icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

vejula
26. aug 2014

@mima4 väčšina ludí sa dnes dištancuje od cirkvi kvôli chybám niektorých "predstavených" Vieš pre mna napríklad toto nehralo absolutne žiadnu ulohu. Ludí vnímam ako ludí, omylných a ich chyby ma nejako neovplyvnuju v mojom nahlade na naboženstvo. U mna boli dôležitejšie uplne iné faktory a to vyslovene hlasanie právd, ktoré mi zrazu prestali davať uplne zmysel. Koncepcia neba a pekla mi prišla velmi zvláštna. Teoria slobodnej vôle tak isto, kedže vidím nakolko je "slobodná vôla" relatívna a ovplyvnená faktormi, ktoré človek sam ovplyvniť nemôže. Ani človek, ktorý ma vedomosti nemusí byť slobodný vo svojom konaní a koniec koncov, každý jeden, ktorý sa rozhodne isť proti Bohu si je podla mna len nedostatočne vedomí ním a tým čo prinaša, čím je. Podla mna nemôže byť niekto potrestaný pre nevedomosť. Aj ked sa môže zdať, že vedomostí mal až až, vedomosť na racionalnej urovni sa nerovná vedomosti na duchovnej urovni a človek ktorý si je vedomý na duchovnej urovni podla mna nedokaže Boha odmietnuť. Tým padom mi peklo nedáva význam, ako trest pre ludí, ktorí si neboli dostatočne duchovne vedomí Boha. Preto je pre mna pojem slobodná volba človeka velmi relatívny a možný len na najvyššej duchovnej urovni, inak sme vždy niečim zviazaní. Kresťan by povedal, že Boh nemôže niekoho nutiť byť s ním. To nie, ale vyvodzovať nasledky ako peklo a nekonečné utrpenie kvôli nedostatočnej duchovnej vyške a duchovnému pochopeniu, to mi nepríde vôbec logické. Ved ani ak by dieťa z trucu a nedostatočnej vedomosti o tom, čo rodičia pre neho znamenaju povedal, že chce isť od nich pred napríklad do DD, lebo mu nechcu dovoliť ja neviem... nejaku počitačovu hru, tak by ho rodič nešupol do DD, že ved si si slobodne vybral život bezomna, tak ži teraz v DD a trp, lebo ja ťa nebudem nutiť byť somnou. Ktorý rodič by toto urobil? Asi žiaden podla mna. A myslím, že na duchovnej urovni je mnoho ludí len trucovitým dieťaťom, ktoré nevidim za kopec a preto často odmieta Boha. Ale to podla mna nevyplýva z jeho slobodnej vôle, len nedostatočnej duchovnej zrelosti podobne ako dieťa ktoré sa pyta do DD kvôli zakazu rodiča tým nepreukazuje svoju "slobodnu vôlu" len nevedomosť a nezrelosť. To som vypichla len jeden z vecí, ktoré na kresťanskej nauke nedokažem prijať - ten koncept nebo peklo ako odmena trest. A je toho omnoho viac. Viem, že asi nie o tomto je tema, tak sa ospravedlnujem vopred ak som priliš vybočila

mima4
26. aug 2014

@vejula ale Boh pre ludi nevybera zatratenie, ani peklo, to nie je Bozia cesta, to je len ludske rozhodnutie. Tak ako ked clovek je uprostred rozbureneho ladoveho mora, kde je ista smrt a ty mu hodis zachrane koleso, aby si mu pomohla a aby si ho mohla vybrat na lod, kde bude v bezpeči. Pokial ten človek toto koleso odmietne, urcite zahynie, ale ty nezapricinis jeho smrt, on si ju vedome vyberie. Tak je to aj s moznostou, ktoru Boh dava cloveku a dava ju ju uz tu na zemi, kedy mnoho ludi sa uz "topi", mnoho ludi konci svoj zivot ublizenim si... mnoho ludi nema chut zit... existovat... ale pravdaze toto je na extremne dlhu diskusiu 😀

Ja osobne kazdu cirkev berem ako spolocenstvo ludi, s chybami, pretoze ide o ludi a moja viera sa nezaklada na ludoch... Ja od ludim necakam zazraky 🙂 a ani odpovede na vsetky otazky, ktore v zivote riesim. Z vlastnej skusenosti ti vsak mozem povedat, ze niekedy su otazky zodpovedane az ked clovek na tie odpovede dozreje,az ked nadide ten spravny cas, pripadne ma svoj vyznam, prečo nema ani za cely svoj zivot poznat odpoved na niečo... ale zazila som aj take megarychle odpovede... ktore ma doslova šokovali... ale tiez ta "rychlost" mala svoj zmysel...

vejula
26. aug 2014

@mima4 ja práve polemizujem o tom pojme "slobodné rozhodnutie" O tomto som písala celu tu stať. Nakolko sa da slobodne rozhodnutie považovať za slobodné. Celkovo čo znamená sloboda a kolko ludí je neslobodných, napriek tomu, že niesu za mrežami ani nemaju pištol priloženu na spankoch. JA tvrdím, že ak je človek duchovne vyspelý Boha neodmietne. Ak človeku svetská sláva príde priťažlivejšia ako duchovná čistota, to len svedčí o tom, že nieje na takej urovni aby pochopil podstatu. Ale on si tym padom slobodne nevybral, lebo tým, že sa nenachadza v tom duchovnom stave, aby pochopil čo znamená Boh a to materailno, ktorému dal prednosť je len klam, bol obmedzený svojim nedostatočným duchovným vedením a rozhodoval sa velmi obmedzene, kedže nemal možnosť pochopiť suvislostiam, ktoré boli jeho schopnosti duchovného porozeumenia ešte skryté. Tým padom tu nemožno hovoriť o slobodnej volbe, a teda peklo mi stále nedava zmysel.

mima4
26. aug 2014

@vejula
ja osobne vnimam, ze to "slobodne" rozhodovanie nastava, ked clovek vie o danej moznosti, napr. niekto z kmena X nikdy nepocul o Bohu, nebude za to sudeni a ani zatrateni, ine je to, ked clovek o tom ma poznatky a vedome odmieta Boha a nemyslim si, ze ide o nejaku uroven "nevedomosti" z jeho strany. Je to ako ked zena ide do manzelstva s muzom, o ktorom cela dedina vie, ze je suknickar, na ktorom ona sama vidi, ze niektore veci v zivote riesi napr. slovnou agresitou atd... robi to tiez zo slobodnej vôle. V momente kedy clovek vie rozlisovat, rozmyslat, rozhodovat sa a ma urcitu mieru vedomia (u kazdeho individualna vec) - nastava u neho uz rozhodovanie na "jeho triko".
Jediny rozdiel v ramci duchovneho poznania je vo vnimani urcitych veci, napr. Bozie slovo bez Ducha sa neda chapat, o čo prichadzaju ateisti... taktiez aj sposob komunikacie.. a kedze tato tema je o potenc. vztahu krestana a nekrestana, ja napr. potrebujem mat v tomto smere seberovneho partnera... je to jedna z troch rovin, ktore som uviedla hned na prvej strane. Ale je to moje vnimanie, moje priority 🙂

daniela1983
26. aug 2014

@vejula dr martin luther ucil, ze clovek v otazke spasenia nema slobodnu volu. 🙂 teda ak niekto Boha prime robi to jedine z Bozej milosti po predchadzajucom posobeni ducha svateho.

sibare
26. aug 2014

@mima4 Ked tomu dobre rozumiem, tak kmen X, ktory sa modli k svojim bozstvam a nepozna "tvojho" Boha, nebude "tvojim- krestanskym Bohom" sudeny a zatrateny. Ale clovek, ktory ma vedomost, ze existuje krestansky Boh, ale z vlastnej slobodnej vole sa rozhodne, ci uz kvoli tomu, ze bol tak vychovany, alebo z inych osobnych dovodov, verit v ineho ako krestanskeho Boha a teda vlastne krestanskeho Boha ODMIETNE, tak tento clovek uz zatrateny a sudeny bude?

vejula
26. aug 2014

@mima4 v prvom príspevku som pisala, že podla mna racionalne vedomie sa nestotžnuje s tým duchovným. Uvediem príklad. Dieťa vyrastajuce v ciganskej osade. Celý život žije určitým spôsobom života, vidí priority, hodnoty aké su tam uzakonené. Je podporované v tomto spôsobe života. Potom ked ma 20 rokov príde k nemu nejaká neznama osoba a povie mu: Nieje dobré kradnuť, treba pracovať a tak si zarabať na živobytie. Čo si mysliš nakolko má tento chlapec slobodnu volbu sa rozhodnuť, Len preto, že dostal informáciu. A nakoôlko je jeho slobodná volba ovplyvnená či okresaná tým čo dostaval do života? Alebo zneužívane dieťa, ktoré celé detstvo žilo v strachu neistote, bolesti. A potom v dospelosti príde niekto a povie aby žilo plnohodnotný život bez strachu, nech si važi vlastné telo atd.... Nakolko je tento človek slobodny? Ani to dievča, ktoré si vybralo toho sukničkára to nemuselo urobiť slobodne, napriek tomu, že mu nikto nemieril pištolou na hlavu. Jej rozhonutie mohlo byť výsledkom jej dovtedajších zažitkov, nejakých vzorcov, ktoré sa jej v hlave vyformovali a ktoré podvedome ovladaju jej rozhodnutie, napriek tomu, že sa môže zdať, že je slobodná. A toto su veci na uchopitelnejšej urovni. Ešte trochu niečo iné je to, o čom som pisala ja, i ked to môžme pochopiť na rovnakom princípe. JE to podla mna velmi skreslený pohlad vnímať to tak, že ved ten človek tolko počul o Bohu, že ak ho neprijal je to jeho slobodná vôla. Sloboda nieje tak lahko pochopitelná a uchopitelná vec a je tolko faktorov (nielen také, že človek vyrastá v kmeni XY) ktoré ju ovplyvnuju. Sloboda a slobodné rozhodnutie je podla mna domenou ludí na skutočne vysokej duchovnej urovni, inak je človek vždy niečim zviazaný a ovplyvnovaný, že o slobode sa da hovoriť len velmi obmedzene. JA aj samu seba vnímam v mnohých veciach ako väznom určitých zafixovaných stereotypov(napríklad odsledovaných v rodine), ktoré su často v protiklade s mojim vnutorným presvedčením. A to mám oproti niektorým ludom ešte vcelku dobré podmienky i vnutorné predpoklady si takéto veci uvedomovať. Napriek tomu nedokažem o sebe povedať, že som absolutne vo svojich rozhodnutiach slobodná.

mima4
26. aug 2014

@sibare rozumies tomu takmer spravne, len v tom druhom priklade sa clovek rozhodne dobrovolne pre zivot bez Boha, a ten zivot speje do zatratenia. To nie je Bozi plan pre cloveka, to je rozhodnutie cloveka, ktore Boh len respektuje, tak ako respektuje vsetko, co robime a riesime... a nechava nam v tom slobodnu volu so vsetkym, co to prinesie.

vejula
26. aug 2014

@daniela1983 a čo teda tí, ktorí chudaci neboli vyvolení a nedostanu tej božej milosti a ducha svatého. čo s nimi?

daniela1983
26. aug 2014

@vejula to nie je o vyvoleni. to nie je ucenie o predestinacii. okrem toho vieme my co sa s clovekom odohrava v poslednych chvilach? osobne si neviem predstavit, ze ked sa clovek raz postavi pred Boha, ze ho odmietne. verim v Boziu milost

vejula
26. aug 2014

@daniela1983 takže veríš, že každé človeka skôr či neskôr duchovne osvieti a prijme Boha? Lebo ak to nieje slobodná vôla, tak to musí prisť zvonka, a ak to nieje o vyvolení tak duch svätý si skôr či neskôr najde každého... Ale načo teda to peklo?

sibare
26. aug 2014

@mima4 No ale ak bol clovek vychovany v inej viere, viere k inemu ako krestanskemu Bohu a ten jeho boh mu rovnako hadze zachranne koleso a tento clovek vo svojej viere vie, ze ak ho neprijme bude zatrateny , ako moze prijat zachranne koleso tvojho krestanskeho Boha?
Ako osobne ma to vobec netrapi, snazim sa len pochopit zmyslanie a tiez otazka roznych nabozenstiev a pravej viery je v nasej rodine bezne pritomna.

daniela1983
26. aug 2014

@vejula ano osobne to tak verim. co sa tyka pekla. koncepcia pekla sa v biblii vyvija, to je na dlhu debatu. ale napr najstarsie texty starej zmluvy o pekle nehovoria.

mima4
26. aug 2014

@vejula
je pravda, ze kazdeho nieco ovplyvnuje a na zaklade toho sa rozhoduje, ale to neznamena, ze to rozhodnutie nemoze menit, hlavne pokial clovek ziska moznost danu veci ovplyvnit. Mozno ciganciatko ma take zaklady ake ma, ale nikto mu neda moznost zit inak.. lebo to nie je len povedat "mozes byt taky a hentaky...", to je aj vedenie toho cloveka k tomuto, plus poskytnut mu prijatie, lasku, podporu ochotu... co krajina s rastitckym myslenim nie je schopna...
ja si myslim, ze v kazdom cloveku je urcite duchovne uvedomenie. Clovek pozostava z telesnej schranky, duse a ducha, ten duch v nom sa nachadza.. a jedine clovek moze s nim pohnut a nasmerovat svoj zivot ... Ja osobne si nemyslim, ze krestania maju nejake "nadduchovne" vnimanie, nejaku vyssiu uroven pochopenia... pretoze to duchovne sa v nich vytvara neraz az ked prijmu rozhodnutie a daju sa na tu uzku cestu... a vtedy sa oni uz viacej zapodievaju inymi vecami, ako neveriaci... Ale ten start mame vsetci podobny a tak ako najdes krestanov medzi ludmi, ktori si niečo prezili a to niečo zmenilo ich zivot, napr. rodinne nestastie atd..najdes ich aj medzi uspesnymi podnikatelmi, vedcami, manazermi, ktori maju cely zivot v ociach niektorych ludi ako "ruzova zahrada". Podla mna tu skor zohrava ulohu to, ci chcem otvorit svojje srdce Bohu, alebo chcem tym bohom byt sama... čo dneska je velmi preferovana teoria a Bohuzial aj velmi uspesna.

mima4
26. aug 2014

@sibare ktore ine nabozenstvo ponuka to co krestanstvo?

selema
26. aug 2014

@galaxy a práve presne pre toto by sa mal každý človek sám rozhodnúť v dospelosti, či bude veriaci alebo bude ateista ... a nie už deti "nútiť" alebo teda za deti rozhodovať 😠

vejula
26. aug 2014

@mima4 no to bude rozdiel medzi nami. JA faktory ovplyvnujuce slobodnu vôle vnímam omnoho širšie ako ty. Aj človek, ktorý dostane podporu a zázemie nemusí byť prirodzene taký silný, aby preklenul a prekonal tie stereotypy. Je to jeho vina? Ci si presvedčená, že každý človek ma rovnaké predpoklady? To tiež zavisí od určitej duchovnej vyspelosti. PRečo by inak človek, ktorého jeho životný štýl ničil nedokazal prepnuť gombik do ineho režimu? Skutočne preto, lebo sa tak rozhodol? Alebo len nemal silu, alebo akýsi vnutorný predpoklad na to. Aj dvaja ludia s rovnakým osudom môžu skončiť inak. Podla mna nie preto, lebo jeden sa slobodne rozhodol zmeniť to a iny sa slobodne rozhodol zničiť sa. Skôr je to o akejsi schopnosti uvedomiť či schopnosti sebareflexie a sily vymaniť sa. Tu nema každý rovnaký štart. Tak ako jedneho môže určitý zažitok posilniť a naštartovať, iného môže zabrzdiť. Nikdy nemôeš odsudiť iného alebo povedať, ked som to zvládol ja, alebo ked to zvladol on či on, mal si to zvladnuť aj ty. Toto nieje tak jednoduché a jednoznačné. Vidieť do hlbky človeka sa nikomu z nas nepodarí, preto všetky tieto dohady o "slobodnom rozhodnutí" su podla mna len obyčajnou iluziou nas ludí

daniela1983
26. aug 2014

@selema ako nutienie deti? vd tie deti sa kedykolvek mozu rozhodnut ze s krestanstvom nechcu nic mat spolocne...

vejula
26. aug 2014

@daniela1983 myslím, že by bolo velmi obohacujuce a ducha oslobodzujuce čitať pôvodny text biblie.

romanovic
26. aug 2014

Mm som spoznala ako praktizujuceho katolika, ale casom prestal chodit do kostola (20 rokov financne podporuje sestru, ale farar ho zdrbal, kedy bol naposledy na spovedi. Sorry, ak nepouzivam spravnu terminologiu, ale v principe islo o to, ze "krestansky" zije, akurat o tom nehovori a cirkvi to aj tak nestaci.) Ja som ateistka, ale aj mna prekvapilo, ako prestal zo dna na den chodit do kostola. ..
Pre mna su nepochopitne veci ine - napr. moja babka mi povedala, ze ma vydedi, ak nedam pokrstit deti. To co ma byt? Hnusne vydieranie! ... takze som vydedena.... 🙂

sibare
26. aug 2014

@mima4 Odpovedas mi otazkou? Hm, Boha si vyberiem a prijimem jeho zachranne koleso podla toho, ako sa mi bude pozdavat a co mi bude ponukat jeho nabozenstvo?

Btw. Kazde jedno nabozenstvo ponuka "spasenie", "duchovnu obrodu a rast", zachranu pred zatratenim.........

mima4
26. aug 2014

@sibare ja sa ta pytam preto, ze nie som expertkou v inych nabozenstvach, tak som myslela, ze mi to vysvetlis...
Rozhodnutie sa pre krest. Boha vsak nie je "och..musim sa zachranit"...to je kracanie s Bohom po cely zivot... proste pre mna osobne jedoduchsi, plnsi zivot...

daniela1983
26. aug 2014

@sibare len nepoznam ine nabozenstvo kde by Boh na tuto zachranu dal vlastneho Syna. inde si to ti ludia snazia odmakat sami, dobrymi skutkami, duchovnymi cviceniami atd. takze minimalne v tom ohlade je krestanstvo jedinecne, ze tu si to clovek nemusi odmakat ale to ma zadarmo, lebo mu to Bozi Syn "vybavil" 😉

terezka1947
26. aug 2014

@vejula zamiesam sa do diskusie,ak mozem 😉

podla mojho skromneho nazoru sa niekedy zbytocne vela filozofuje....ano,je dobre a aj potrebne riesit "duchovno"a rast vo viere,vo vzdelavani....jasne,pochybnosti a otazky nas privadzaju k odpovediam...atd

ale je tiez pravda,ze v cloveku je zakorenen nieco,co ho velmi lahko filozofovanim moze doviest k ospravedlneniu akehokolvek konania-nieco v cloveku je take,ze si vie zdovodnit vela veci podla toho ako mu je ich lahsie prijat a hlavne,aby zbytocne to svoje svedomie nenechaval pytat sa,jednoduchsie je mu ho niecim umcat-a casto prave filozofovanie pre filozofovanie nam na toto velmi pomaha

bohuzial,aj to je uskalie "rozmyslania"

jasne,do srdca druheho cloveka nemozme vidiet,ano aj dve rovnake situacie mozu dvaja ludia inak poriesit,atd
ano....ale kazdy ma niekde v sebe svedomie-to svedomie je potrebne aj "vychovavat"....
mame slobodnu volu pri konani...je na nas ako sa k problemom,radostiam,pokuseniam postavime

nas postoj ovplyvnit mozme-ja na tom nic specialne komplikovane nevidim....vzdy sa clovek rozhoduje medzi dobrom a zlom....my sme si potom vymysleli kadejake odtiene,ale stale plat: mas na vyber-dobro alebo zlo
takze, ano-nevidime do srdc druhych(niekedy mame problem pozriet realne do toho svojho)...do srdca vidi iba Boh.....on vidi,co robime,preco to robime tak a nie inak...posudzovat konanie inych nam neprinalezi,lebo sa mozme pomylit
ale jedno mame stale na vyber-dobro a zlo
ano,aj tu sa da vela filozofovat-kedy je co a ako dobre,ze v inej situacii sa to moze zdat uplne inak,atd,atd
ale je to iba o filozofovani

sibare
26. aug 2014

@mima4 Ani ja nie som expertkou v inych nabozenstvach. Ani ty. Ale rozhodla si sa kracat s krestanskym Bohom, hoci nevies, co ine ti moze ponuknut ine nabozenstvo a iny Boh.
A mima pisala si, ze ten, kto sa rozhodne pre ineho ako krestanskeho Boha, alebo pre ziadneho Boha a ma vedomost, ze krestansky Boh existuje - bude zatrateny. Tazko to zmiernit tym, ze ide o SLOBODNE rozhodnutie kracania s Bohom, ak tam je tien zatratenia. Neprikrasluj to "je to plnsi, jednoduchsi zivot". Faktom je, ze ak nepojdes s Bohom, budes potrestana! Toto je tvoja sloboda.
Paci sa mi na tebe, ze si chranis svoju skutocnu vieru. Tak nepolavuj! Nerob ustupky, neprikrasluj a nevyberaj si len hrozienka z kolaca. pa pa pekny den. 🙂

daniela1983
26. aug 2014

@sibare verim odkedy si pamatam, teda od najutlejsieho detstva, nebola to otazka rozhodnutia, skratka som verila vzdy. no a po poznani toho co ucia ine nabozenstva som sa iba utvrdila ze ziadne nemoze ponuknut to co krestanstvo

terezka1947
26. aug 2014

@sibare ale @mima4 to neprikrasluje-zivot s Bohom je ozaj lahsi...to clovek zisti najma pri problemoch(bohuzial,az vtedy najcastejsie ☹ )
ak nepojdes s krestanskym Bohom a vies,ze existuje-budes zatratena....hmmm....vies....
stale sa trosku treba zamysliet nad jednou vecou...
odmietam ho,vysmievam sa mu,pohrdam nim
alebo nejako vazne ho neberiem,lebo nemam s nim nejaku specialnu skusenost a nejako ma nikdy nenapadlo zamyslat sa v kontexte-krestansky Boh=spasa,sice viem,ze take nieco existuje,ale nejako ma to skratka nenapadlo riesit(aj take situacie a pripady su)...aaaale riadim sa vo svojom zivote dobrom a dobro sa snazim aj konat ....

my nemozme povedat,kto bude a nebude raz spaseny
nikto tu nie je BOH

trosku sa vsak zabuda na jednu vec(si myslim)
BOH je neskutocne milosrdny
co to znamena?
myslim,ze v tej otazke je aj odpoved na nu 😉

barborazilina
26. aug 2014

Baby uprimne nezvrhlo sa to tu na evanjelizaciu a popieranie krestanstva? ... Pre zakladatelku temy ... sama uvidis ci deti budu mat vztah k Bohu alebo nie a ci pre nich nebude nedelna navsteva kostola len povinnostou alebo pocitia vieru ... Ja som bola od malicka nutena ist do kostola, mam cirkevny 8 rocny gympel a polovica rodiny su praktizujuci krestania a druha polka rodiny nie (dokonca mame jeden par vyznavajuci budhizmus) a v pohode vedla seba fungujeme ... kto chce veri v Boha kto chce tak praktizuje ucenie Budhu ... je to o kompromise vsetkych ... extremizmom nepomozes ani muzovi ani detom ... nechaj to plynut a deti sa spytaju same ... a co sa mna tyka k spaseniu urcite vedie viac ciest a kazdy snad vie co je dobre a co zle tak preco niekoho k niecomu nutit alebo presviedcat ?

sibare
26. aug 2014

@terezka1947 Pozri bolu tu vela prispevkov, kde dievcata pisali o tom, ze su veriace, ze su krestanky, katolicky. Ze veria i sa s Bohom rozpravaju, alebo ho minimalne nezosmiesnuju, nahania, nepohrdaju nim...ale do kostola nechodia, maju vyhrady proti cirkvi, nestotoznuju sa s mnohymi myslienkami napr. okolo sexuality, resp. tak neziju. Jednoducho si to robia po svojom. V tomto sa pouziva asi pojem - nepraktizujuca katolicka.
Je toto skutocna viera? Skutocne ziva viera? Nie je toto akesi prikraslovanie? Nad cim sa chces vlastne zamyslat?
Mima pisala, ze takych ludi je plne Slovensko. A ze nazory tychto ludi pre nu nie su relevantne. A ja s nou uplne suhlasim. Bud skutocne veris a ides s Bohom a prestanes s nim obchodovat, alebo si jednoducho treba priznat, ze nie som veriaca.

vevesh
26. aug 2014

@daniela1983
.....inde si to ti ludia snazia odmakat sami, dobrymi skutkami, duchovnymi cviceniami atd. takze minimalne v tom ohlade je krestanstvo jedinecne, ze tu si to clovek nemusi odmakat ale to ma zadarmo, lebo mu to Bozi Syn "vybavil" .................

no nie najstastnejsie formulovanie- ako typicke krestanske farizejstvo - .podla toho to vyznieva tak, ze krestania mozu robit, co chcu (smilnit, zabijat, kradnut...atd. atd. ), aj tak im bude nakoniec odpustene, lebo to uz niekto "vybavil" 😕 😕

a bdw. nie nahodou dobre skutky nas robia dobrymi resp. "lepsimi"...na zamyslenie sa... 😎

daniela1983
26. aug 2014

@vevesh nie sme spaseni dobrymi skutkami, sme spaseni milostou. dobre skutky su ovocim viery. samozrejme ak niekto veri, tak kona dobre skutky, ale nie preto aby bol spaseni, ale pretoze uz je spaseni... dobre skustky vychadzaju z premeneneho srdca ako nasa odpoved na Boziu lasku. ale nekoname ich preto aby sme si milost zasluzili. ak niekto zabija kradne atd. toho usvedcuju jeho skutky ze to s Bohom vazne nemysli a teda v neho neveri...dufam ze sa chapeme