icon

Vadí vám, keď svokra berie vaše dieťa na ruky?

lum11
23. máj 2011

Mne to strašne vadí. Už od malička, ako sa Jakubko narodil som neznášala keď ho svokra zobrala na ruky. Teraz má Jakubko 8mesiacov a stále mi to vadí. Ona sa pri ňom strašne premazuje a ja to neznášam. Nikdy sa ma neopýtala, či si ho môže vziať - jednoducho povedala : daj mi ho...... a ja som jej ho z trucu nedala. Nech sa ma najprv pekne opýta a až potom jej ho dám. Veď on nieje bábika, ktorú si môže zobrať hocikedy, keď sa jej zachce... 😠 😠 😠 😠

majus246
24. máj 2011

@lum11 ja presne viem čo si mala na mysli a viem aj to že to nezmeníme treba sa len obrniť trpezlivosťou no po pravde ešte stále to neviem ani ja ide ma od nervov rozhodiť keď malému niečo nedám do rúk alebo ho nevezmem na ruky hneď čo zamrnká keď napr. varím, tak to okomentuje slovami "ale tá maminka je zlá" a Keď malého nechám na dvore a on si trhá trávičku alebo niečo podobné tak už len počujem Fuj to je kakané to neber to nesmieš a dakedy si až kladiem otázku čo to dieťa bez jej dovolenia vlastne môže?A potom nech my dakto povie ako sa dá mať pozitívny vzťah a nemá my to vadiť keď Vás niekto za všetko čo spravíte svojou formou skritizuje a ja jej mám nechať svoje dieťa?

wieruss
24. máj 2011

@zivika diky bohu so svokrovcami nebyvam, to povedal aj mm, ze by sme sa uz po tyzdni byvania s nimi mohli radsej obesit na povale 😠 a rozdiel je podla mna v tom, ze ako casto vidi dieta moju mamu/svokru ... s mojou mamou budeme skor denne, kedze byva od nas 3 minuty pesi a mame pekny vztah , so svokrou to bude raz za mesiac... navyse pochybujem, ze ich budeme zaujimat, kedze cakaju vnuca od dcery 3 mesiace skor ako my ... takze pochybujem, ze by som svojmu dietatu robila nejaku ujmu z trucu ... 😉

zivika
24. máj 2011

@wieruss prepac, zabudla som dat v tom prispevku medzeru, ta cast s byvanim u svokrovcov a o truce mala byt pre lum11 🙂 a samozrejme, kazda mame svoj nazor, takze ta tu nechcem o nicom presviedcat 😉 mozno to len nedokazem pochopit, lebo ja mam so svokrou dobry vztah a ked sa aj na niecom nezhodneme, dokazeme sa cez to povzniest a co sa maleho tyka, nech si kludne povie svoj nazor, aj tak urobim to, co je vhodne podla mna, ale velakrat sa mi jej rada uz aj hodila...a este ohladom toho byvania, ani ja by som nedokazala byvat ani so svokrovcami, ale ani s rodicmi, aj ked mame dobre vztahy...kazda rodinka potrebuje svoj klud a priestor na vlastny zivot 🙂

katchitchi
1. jún 2011

mne to tiez ukrutne vadi. byvame so svokrovcami a furt mi dycha na chrbat furt. ked sme prisli z porodnce ani som sa nestihla prezliect a uz zavola prababky a pradedka. muz maleho videl len pri porode. chceli sme bytspolu,lenze svokra...a ked uz konecne odisli isla som maleho nakojit a ona si sadla a cumela na nas! ked maly len zamrnkal uzprisla a brala mi ho z ruky. navstevy sme zo zaciatku nechceli ale ona prisla s nejakymi starymi babkami a to mal tri tyzdne. abolo to niekolkokratkvoli nej som stratila mlieko lebo som z nej bola nervozna. ked maly neplakal tak prisla, ze co sme ako ticho. a to otvarala dvere zarovno s klopanim. lekarka nam aj jej! vravela aby sme ho nechytali za tvaricku lebo ju ma citlivu, lenze ona robila kytice potom upratovala dvor a hned na toho ho zacala hladkat po lici....a to je len cast vsetkeho..
a nema mi vadit?? ked ona zacne respektovat nas my budeme ju... a je mi je jedno ci je to jeho babka alebonie.. ked nas moze respektovat moja mama... a berie to automaticky... 😠

eaka
1. jún 2011

@maryanna a Ty si mala koľko svokier, že vieš, aké sú vo všeobecnosti??

eaka
1. jún 2011

K tejto téme sa môžem vyjadriť z vlastnej skúsenosti. Švagrine po pôrode preplo a svokra malého vidí raz za uhorský rok. Poviem tak, my bývame od svokry 300km a vidí nás častejšie ako vnuka od druhého syna, ktorý býva od nej za humnami. Nikto nevieme prečo, svokra je úžasná žena a svoje vnúčatá miluje a koleno by si dala pre ne prevŕtať. Keď čítam čo tu vo fórach nevesty nakydajú na svokry, tak ju v mnohých príspevkoch vidím (švagrinú) a tiež vidím našu uplakanú babku, ktorá za ten svet nedokáže pochopiť, prečo si nemôže pritúliť svoje milované vnúčatko.

Niekedy sa treba povzniesť nad taľafatky a byť vďačný za to, čo máš. Milujúca babka je pre dieťatko len veľké + a nezhody v predstavách o výchove a strave a nosení si treba proste slušne pri kávičke vydebatovať 🙂

eaka
1. jún 2011

@katchitchi tu mi nedá nezareagovať na "keď ona začne rešpektovať nás"... V akej spoločnosti to žijeme, že nevesta má pocit, že najprv musí jej svokra začať rešpektovať ju, aby ona mohla začať rešpektovať matku svojho manžela... a toto je jeden rozšírený postoj, ktorého keby nebolo, tak v téme "moja svokra, už nevládzem" by bolo asi o dve tretiny menej príspevkov

katchitchi
1. jún 2011

@eaka niekomu sa to pri kavicke vydebatovat neda ani po dobrom ani po zlom... Preco by mali byt len matky zle.. nad niektore veci sa povzniest neda...

zuzkat1
1. jún 2011

jej ahojte🙂 teraz som objavila tuto temu a sice som este nic nestihla precitat ale jednoznacna odpoved na tuto otazku je - vadi! ale chvalabohu mala ma 16 mesiacov a svokra ju mala na rukach asi 2x a dokopy ju videla asi 16x🙂 takze som nekonecne rada ze mam svokru ktoru moja rodina nezaujima...lebo ani mna nezaujima ona🙂

zuzkat1
1. jún 2011

@eaka no pokial ma niekto super svokru ako pises ty tak je naozaj nepochopitelne preco nesmie vidiet svoje vnuca...ale nie kazdy ma stastie na dobru svokru... moja je taka ze neublizi ale keby si ju poznala ako matku, zenu, staru mamu tak do rodiny by si ju nechcela..vo vseobecnosti mysli len na svoje blaho a to ci iny nieco nepotrebuje tak to ju nezaujima... napr. manzel je teraz u nich lebo sa uci na skusky a doma pri malej sa mu neda... z domu mu nosim obedy a on si tam musel z domu brat aj take veci ako chlieb a maslo... staci ti?? to podla mna nie je matka, ktora nenavari vlastnemu synovi a ani maslovy chleba mu neda... taku zenu si ja nemam preco vazit a uz vonkoncom nemam dovod davat jej do ruky moje dieta...

eaka
1. jún 2011

@katchitchi Ja môžem reagovať len na to, čo si napísala vo svojom príspevku. Z toho väčšina vecí mi pripadá ako prejav veľkej radosti z vnúčaťa (pozývanie návštev). Čo je naozaj neprijateľné, je aby sa hocikto dieťaťa dotýkal so špinavými rukami, je prirodzené, že v takej chvíli sa treba ohradiť. Tiež netvrdím, že rozhovor o rozdielnych predstavách musí byť príjemný a že všetko pôjde ako po masle, ale z toho, čo si napísala, nemám pocit, že máš za svokru obludu, ktorá chce Tebe a Tvojmu dieťaťu ubližovať, akurát dáva svoju lásku a radosť najavo spôsobom, ktorý by sa dal upraviť tak, aby bol prijateľný pre obe strany.. ako inak to chceš riešiť, ak s ňou bývaš? Zatvoríš sa do izby a zamkneš? Ráno odídeš z domu, kým budú všetci spať a stráviš deň na ihrisku a vrátiš sa, keď bude treba malého kúpať a dať spať? To presne robila aj moja švagriná. Myslím, že sme už vtedy mali proste sadnúť za stôl a vyložiť si karty. Povedať si, čo sa deje a ako sa to bude riešiť. Neurobili sme to a malý má babku, ktorá je mu cudzia..
Spolužitia so svokrovcami aj s hocikým iným je náročná záležitosť, aj mne svokra radila a radila a ja som si chcela robiť po svojom, ale základ je si uvedomiť, že neradí preto, lebo si myslí, že si debil a že to nezvládneš, je to matka a proste chce pomôcť...
A samozrejme si nemyslím, že sú všetky svokry sväté ako tá moja 😉 dočítala som sa tu aj o mrchách... (ale zase len z príspevkov neviest, takže objektivita obmedzená)

zuzkat1
1. jún 2011

@lum11 suhlasim, tiez by som nedala ...ale svokra to asi citi lebo bez opytania si ju neberie... teda tie 2razy co ju mala na rukach... dokonca raz sme boli vonku na prechadzke a ja som potrebovala nieco kupit a svokra ze ona mi ju vonku postrazi ze nech vbehnem do obchodu🙂 nesla som🙂 ja malu so svokrou samu nikdy, nikdy a este raz nikdy nenecham...!

eaka
1. jún 2011

@zuzkat1 ahoj zuzi, ľudia sú rôzni, aj matky sú... teda aj svokry... ale myslím, že @lum11 nepísala nič o tom, či je jej svokra mrcha, ktorá im ani nenavarí... takže proste riešim len to, že má niekto problém dať svoje dieťa na ruky jeho babke
A napísala som, že keby bol rešpekt, bolo by príspevkov v spomínanej téme o svokrách menej, teda by tam stále nejaké ostali, ja netvrdím, že neexistujú svokry, s ktorými sa vychádzať proste nedá 🙂

katchitchi
1. jún 2011

@eaka my byvame v jednom dome ale vsetko mame zvlast a zvlast vchod..ja nevravim ze je obluda ale preco by sme mali my ustupovat ked nas nerespektuje ona? podla teba je ok ak k nam pride navsteva a ona pride s nou sedi tu s nami a odide navsteva odide aj ona?nepride mi ako prejav lasky pozyvat k trojtyzdnovemu babatku cudzich ludi. ved ono este nema ani imunitu. a ked tak nech sa ohlasi vopred a nie ona vitazoslavne pride akoby nic.mysleli sme ze sa umudry davali sme jej maleho.dali sme jej ho kocikovat a potom sme sa dozvedali kde vsade s nim bola...a vadi nam to aj preto ze sa snazime dat malemu len to najlepsie a najkvalitnejsie a ona to proste kazi
a uz riesime ze sa odstahujeme a to len kvoli nej..

eaka
1. jún 2011

@katchitchi nebývať so svokrovcami je najlepšie riešenie, aj vzťahy sa hneď zvyknú o dosť zlepšiť, keď odpadne každodenné vídanie...

zuzkat1
1. jún 2011

@eaka vies s mojou svokrou sa vychadzat da, ked si ako ona🙂 aj ked taka nie si🙂 ona je spolocensky tvor a nikomu primarne nemieni ublizit, ani sa ti nestara do tvojej rodiny... ale jednoducho ako matka nula bodov... stale sa len stazuje ze kolko ma ona roboty, na vianoce sme tam boli a ona ze ked odide uz kazdy zak ona si lahne lebo je unavena az hroza, kolko ona varila a upratovala piekla... no nehnevaj sa to rovno moze povedat ":vypadnite" ...jej vlastny syn suhlasi s tmy aby mala nebola s nou nikdy sama...tak co ti mam este povedat... existuju svokry, ktore sa s tebou nehadaju, nerobia ti zle, a predsa ich nemozes citit lebo ich predstava zivota sa toci len okolo ich osoby, lebo potreby inych (aj ich deti, vnucat...atd) su im ukradnute...moja svagrina uz ma dve deti (manzelova sestra) a ta tam obcas deti necha same n a noc a to by si mala pocut ze svokra este mesiac rozprava aka je unavena lebo tam spala ema a ze v noci sa zobudila atd... ked bola svagrina tehotna-8mi mesiac a jej starsi syn mal teploty 38 stupnove tak svokra jej vylozuila surove kura a ryzu..a este sa potom rozculila ze nachystala dcere "obed" a ze ona sa hneva ze nestiha a nevie kam skor skocit ..podla nej suroviny boli obed a svagrina v 8mom mesiaci s chorym synom si ho mala navarit... no ja neviem moja mama ked tam ideme tak nielenze navari ale navari take co ma manzel rad a kupi potraviny take co ma manzel rad a vzdy aj pecie a mi tam nemusime prstom pohnut a este nam nabali jedlo na 3 dni... a tejto osobe tazko padne chlieb kupit ked ma syna doma... takze sice neublizi a nevyvolava hadky pre nezainteresovaneho pozorovatela je to dobra svokra ale u mna ako matka na plnej ciare zlyhala, takato osoba pre mna nie je matka a nema co robit pri mojom dietati... jasne @lum11 sa nevyjadrila preco nechce dat dieta svokre,ale ja som reagovala na to ze chapem jej pocity nech su jej dovody akekolvek

katchitchi
1. jún 2011

@eaka este chcem reagovat na
.. V akej spoločnosti to žijeme, že nevesta má pocit, že najprv musí jej svokra začať rešpektovať
my sme jej maleho davali, aj na ruky aj kocikovat, ale ako zacala robit toto, ma smolu.
vysvetloval jej to muz aj po dobrom aj po zlom..
a to je len cast co som napisala. v prvom rade je to moje a muzove dieta, a pokial nechcem, aby mu robila to alebo ono (napr. ked prideme z prechadzky a maly spi v kociku a ona na nas striehne a zacne ho budit) ona nas musi repektovat a ja nebudem mat ziadny problem jej dat maleho. ja ju tiez nebudim ked spi...
Len sa chcem spytat Tebe by to nevadilo?

mimibb
2. jún 2011

No mne to taktiez vadi....a dôvodov je hned niekolko...-nikdy si neumyje ruky z wc a ani zuby..proste ked vidim ako ju chyta a bozka tak mi je az slabo....a navyse zo zaciatku si v pohode rano o 5tej vosla do nasej izby s tym ze sa ide pozriet na malu...-byvame s nou v byte...a najviac ma nastvalo ked som telefonovala so svojou mamou, mala si hrkutala a moja mama cela stastna ze ju pocuje (byva 130km od nas) v tom dobehla svokra, ze daj mi ju, hovorim nedam...nes_ala sa a vytrhla mi ju z ruk...a to som bola v takom soku az sa mi pred ocami zahmlelo..a fakt kebyze nemam kusok respektu tak idem za nou a riadne jej vynadam...

lucika7
10. jún 2011

@aero vdaka, presne toto som potrebovala "počuť" 🙂

bubelko
10. jún 2011

@zuzkat1 ako mas ty svokru mam ja babku z otcovej strany. ale to nie je ziadna vada na to, aby som jej obcas neposadila jonasa do lona ci posadila lukasa k stolu, nech sa rozpravaju. dava im piskoty a sladkosti, ktore ja potom zbalim s tym, ze zoberieme domov a tam pretriedim. to nie su dovody na to, aby deti nevideli staru mamu (u nas prastaru).
a zober si to zase inak - vychovala tvojho manzela, ktoreho si si vzala a s ktorym mas dieta. takze nemohla urobit vsetko uplne zle, pretoze inak by si si ho asi nevzala. takze nejake tie kvality materske ma. a keby to tvojmu muzovi az tak velmi vadilo, ze mu mama chlieb nekupi, tak sa tam ucit nejde, to mi ver. 😉
moja svokra urcite nie je ideal, ale ako pise @eaka vacsina dovodov, ktore sa tu uvadzaju su malichernosti. a kvoli takym pokazit detom vztah s babkou (pre ne je to babka a ziadna svokra) sa mi zda zbytocne. 😉

len tak na margo - co by ste urobili, keby sa takto postavil vas muz a povedal, ze neda dieta vasej mame do ruky, lebo je to jeho svokra a nepaci sa mu to a hento? 😕

zuzkat1
10. jún 2011

@bubelko to by si musela poznat mojho manzela...jemu je ona uplne ale uplne ukradnuta🙂 a navyse vacsinu casu je ona aj tak mimo byt... bud nedojde na noc vobec alebo dojde neskoro vecer... to sa bud pohadaju alebo odignoruju a je dobre🙂 dokonca ked som mu povedala ze raz sa o nu budeme my musiet postarat tak povedal ze to teda nie... to on nie je ochotny a pritom to ze raz sa budeme starat o mojich rodicov to mu nevadi... a to ze svokra nevida malu nie je len moja zasluha ona o to nema nejaky zaujem takze ja som len rada ze je to tak🙂 ona tak raz za mesiac zavola ze ci som vonku ze by si na prechadzke pozrela malu a to je vsetko... teraz ju videla naposledy tusim tri tyzdne dozadu aj to sme sa stretli nahodou a predym na velku noc... a na margo toho ze co by povedal moj muz ze mojej mame nie...tak ked som mala ist na kontrolu po sestonedeli tak moj muz navrhol aby si moja mama vzala dovolenku a pricestovala do BA (ona byva 50km od nas) a aby u nas teda prespala ze na druhy den nech ma kto byt s malou kym budem u dr. a ani vo sne ho nenapadlo zeby mala mala byt s jeho mamou ktora byva 20 minut od nas a robi az poobede...

bubelko
10. jún 2011

@zuzkat1 to bola teoreticka otazka, akoby si sa citila, keby to povedal - pacilo by sa ti to alebo nie? to, ze ma k tvojej mame dobry vztah je len plus, ale skus si predstavit, ake by to bolo, keby to bolo inak 😉

reanda
10. jún 2011

@bubelko to ze ma chlap nejake kvality, zavisi od vychovy jeho matky? 😀 😀 castokrat je to to posledne, co sa podarilo zachranit, kym to mater znici 😀
a co sa tyka vztahu dietata so starymi rodicmi, o ktory by ste tak strasne nechceli dieta ukracovat, aj keby boli nieci svokrovci rovno psychopati, tak ja za seba mozem povedat, ze by mi absolutne nechybalo, keby som nepoznala ani jednu svoju babku ani dedka.. naopak, mala by som o kusok traum a problemov z detsva menej

zuzkat1
10. jún 2011

@bubelko tak ale ja neviem na teoreticke otazky dobre reagovat navyse moj manzel ma s mojou mamou taky vztah ze sa nemaju radi ale celkom to uhraju do autu,mama preto lebo vie ze mam rada svojho muza a on preto lebo si uvedomuje kolko pre nas moja rodina robi... a to ze chcel pri malej ju a nie svotku matku tak to znamena len tolko ze si uvedomuje ze jeho mater je jedna do seba zahladena bosorka a keby jej nebolo svet by o nic neprisiel... a inak moj manzel nie je taky aky je jej zasluhou - lepsie povedane je to jej zasluhou,lebo na neho cely zivot kaslala tak sa naucil v zivote obracat sam...jedine negativum co ma tiez vdaka nej je to ze teraz sa rad dava obskakovat kedze v detsve toho mal velmi malo - myslim starostlivosti sa mu ziadnej nedostalo...

gab
10. jún 2011

ja by som bola taka rada, keby si to moje dieta mohla moja svokra v buducnosti vziat na ruky, ale ona je velmi chora a ktovie, ci sa vobec dozije narodenia babatka..... a ak aj ano, tak ho mozno pre svoju chorobu ani nebude poznat.....

zuzkat1
10. jún 2011

@gab tak to je mi luto☹ asi mate dobry vztah.... na to ani nie je co povedat... dufam a drzim palce ze sa bude drzat aby sa dozila vnucatka ...

ducci
10. jún 2011

mne vadi ked si moju malu zoberie niekto bez opytania na ruky... ma len skoro 3 mesiace a niektori ludia nevedia ako ju spravne drzat . Myslim ze spytat sa ci si ju mozu vziat na ruky nie je az taky problem a ked mi to u niekoho nevadi tak mu automaticky poviem - sak sa nepytaj..🙂)

happy8051
10. jún 2011

zvlastna tema 🙂

zuzkat1
10. jún 2011

@ducci zaujimave ze mne to nevadilo u nikoho len u svokry....malu drzali kamaratky aj z mojej strany rodina aj svokor by mohol ale ten sa bal... svokre som ju nedala - ale musim ju pochvalit ze ta sa ani nepokusala🙂 prvykrat ju chytila ked mala nieco vyse pol roka a mala potom este 10 minut plakala... a to dodam ze u nikoho ineho neplakala!

happy8051
10. jún 2011

baby nehnevajte sa... presla som celu tuto temu... a moj zaver je: dovod preco vam to vadi je skryty vo vas... nie v tom, ze by svokra nevedela drzat dieta, ze by ste sa bali ci mu podklada hlavicku atd... vasa svokra a vas vztah s nou je jedna vec... ale pre dieta je to stara mama... nepride mi normalne ked nema moznost podrzat vlastne vnuca... je to divbne prinajmensom vzhladom na dieta....