icon

Vadí vám, že svokra nakupuje veci pre bábätko bez porady?

1. júl 2024

Svokra nakupuje veci/príslušenstvo pre babo bez toho aby sa poradila so mnou... celkom ma to vytáča, lebo ja sama si chcem vybrať co potrebujem a co sa mi paci s čím budem spokojná, ... aký máte nato názor ???vadí vám keď sa s vami niekto neporadi ?

ivett1
2. júl 2024

@really8 moja ani jedna - ani mama, ani svokra😁... načo, vždy mi dali peniažky, nech im kúpim, čo potrebujú...
nechápem tie, ktoré toto robia...je to choré...

nevenka
2. júl 2024

@dzejsik ale ja napriklad zamerne som nakupovala aj v Pepcu, tam sa tiez da dobre vybrat. Mam zizalu a na druheho syna len tam som zohnala bodycka na zapinanie, aby nemal hole ramienka a nebolo mu to na trupe siroke. A je to bavlna. Tesco hruza des a Lindex taktiez. Rovnako sa to dcere roztahalo, co podostavala. A to periem na 40. Z Lindexu sa tu uz ide robit pomaly modla, ale za mna, nieco je fajn, nieco az tak nie.
Hracky odtial nekupujem. Ale ba, kupila som uzasne drevene puzzle, kde bol obrazok nakresleny na podklade a podla toho sa pekne naucili skladat.
Kazdopadne, haldy veci ani ja neschvalujem a mam to stastie, ze mna sa vacsinou pytaju. Na starsie deti uz sa skor treba pytat ich. Nasi a svokrovci nastastie maju tolko rozumu, ze sa pytaju vopred.

natall113
2. júl 2024

Tu nejde o nevďačnosť, každá mama sa teší na svoje bábätko a chce si vybrať veci sama. Vôbec to nemusí byť o "Instagram friendly" veciach ako to bolo spomenuté. Určite nastav čím skôr hranice
Príklad: ja a svokra máme diametrálne odlišný vkus, zatiaľ čo jej sa páči typická Barbie ružová a prečačkane veci ja tu farbu neznášam. Hádajte aké veci stále kupuje malej? Krikľavo ružové a prečačkane. A stále si nedala povedať, kupuje jej tony oblečenia aj keď vidí že tie ružové veci nenosí. Ďalšia vec je že sa vôbec nepýta a ani nepozerá na veľkosť, kupuje podľa toho že toto vyzerá že jej bude, mám doma x malých a x veľkých vecí zbytočne.
Toto isté keď som bola tehotná, chcela všetko kupovať, bez opýtania mi kúpila 4 zavinovačky a ja som už 2 mala kúpené, takže mi ich doma ležalo 6. Kúpila 3, hniezda aj keď som jej x krát povedala že ich využívať nebudem. Tiež kúpila 2 prebaľovacie pulty keby sa jeden zničí, v tom čase sme už doma mali pult.
Mala som byť najvďačnejšia nevesta? Akurát som mala nervy že zvlaka k nám veci. Moja mama sa opýtala čo potrebujeme, ja som vybrala ona kúpila, boli sme obe spokojné. Teraz tiež kúpi nejaké oblečenie alebo hračku to mi nevadí, ani u svokry mi to nevadí pokiaľ nedonesie tak ako pred mesiacom asi 10 tričiek veľkosti 104 a 15 gatí veľkosť 116 lebo bolo v akcii. (Dcéra má rok a nosí veľkosť 74)

merrysa
2. júl 2024

Ja ľutujem dnešné babky...nezaujimaju sa o vnuca, zle je. Zaujímajú sa, zle je. Nekupujú darčeky, zle je. Kupujú oblečenie a hračky, zle je. To má každý nákup s tebou konzultovať alebo ako? Potom by si písala, že ťa stále otravuje čo má kupit. Ja som tiež nebola nadšená z každého kúska oblečenia pre malého ale ani by mi nenapadlo to nejak negatívne komentovat. Bud som mu to neobliekla alebo darovala kamoškam. Babke som poďakovala. Dnes je móda nemať problém, tak si ho vyrobiť 🤦

natall113
2. júl 2024

@merrysa tak autorka nepíše len o oblečení ale o príslušenstve, bližšie to síce nešpecifikovala ale zjavne tu nebude problém len nejaké oku nelahodiace bodyčko

mandzula
2. júl 2024

@merrysa moja svokra, teda babka, nebola dnesna, bolo to od roku 2006 a videla som ten rozdiel ona a moja mama. Svokra tvrdohlava ako baran, chodili od nej baliky plne haraburd, z ktorych sme polku hned vysmarili, svokru sme najprv pekne, potom uz aj menej pekne ziadali, aby s tym prestala, efekt nulovy. Moja mama, naopak, sa vzdy opytala, cim mi dala najavo, ze ma respektuje.

alickapusinka
2. júl 2024

Mama moja to nerobila sem tam nejakú čiapku na zimu a ponožky ale svokra áno ale s tým že povedala aby som išla s ňou ja vyberiem čo by sa dcérke hodilo a ona to len zaplatí. Ale jaj bude ta čo to vyberie čo jej treba. Tak nič nehovorila iba to zaplatila a vybrala som si to ja. Hovorila že aj tak ja najlepšie viem čo jej treba tak ona to len zaplatila. Ale nikdy nekúpila bez toho aby sa so mnou neporadila.

merrysa
2. júl 2024

@natall113
@mandzula je otázne, koľko toho je a ako často. Nečítala som celú diskusiu. Ak je to nonstop, tak ok, chápem, to zas nastastie nepoznám. U nás sa kúpi niečo sem-tam, takze ak to nie je podľa nášho gusta, tak to nie je taká tragédia. Mňa skôr prekvapuje, že niektoré babky míňajú takto svoje dôchodky alebo uspory úplne zbytočne, ale keď sú tvrdohlavé, prevychovat sa už nedajú...možno jedine fakt povedať na všetko že ďakujem,.necháme to u vás, nech ma aj tu nejaké veci 😀

simca06022011
2. júl 2024

@really8 moja. ani mama ani svokra :DDD prisli SLADKOSTI neskor :DD

letfenixa
2. júl 2024

Moja mama hlavne strikovala pre malého, ale také super veci, že keď tie čiapočky a ponožky videli sestričky v pôrodnici, tak sa im strasne páčili, tak ustrikovala aj pre ďalšie deti. Alebo taký vlneny fusak, ešte aj gombíky z dreva môj otec vyrobil, ešte stále ho máme v aute, ako deku do autosedačky. Ano, kupujú babky aj hračky, aj nevhodné niekedy, ale máme aj záhradku, kde sa to dá používať. Najhlavnejsie ale je, že moja mama investuje do svojho vnuka čas. Keby ho nestrazila počas chorôb, dávno nemám robotu.

mandzula
2. júl 2024

@merrysa balik chodil cca raz za mesiac - dve sady obliecok, ktore nam nepasovali na paplony, rano sme sa v nich zobudili modri ako Smolkovia, lebo pustali farbu, utierky a uteraky presne take iste, hracky z cinaka s ostrymi hranami, co sa hned rozpadli, oblecko bud male, alebo velke a polyesterove "samovznetlive", kombineza na zimu tak vypchata vatou, ze sa v nej nedalo hybat, kilove "lentilky" s takym nekvalitnym vnutrom, ze sa to ani rozpustit nechcelo... A toto v roznych obmenach pravidelne. Kedze svokra od nas byvala stovky kilometrov, moznost nechat to u nej nebola. A k tomu vecne vzdychanie, ako maju malo penazi. To sa proste neda pochopit.
A vrcholom bol doma robeny nabytok do celeho domu. Bez opytania sa, co kam chceme, ake rozmery atd.

sisska96
2. júl 2024

Buď rada že má záujem . Keby zase starí rodičia nekupujú nič, vyplakávate tu, že nič Vám nedajú.

mandzula
2. júl 2024

@sisska96 da sa to predsa urobit aj tak, aby to nebol extrem ani na jednu, ani na druhu stranu, staci komunikovat a respektovat sa navzajom.

natall113
2. júl 2024

@sisska96 prečo má byť rada za haldu veci ktoré nechce? Nevesty majú byť vďačne za dary a záujem ale babky sa nemôžu krotiť s opýtať čo chcú alebo potrebujú

jamimo
2. júl 2024

@evaachesa nie, nie v jednej rodine... u sesternice, bratranca s mužovej strany, kamošky, susedy, spolužiačky... Áno viem, znie to neuveriteľne, ale deje sa to 🤨

bu1bu
2. júl 2024

Moja robila to iste do momentu ked som odmietla vsetko zobrat k nam domov lebo ja som nakupene mala, a jej zostala jedna izba zapratana vecami …

hruska91
2. júl 2024

Ľudia raz a navždy. Každý pozerá na svet inak- no nemôžete čakať “vďačnosť” teda komentovať a urážať sa “ste malo vďačne, vy ste nevdacni atd.” Za veci ktoré si osoba nevyžiada. Ak vás nevesta poprosi kup mi niečo- a nechce to- je nevďačná. Ak vás nevesta nepožiada- a vy nakúpite- nečakajte vďačnosť, pretože ona vás o to nežiadala.
Dcéra si pýta na narodeniny konika. Kúpim jej mačku- a ešte ju vykricim že je nevďačná že sa jej nepáči. 🤌

dzejsik
2. júl 2024

@nevenka no mne Lindex oblecko (to iste) vynosili uz dve deti a o mesiac zacina tretie, ale nie som zasadne proti Pepco veciam, iba proti ich bodyckam … starsiemu tricka drzia … a potom teda u nich neznasam vsetky tie potlace na vsetkom

merrysa
2. júl 2024

@mandzula najhoršie je, že oni to všetko myslia dobre🙈

mandzula
2. júl 2024

@merrysa vacsina ano, aj ta moja exsvokra, no ta jej tvrdohlavost vyrazne kazila vztahy. Ale uz je ex, uz, nastastie, sarapati inde ako u nas.😄

lucia245
2. júl 2024

To je ťažká situácia. Z hľadiska matky dieťaťa - každá žena si chce nachystať výbavu podľa svojho gusta. Z hľadiska babky - aj ona chce kúpiť a obliecť bábätku, čo sa jej páči. A málokedy sa vkus oboch "stretne". Chápem obe strany. Jedine, čo mi napadá - ísť do obchodu spolu? Alebo vysvetliť, nech kúpi jednu vec k sviatku. A nech je hocijaká, keď bude jedna zlá, nebude tak zavadzať. Úprimne , ono toho bude viac. Najprv oblečenie, potom hračky, nakoniec sladkosti a nezdravá strava - oni chcú dopriať a viac škodia.

karolinkaaaa005
2. júl 2024

Ja v Tom nevidím problém , tebe je svokra ale predsa manželova mama , nieje to cudzia osoba , teší sa na bábätko bude babka , všetko sa ti pridá ver my , + máš to aj zadarmo , pokiaľ sa nestará do vášho života tak nieje čo riešiť ....

simona92101
2. júl 2024

@karolinkaaaa005 ale tu nejde o to ci je cudzia.kazdy si chce kupit to,co potrebuje a co sa mu hodi.ci treba brat vsetko,hlavne ze je to zadarmo?a co takto sa najprv spytat a az potom bezhlavo kupovat?my mame takto doma v garazi nevyuzitu postielku,ktoru kupila svokra z druhej ruky bez nasho vedomia.a my doma fungel novu.problem bol v tom,ze sme potrebovali postielku s konkr.rozmermi,kedze mame malu spalnu a ak som chcela postielku vedla manzelskej prirazenu,nesmela byt velka.ja som si vybrala taku aby sa zmestila a aj sa dala prenasat.svokra kupila obrovsku tazku z masivu,sama som ju ani nezdvihla,ani nam nepasovala.co s takym darom?

mamaaja82
2. júl 2024

Moja mama vedela nakupovat a neprehanala to.Svokra dala svagrinej peniaze,ze ma kupit nasmu dietatu nieco (70rocna zena takze chapem)letelo to do kosa.Sinsay,kik,pepco mojim detom nedam ani za nic,15rokov som zila mimo sk,malemu som si kupila veci v obchode,ktory zboznujem roky a pravidelne si odbehnem nakupit co treba,nastastie ten obchod mam 100km od nas.

babulkomale
2. júl 2024

My sme sa zacali dopredu radit s jednou clenkou rodiny o darcekoch pre jej deti a zrazu to zacalo, zbierka na drahy bicykel, na nezmyselne blbosti, ktore urcila ona. Takze oslik, potras sa. A nam kupila sprchac z Lidla 😂
Ukoncila som to a kupujem co ja uznam za vhodne.
A oni nech si kupia zas podla seba.

sisska96
2. júl 2024

@mamaaja82 a čo sa stane s deckom keď si oblečie pepco, sinsay? Nezomrie 😅

nevenka
2. júl 2024

@dzejsik no vidis, mne bodycka drzia, aj tricka, nosi to aj dcera po synovi, co jej nie je uzke. Este co som odlozila po starsich detoch, tak polovicu som vyhodila, strasne vytahane to ostalo, ale to bolo vacsinou tesco. Overaly na spanie boli dobre.
Z gazoviny som nakupila body, saty, nohavice, v pohode. Urobila sa sice dierka pri sve, ale to preto, ze nie je to elasticky material a niekedy bojujeme s obliekanim a to sa mi robi aj na mnou usitych veciach, ktore su z pevneho materialu. Potlace tiez nemusim a maju tam aj jednoduche hladke tricka s nejakym kvietkom, to mi pre dievcatko napriklad nevadi. Skor sa mi nepacia tie zvieracie vzory niekde, to aj v Lindexe bolo alebo riflove minisukne ako pre stetku, to mi zas davala kamoska haldu veci, slo vela z toho do kosa. Podla mna to tiez od niekoho dostala...
Teraz som starsej dcere kupila kratke leginy v Kiku, vypredaj - 2eura a na bicykel, ihrisko, na zodratie dobre. Ona je taka silnejsia a mnohe ledva natiahne, z Pepca absolutne nie.
Ako zhodneme sa, ze vsade sa da vybrat cosi, aj podla nasho vkusu, kazdy ma nejaky. Ale fakt nerozumiem babkam niektorym. Ze haldy veci a nasilu...
U nas napriklad casto kupili svokrovci ciapky, zimne, podla veku a bolo to ltt, hole uska. Osobne pre male deti preferujem jeden osvedceny strih, viem si to usit a je to na zaviazanie a naozaj, ked fuka, tak to sedi ako rit na serbel 🤭. Tak uz sa pytaju alebo ked, nechaju visacky, blocek a bud vymenit alebo vratit.

monika2012
2. júl 2024

@really8 Ako sa dvíha ruka? Moja svokra to nerobila a ani nerobí. Moja mama zomrela. Nikdy sme nič nedostali len tak. Všetko sme dcére vždy kupovali iba my s manželom. Ja by som, naopak, bola uvítala aspoň občas nejakú drobnosť pre dcéru, ale aj takto sa dá prejaviť úplný nezáujem o vnúča...

lenka_vi1
2. júl 2024

@jamimo nemyslím.ze autorka chcela poukázať na to že nechce aby kupovali veci pre jej dieťa lebo ich má veľa ale že to nie je na jej vkus.
Áno, vidim rozdiel slovenka, lindex, Tesco ale vieš čo? Môjmu dieťaťu bolo úplne jedno či má na sebe Tesco body alebo za 20 eur lindex. Ma 6 rokov není tým nijak poznaceny ani mi to nevyčita. Dnes v tom vidim len pretrcanie sa ktorá z kamosiek ma dieťa oblečené v drahších veciach, selfie musia byť všade, materializmus.hybe svetom a potom to tak aj s tými deťmi je že sa ''nezmestia do kože '' no bodaj by aj nie keď ich rodičia k tomu vedú od útleho veku 'byt na pohlad nieco viac ako druhy'' Poznajú.len shopping parky, mobily a a u vaciny základ ako slušnosť, empatia a rešpekt chýbajú ale to už.je.na inú tému. Môj skromný názor na túto vec.

hruska91
2. júl 2024

@mamaaja82 aký je to obchod?