Večný problém so psom
Ahoj ľudia. V živote som nepísala svoje problémy verejne ale už neviem kudy kam. Do predu píšem, že to bude dllllhy príbeh.
Možno sa to dotkne tých preafektovanych psickaroch, ktorí psom dovolia všeličo.
Začalo to tým, že som si chcela zaobstarať psíka do bytu. Biologické hodiny tykali ale ja som sa až tak na dieťa necítila. Takže som si chcela zaobstarať psíka. Môj,už teraz manžel, ho moc nechcel. Nakoniec súhlasil ale len v prípade že to bude Jack Russel. Povedala som si okej, beriem to že to bude s výcvikom ťažšie ako s Border Koliou. No manžel vôbec netušil, že to bude úplne inak ako so psom ktorého majú doma (pomiešany Jack Russel). Ako sme si ho zaobstarali, boli sme aj u manželovych rodičov. Pes sa tam vykadil pekne v strede chodby. Hneď som ho pokarhala a poslala von. Veď ho treba ešte vycvičiť. Po hodinke to spravil znova a keď som ho pokarhala proskocila ku mne svokra so slovami "ale veď ho nechaj, veď to k nemu treba ako s malým dieťaťom. On z toho vyrastie." To ma hneď odrovnalo. Pomyslela som si' no, keďže je môj manžel celý po mame, viem čo ma čaká' ... A mala som pravdu. Za pár mesiacov som ho stihla naučiť všeličo. A poviem vám, je to veľmi bystrý pes. No keďže mal svoju povahu a teda veľmi dominantnú, musela som byť 2x tak dominantná ako on. A postupom času sa to manželovi moc nepáčilo. A tu to začína...
Keďže manžel nemal problém s tým, že mu dáva jesť zo svojho taniera. Mňa to hnevalo. Veď predsa je to pes, má svoju misku, a má svoje jedlo.
Začal byť dotieravý, stále si pýtal keď som jedla. A keďže som mu nikdy nič nedala l, začal po mne vrčať. Takže som mu dala povel na miesto a zavrela ho tam kým nedojem. Prišiel môj manžel, zdrbal má že na mňa zavolá políciu... Povedala som si okej, predýchaj...
A tak to šlo ďalej a ďalej, stále sa ho zastával a pes keďže nieje blbý to začal pekné využívať. (Si poviete že jak to pes mohol využívať, však je to pes) no... To som si hovorila aj ja ale fakt to tak bolo... Zistila som to až v tedy, keď som otehotnela a nechodila do práce. K som s ním bola osamote, pes počúval na slovo. Akonáhle došiel z práce manžel, mal má úplne na háku a ešte k tomu robil veci ako napr. bral všetko z konferenčného stolíka a iné sprostosti ktoré si pri mne nikdy nedovolil.
Ďalší zlom bol vtedy, keď som ešte ako tehotná, pár týždňov do pôrodu chcela otvoriť dvierka chladničky a keďže tam bol pes rozvalený a ani sa nepohol ani na povel,(keďže manžel bol doma :D ) tak som ho odsunula nohou. A zase. "Zavolám na teba políciu že ho kopeš " .. ľudia, neverila som vlastným očiam ani ušiam. Povedala som si 'fajn, ešte raz a seriem na tu snahu starať sa o psa ' ...
A tak sa aj stalo. Pomedzi tie hádky ohľadom výchovy psa, mi zakázal s ním ísť k veterinárovi keďže bol chorý . Aj napriek tomu že ja som bola tá čo okolo neho skákala.
A vtedy som si povedala končím. Končím s tým, ešte porodim predčasne z tých nervov čo mám. Už som bola unavená. Jednoducho som dala od psa ruky preč.
A teraz ten hlavný problém. Pes ho vôbec, no vôbec nepočúva. Ani ten hlavný povel ku mne. Ani povel na miesto .. na miesto ide až po 10 zopakovaní " miesto " ... No čo ma hnevá najviac, je to, že serie kade tade. Chcaje kade tade. Mám pol ročné dieťa, a mám pocit že od kedy som od toho psa dala ruky preč, ten pes má všetko na háku. Dokonca je tak vychcany, že čaká kým zaspime hore v spálni,aby si ľahol na gauč. A len čo počuje pohyb, rýchlo zlezie a tvary sa, že tam nebol. Je strašne vychcany..ako had.
Keď manžel chce ísť k dieťaťu,pes sa hneď strčí medzi nich. Už ma ani pobozkať nesmie, lebo skáče po mne, klape so zubami ... Všetko ide akoby dole vodou.
Chcem len radu ako to ďalej riešiť lebo s manželom to je ako keby som hádzala hrach o stenu. O chvíľu začne malý liezť a ja nechcem aby liezol po jeho chcankach a sračkach. .. a hádať sa .. už som unavená... Ešte chvíľu a rozsypem sa.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
@michaela216 dala by som ho prec… manžela.
@bayuska ono to ja riešim už asi cca 7 mesiacov..no nikdy sa nič nevyriešilo. .. však aj ten náš má servítky v obľube a čaká kým nikto nepozerá ale toto je pre mňa ten najmenší problém.
No ja neviem , toto ste veľmi pokazili , celé od začiatku , obaja..mám 4psov súčasne , z toho dve sú Bull plemená , ktoré potrebujú dôslednú výchovu , mám 2 malé deti, súčasne so 4psami ale teda toto doma nemáme ..normálne mi rozum stojí a ešte hádať sa kto pôjde preč ,či pes, či ty ..aby mi pes kadil doma? ( Okrem šteniatkovskeho veku samozrejme) neprípustné .buď ho normálne vychovajte alebo dajte na prevýchovu niekomu kto sa rozumie tomu ..
Ale úprimne ,myslím že lepšie by mu bolo niekde inde ako u vás ..neviete ho vychovať, neviete sa postarať o neho ..
@estrella5 pravdu máš , pravdu ,zle som sa vyjadrila ale tak normálne som nervy dostala ..
@michaela216 manžel sa chová ako kus vola. Keď sa o tom chceš rozprávať pohadate sa? No a? Tak sa hádajte a neprestávajú pokým nepochopí, že to nemyslíš zle. Naozaj za chvíľu dieťa začne lozit. Tak sa ho opýtaj, či má loziť v srackach, alebo urobíte to najlepšie pre psa, dieťa a aj vás a dáte ho na prevychovu. Veď okrem hovan na zemi, sa môže fakt stať aj nešťastie. A potom bude tiež taký benevolentny? Nebude, vieš čo urobí, obviní z toho teba. Lebo to je presne ten manipulatorsky typ. Chce volať políciu? Nerieš. Čo si myslíš, že by ju reálne zavolal? A čo by asi tak povedal? Že halo prosím prídite sem len moja žena sa snaží vychovať psa ktorý serie po dlážke a vrčí na nás? Na tvojom mieste by mi už vytiekli všetky nervy a mala by som zabalené dieťa aj seba a išla by som na pár dní k rodičom. Neozvala by som sa mu. A potom by som mu už len poslala žiadosť o rozvod. Keď by ho toto netrklo, tak sa môžete aj rozviezt. Toto ti bude robiť aj pri východe dieťaťa. Poznám rodičov, čo svoje dieťa vychovávali veľmi benevolentne, pretože sa im pošťastilo po veľa veľa rokov snaženia. Takže synáčik mal všetko dovolené, peňazí mal toľko koľko si vypýtal a zrazu ma 35 problém s alkoholom a drogami, výplatu nevie udržať na účte ani 10 dní a býva vo svojej detskej izbe. Well... Buď si fakt sadnete a dohodnete sa že aj do budúcna budete riešiť výchovu jednotne, alebo choďte od seba lebo trpieť tým bude každý člen tejto domácnosti.
Niekde si písala, že pes má už rok a pol. Za rok a pol nemá zvládnuté hygienické návyky a chôdzu na vôdzke? Veď toto sú dve veci, ktorá sa učia hneď ako pes príde domov. Veľmi divné. Inak, tiež máme psa a dieťa - psa som venčila tak, že som dieťa dala do nosiča, vzala som psa a išli sme na dve-tri hodiny do lesa. Tvoj muž je ale tiež zaujímavý typ. Vás dvoch by som chcela vidieť o pár rokov čo budete robiť, keď bude dieťa väčšie. Pekne vám bude skákať po hlave.
@estrella5 psa som si zaobstarala ako 4 mesačného, keďže sa k nemu nikto nehlásil. A kým som si poňho prišla bola som už v nejakom mesiaci tehotenstva. Keďže som v zahraničí a brala som si ho zo Slovenska ku mne. A keďže má trhal pri prechádzke, nemohla som ho držať. A trhal teda poriadne. Tak som ho zverila mužovi aby ho držal on a skúsil ho naučiť na vôdzke. V komentároch som spomínala že aj ja som spravila chybu, že som ruky dala od neho preč ale inak sa v tu chvíľu už nedalo. Áno, bol to môj pes, kde som jasne nastavila pravidlá. Ale ak sa nedodržujú, všetka snaha ide do prdele.
Ľudia, ďakujem za každý jeden názor, kritiku atď. Z každého som si niečo zobrala a idem to skúsiť znova a lepšie aj s cvičakom. Ďakujem vám.
@michaela216 už len to chodenie na vôdzke.. ako ste ho to učili? máte nejaké vedomosti o tréningu? Lebo veď to bolo viac menej jasné, že pes bude ťahať.. To nie je prekvapenie.. Takže ísť si preň ako tehotná a potom sa čudovať, že veď ma ťahá a hups, tak tu máš, uč ho to ty.. Prepáč, ja nechcem útočiť, ale proste nechápem... 😔 .... Inak ja na tvojom mieste si reálne na papier napíšem body aké chcem pravidlá, aby pes dodržiaval... Spravím kávu/čaj a sadnem si s mužom a diskutujem.. Škrtám, pripisujem, robím kompromisy... Bez zbytočne veľkých emócii, s cieľom to vyriešiť... Za ďalšie by som prediskutovala metódy výchovy, s ktorými súznite OBAJA... Len taky základ... sú vlastne 4 metódy ako možno zviera učiť (vrámci operantného podmieňovania, ktoré sa teda na učenie najčastejšie využíva).. pozitívne posilnenie, negatívne posilnenie, pozitívny trest, negatívny trest... Dajú sa medzi sebou kombinovať, každá z nich má svoje plusy a mínusy... To je pre mňa vec na základe čoho vyberám trénera/cvičák.. Každý tréner sa prikláňa viac k niečomu inému, tak aby ste zbytočne nenašli niekoho kto tebe/tvojmu mužovi nesadne... Pozrieť si teóriu o tom, prediskutovať ako dvaja dospelí s mužom a potom hľadať trénera, ktorý pracuje so psami, tak ako vám obom vyhovuje.... Aby to nevypálilo ešte opačne, že nájdeš cvičák, kde tvoj muž naberie také skúsenosti, že ešte viac si povie, že žiadne vychovávanie a trénovanie....
@adrianka2606 odveci, prepac, ale ako si naucila psa, aby nechodil na gauc? Nemyslim len v pritomnosti ludi, to je jasne ze nepojde, ale ,,aj ked sa nikto nepozera", teda nie ste doma?
@michaela216 ty maj na starosti dieťa a psa prihoď mužovi,nech si ho zoberie on na starosť.Máte záhradu? Alebo chodbičku kdeby pes mohol byť? Tiež potrebuje svoje miesto. Ale ako píšeš pes ti ide cez rozum ,a myslím aj manžel.Príde mi to že jemu je ten pes prednejší.
@kimberley123 prečo by mala psa prihodiť manželovi na starosť, keď psa v prvom rade chcela ona a nie manžel (ktorý ho dokonca ani moc nechcel) ?? a čo by vyriešilo keby psa "odložila" na záhradu alebo do chodbičky? Akurát by problém odložila a pravdepodobne aj znásobila......
Ja ta uplne chápem. Moj muz je uplne rovnaky ku vsetkym zvieratam. Uplne makky a nechape ked ja som tvrda. Ma ma za bezcitnu mrchu ked vytycujem hranice. Nastastie ja som si to všimla u neho a jeho rodiny ked som s nim chodila a preto som nedovolila ziadne zvieratá. Pes u svokrovcov si robil co chcel. Ked ho dali na dvor tak prestekal nonstop hodiny. Tak ho mavali len dnu. Mal nejaku chorobu tak smrdel nenormalne, takže im smrdel cely dom. Hadzali mu jest zo svojho takze ked sme nieco tam jedli tak mi dychcal do tvare cely cas a zobral jedlo. Prestali sme tam chodit aj na obedy a tak lebo to sa nedalo vydrzat aky bol drzý a dotieravy.
Nam nakoniec prischla jedna macka lebo prisla od susedov a makky muz ju stale krmil. Tak uz od nas neodisla. A ta macka tiez muza absolutne nepocuva. Ja na nu len pozriem a vie, ze nesmie ale akonahle odidem a je s muzom tak robi tie zakazane veci 😅 Tiez sme sa pohadali velakrat kym ja som ju vycvicila. Bola som na nu tvrdsia samozrejme a on to prezival ako keby som bola najväčší tyran pod slnkom. 🙄
Radu pre teba nemam bohužiaľ 🙈 Len pochopenie 😁
@michmich ja som pre dcéru tyran lebo pozriem na zajaca alebo len skríknem jeho meno a ten ma iný rešpekt tiež 🤣
@michaela216 ono že ja už nemusím ani kričať ani jeho meno povedať, stačí že sa naňho pozriem a vie čo má robiť alebo čo spravil a čo ma následne urobiť. Ale to je len v Tom prípade, že manžel nieje doma. Ak som s ním sama, je to psík s veľkým P.
@estrella5 asi preto aby nebola na všetko sama.Pes potrebuje tiež svoj priestor.
@kimberley123 pes má svoj priestor. Chodbičku máme ale aj keď ma tu majú niektoré za harpiu, nemám to srdce ho tam zatvárať. Má svoj priestor, ako som hovorila dole celú obývačku aj s malou pracovňou kde byť môže. Aj tak sme väčšinou času len dole. Hore je len spálňa a kúpeľňa.
@michaela216 fuuuu to je aké zlé. Keby si muža poslala s ním na výcvik? Nech sa trochu zbadá (keď uvidí ako fungujú iní páni so svojimi psami?)? Inak ja by som znovu začala byť prísna na psa, aspoň pol dňa by počúval a bol by pokoj - keď muž nie je doma. A keď muž príde z práce, tak hneď by som ho aj vyslala von so psom (aj s dieťaťom) na prechádzku, nech si svojho miláčika užije a pes nech sa pri ňom dobre vybehá, aj dieťa sa vyvetrá... Zas hodinka pokoj v dome. Zvyšok už by som sa tvárila, že sa ma pes netýka, maximálne by som mu dala žrať, napiť a krátky výbeh von na čúranie. Ináč neviem ako by som to riešila...
Si robíš srandu? Psa ste nevedeli ani naučiť robiť potrebu vonku? (dospelý pes to automaticky chce robiť vonku a nie v uzavretom priestore kde žije) Fakt hrozné. Darujte psa niekomu kto mu dopraje čo potrebuje a urobí ho šťastným, najlepšie do domu. Je vidno že sa o psa nemáš čas starať a už tobôž keď máš dieťa a ani ho nemáš rada.
@michaela216 dočítala som to do konca , bohužiaľ, zbytočne 3 minúty života....zlý výber plemena psa a ešte horší debila do života...mám 2 deti a mala som Jack Russella , dá sa zvládnuť všetko s láskou a porozumením... stačí keď so psom pôjdete von na prechádzku ,tam sa vyvenči a nebudete chodiť po sračkach..bože chudák pes a dieťa ani nehovorím
Mňa len zauja ako ste usúdili že psa nemám rada. Pretože som v článku napísala "pes" a nie "zlatíčko, miláčik, ňufačik" alebo že mu nedovolím všetko čo chce? Chodí 2 x denne na prechádzky, ostatné som už spomínala vyššie niekde v komentároch. Pes zanedbávaný nieje. Stále ma pozornosť . Je pravda že odo mňa síce nie až takú ako kedysi ale to je samozrejmá vec, keďže do rodiny prišlo dieťa. Ja som psa má to pripravovala už vopred.
@michaela216 ja moju fenu volam fena a mam ju rada nikdy by som o nej takto nepisala, nie nemas rada svojho ale hlavne mas problem so svojim manzelom a so sebou, ktory prenasas na nemu tvar, ktora sa nemozem branit!!! Z nejakeho vrcania nerob kowbojku, to je len signal, nic to neznamena, nase tyrance sa na mna navrcali, aj mi vystrasne schmatli ruku, ja som spravila to iste, urcila hranice, pravidla a bolo porozpravane, nasa posledna fena mala ist na utratenie nikto ju nechcel, lebo ju clovek-romovia- tak rozdrbal a bola nebezpecna..bez cvicaku, skrtaku, elektriny, ostnaca sme V BYTE spravili s belgicanky (najakcnejsie a najuzkostnejsie plemeno) mucacika, k cudzim je stale ostra, aj teritorialna, ale nas respektuje to staci. NIdy som na nu nepolozila ruku, nevyuzivala agresivne metody zaostalych krajin, stacilo ju lubit, len som ju lubila aj ked vrcala cerila zuby davala vystrahy, chcela nas dohryzt...to je to co mi pomohlo, clovek musi prekrocit svoj tien aby toto dokazal citit, an to treba vyzretu odobnost...lahsie je psa nenavidiet, aj ked on za to nemoze. Nechces vidiet vela veci ani stav tvojho manzesltva, tvojej osobnostnej nezrelosti ani tvojho dodrbaneho psa,...Moj manzel je velmi benevoletny a cickavy, posadila som ho par krat, na to nam pan boh dal hubu, pustila mu vychovne videa, ktore podporili moje teorie, ukazala aka je nasa fena spokojna ked jej ukazeme hranice apochopil. Stale ju rozmaznava, ale minimalne..PRECO SA PSOVI NASATVUJU HRANICE? PRECO PSE PREBERA "ALFA POZICIU" To su mytz o tej alfe, pes miluje pravidla aj pevny rezim, potrebuje to...vie ze je vo svorke v poriadku vsetko nemusi sa bat. Az ked sa svorka serie, pes ide hore vrci, sere sti, hryze atd atd... Mas vobec ponatia o siestom zmysle zvierat? CO vsetko pes citi? Ako citi emocie vo vasej rodine? Ako sa vnutorne boji a nechape? Mne ked manzel povie ked pride s prechadzky ze bola zla, tahala, alebo vyletela na psa spytam sa "si v strese? Mas pracovny termin? Nie si vyspaty?" A sme porozpravany, vas pes toho tolko citi, ze by si mozno aj plakala keby is si to bola schopna uvedomit.

tak ti poviem, problem nie je ten pes, ale tvoj manzel... pes si dovoluje len tolko, kolko sa mu dovoli (my sme mali tiez s jednou problem, ze robila potrebu vo vnutri a robila to naschval - tam ale zas bol aj iny problem, jednak mala separacnu uzkost a jednak sa snami proste snazila vybabrat. Odkedy sa jej venujeme viac, tak je klud a je to jeden zlaty pes). Ale to, co robi tvoj manzel je na hlavu. Tiez sa stane, ze sa im proste nechce posunut alebo potrebujem fakt len o kusok aby sa posunuli, tak ich opatrne posuniem nohou a vzivote by ani jedneho z nas nenapadlo, ze sme do nich kopli.... Ten pes nema ist prec, bud nech sa tvoj manzel uvedomi a vybuduje si unho respekt alebo nech sa spakuje on, pretoze to on tu je ten problem... normalne az nervy som dostala, divim sa, ze to riesis az teraz... a to tvojmu uzasnemu manzelovi nevadi, ze mate ostaty a osraty dom? Ja som tiez viac prisna vo vychove nez manzel, ale toto netoleruje ani on a ked bolo velmi zle, tak to podla mna niekedy aj prehnal (nemyslim bitku, nebijeme ich). Teraz s nou mame uz len jeden taky maly problem, ale to uz sa na tom skor len smejeme, ze vzdy ked odideme z miestnosti, tak uteka zobrat servitku zo stola, ale ona je taka truba, ze uz sa ani nenamaha a pride rovno k nam ju odovzdat, lebo vie, ze aj tak by sme ju prichytili :D A voci ostatnym psom este vystraja nejake veci a tym padom ona jedina ma ine pravidla, kedze inak to jednoducho neslo (napr ked sa ide von, musi sediet a cakat na povel a ide ako posledna, lebo inak ich dole schodmi kuse do kotnikov - ostatni ten povel pomaly ani nepoznaju)