Váš nazor na situáciu
Ahojte,zaujíma ma názor maminiek ,ktoré už čo to majú za sebou 🙂 Je to asi banalita,ale chxem sa spýtať,čo by ste robili v situácii : rodinná oslava,švagriná donesie syna s kašlom,nádchou,chrčaním dva dni po návrate z nemocnice kôli laryngitide a švagor s kašlom,nádchou-vraj to dostal od syna... Rodinná oslava v jednej izbe kde bolo asi 30 stupnov....naša malá(20 m) bola na atb pred necelým mesiacom...proste sa nám to nepáčilo a po necelej polhodine sme sa zdvihli...nechápem na čo by som mala dieťa vystavovať chorobe,keď nemusím...vonku sa tomu nevyhnem,ani v škôlke,ale takto...ja sa vzdy snazim nosiť dcérku len zdravú ku deťom...soplíky mi nevadia,keď majú deti ale toto bolo viac ako sople...no a problém je v tom,že sme vyzerali ako blázni,že čo vymýšlame...fakt sa moc bojím alebo som reagovala normálne?neviem.
@xevulax ty mas ROCNE deti. autorka temy ma skoro dvojrocne. Sakra rozdiel.
@xevulax ja ti poviem asi takto u nas starsia do roka normalny styk s ludmi - vacsinou dospelakmi od 1 r isla do jasli a tam typicky infekcny sok - kazdy mesiac nieco a stale je chorlavejsia ako mladsia raketa. mladsia ta bola od babatka vystavena virusom ktore nosila jej sestra - do prveho roka mala aj teploty aj nejaku bronchitidu nachytala aj hnacky mala pomerne castejsie ako jej sestra, po roku nastupila do jasli a ja som sa uz psychicky pripravovala na taky isty zaberak ako sme mali so starsou a nic mlada uz mala imunitny system tak nastartovany a vycviceny ze jej vstup do jasli absolutne nic neurobil - za ten prvy rok nebola chora ani raz a doteraz je omnoho odolnejsia ako jej sestra ktora ten brutalny naval virusov na imunintny system nemala az kym nezacala chodit do jasli. Mladsia ma taky imunitny sustem ze starsia uz mala dve streptokokove anginy a mladsia nemala ani len sopel nic lroste sa na nu virusy nechytaju. A co tym chcem povedat ze tym ze sa ich snazime chranit pred kazdym bacilom a drzime ich v sterimnom prostredi im moc nepomahame skor naopak
@maslenka47 no hlavne,že chorý švagor nechcel dať ešte stále chorého syna prastarkej na ruky aby vraj neochorela 🙂
@kaktusik007 vieš dospelý sa dotrepe aj do práce v horúčke...to je realita...a malému vraj v nemocnici povedali že ešte nieje ok ale pustili ich...asi to bolo dobré ešte doležať doma keďže nádchu mal čerstvú a dostal ju až keď došiel domov...ja nemám problém s nikým len prirodzene chcem dieťa xhrániť ak môžem 🙂
@nikusssik znie to super, ze chranit si dieta... ale so synmi mam velmi podobnu skusenost ako pise
@prasiatko30 a fakt je pravdou, ze takyto styl chranenia dietata je skor kontraproduktivny...
reagovala si spravne
@prasiatko30 ja ich v sterilnom prostredi nedrzim, pisala som ze vyslovene ked je niekto chory tak tam nejdem a bikto chory nejde k nam, to neznamena, ze ked vidim, ze je niekto pri nas chory, schytim ich a utekam. Ja mam este malicke deti starsia ma 2 rocky a dvojicky maju rok. S nimi sa ani na anvstevy velmichodit neda a vsetko nachytaju od starsej. Ako som pisala boli sme 3x v nemocnici a behom toka maju uz 4. Alebo 5 antibiotika, keby boli v syerilnom prostredi chore by neboli. Ja len nechapem ako to potom robite vy mamicky, ked je niekto so znamych alebo rodiny chory, zbalite deti a utekate na navstevu? Tu sa vyjadrujem iba k tomu ze k nam chori nechodia ako aj my nechodime na mastevu ak viem ze neter alebo synovec su chori.
@kaktusik007 ano sakra rozdiel ja mam doma aj dve rocne a jednu dvojrocnu. Samozrejme k nej som benevolentnejsia, aj ked tiez davam pozor lebo co chytimona chytia ajdvojicky a uprimne zakladatelka pisala ze maly mal laryngitidu, keby mal nadchunok ale pri dieta cerstvo prepustene s laryngitidou by som svoje deti nedala tiez. Starsia mala nedavno, k tomu 40 teploty boli sme tyzden v nemocke a mesiac som ju piplala kym sa dala dokopy. Za mna nedezat deti v sterilite ale zas pdkial potial. Neverim tomu, ze buektora matka dava naschval svoje deti pri chore deti. V sterilite nedrzim, ale tiez nepokusam. Pojde starsia do skolky? Pohodka ratam s chorobami a tesim sa ze dvojky si vdaka nej vybuduju imunitu silnejsiu a nastup do skolky budu znasat oni lepsie. Napriklad. Tiez je tu kopec tem kedy mamicky nadavaju ze niekto doniesol do skolky dieta so soplom, to tiez sa tam bude utocit ze chcu drzt deti v sterilite? My chodime aj po nakupnych centrach, aj po autobusoch ideme aj k lekarke, velakrat musim brat koli jednej k dr vsetky medI chore deti lebo nema kyo postrazit a co? Nezblaznim sa ja som pisala iba ked nemusim choroby nevyhladavam v ziadnom pripade
@nikusssik ked sme pozvani na oslavu a deti maju nadchu alebo kaslu, tak zavolam kamaratke, ktora nas pozyva, a poviem aka je situacia. navrhnem ze neprideme a ak ona povie ze je to ok a mozeme prist aj ked deti nie su 100% zdrave, tak pojdeme na oslavu.
podobne je to ak my niekoho pozyvame. moje kamaratky tiez mi daju vediet ak ich deti su chore a spolocne sa dohodneme, ci maju radsej ostat doma alebo prist k nam na oslavu.
"mali ostať doma sa liečiť" 😀 Fakt zábavné. Ale neostali. Ozaj človeku pomôže, keď mu doklapne, že iní ľudia nebudú robiť veci tak, ako chce, alebo považuje sa správne on/ona. Budú robiť tak, ako chcú oni a my všetci máme možnosť sa zariadiť. Nikusssik sa zariadila, ale potrebuje k tomu ešte súhlas verejného fóra...asi si nie je svojou reakciou istá 😉 Chrániť si dieťa je úplne prirodzené, ale TOTO ja nepovažujem za ochranu dieťaťa. Príde mi to skôr ako prehnaný strach, úzkostlivosť a možno aj nie najlpešie vzťahy s manželovou rodinou. Nezodpovedné? Veď neprišli nakazení ebolou...to by bolo nezodpovedné 😀
Jej, a ako riešite napr. Obchodne centra, ked tam niekto sopli a kašle? 😕
@nikusssik Dobre si urobila, ti chori, ktori na rodinnu oslavu isli, sa mali ospravedlnit, ze nepridu...ja by som sa otocila po 10 minutach...
@xevulax tešíš sa, že mladšie si vybudujú imunitu vďaka tej, čo pôjde do školky, ale vlastne sa vyhýbaš iným chorým deťom, ktoré by svojimi chorôbkami mali na tvoje deti vlastne ten istý efekt na ktorý sa tak tešíš 😉
Ako to robíme? Ak je niekto v rodine chorý, tak sa nezbalíme a neutekáme na návštevu, ale ak sa na návšteve vyskytne bežne chorý jedinec (laryngitída je bežná choroba), tak sa tiež po polhodine nezbalíme a neutekáme preč. Neviem...treba si uchovať trošku nadhľadu a zdravý prístup. Samozrejme, že by som očakávala, že na oslavu sa nedostaví osoba s infekčnou žltačkou napríklad....a to snáď chápe každý, je v karanténe a nebehá po oslavách.
dobre si urobila a vobec sa netrap.. ja neznasam takychto chorych cestovatelov... co budu soplavy, zachripnuty a kaslavy veselo pobehovat medzi ludi (este vonku sa to da... ale nie zavrety niekde v jednej miestnosti)... Je uplne zbytocne akekolvek dieta v akomkolvek veku vystavovat ZBYTOCNE chorobam.. aj tak je ich v okoli dost. Jedenie ATB a liecenie a cas zabity lezanim doma nema velmi dobry vplyv ani na tu "imunitu".
Ahojte, ja som po skusenostiach odkedy mam deti 9 a 6r, prestala uz pomerne davno davno riesit choroby inych a staram sa hlavne o to, aby moje deti boli zdrave a ich imunita zvladala vsetken ten " bordel" okolo 😉 .Nikdy nikto v skolke, alebo v skole nebude vzdy zdravy,vzdy niekto bude soplit a kaslat. Je jasne, ze tam kde su chore deti vedome nejdem, ak je chripkova epidemia a pod. nevlacim ich po nakupnych centrach-to nerobim ani ked nie je ,a ak su oni nachladeni,nechodime na navstevy a pod. U nas doma je cca 22 C, moja mama je z toho chora,ze aka je tu zima 😀 ,moje deti su zvyknute.Starsi dokonca chce na noc studene periny 😉 .V kuse behaju iba v ponozkach, je skoro nemozne im udrzat papuce na nohach,este donedavna chodili iba v tenkych ciapkach a jesennych topankach ( ja ked som videla ze bezne ine deti pri15 C nosili cizmy,musela som sa smiat ) ,s nadchou idu aj na plavecky trening - väcsinou im na chlorova voda tak preplachne nos, ze aj nadcha odide 😉 a naposledy boli chori tusim minulu zimu .Pri 38,5 C teplote este behaju ako srnky,riesim, ked uz lahnu a vidiet ze ich zmaha,to uz im nepomaha ale vysiluje .Momentalne kaslu asi tyzden, môj muz uz chyta hysaky ze ist na vyter, a pre atb, no mna ani nenapadne.Ako hovori nasa pediatricka, nelieci sa bacil ale kasel 🙂 .ATB predpise az ked je CRP vysoke,aj ked uz sa nam stalo, ze to bolo nizke a vo vyteroch tusim MOraxella, ale to maly uz skutocne velmi skaredo a dlho kaslal.Tam sme ATB museli dostat a do par dni bol uplne fit . Dokonca teraz schytali od kamoskznho 12 roc.syna herpeticku anginu - on bol uplne hotovy v horuckach, nejedol, nepil,vredy v celych ustach,moji obisli s 5 malymi bielymi aftami v ustach.Stacil Florsalmin a vitaminy. S nadchou aj lyzuju,sankuju 😉
Ale k tvojmu prispevku - vo veku tvojej dcery by som odisla, to som zo zaciatku,kym som mala iba prveho syna robila aj ja 😉 , teraz uz to tak tragicky neberiem,no v kazdom pripade to bolo od nich bezohladne a vypoculi by si odomna par peknych slov. Imunita kazdeho dietatka je ina,treba najst taku strednu cestu s tymi bacilmi okolo nas fungovat 😉
@lucindao neviem čo konkrétne je podľa teba blbosť. Aj soplíky môžu byť príznakom infečného ochorenia. Infekčné znamená nákazlivé. Také sú virózy aj bakteriálne infekcie. Infekčných chorôb je celá rada od úplne bežných a pomerne neškodných, až po tie menej bežné a nebezpečné ako mor a AIDS a podobne. O čom to vlastne hovoríš, netuším...ak má dieťa sople, tak to môže byť príznakom infekčného ochorenia. Môže inkubovať vírus, alebo baktériu a nikto o tom ešte nevie. Vystavovať chorým ľuďom? Nejde o vystavovanie, ale o normálny kontakt s okolitým svetom, ktorý napokon pomáha formovať imunitu malého človeka. Nikto nepíše, že deti treba cielene vodiť do prostredia plného infekčných chorôb...veď tu snáď nikto nie je padnutý na hlavu 😉 Poniektoré jednoducho zastávame názor, že deti netreba izolovať. Predstav si,že ja to teda nerobím a moje 6 ročné dieťa malo atb jediný raz a mladšie 4 ročné ani raz. Nebývajú choré takmer vôbec. Tak mám dojem, že nám tento prístup asi dobre funguje. Naopak, čo tu čítam od maminiek izolátoriek, tak majú deti ustavične choré. Čím to asi bude podľa teba?
@alaguema ano, lenze moje mladsie budu mat 2 roky, teraz maju rok. Vies milukem taketo sudenie, v karantene nie sme ja som napisala, ze jednoducho k chorym nechodime (ak vieme, ze je niekto chory), ak niekam prideme a niekto je chory, tiez sa nezvalime a neodideme. Ale tiez logicky led mam doma 3 male deti (2 rocne a 2x rocne), ktore su vzdy naraz chore ako noli teraz dva tuzdne, ver mi chorobam by si sa vyhybala. Mala si uz stresy, ked decko malo 40 ky? Nepilo, lieky vracalo od antibiotik cez paraleny, do tiho dalsiedve chore, co sa dusia so soplami, kazda 5 liekov, kazdu hodinu podavas lieky, tri lajstre zapisane co kto kedy berie, odsavanie soplov, 3 placuce deti, kto nezazil nepochopi. Odsudzujte si kolko chcete ja na vyhybani sa chorobam nic nevidim. Teraz sme mali dva mesiace po se antibiotika, to iz je len skvele pre tak maleho cloviecika len antibiotika jest a same lieky. Zijeme normale, chodime von, chodime aj do nakupnuch centier, ideme aj do materskeho centra. Opakujem kedine co nerobim, ked viem, ze niekto je chory mejdeme tam na navstevu, co si napisala aj ty. Takze ziadny rozdiel medzi mnou a tebou nie je. A chcela by som vidiet ktora mama vezme vedime svoje deta pri choru osobu. Mozte sa hlasit!
Sorry za preklepy ale mam deti na kolenach, zle sa mi pise.

@maslenka47 nie neudrzim ani to nepisem ze to udrzim vecne, ale preco by som ich zvytocne vystavovala chorobam ked nemusim? Bola som uz 3x za tento rok v nemocnici s nimi z toho raz, ked mala jedna 4 mesiace a zapal pluc. Starsia mi ide do skolky od septembra, s chorobami ratam ale uznaj ze vystavovat rocne deti zbytocne bakteriam a virusom e prkotina. Ved ked viem, ze niekto je chory nejdem tam a ku mne chory nikto chodit domov nebude. Neviem co je na tom take nepochopitelne. Ci radsej za kazdu cenu trepat sa na navstevy pri chorych a travit cas v nemocke s deckami..... To si dovolit nemozme.