Večný problém so psom
Ahoj ľudia. V živote som nepísala svoje problémy verejne ale už neviem kudy kam. Do predu píšem, že to bude dllllhy príbeh.
Možno sa to dotkne tých preafektovanych psickaroch, ktorí psom dovolia všeličo.
Začalo to tým, že som si chcela zaobstarať psíka do bytu. Biologické hodiny tykali ale ja som sa až tak na dieťa necítila. Takže som si chcela zaobstarať psíka. Môj,už teraz manžel, ho moc nechcel. Nakoniec súhlasil ale len v prípade že to bude Jack Russel. Povedala som si okej, beriem to že to bude s výcvikom ťažšie ako s Border Koliou. No manžel vôbec netušil, že to bude úplne inak ako so psom ktorého majú doma (pomiešany Jack Russel). Ako sme si ho zaobstarali, boli sme aj u manželovych rodičov. Pes sa tam vykadil pekne v strede chodby. Hneď som ho pokarhala a poslala von. Veď ho treba ešte vycvičiť. Po hodinke to spravil znova a keď som ho pokarhala proskocila ku mne svokra so slovami "ale veď ho nechaj, veď to k nemu treba ako s malým dieťaťom. On z toho vyrastie." To ma hneď odrovnalo. Pomyslela som si' no, keďže je môj manžel celý po mame, viem čo ma čaká' ... A mala som pravdu. Za pár mesiacov som ho stihla naučiť všeličo. A poviem vám, je to veľmi bystrý pes. No keďže mal svoju povahu a teda veľmi dominantnú, musela som byť 2x tak dominantná ako on. A postupom času sa to manželovi moc nepáčilo. A tu to začína...
Keďže manžel nemal problém s tým, že mu dáva jesť zo svojho taniera. Mňa to hnevalo. Veď predsa je to pes, má svoju misku, a má svoje jedlo.
Začal byť dotieravý, stále si pýtal keď som jedla. A keďže som mu nikdy nič nedala l, začal po mne vrčať. Takže som mu dala povel na miesto a zavrela ho tam kým nedojem. Prišiel môj manžel, zdrbal má že na mňa zavolá políciu... Povedala som si okej, predýchaj...
A tak to šlo ďalej a ďalej, stále sa ho zastával a pes keďže nieje blbý to začal pekné využívať. (Si poviete že jak to pes mohol využívať, však je to pes) no... To som si hovorila aj ja ale fakt to tak bolo... Zistila som to až v tedy, keď som otehotnela a nechodila do práce. K som s ním bola osamote, pes počúval na slovo. Akonáhle došiel z práce manžel, mal má úplne na háku a ešte k tomu robil veci ako napr. bral všetko z konferenčného stolíka a iné sprostosti ktoré si pri mne nikdy nedovolil.
Ďalší zlom bol vtedy, keď som ešte ako tehotná, pár týždňov do pôrodu chcela otvoriť dvierka chladničky a keďže tam bol pes rozvalený a ani sa nepohol ani na povel,(keďže manžel bol doma :D ) tak som ho odsunula nohou. A zase. "Zavolám na teba políciu že ho kopeš " .. ľudia, neverila som vlastným očiam ani ušiam. Povedala som si 'fajn, ešte raz a seriem na tu snahu starať sa o psa ' ...
A tak sa aj stalo. Pomedzi tie hádky ohľadom výchovy psa, mi zakázal s ním ísť k veterinárovi keďže bol chorý . Aj napriek tomu že ja som bola tá čo okolo neho skákala.
A vtedy som si povedala končím. Končím s tým, ešte porodim predčasne z tých nervov čo mám. Už som bola unavená. Jednoducho som dala od psa ruky preč.
A teraz ten hlavný problém. Pes ho vôbec, no vôbec nepočúva. Ani ten hlavný povel ku mne. Ani povel na miesto .. na miesto ide až po 10 zopakovaní " miesto " ... No čo ma hnevá najviac, je to, že serie kade tade. Chcaje kade tade. Mám pol ročné dieťa, a mám pocit že od kedy som od toho psa dala ruky preč, ten pes má všetko na háku. Dokonca je tak vychcany, že čaká kým zaspime hore v spálni,aby si ľahol na gauč. A len čo počuje pohyb, rýchlo zlezie a tvary sa, že tam nebol. Je strašne vychcany..ako had.
Keď manžel chce ísť k dieťaťu,pes sa hneď strčí medzi nich. Už ma ani pobozkať nesmie, lebo skáče po mne, klape so zubami ... Všetko ide akoby dole vodou.
Chcem len radu ako to ďalej riešiť lebo s manželom to je ako keby som hádzala hrach o stenu. O chvíľu začne malý liezť a ja nechcem aby liezol po jeho chcankach a sračkach. .. a hádať sa .. už som unavená... Ešte chvíľu a rozsypem sa.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
@michaela216 pre Jack Russella je málo 2x denne prechádzka...toto plemeno sa potrebuje vybehať, ale fakt vybehať..Každý to vie o tomto plemene ,Vy ste to nevedeli?
@teleskop čítaj prosím dobre čo som napísala. Keď som si našla, bola som v zahraničí. Toho psa nikto nechcel , ostal sám. Vzala som si ho, vzala mi ho rodina, kým som neprišla na Slovensko inak by šiel do útulku. No za ten čas čo som došla na SVK som zistila že som v 2 mesiaci. A teraz čo? Že som bola tehotná mala som mávnuť rukou a vrátiť ho? Veľa toho nevieš okolo toho vzala si si len to, čo je pre teba najlepšie z toho celého článku. Ak máš nejastnosti, pýtaj sa. A po ďalšie, ja som manželovi nedržala nôž pod krkom. A nekričala som mu do ucha že chcem psa a bodkami diskutovali sme veľa. Sám prišiel s tým že Jack Russel, pretože majú doma miešanca. Žil v Tom že bude ako ten čo majú doma. Upozorňovala som ho že musí mať pevné základy
@michaela216 mate jack rusela ci border koliu?
Pes sa dá prevychovať, len na to treba čas a hlavne pevnú voľu. Ak v domácnosti žije viac ľudí, tak sa proste musia držať rovnakých zásad a pravidiel. To je pri výchove psa si myslím zásadné
@mladena ano predtym nemeckeho ovciak krizeneho s malamutom, predtym teriera, vsetko psy s deprivaciou, nevychovane tyrane... najstastnejsie psy to boli oproti retazovym a kotercovym v rodinnych domoch na Slovensku, ale my podnikame cize si urcujeme cas, nase psy bezkovali lyzovali a strasne vela v lete plavali, a cestovali s nami po celej europe, a teda aj pritomny cas..
@teleskop tu Jacka Russela. Border Koliu mám na Slovensku pri mojej rodine. Keďže sa v aute necíti dobre a je od mala zvyknuty na dvore, tu by ho to ničilo.
@michaela216 tak ze ste nedali jacka, to uz vobec nechpame male terierovite mrna, ja ze mate koliu, ach jaj ved taky susen tvrdohlavy, nechapem...ach jaj
@teleskop Koliu som si vybrala ja ešte keď som sa s mužom nepoznala. Prehľad o povahach psov nejaký mám. Len je ťažko niekomu niečo vysvetľovať a ukazovať a všeličo možné keď má svoju hlavu.
@michaela216 taky maly zlaty serblik...a co ten tvoj manzel, to ako chces poriesit
@teleskop včera som si snim sadla, do predu som mu musela povedať, že žiadne skákanie do reči. Dali sme pár kompromisov, aj keď to ťažko teraz predychavame ale musíme. :D a proste som mu povedala na konci že som ho napísala do cvičaku a že bude učiť aj mňa keď s ním príde domov. Že to robíme pre nás ako rodinu. A ego musí ísť bokom . Tak som teraz zvedavá ako sa to bude vyvíjať.
@teleskop autorke ospravedlnujem že idem mimo temy, to je super, že sa niekto tak stará o tieto psy, čítala som ťa myslím aj v inej téme kde si písala akých týraných psov si videla. Len nepoznám veľa ľudí s belgičákom v byte, preto ma zaujíma ten príbeh. My sme mali tiež belgičačku tervuerena- bola prekrásna, tiež sme v byte celý život a tak ako píšeš z vonku tvrdý ale vo vnútri neuveritelne citlivý psík, psy veľmi cítia tú atmosféru doma a keď je nevyrovnaná a neláskavá smeruju k tomu aj oni. Naša bola zo začiatku strašná a nakoniec ten najmilovanejší psík, ach, jaj, neprejde deň čo si nespomeniem..... zomrela ako 12,5 ročná, ochromeli jej zadné laby a museli sme ju už znášať po schodoch von.
@mladena moja draha my mame malinoisa ale aj keby je cely den zavreta doma mala by to vyhru oproti tomu ako zila priviazana o zabradlie pri ciganoch a v utulku 10 minut vencenie zvysok koterec, byvala x NO mala problemy s nozickami, aj titanove kolena, a umrela nakoniec vinou veterinara v narkoze na torziu sleziny...Pan Boh meni, clovek mieni , pre autorku, takto si pisu ludia ktori lubia svojho psa....
@michaela216 som na teba velmi hrda!!! Ale cvicak, k tomus om sa vajdrila, neviem v akom state zijete a ake metody si prakrikuju, vacsina ludi a cvicakov chce psa zlomit, pes je ale zivy tvor nastastie uz aj podla nasho zakona, a s nim sa treba szit....
Mám doma totálny zverimex, ale pes na sedačku neexistuje. Majú svoje peliešky a tým to padlo. A nechápem, keď si psov ťahajú ešte aj do postele.
zviera ma byt na radost a nie na stres celej rodine, s malym deckom na krku a odutym manželom, to na duševnej pohode nikomu nepridava..a nejaka hygiena k tomu, asi by som tie hranice postavila najprv manželovi
@teleskop žijeme v Belgicku. Zase mám iný názor. Láska k psovi je samozrejme na mieste. Ale ak mu niečo zakážem, stále je tam nejaký dôvod. Napr. Kuchyku mám malú a keď som mala ešte bruško a varila som a pes sa mi krútil pod nohami, spadla som. Spadla som naňho, v kuchyni našťastie nebol ani horúci olej ani voda. Čo by nám mohlo moc ublížiť. Preto nesmie do tej kuchynky ísť. Má pri nej koberec kde sedí a čaká kým mu nedám nejakú dobrotu . To bol tiež dôvod hádky. Takže je láska na mieste súhlasím. Ale nazakazujem veci kvôli môjmu pohodliu. Ale kvôli bezpečnosti všetkých.
@michaela216 cooo??? Akoze toto je az neuveriteľný pribeh. No ked manzel nie je doma, pes by bol zatvoreny v klietke (ak nemas kup) alebo v garáži alebo na dvore. Ked pride muz z prace, tak ok ved nech ho pusti do domu. Na gauc, ked mam male dieta 🙈🙈🙈🙈 povedala by som muzovi, ze lekarka videla na dietati vyrazky a nech pes neleží kde dieta. Akonahle by som ho videla na gauči, tak by pes dostal novinami alebo varechou. Vobec by ma nezaujímalo, ze mi mu hovori, ze zavola na mna slobodu zvierat. oK zavolaj a nech si psa beru 🤣🤣🤣 Vsetky hovna a stanky by som nechala pre muza aby ich utieral. Normalne by som ich iba zakryla servitkou. A este by som muzovi hovorila , tvoj pes, do ktoreho sa nemam starat posral toto a treba to utriet. Uz si evidentne zúfalá, tak sa ukludni a trosku žensky zacni pracovat s tym ako dostanes psa aj muza na poriadok. Nebojuj s nimi ale hraj ich hru.
@michaela216 v v com mas iny nazor ako ja? ked sme mali kojenca fena jej mohla maximalne olizat nohu, do spalne vtedy nemohlo, dala som stop rukou a nevosla. Dovi dopo...
@michaela216 V belgii by mohli byt dobre cvicaky viezla som tam jednoho psa z SK utulku a teda vyzeralo to tam super co sa tyka starostlivosti
@betulinka1 TO JE AJ JEJ PES!!!!
@teleskop bol môj, kým mi nezakázal ísť s ním do veterinára, že pôjde len on sám. A keď som mu povedala že ten pes je môj, povedal že už je jeho, že už ho u veterinára prepísal na jeho meno. Tak som povedala fajn, staraj sa.
@teleskop už som nemala silu sa snim dohadovať ako s malým dieťaťom.
@jabadabadu úprimne,urobila som to raz, keď vrcal lebo som mu nedala z môjho taniera ... Bol tam kým som nedojedla. Od vtedy je pokoj. Čaká kým vstanem od stola a potom za mnou príde. To bolo raz, od vtedy v klietke nebol. Ale pomohlo
@betulinka1 prosim ta nechval sa tu ze psa mlatis, ked ty co vazis 4 krat tolko ako pes toto potrebujes, ubohe!!!!
@jabadabadu predstav si, ze som aktivny kynológ uz viac ako 25 rokov, prevychovala som par psov z útulkov, aj týraných aj extremne agresívnych. Vsetci to prezili 😉. Ale urcite si nenecham skakat pohlave. Pes potrebuje disciplínu a jasne pravidla. Jemu nevies vysvetlit, prosim ta mohol by si byt taky láskavý a nechodiť na sedacku. Akoze co si??? Výchovne metody maju byt primerane. Cize potrestať novinami alebo varechou, neznamena zmlátiť psa do bezvedomia. Ale pri niektorych povahach musi byt aj trest, hlavne starsie a nevychovane povahy. Aby sa mi dospely pes vystral a vystal kade tade po dome ??? 🤔🤔🤔. Ak to nie je stena ale starsi pes, co uz sa nestihne vypytat. Neexistuje. Moja stara civavka posledny rok, uz nevladala drzat moc a bez slova som po nej utierala podlahu, plienku nechcela. Toto je jediny dovod, kedy je to ok. Ale zdravy pes??? By mal drezuru, ze by hned vedel co moze. Ja som napriklad proti elektrickým obojkom, podla mna to je pre psa horsie ako dostat po zadku. Zatváranie v klietke, obmedzenie v priestore je uplne v poriadku. Ved tak ziju aj v utulku. Nevidim na tom nic zle pokial je pes púšťaný von aby sa aj vybehal. Radsej ho zavriem do klietky, ak je mozne vyčleniť mu izbu, akoby mi male dieta chodili po štyroch s hovnom na ruke alebo dam psa mimo domu a bude na dvore. Len to samozrejme pri niektorych plemenách nie je uplne mozne. Takze pes ma byt partner v domacnosti a nie ju sikanovat.

este jedna otazka, na uvode temy mas ze si checla psa a nie dieta, potom dalsie dni pises ze si pre psa isla ako tehotna, preco klames?