Váš názor na náš rodinný problém
Ahojte mamicky.
Hned na zaciatok napisem,ze som si zalozila novy nick,aby sa predislo nedorozumeniam v rodine.
Chcela by som pocut Vas nazor na nasledovnu situaciu,alebo si to len ja velmi pripustam.
Pred rokom mi zomrel otec a ked bolo dedicske konanie zistilo sa,ze treba doplatit zanho este 700€
Mama plakala,ze tolko penazi teraz nema,lebo predsa zije z jedneho dochodku...moj nazor bol,ze si to rozdelime medzi sebom my surodenci a zaplatime to.
Dala som mame peniaze.Tyzden potom mala moja dcera narodeniny a mama(dcerina babka) jej nic nekupila,lebo nema peniaze.To bolo take prve sklamanie kedze peniaze odomna mala.Dcere by naozaj stacili napr.ceruzky za euro. Malej bolo luto,ze babka jej nic nedala😔
Teraz bude Mikulas...bavila som sa s mamou o tom a hovorila,ze krstna kupila pre moje deti sladkosti a poslala nam ich. som sa potesila a hovorila som,ze jej musim napisat a podakovat.a ona ani len nespomenula,ze by im nieco poslala...byvame od seba 350km takze nebudeme spolu.
Alebo napriklad ked zomrel otec sme sa skladali na pohreb a vsetko okolo toho.
Celkovu sumu za vsetko sme rozdelili medzi nas deti.Od nej sme neziadali,aby nieco platila.
Ja som jej svoju ciastku dala a jeden brat nie,lebo ,ze nema.
Na to som povedala,ze to uz je medzi nimi ako sa dohodnu..Ale prave som sa dozvedela,ze si hlada brigadu,aby mohla vratit peniaze za pohreb mojej sestre.
Dala jej rovnaku ciastku ako ja.
A mne samozrejme nic.
Je to podla Vas spravodlive?
@mesiac2015 Citujem: My ako deti sme nemali narok na nic kedze je tu mama-manzelka. To je riadna hlúposť. Dedili ste presne ako vaša mama, tak aj deti!!! Dedičstvo ste mohli aj odmietnuť, prípadne sa zriecť v prospech maminy. Takže ak ste ho prijali, tak na každom z vás bol rovnaký diel na splácanie. Takže si v podstate mamine nič nedala, len si zaplatila tvoj podiel "dedičstva".
Baby ja neziadam od mami ziadne vratenie penazi!!!!!
Pisem o tom,ze je nespravodlive,ze ich chce vratit sestre!!!
Podla mna by si peniaze,ktore jej ostanu alebo ktore usetri mala nechat pre seba!!!!
@mesiac2015 Veď to chápeme, neboj. Len ak jej ich raz dáš, tak nesieš ako s nimi naloží. Budeš šťastnejšia. A hlavne buď rada, že ju máš!!!!!
@celkaxxx na dedicskom som sa nemohla zucastnit zo zdrav.dovodov
Mama mala odomna plnu moc ma zastupovat.
Bolo mi povedane,ze byt je cely mamin kedze nieje v osobnom vlastnictve a kupovali ho ako manzelia a bol tam uz iba ten dlh v banke.
Surodenci zacali nadavat,ze kde minul tolko penazi atd.
To,ze hral sme sa dozvedeli az potom.
A nadavali pred mamou na neho.
Hovorila mi to ona ked sme spolu telefonovali.a ja som jej teda povedala,ze ten dlh vyplatime vsak sme traja a si to rozdelime medzi sebou.
Tak by to aj malo podla mna byt.
@mesiac2015 Tak byt aj všetky podlžnosti spadali do BSP a dedilo sa nasledovne (ak nebol spísaný závet) Polka majetku patrí mame (dedí sa len polka po ockovi). Takže ockova polovica sa delila na štvrtiny, jedna mame , ostatne po 1/4 každému súrodencovi. Ak si dala mame plnú moc tak mala právo za Teba rozhodnúť - mohla si poslať mm, prípadne si najať právnika, prípadne požiadať o preloženie konania na iný termín. To ako dedičstvo dopadlo si mala dostať písomne (je tam všetko čo bolo k dedeniu aj to, kto sa čoho vzdal, kto čo zdedil). My sme sa dohodli na 1. krát a hneď nám dal notár po jednom výtlačku. Poplatok sme vyplatili spoločne aj keď notár povedal, že platí len ten kto dedí - teda mamina (všetkého sme sa vzdali v jej prospech, tak si to ocko želal).
Byt ak kupovali počas manželstva, tak bol vo vlastníctve oboch.
Baby podla mna tu unika podstata, kazda tu pise o pravnych zalezitostiach, ktore su myslim zakladatelke temy jasne, jej ide len o ten pristup resp. rovnaky pristup ku vsetkym a emocionalny ci spravodlivy pristup....
@jeennyv V živote nemáš spravodlivosť, treba sa s tým naučiť žiť a neriešiť. Tým právnym smerom som jej len chcela vysvetliť, že ak mamine dala peniaze - dlh po ockovi z dedičstva a zároveň aj poplatok z dedičstva - ak bol, teda tu jednu časť tak to bola jej zákonná povinnosť. Sama som mama a obe deti milujem, no nadávam im rovnako. Každé je iné, jedno potrebuje to a druhé ono. Snažím sa im dať obom to najlepšie čo môžem, no neznamená to, že je bude to isté.
@mesiac2015 vies, na svete necakaj ze sa dozijes nejakej spravodlivosti. vzdy budu ti, ktori si vsetko zliznu a budu vyuzivani, a potom tu je ta druha skupina, ktora je ta najlepsia, ktorej treba pomahat aj ked rodicia nemaju vela, pri ktorych uz len zavolanie raz za rok sa ceni viac ako kazdodenna starostlivost o rodica. boli to ale nezmenis to. mozes sa mami spytat, ze si nahodne pocula o vrateni penazi, ze ci ma sestra nejake financne problemy. nehod to na mamu ako vycitku. uvidis co ti povie. mozno sa potvrdi co si myslis, ze niekto kto sa nestara je vzacnejsi ako ty co si najdes cas a pomozes aj financne. a boli aj to ze sestra toto vyuziva. lebo keby ona nepovedala matke ano, ze prijme peniaze, tak matka by nemusela hladat brigadu na financovanie "pozicky" od dcery.
@mesiac2015 hoci ste vychovani jednymi rodicmi, i tak ste boli vychovani rozdielne. mozno ty si bola najstarsia a tym padom sa od teba ocakavalo byt zodpovednejsou ako dalsi surodenci. lebo podla tvojho opisu oni sa nejako nepodielali na domacich povinnostiach, skor len vyuzivali "co sa dalo". povedz si, toto je lekcia pre mna, ze taketo mojim detom neurobim. budem ich lubit narovnako, rozdelovat vsetko rovnakym dielom a dufat ze si to uvedomia a aj ked vyrastu tak sa budu delit medzi sebou bez toho aby niekto niekomu musel pripomenut ze nie je jedine dieta v rodine.
musis sa nejako zmierit s tym, ze matku uz nezmenis. este vela krat budes svedkom matkinej "spravodlivosti" medzi vami - surodencami. len si zahryzni do jazyka a urob to aby si si mohla vzdy povedat - moje svedomie je ciste. urobila som to co som mohla, a kolko som mohla. tvoji surodenci mozno ked budu mat vlastne deti tak budu k nim ako teraz su oni k svojej matke a sa im to tym padom vrati aj s urokmi.
@dana_l ak mama robi rozdieli medzi jej detmi to sa nikdy nezmeni nevydiskutuje to tak bude vzdy a naveky..moja mama vecne robi co moze pre svoju92r matku kazdy vikend k nej cestuje a vari pere upratuje este zvykla aj ostatne "navstevy"pohostit a obskakovat(aj ja som vzdy doletela z ineho kontinentu a bola som jedina vnucka co jej tam umyla okna vydrhla kupelnu a iny tam ziju v jednej dedine a v zivote by ich nenapadlo nieco pre nu urobit ale dvojicky chore s kiahnami jej dat varovat nech ma opar to uz vedeli) ktora to berie ako samosku a zboznuje svojho syna..ten na nu kasle ale aj tak je Boh..a stve ju to ze na nu kasle hoci mu dala vsetko dedicsvto po svojich rodicoch vyplatila vsetkych pribuznych iba svojim 2dceram nedala nic...ona ho vychovala k tej arogancii tak v tomto pribehu ta sestra ak je uprednostnovana je matkou vedena k pocitu ze tie peniaze ma dostat naspet.. v tom pripade je to chyba matky ze je nefer ale ina nebude
@dana_l no aj tato mama niekomu krstnej povedala že zhana brigadu aby mohla jednej dcere vratit $o druhej sa nezmienila ..chyba komunikacie načo o Tom hovori tym ktorych sa to netyka ale maju šancu tu info posunut dalej a s dcerou sa o tom nebavi...my sa s mamou bavime o každom prde aj ked je medzi nami ocean skypujeme každy den ale tak dobre vztahy si vyžaduju ochotu lasku a rešpekt otvorenost na oboch stranach ked jej dam viac ako brat beriem to tak že možno som lepšia😆a netrapi ma čo všetko robi prenho ..ci to on oceni dostatocne či si to zasluži ale tak u nej mam istotu ze nas lubi rovnako😊niekto tu istotu nemà 😕 Ja by som ked totalne bez $vnucke urcite nieco dala hoc aj svoju oblubenu knižku alebo tak privesok tretku čo poteši niečo moje čo viem že sa jej pàči ale tak neni kazdy sentimentalny možno si mysli ze vnucka ma vsetkeho dost
@celkaxxx Ahoj.Uplne s tebou vo všetkom suhlasím.Mama je svojprávna,može si robit so svojimi peniazmi a majetkom čo len chce.Sme tiež viacerí súrodenci a je mi srdečne jedno že jednému pomáha viac ako druhému,je to jej vec.Druhá strana je, že sa snaží byt spravodlivá,ale rozdiely tam samozrejme su.Ak by sa mal človek zameriavat aby bolo všetko presne tak sa zblázni.Lubime ju nech je aká chce a nech je ešte dlho medzi nami-je to predsa mama.
@mesiac2015 ved už pochop konečne,že matka je svojpravna osoba a má právo na svoj život a môže si robiť čo chce a peniaze dávať komu chce ona nie ty!!! No roztomile, že si to ty želás inak, ži svoj život a nestaraj sa o rozhodnutia iných!!!!!
@katarinapekna ale ved ano, môže si robiť so svojimi peniazmi čo chce. Zakladatelka sa len pýtala či je to spravdolivé a odpoved je nednoducha. Nie nieje to spravodlivé. Surodenci chceli dať ruky preč, ked sa prišlo na dlhy, zakladatelka jedina navrhla pomocnu ruku, chcela mame odlahčiť, oprotí tým dvom, ktorí len na otca nadávali. Bože to by snať človek musel byť už svätec aby ho potom neranilo, ak potom mama vnučaťu ani nejaku somarinu nekupi ale sestre ide vracať peniaze, ktoré zo zákona ona na tie dlhy aj tak zaplatiť musela. Ano je to vec tej mamy, ale zakladatelka sa proste cíti zle, mrzí ju ro. No a čo. PRečo z nej zas robíte neviem aku mrchu.... Má snad právo na pocity, ktoré su podla mna vcelku opodstatnené. Žiadnemu dieťaťu nepríde dobre ked vidí, že mama sa viac stará a zaujíma o druhého ako o mna. Tak jej to proste nepadlo dobre, chcela sa len vyžalovať a jedine čo dostane od všetkých je výsmech? 😒
Pozri ja ti poviem priklad z mojej rodiny.
Ja zijem od 18v zahranici mam jedno dieta to ze zijem v zahranici neznamena ze sa kupem v oeniazoch tiez sa musim otacat, vzdelavat, pracovat atd.
Moja sestra zije na sk donesavna zila doma aj z jej dcerkou moja sestra ma dohromady odpracovane mozno dva roky. Teraz ma druhe dieta z novym manzelom s ktorym tiez donedavna byvali u nas doma. Nehovorim ze neprispievalj do domacnosti ale mali aj patricne vyhody, navarene a postarane o deti napriek vsetkemu posielam mamke kazdy mesiac ked mi pride vyplata peniaze aby sa mala na dochodku dobre.
Neriesim ci to je ci nie spravodlive proste to tak je tiez to nevesiam sestre na nos je to moje rozhodnutie a hotovo
Inač čo sa týka toho dôchodku, ked to tu tak čítam, tak asi jediná mam skusenosť, že ešte moja 75 ročná stará mama sa snaží pomôcť každému vnučaťu a ked jej niečo chceme dať, tak to ani nechce vziať, že my máme deti, my potrebujeme viac, ona má všetko čo potrebuje. Ako je nám to až trápne, ked nám chce davať na benzín, ked ju vozíme. Vždy nám to strčí medzi sedačky volakde do auta. A to nieje moja mama, ale moja stará mama, ktorá je na dôchodku už skoro 20 rokov 😨
Na cintoríne už maju obaja postavení aj krásny náhrobný kamen, ktorí si zaplatili zo svojho.. A niesu to žiadni pracháči, podnikatelia ako by sa zdalo...
@vejula platí to isté aj pre srodencov! ak sa rozhodli dať ruky preč, tak je to rovnako ich rozhodnutie a???? čo teraz??? ona sa rozhodla pomocť, ale predpokladám, že jej nikto nedržal nož pri krku, takže platí to aj pre ńu, tiež to bolo jej rozhodnutie, tak čo teraz chce???? šablónu ktoru ona nastaví pre správanie všetkých lebo len také správanie je podľa nej vhodné???? či ako??? 😅 😅 😅 a darček pre dieťa???? ona je snád matka, ona snád svojmu dieťaťu darček kupi, nikto iný nie je povinný nič kupovať, ani stará mať! to može byť len bonus navyše, ale ked nekupi, tak predsa o nič nejde a????? ludia by mali konečne pochopiť, že sa maju starať o seba a nie o druhých a rovnako investovať svoj čas a peniaze niekam spontánne, nie kalkulovať, či sa mi to vráti alebo nie. ked chce takto kalkulovať, tak nech nerobí nikdy nič, bude sa jej žiť oveľa spokojnejšie a možno zistí, čo znamená žiť spokojný a plnohodnotný život, nie riešiť blbosti.
@cawes konečne normálny a zdravý názor. 🙂
@mesiac2015 no vidíš, presne ako som napísala.... ☹ Dieťa, ktoré chce dať rodiča do ustavu si rodič váži viac, ako to starajuce sa... Myslím, že časom, ako bude mama stárnuť a začne u nej nejaká ta starecká demencia, tak tvoja sestrička pekne zdupká a ako vždy poslušná dcéra sa o nu budeš starať ty. Tak to býva. Ale skus sa odosobniť od toho všetkého, aj ked je to ťažké. Rob ako ti svedomie káže a uvidíš, stonasobne sa ti to vráti. Vieš, tvoje deti budu mať v tebe dobrý príklad toho, ako sa treba starať o nevládneho rodiča, aj ked nebol ideálny, aj ked ťa dajme tomu velakrát oproti ostatným ukrátil. Ty to môžeš zmeniť, aj ked je to určite velmi ťažké... Nech ťa hreje pocit, že dávaš ten najlepší príklad tvojim deťom a ver, že práve v nich sa ti táto tvoja laska a starostlivosť vráti. Tvoju maminu už asi bohužial nezmeníš... ak bolo toto takto od malička ako opisuješ, tak asi len velmi ťažko príde zmena.. Možno ona to isté dostávala od svojej matky.. kto vie.
@katarinapekna sme ludia, ako ludia máme svoje pocity, emocie. Ona cíti sklamanie, ktoré je pre nu ako pre človeka normálne prirodzené. Určite kvôli tomu nieje hodná odsudenia. Ak si čítala ona od malička bola tá poslušná, tá či mame vždy pomohla, tak sa jej pomoc pre mamu stala proste samozrejmosťou, zatial čo pomoc jej surodencov berie ako niečo výnimočné a tak im to aj patrične dáva na javo. Ako človeka a dceru, ktorá tuži po rovnakej pozornosti od svojej matky, ju to proste ranilo, je to prirodzené. no a čo? Je kvôli tomu zlá? Horšia ako jej surodenci, ktorí chceli otca šupnuť do ustavu? Neviem, ale trochu pochopenia by si podla mna zaslužila.
@vejula mimo témy, ale nedá mi....aj tie ustavy su tu pre ľudí a su na to určene a tiež nie su zadarmo, aj to treba platiť. nechápem čo furt ludia maju predsudky voči ustavom a tiež chcem vidieť tých hrdinov a hrdinky = dnešnu hypotékovu generáciu, ktorá sa vzdá práce, príjmu aj vlastnej strechy nad hlavou, lebo sa ide veľkodušne starať o rodiča. 😀 ľudia trepu, taraju, ale skutočnosť je vždy iná. 😎
@katarinapekna ja budem robiť všetko preto aby moji rodičia ani svokrovci v ustave neskončili..
Aj moja mama robí rozdiely, ale viem, že to robí zo svojho pohľadu, tak to proste cíti a tak je to podľa nej najlepšie. Narobila kopu kravín, ale aspoň sa nám vyčírili rodinné vzťahy a vieme na čom sme. Ja jej môj pohľad na veci jednoducho nedokážem implantovať do hlavy a ani to nemá význam, pretože ona je ona a má svoju hlavu a má na to právo. Možno aj nám raz deti povedia, že sme medzi nimi robili rozdiely a pritom si toho nebudeme vedomé a budeme presvedčené, že sme najspravodlivejšie matky na svete.
Jednoducho je dôležité dosiahnuť level neriešenia rozhodnutí ostatných, aj keď nie sú spravodlivé.
A keďže som nikdy neriešila, komu moja mama koľko čoho dá, nakoľko som presvedčená, že mám presne toľko, koľko potrebujem... ja tej uprednostňovanej sestre to uprednostňovanie celkom doprajem, pretože viem, že to v jej situácii potrebuje. Ja to nepotrebujem.
Keď sme boli malé, jedna babka nám od školského veku nedávala darčeky, lebo mala kopu vnúčat a nemala z čoho. Vždy dávala len najmenším deťom, ktoré jednoducho vždy niečo čakali. Pripadalo mi to ako dieťaťu nespravodlivé, ale pomohlo mi to pochopiť, že nie všetko sa točí okolo mňa. Takže aj niektoré negatívne zážitky sú v konečnom dôsledku celkom poučné a dôležité...
@0silvia0 keby som stará mama a nemam peniaze aby som všetkým vnučatam niečo kupila tak nekupim ani jednemu. Nech nevytváram zbytočné napätie medzi rodinami a zámienku na žiarlivosť. Pokial je surodenec v hmotnej nudzi samozrejme bez váhania pomôžem a ak pomôžu rodičia je to všetko v najlepšom poriadku. Iné je, ak su rodiny na tom rvonako a napriek tomu mama nosí darčeky len vnučatam od jedneho dieťaťa a na druhé kašle. Podla mna to samotná matka musí cítiť, že to nieje celkom ok.
Ja sa napríklad vôbec nezaujímam čo da či nedá mojim bratom, nepočítam, nezapisujem 😀 Lebo od malička verím jej usudku a jej zmyslu pre spravodlivosť. Ja ked potrebujem k lekarke, postraži mi deti, pomôže... Malého vyzdvihne zo škôlky, ked ma cestu okolo, zoberie na víkend. Ja si toto velmi vážim a je to pre mna viac ako nejaké peniaze, lebo vidím, že sa zaujíma, cítim, že moje deti miluje. Toto asi zakladatelka postráda. Záujem o nu, o jej deti. Tu nejde o peniaze, ale o to, že ju vôbec netrápi čo jej vnuča, či ma narodky... To by proste aj mna trápilo. Nie ta hmota, ale ten záujem.
No kupit vnucatu na sviatok vo len nejaku drobnost mohla ale inak to asi prilis uzkostlivo podla mna dramatizujes.chaprm ze sa to cloveka dotkne,ale niektory rodicia su skratka taki.
tu nastupuje jedno slovenske prislovie .. syty hladnemu neveri ...
kto si zazil vie a nesudi ano postupne sa da to vyriesit sam v sebe vnutrone ale treba k tomu cas, silu a nezriedka i podporu terapeuta...
a co tak sa porozpravat najskor so sestrou-mozno mame krivdis a prave estra na nu tlaci,ze chce peniaze vratit,, tvoja mama vas isto miluje rovnako,ale je jej blbe ak jej dcera chce nazad peniaze a atak sa rozhodla jej ich dat,,, kedze ty si o ne neziadala tebe ich nevracia a co ty vies ci prave preto ta nema malinko radsej..lebo si jej nezistne pomohla a neocakavas nic nazad.. mamu obimi opytaj sa jej ako jej mozes pomoct sprav jej nakup vezmi ju niekam von - a nic od nej neziadaj... ak si sestra tie peniaze pytala je sebecka a nevdacna a nebud i ty taka ...

@mesiac2015
no ja by som urcite od maminy (ved pises, ze zije z dochodku) neprijala (ani necakala) vratenie ziadnych penazi. Uz vobec nie za otcov pohreb 🙄 🙄 🙄 . Co sa tyka darcekov, kupila by som malej za svoje co potrebuje a dala to mame nech jej to daruje ona.
To, ze ste si rozdelili otcov dlh mi pride uplne normalne (nic z toho neslo mame).
Podla mna je uplne bezne, ze ked si dospela a mas rodica na dochodku posielas mu mesacne aspon nejake peniaze aby nebol odkazany na tych par korun (a mohol obcas vypadnut niekam na dovolenku alebo aspon si za to nakupit nejake vitaminy). To je najmenej co mozes pre mamu urobit (obzvlast ak byva daleko) uz len za to, ze ta vychovala a financovala cele detstvo i pocas skolskych cias.