Veriaci verzus neveriaci - výchova detí
Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?
@janickacrazy pekny priklad so zmrzlinou, eln teda clovek nie je zmrzlina...
inak to je potom otazka kedy s tym ochutnavanim teda prestat, ci pri tretom chlapovi, piatom, desiatom, dvadsiatom? ved stale mozem este na lepsieho natrafit nie?
@daniela1983 No ked nájdeš takého, ktorý ta privedie do takého stavu, že sa ti zdá, že nič lepšie už neexistuje. 😀
@janickacrazy hm...a ako si si ista,ze uz nic lepsie neexistuje????....tak ma napadlo,ze aj prichute zmrzlin stale obmienaju a inovuju...takze prichuti pribuda 😀 😀 😀
normalne asi idem zvazit,co a ako s mojim manzelom...som bola spokoja doteraz...ale vidim,ze nejako nekracam s davom 😀 😀 😀 😀
ber moj prispevok trosku s nadsazkou 😉 nemyslela som to v zlom,ale ziadalo sa mi polozit otazku
je to tvoj zivot...ok
@janickacrazy no ale co ty vies... keby si este par skusila mozno este vacsie boom zazijes :D
@terezka1947
@daniela1983 No baby, nedráždite tigra bosou nožkou. Ja som so svojím výberom spokojná a som presvedčená o tom, že nič lepšie už neexistuje, ale tak nebudem tu verejne rozoberat svoj intímny život hehe. 😀 😀 😀
@janickacrazy aaaale,ved jasne...trosku aj sranda(v normalnych medziach)musi byt,nie? 😉
este neznamena,ze ked mame " ine "predstavy o zivote,ze nemozme trosku aj posrandovat a ponatahovat sa 😀 😀 😀
@terezka1947 Ved v pohode, ja som to zobrala ako srandu, neboj. 😀
@daniela1983
@janickacrazy no fakt, kedy treba prestať? a čo ked som mala len jedneho a ten mi vyhovuje, a nepotrebujem skušať? pre ženy je to vyhovujuce vtedy, ked sa citia docenene, ked ich partner aj v tomto počuva a rešpetkuje, ked naplna ich požiadavky. to je diskutabilne. každy si obhajuje svoj nazor. ked to niekto chce vydržať do svadby, asi ma na to fakt važne dôvody, lebo je to velmi ťažke. a myslim, že im to stoji za to.
Baby ja som z tych co som nasla toho praveho uz na 1.pokus (teda akesi romaniky pred tym boli ale tie som vzdy ukoncila skor nez naozaj prerastli lebo som nevidela potencial) a on mna tiez, este na skole, bola to laska ako tram a nemam skutocne najmensiu pochybnost ze som o nieco prisla ze som neexperimentovala (reps. nemala nespravne a chybne pokusy, ktore by skoncili sklamanim a potrebou hladanie opakovat). Analogiu so zmrzlinou nevidim, nemam jedinu oblubenu, takze by som musela zit v viacerymi muzmi, nakolko kazdy krat ked si davam zmrzku si davam inu, mam ja oblubenesjie druhy ktore si davam radsej ako ine, ale to by som snad musela mat muzsky harem pri tejto teorii, co teda ma nepritahuje taka myslienka v najmensom. Neviem si predstavit ze niekto vyskusa viac druhov zmrzlin a potom sa ustali na jednej a inu uz neje, je to skratka odveci priklad a nespravna analogia. Ja som osudu vdacna ze mi umoznil zazit osudovu lasku uz na 1.krat, a absolutne ani naznakom nemam chut skusat inych, nakolko mi moj max. vyhovuje. Sme spolu uz mmch 21 rokov.
Je to ako ked ste stastni a spokojni, nepremyslate ci by ste nemohli byt este viac za inych okolnosti, skratka ste a prave preto ze ste nepotrebujete skusat ine ale uzivate co je. Myslim ze tomu chape kazdy.
Tak isto ako nechcem ine deti, inu najlepsiu kamosku a ine kamosky vobec, nepotrebujem ich vymienat alebo si predstavovat ake by to bolo s inymi. Napriek tomu ze som az na nejake docasne vypadky v zivote skor sexualne dost naruziva, nemyslim si ze pestrost je zalezitost menenia a ze skusensot v sexe sa dosahuje vymenou partnerov, to mi prijde uplne nepochopenie principu.
Ako ked to niekoho taha skusat, nech skusa, ale o tom to naozaj nie je. Resp. ked najdete toho praveho zistite ze vsetky podobne uvahy odpadnu same od seba.
@horana No keby si toho pravého nenašla na prvý pokus, tak možno by si tu písala niečo úplne iné. Každý proste píše zo svojho pohladu. Mna napr. moj prvý partner opustil, ked som otehotnela, aj ked ešte mesiac predtým mi sluboval, ako si ma zoberie za ženu a blb bla, ako ma miluje a neviem čo ešte. No ja som mu verila, moja smola. No a keďže som nechcela strávit zvyšok svojho mladého života bez chlapa, tak som musela skúsit aj iného. 😝
@horana velmi pekne napisane...
@janickacrazy no vidis pises ze ta partner opustil ked si otehotnela... a divis sa tym co cakaju do manzelstva...to potom sa dost znizuje pravdepodobnost niecoho takeho. samozrejme ze aj manzel moze opustit ked zena otehotnie. no ale ruku na srdce. ak muz caka na manzelstvo, je veriaci, a dieta je vytuzenym darom v manzelstve...tak ta sanca ze odide je podstatne nizsia. nehovorim ze nulova. ale uprimne je daleko viacej pripadov ked sa chlap zbali a odide, ked mu otehotnie frajerka, ako ked mu otehotnie manzelka na ktoru cakal do manzelstva.
@mijo53 toto bola asi reakcia na mna...
Nuz, nemyslim si, ze fungovanie rodin musi byt nevyhnutne naviazane na desatoro. Staci, ked sa ludia budu spravat slusne a humanne...
Pokial ide o to, co rozbija rodiny, ako alkoholizmus, nasilnictvo, nevera...ano, je vela pricin nefunkcnosti rodin. Ale na druhej strane sa nedomnievam, ze by cirkev bola akokolvek napomocna rieseniu problemov rodin. A tu nejde o to, ci vie farar fungovat ako psycholog alebo nie. Co konkretne robi cirkev pre rodiny? Aka je efektivnost nabadania k dodrziavaniu toho fetisu vo forme desatora? Pochadzam z jedneho z najkatolickejsich krajov na SK, ale o nefunkcne rodiny z dovodu alkoholizmu, nasilnictva a nevery tam teda nudza nikdy nebola...
Takze v praxi to podla vsetkeho skoro vobec nefunguje...resp to nie je vidiet....
@mala_hobitka v prvom rade nikde som na teba neutocila a mozes si vykladat veci, ako ti to je vhodne, ale pre mna je tvoja odpoved NERELEVATNA, pretoze takych "kretanov" poznaaaaaaaam veeelmi vela..su ich plne kostoly, internet, dokonca su aj clenmi mafii...proste tiez si vykladaju veci po svojom .
A o tej laske, kto miluje Boha, zachovava Jeho prikazania - opat je to dane Bozim slovom. Ja som taktiez cakala do manzelstba, bolo to prirodzene pre mna a prinieslo to vela pozehnania.
Viac k tebe nemam co dodat... ty si vsak vhodne vstupila do tejto temy, lebo si ukazala na jednu podstatnu vec: Pokial človek nebiere Boha vazne, neriadi sa Bozim slovom, moze zit s ateistom, pretoze su v podstate rovnaki... len jeden dokaze ustami mliet o Bohu... kym druhy si tuka po cele.
@janickacrazy Neviem ci by som pisala ine, kazdopadne ja neberiem pokusy za nic zle, je to zalezitost aj osudova, kludne som tak mohla tiez dopadnut, ze by som si myslela ze je ten pravy a ukazalo by sa ze nebol a teda bolo by mozne ten pokus povazovat ze neuspesny, to kludne by mohlo byt. Len hovorim ze samo o sebe neuspesne pokusy povazovat za nieco pozitivne co pomaha mat prave tu skusenost (ako novu polozku v CV co akoby zvysovalo kvalifikaciu) asi nie je uplne to prave orechove. Jasne clovek niekedy ked nevidel na co si davat pozor si mozno dava na dalsi pokus/y lepsie, alebo ani nie..alebo mierne zmeni rebricek hodnot, ale to este nie je to najdolezitejsie, by som povedala. Aj ked niekedy s kamoskami sa bavime obcas pri kavicke dost otorene a preberame obcas aj co to zo sexu, hlavne ked niektora potrebuje poriesit ze sa snazime uprimne poradit a teda nepripada mi ze take ktore vyskusali viacerych by boli automaticky nejake zdatnejsie, ostrielanejsie a schopnesjie si poradit v tomto, vobec to nie je pravidlo. Rovnako obcas tapaju, ako vsetky ostatne.
Dnes sa skor zeny co mali 1 chlapa povazuju za divne, normal je mat ich viac a ja chcem prave pomoct naburat tento mytus, lebo akasi "skusenost" zeny na tomto nestoji ani nepada. A som si tym pomerne ista 🙂
@daniela1983 No máš možno v tomto pravdu, ale ten moj bývalý partner bol velmi silne veriaci, do kostola chodil poctivo a svadbu sme plánovali, len zrazu mu asi preplo alebo čo, zlakol sa zodpovednosti, neviem. Ja som tiež bola vtedy mladá a brala som to úplne inak ako teraz.
@janickacrazy chcela si napisat nabozensky zalozeny, nie veriaci... lebo veriaci muz, ktory ma Boha na prvom mieste, skutocne na prvom meiste, take veci skratka nerobi. nehovorim, ze veriaci neurobi chybu, alebo nezhresi. ale clovek milujuci BOha a posluchajuci jeho volu skratka takymto sposobom nejedna.
@daniela1983 No on o sebe tvrdil, že je veriaci, ale ja si tiež myslím, že takto by sa veriaci človek nemal zachovat, ale čo už. Ale tak aspon mám pekného syna a ostatné už dávno prebolelo.
@daniela1983
@janickacrazy
aj krestansky muz moze zlyhat, napr. vyspat sa s priatelkou, ale rozdiel medzi nim a nekrestanom je prave v tom, ze to neberie ako nieco OK, ale bere to ako svoje zlyhanie voci Bohu a pokial chce pokracovat vo vztahu s nou, tak si ju vezme za manzelku. V zivote som nestretla krest. muza, co by zil vo volnom zvazku v style druh a druzka a to poznaaam kopec krest. muzov z rozlicnych denominacii... a ani som sa nestretla s takym nazorom..
@mima4 no ja som skor myslela ze krestansky muz tak nejdna v tom ze zdrhol. jasne ze aj krestan niekedy zlyha tym sposobom, ze sa vyspi s priatelkou. predsa len tuzba, hormony...je to neraz chvilkove neustriehnutie spravania. ale to ked zena otehotnie a on sa zbali a odide....to je nieco co i fakt u krestana neviem predstavit. to uz nie je nejako momentalne zlyhanie...ale premysleny krok
@daniela1983 tak to je urcite nepripustne...
@mima4 no tak vidno, ze ich nepoznas dost ked si ziadneho takeho nestretla. Ja ich zopar poznam. Ale zaujimala by ma jedna vec, ked uz si taky znalec aj nekrestanov (inak, mas na mysli len ateistov alebo aj ludi inych vierovyznani?)...
Ako si prisla na to, ze neveriaci automaticky berie neveru, ze je to ok. To je co za myslienkovu skratku? Tak napr ja som neveriaci, ale neveru vobec nepovazujem za "ok"...samozrejme, nepovazujem to za zlyhanie voci nejakemu virtualnemu neviditelnemu kamaratovi, ale za zlyhanie voci sebe, voci partnerovi/ke. Dovolim si tvrdit, ze ak sa veriaci po nevere ma doslovne citit previnilo ani nie tak voci sebe a partnerovi ako voci Bohu, tak ten neveriaci je potom pre mna lepsim clovekom.
Ludkovia, kde na tieto alibisticke mudrosti vobec chodite?
@vld
takze:
1. cudujem sa tvojmu prispevku, stereotypy predpokladaju ze muzi pouzivaju logiku, racionalitu, ale ty si si velmi vela veci zle vyvodil...
2. nie som znalec nikoho. Za seba mozem povedat, ze rozumnejsi su ateisti, ktori otvorene a uprimne povedia, ze v ziadneho Boha neveria, a da sa s nimi normalne komunikovat, ako tzv. papierovi veriaci, ktori prebrali tu svoju "vieru" od predkov, ale realne ziju vo svete... Biblia je pre nich šuvix...
3. kde pisem, ze neveriaci automaticky berie neveru ako niečo OK????? prosim priamu citaciu.
@mima4
No mozno to bude tym, ze stereotypy predpokladaju, ze zeny sa vyjadruju v inotajoch a vyzaduju od chlapov, aby im vzdy rozumeli...
"aj krestansky muz moze zlyhat, napr. vyspat sa s priatelkou, ale rozdiel medzi nim a nekrestanom je prave v tom, ze to neberie ako nieco OK..."
Here u go...nech sa paci, mozes vysvetlit, ako si to myslela. Ale vyrokova logika v tomto pripade nepusti. Ano, nenapisala si, ze "neveriaci"...ale snad sa zhodneme na tom, ze neveriaceho mozeme oznacit za nekrestana...
ani to, že človek chodí do kostola v čase sobaša nezaručí, že to takto bude do smrti. My sme do kostola chodili spolu. JA uplne pravidelne s tym, že spovede a prijimanie som tiež absolvovala častejšie, muž na vianoce a velku noc. A momentalne nechodíme do kostola ani jeden. Nie preto, že by sa nam nechcelo, alebo by sme zleniveli. TEda aspon u mna osobne to tak nieje. JA som sa práveže dlho snažila chodiť do kostola a na spovede aj v čase, kedy mi kresťanstvo prestalo davať odpovede. Proste postupne som tej nauke prestala veriť, prestalo mi to davať zmysel vyznam. Vznikalo vo mne čoraz viac otazok, ktorých typické kresťanské odpovede mi prestavali davať zmysel a ja som sa tejto nauke stale vzdalovala a vzdalovala. Aj som sa snažila chodiť na spovede, diskutovať s knazmi o mojich otazkach, ale ich odpovede ma nikdy neuspokojili a stále som pocitovala akési sklamanie. Stále som dufala, že sa snad raz objaví niekto, kto ma dokaže strhnuť a pomôcť mi v mojej "kríze" Ale nikto sa neobjavoval. Už som nedokazala vnímať kroky a zobrazovanie Boha tak ako mi to predkladali. Celá koncepcia bola proti môjmu vnutru, ja som sa postupne citila falošna voči sebe. Vedela som, že toto nieje dobré a ani správne. Robiť niečo bez presvedčenia. U6 som ani na spovede nemohla chodiť, lebo vysvetliť fararovi, že vlastne spochybnujem sama v sebe základne body kresťanského učenia by bolo asi až komické a zrejme by si sam v sebe položil otazku, že načo teda na tu spoved chodím, ked popieram kresťansku nauku. A tak som si povedala, že klamať seba a ostatných je blbosť. Takže o sebe nehovorím, že som kresťanka, lebo nou niesom rovnako ako niesom židovka či budhistka napriek tomu, že si JEžiša i Budhu vážim a rada si ich slová čítam. A deti? No napriek tomu, že pokrstené su(syn ešte zo skutočného pravého presvedčenia a dcera už v miernej kríze), do kostola s ními nechodím. Moja mama ich občas zoberie. TEraz čakám tretie a neviem čo dalej. Pokrstiť dieťa a slubiť, že ho budem vychovavať v kresťanskej nauke by bolo podla mna velmi nezodpovedné, kvôli nejakej oficialite to urobiť nedokažem. Slubovať niečo s čím sa sama nestotožnujem tiež nedokažem.
Na druhej strane viem, že tým zraním mojich starých rodičov, ktorí na tomto velmi lipnu a to ma bolí. Ale nemôžem klamať v takejto važnej veci, to by nebolo dobre.
@vld
ale v tej vete som ja neriesila neveru, ale to, ze pre krest. muza je jasne, ze sex patri do manzelstva, ale tiez je len clovek a moze sa stat, ze to nezvladne, ale nebere to ako nieco v poriadku, bere to ako svoje zlyhanie. Kym clovek, ktory nie je krestanom, iba papierovym veriacim (chapes tomuto vyrazu??), toto proste neriesi, Bozie slovo je pre neho nieco cudzie... nema potrebu sa nim riadit..
ja sa snazim vyjadrovat jasne 😉 aj ked priznavam, viac mi vyhovuje rozhovor face to face..
@vejula ty si aspon uprimna v tomto smere a na nic sa nehras... Slovensko je este stale krajina, kde sa ludia boja povedat jasne "nie som krestan/ka", kym v takom česku s tym nemaju ludia az taky problem... Potom tu mame x ludi v narode, ktori popieraju vela biblickych veci, krest. ucenie ale ruky davaju do obranej pozicie, ze aj oni su krestania...

@daniela1983 Hmm možno máš pravdu, neviem si to úplne predstavit, lebo ja som mala viac partnerov, než som našla toho pravého pre mna a toho som si zobrala aj za manžela, vyhovujeme si po všetkých stránkach, ale neviem aká by som bola, keby som mala len jedného. Mne to tak pripadá, že ked ochutnáš len vanilkovú zmrzlinu tak ti chutí, lenže ked si neochutnal nikdy napr. čokoládovú tak nemožeš vediet, či by ti chutila viac ako vanilková. 😝