii, základné info má. Viac jej poskytnem keď bude väčšia a keď nebude mať dilemu, ako môže nosiť ježiško darčeky, keď je na nejakom kríži alebo v jasličkách v kostole. Má v tom ešte trochu zmätok, ale nejak extra to neriešim, pochopí, keď bude staršia a vytvorí si vlastný názor. Zatiaľ jej to celé príde skôr ako rozprávka.

cecil36
26. mar 2016

@indiankaindi Biblia povodne pisana v hebrejcine a aramejcine bola uz tolko krat prekladana a tolko krat vysvetlovana, ze uz ani diva sniva nevie co je pravda a co vymysel, poloprava or blby preklad. Cirkev uz presla takymi odbobiamin nechutnosti, skazenosti a zloby, ze len tazko uverit, ze teraz je to uz vsetko na poradku a vsetci su dobri. Kazdpoadne uplne suhlasim, krestan je ten co sa k tomu hlasi, chodi do kostola atd, To, ze sa sprava ako chuj a jeho zivot okolo 10 bozich prikazani ani neutekal, z neho nerobi nekrestana, to z neho robi krestana co sa sprava sprava ako chuj.

alexandramaria
26. mar 2016

@mima4 Miri, indiánke nevysvetliš absolútne nič. To je človek, ktorý je tak neuveriteľne obmedzený vo svojom chápaní sveta, že až. Má svoj názor, ale kvôli dedkom a babkám dieťa zapíše do tej inštitúcie, ktorou opovrhuje. nemá v sebe žiadnu sebareflexiu, a v každej téme si slušne povedané natoto do huby. Poznám milión ateistov, ktorí mi na rovinu povedali, že by si nikdy neboli pomysleli, že zrovna ja som kresťan. Že tak chápavého a tolerantného človeka ešte nezažili. Ktorý nepotrebuje nikomu nič nútiť, ani nikomu nič presviedčať.
Ťažko komusi vysvetlíš, že viera je vo vnútri. Že sa nedá pretaviť do slov a že nám je úplne jedno, čo je napísané v Biblii, možno to beriem orientačne, lebo Boha človek cíti, tak ako slepec cíti slnko. Je jedno, čo kážu dogmy cirkvi, keď niečo cítim vo vnútri inak, v súlade s vierou , urobím to inak.
Oni si myslia, že my ako ovce sprosto počúvame všetko čo povie pápež a riadime sa iba bibliou. A že všetci kresťania sú zlí.
Nechápu, že my máme kompas vo vnútri. A ja osobne sa s ním nepotrebujem s nikým deliť. Som tolerantná, ale toleranciu žiadam aj ja od ostatných. A urážky, že keď som kresťan, som zákonite zlá, sú vrcholom nevkusu.