Váš názor na náš rodinný problém
Ahojte mamicky.
Hned na zaciatok napisem,ze som si zalozila novy nick,aby sa predislo nedorozumeniam v rodine.
Chcela by som pocut Vas nazor na nasledovnu situaciu,alebo si to len ja velmi pripustam.
Pred rokom mi zomrel otec a ked bolo dedicske konanie zistilo sa,ze treba doplatit zanho este 700€
Mama plakala,ze tolko penazi teraz nema,lebo predsa zije z jedneho dochodku...moj nazor bol,ze si to rozdelime medzi sebom my surodenci a zaplatime to.
Dala som mame peniaze.Tyzden potom mala moja dcera narodeniny a mama(dcerina babka) jej nic nekupila,lebo nema peniaze.To bolo take prve sklamanie kedze peniaze odomna mala.Dcere by naozaj stacili napr.ceruzky za euro. Malej bolo luto,ze babka jej nic nedala😔
Teraz bude Mikulas...bavila som sa s mamou o tom a hovorila,ze krstna kupila pre moje deti sladkosti a poslala nam ich. som sa potesila a hovorila som,ze jej musim napisat a podakovat.a ona ani len nespomenula,ze by im nieco poslala...byvame od seba 350km takze nebudeme spolu.
Alebo napriklad ked zomrel otec sme sa skladali na pohreb a vsetko okolo toho.
Celkovu sumu za vsetko sme rozdelili medzi nas deti.Od nej sme neziadali,aby nieco platila.
Ja som jej svoju ciastku dala a jeden brat nie,lebo ,ze nema.
Na to som povedala,ze to uz je medzi nimi ako sa dohodnu..Ale prave som sa dozvedela,ze si hlada brigadu,aby mohla vratit peniaze za pohreb mojej sestre.
Dala jej rovnaku ciastku ako ja.
A mne samozrejme nic.
Je to podla Vas spravodlive?
MESIAC215 nie je rpoavda, ze vy deti nie ste dedecia.. porucitelova cast sa rozdeli medzi dedicov deti a manzelku... ak vas porucitel-nevydedil.... ale to nie je take jednoduche.
takze ste dedili s matkou ako dedictvo,tak ak dlhy..kedze ste dedicstvo neodmietli..
ale terasz pises , ze matka platila dlhy..takze nielen otec mal dlhy, ale aj matka spolocne a nerozdielne..
kedze splacala dlh este pred smrtou porucitela, cize otca...
takze na ten jej dlh ste davali poeniaze? ci ste sa vzdali svojej casti dedcstva a matka prevzala dedicstvo a teda ja dlhy porucitela?
vies,nepises sjasne a prehladne, co je vo veci.. preto vsetko vyznieva inak,ak pridavas dalsiu info..
tu nejde v prvom rade o surodencov a teba ..ale o finacne zalezitosti vo vasej rodine, nevysporiadane ---
pretoze ak ste prevzali dedictvo s dlhom, tak ten dlh je teraz aj vas.nielen vasej matky..kazdy podla svojej casti ... ak ste sa nevzdali dedictva v prospech matky.a teda aj dlhov...
ty riesis nepodstatne veci... nejake pocity..le hlavny problem ti unika...
takze jasne napis, kto je dedicom...... aky dlh tym kto prevzal.a potom mozeme pisat o pocitoch krivdy...
@vejula jasné, keby si bola stará mama... atď. keby si TY bola dotyčná stará mama. Ale nie si. Ja by som tiež kopu vecí riešila úplne inak ako je zvykom. Ale môj názor dotyčnú starú mamu, ktorá robí rozdiely, nezmení. To je všetko.
Chápem tvoj zápal za spravodlivosť, aj mňa nespravodlivosť vždy veľmi iritovala, ale časom som pochopila, že kto skúpo seje, skúpo bude aj žať; kto seje štedro, štedro bude aj žať. Inak povedané, všetko sa človeku časom vráti. A kto je zaslepený a napriek svojej zaslepenosti chtiac či nechtiac ubližuje svojim najbližším, tak tomu často niet pomoci, pretože si svoju zaslepenosť ani neuvedomuje a nechce pripustiť. A fakt najväčšia škola života sú práve rodinné vzťahy. Nikde sa tak veľa nenaučíme
o tolerancii, o odpúšťaní, o pokore atď. ako práve v rodinách a partnerstvách.
@0silvia0 Tiez sa uberam tymto smerom, spravodlivost a pravda su relativne pojmy a vo velkej miere len uhlami pohladu a subjektivnym nazorom na danu vec. Vdacnost za to, co mam, urcita davka pokory a ciste svedomie su u mna nadradene pocitom spravodlivosti, a zadostucinenia. O Pyrrhovo vitazstvo nestojim.
@mesiac2015 Ty dávaš lebo môžeš a chceš. Ostatných nerieš.
Toto je problém rodičov. Zatiahli do toho deti. A peniaze vedia narobiť zlo. Ja som vo veku tvojich rodičov a neviem si predstaviť, aby sa nám, rodičom, deti skladali na pohreb.
@mesiac2015 Podla mna to nie je spravodlive. Ale to je jedna vec. Vidim v tom nieco ine. Ty ocakavas ze mama sa k tebe bude spravat rovnako ako ty k nej - snaha o pomoc, byt fer atd. Teba to cti ze mas taketo vlastnosti. Ale necakaj ze druhi budu robit to iste co ty. Vidim to takto....bud jej pomahaj a nic nepytaj spat (a ani neries komu co ona plati)/dost sebedestruktivne riesenie.....alebo jej prestan zo seba robit "oslika otras sa" nech ma dovod k zodpovednosti hnat aspon surodencov co u nej byvaju.....lebo takto si ty co plati aj za druhych (bezdovodne).
@katarinapekna ked uz je matka svojpravna,ako omielas ty,tak by sa mala postarat sama o seba a nemala by dospele deti zatahovat do dlhov svojho muza a uz vobec nie aby sa deti poskladali na pohreb.Myslim si,ze toto je v kompetencii kazdeho zodpovedneho cloveka
@mihula áno spravne! A??? S čím máš problém?
@katarinapekna uz s nicim,som rada,ze si to pochopila
@mihula skor, nez zareaguješ na moje príspevky, tak si poriadne prečítaj, bo ti uniká pointa mojich viet 😎

@mesiac2015 bude ta to hnevat, ale skus sa povzniest. Ty si neurobila ziadnu chybu, mas ciste svedomie. Tvoja mama by mala vsetko delit rovnako medzi svoje deti. Mozno jej to este vsetko docvakne...