icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

terezka1947
26. aug 2014

@sibare
"Bud skutocne veris a ides s Bohom a prestanes s nim obchodovat, alebo si jednoducho treba priznat, ze som veriac."
som veriaca-nie nepraktizujuca katolicka ....ale vzdy som sa otvorene priznavala k tomu,ze verim-a mysli,ze aj viem,komu som uverila
neprikraslujem si nic-ani si nic nevyberam z viery podla toho,co mi kedy pasuje a nepasuje,aby som nejako poriesila svoje svedomie
nemysim si o sebe,ze som nieco viac ako okolity pospolity lud...
a priznavam otvorene,ze nemam rada vo vseobecnosti "vlaznych"ludi a ludi,kt.nepremyslaju,ale kracaju s davom
a je jedno v akej oblasti
a co je pre teba ziva viera?

vevesh
26. aug 2014

@daniela1983 no, ked to tak formulujes, uz najdes spolocne vztycne body minimalne s dvoma svetovymi nabozenstvami..... 😎

daniela1983
26. aug 2014

@vevesh a ktore su to nabozenstva kde teda Boh posiela svojho syna a zachranuje z milosti ?

ckatka
26. aug 2014

@galaxy nejdem sa zapajat do diskusii ohladom viery a ateizmu, to je nadlho a nikam to nevedie 🙂 chcela by som reagovat na tvoj uvodny prispevok

1. zalezi kde sa ti dvaja brali a ako mali poriesenu otazku viery pred svadbou
- ak sa brali v kostole, pokial viem tak neveriaci clovek musi suhlasit s tym ze nebude branit vychovavat deti v krestanskej viere, alebo tak nejako... (mohol klamat ale to je zas o inom)
- ak sa nebrali v kostole tak je to len na ich dohode

2. to kedy chodia do kostola, a ako, ci sami alebo spolu - je len a len na ich rozhodnuti. Odpoved na otazku preco otecko do kostola nechodi, by im mal dat ten otecko sam. Ma predsa take iste pravo (a povinnost) ovplyvnovat ich a formovat ako veriaca mamicka. To, ze detom povie PRECO je neveriaci a COMU on veri, neznamena ze brani mamicke vychovavt ich v katolickej viere. Len im dava informacie, ktore im mozu neskor v zivote pomoct rozhodnut sa.

3. dolezitejsie je, aby boli rodicia pri vychove deti konzistentni a drzali spolu (nie ze mama zakaze otec dovoli)... a aby ich naucili co je spravne, moralne, ludske a dobre (pretoze ludske a moralne zakony sa od tych krestanskych zase az tak nelisia). Ked z tych deti vyrastu dobri ludia s dobrym srdcom, je uplne jedno ci su krestania alebo ateisti.

vevesh
26. aug 2014

@daniela1983 myslela som ,ze budes reagovat prave na toto.. 🙂 ...

ja som reagovala nie na tento citat, ale na tvoju predchadzajucu odpoved o "dobrych skutkoch" - toto je spolocne u viacerych nabozenstvach...
bdw.
jezis ako taky existuje vo vsetkych troch hlavnych nabozenstvach:
- v krestanstve je jezis spasitel
- v judaizme je jezis vnimany ako ucitel
- v islame je jezis prorok
ziadne z tychto nabozenstiev jeho existenciu vo svojej podstate nepopiera - rozlisuje sa len jeho "postavenie" v nabozenstve..

albao
26. aug 2014

@vevesh len doplním, v budhizme je Ježiš považovaný za osvieteného, tiež ho uznávajú

cekankacamomille
26. aug 2014

ja plne suhlasim s @mima4 U nas taky extrem sice nie je, ale sme rimsko a grecko, pricom oba maju uplne rozdielne obrady. mm a dcera je grecko, ja rimsko, no priznam sa, ze viac inklinujem ku grecko. Viacej si vychutnam ich obrady a ak spoved, tak jednoznacne grecko, pretoze tito knazi vedia velmi dobre, co je to sexualny zivot, manzelstvo, rodina, svokra....vedia uzasne poradit, povzbudit. Na omsu chodievame aj tu, aj tu, aby nik z nas nebol ukrivdeni, no nik neide ''na silu''. Respektujeme svoje obrady a v tom duchu vedieme aj nasho drobca. nuz a do kostola sa nechodime pretrcat, ani si urobit ciarorku, ze ano, tak tuto nedelu mam za sebou. To je moj nazor a moj/nas sposob zivota 🙂

daniela1983
26. aug 2014

@vevesh ved samozrejme ze aj tie zvysne ho poznaju. ale ja som vysvetlovala preco verim ze krestanstvo je jedinecne a ponuka nieco co ine nabozenstvo ponuknut nemoze a sice Bozieho syna. ucitelov a prorokov bolo v dejinach x. to je jasne ze tie nabozenstva ho nepopieraju. ale ak si pochopila moje predchadzajuce prispevky tak by ti malo byt jasne co tym myslim. ze ziadne nabozenstvo neponuka spasenie milostou. vsade si to nejakym sposobom clovek musi zasluzit. iba krestanstvo ponuka nezasluzenu milost cez Krista. iste ze dobre skutky maju viacere nabozenstva. ale otazka je cim su tie dobre skutky motivovane. pokial strachom, pripadne tuzbou si nieco zasluzit, tak to zda sa nie je ono. lebo dobry by clovek nemal byt preto ze z toho nieco ma!

vejula
26. aug 2014

@terezka1947 ano dala si mi typicku kresťansku odpoved. slobodna vôla dobro - zlo, .... Mna bohužial alebo bohu dik (neviem) tato odpoved nepresvedčila uveriť niečomu, čo je proti tomu, k čomu som došla. PRečo by som mala? Aby som mala istotu v nejakom učení? No ano možno by to bolo lahšie. Vieš uveriť nejakej nauke, a potom chodiť do kostola a naspovede, modliť sa, aj ked len pre istotu, lebo mi to dava akusi zaruku, to nieje nič pre mna. Mnohorat je cesta ktoru som si našla zložitejšia, lebo sa nemôžem oprieť o žiadnu dogmu ani žiadne vysvetlenie zvonku. Pre teba to nieje zložité, to o tej slobodnej vôli, mne to absolutne nedava logiku a popiera to môj pohlad na Boha. Nemôžem žiť v takýchto vnutornych protikladoch. Či by bolo podla teba lepšie žiť podla kresťanskej nauky pre istotu? Ja takto žiť nedokažem.. V klamstve. vieš si predstaviť, že by som chodila na spovede a prijimanie? vieš ako falšone by som sa citila? JA nedokažem žiť v zdedenej tradicii. Niekto tak žiť dokaže, ja nie. Takže si sa zmylila v tom, že je to len zamienka aby som nemusela spytovať svedomie. PRestala som praktizovať kresťanský život práve kvôli svedomiu, lebo už som neverila tomu čo robím. KEby to bolo tak ako hovoríš, nerobilo by mi problem prispôsobovať si veci ako mi vyhovuju, pre klud v rodine by som nechala aj dieťa pokrstiť. Ale prave pre to, že chcem byť v tomto uprimna nechcem sedieť na dvoch stoličkach, nedokažem taakto konať. Pritom nevylučujem, že možno raz svojim hladaním prídem tam odkial som odišla. Ale aj nemusím (čo momentalne subjektívne vnímam ako pravdepodobnejšie)

daniela1983
26. aug 2014

@albao no ale to ze budhismus ho uznava tak to cloveku nic zasadne neprinesie. uznavat mozem kopec veci, vela ludi ma moze inspirovat k dobremu. lenze skusim taky priklad: ak sa budem topit, tak mi nepomoze ze poznam majstra veta v plavani, ze ho uznavam ako niekoho kto vie super plavat a nieco uz predonou dosiahol a ja by som mal nasledovat jeho priklad aby som sa neutopil. to mi je na figu ked sa topi. ked sa topim tak mi majster sveta pokrikujuci na brehu ako mam plavat nepomoze. co mi pomoze bude ak ten majster sveta skoci do vody a vytiahne ma. toto urobil Jezis. zachranil ma. ak by som ho vnimala ako ucitela hodneho nasledovania, tak to bude pre mna ako ten majster na brehu

terezka1947
26. aug 2014

@cekankacamomille obrady su ine,ale inak nejake rozdiely nie su...aj ja som uz bola aj na obradoch a spovedi u greckokatolikov a pacilo sa mi tam

daniela1983
26. aug 2014

takze ine nabozenstva vnimaju Jezisa prave takto, ako majstra sveta v plavani ktory nas inspiruje.... krestanstvo ho vnima ako toho kto skocil do vody aby nas vytiahol. to je ten rozdiel. a toto ine nabozenstvo neponuka

sibare
26. aug 2014

@terezka1947 Ja nepochybujem o tvojej viere, aby sme sa spravne rozumeli. Ziva viera je skutocna, nerobi kompromisy a neobchoduje sa s nou. Bud sa clovek ztotozni s celou nabozenskou ideologiou, alebo jednoducho nie je veriaci. Biblia bola napisana a je zakladom pre krestanske ucenie a nebudeme tu obchodovat s tym, ze to bolo v inom spolocenskom kontexte zrovna vtedy, ked nam to vyhovuje.
Ateisti jednoducho nebudu spaseni a ich zivot je horsi, tazsi, menej bohaty, duchovne ochudobneny, nenaplneny.......nevyjednavajme tu s Bozim milosrdenstvom.
Moje slobodne rozhodnutie je byt ateistkou. Nedokazem prezut, spracovat krestansku /a zrejme ani inu nabozensku/ ideologiu. Myslienkovo patrim do skupiny ludi, ktori Boha povazuju za ludsku projekciu. Z mojho pohladu za najdokonalejsiu- najdokonalejsie ludske dielo. Zasluzi si respekt, pevne miesto v kulture, a istu spolocensku ochranu.

vejula
26. aug 2014

@terezka1947 a čo sa tyka filozofovania... KResťania nefilozofuju? Samozrejme že ano, že aj oni hladaju. LEn v inej rovine, ktorá nepresahuje dogmy a zakladné body kresťanského učenia. Ale filozofuju tiež, len v určitých hraniciach, ktoré z princípu neprekročia.

terezka1947
26. aug 2014

@vejula presvedcit ta nebol moj zamer
a vazim si to,ze si natolko uprimna,ze na "dvoch stolickach"sediet nechces
ja som vieru "nezdedila"....ja som sa v nej nasla a postupne sa snazim rast....nie som natolko dokonala,aby som mohla povedat,uz som jednou nohou v nebi(mozno tam ani nikdy nedojdem)
ak chcem vo svojej viere rast,co chcem...aj ja si potrebujem davat otazky,aj ja potrebujem rozmyslat...aj ja potrebujem svoje svedomie "vychovavat"
to,co som napisala-za tym si stojim:niekedy zbytocne filozofovanie-pisem zbytocne,t.j.take,kedy clovek nehlada pravdu,odpovede na svoje nejasnosti,ale kedy si iba hladka svoje svedomie-vzdy si za kazdych okolnosti najde ospravedlnenie svojho konania
nespomlieham sa na dogmy,ja o nich rozmyslam,tiez sa snazim veci chapat...
vies,co je to za veriaci(a je jedno akeho nabozenstva je clenom),kt.ma vo vsetkom tak jasno,ze nic neriesi,nic sa nepyta...pride mi to divne
paci sa mi tvoj postoj-podla toho,co tak citam-uprimne hladas....a ten kto hlada,ten aj najde(stare ale pravdive)
aj ja sa snazim stale hladat...a by si sa mozno divila,ale otazok mam tiez dost

terezka1947
26. aug 2014

@sibare v podstate suhlasim-len mi dovol poznamku

bolo by velmi smutne,keby krestan vyjednaval s bozim milosrdenstvom....
...Boh je ten,kt.je spravodlivy a je aj milosrdny.....a to znamena,ze jeho milosrdenstvo sa(aj keby to niektori chceli)nevztahuje iba na katolikov-rozumej....iba Boh pozna nase srdcia a ich uprimnost pri hladani BOHA...toto nie je moje vyjednavanie s jeho milosrdenstvom....
ak by bolo,tak by som napisala-kazdy clovek,kt.nie je katolik zhori v pekle
v krestanstve nam dava svoju pomoc pre zivot,cez sviatosti posilu...atd...aby sme boli lepsimi a istejsimi v konani dobra,ale bohuzial iba prislusnos ku katolikom nezarucuje spasu....raz budeme sudeni podla lasky a uprimnosti srdca

vejula
26. aug 2014

@terezka1947 nemyslim, že filozofujem kvôli hladkaniu si svedomia. A vôbec, nemyslím si, že svoje svedomie som počuvať neprestala ani po tom, čo som prestala chodiť do kostola. Chapem čo hovoriš, že ked sa človek chce akoby vyhovoriť z tých Božích prikazaní, tak radšej hlada dôvod, prečo im neveriť. Vieš, mna až tak to chodenie do kostola neobmedzovalo aby som kvôli tomu vymenila pocit istoty a zaručeného navodu na večnu spasu za hladanie. Hovoríš, že aj ty premyšlaš o dogmach a o tých kresťanských pravdach, ale ako som pisala v určitých hraniciach. V podstate sa tvoje premyšlanie zužilo na premyšlanie bez možností, že by to mohlo byť aj inak. Skôr hladaš vysvetlenia, prečo to tak je, nie, či to tak ozaj je, či to suhlasí s tým ako vnímaš. PRetože to automaticky vnímaš tak ako je napísané a hladaš zdôvodnenie toho, prečo to tak je. To je ten rozdiel. ano ja som sa oslobodila od tejto čiary, prekročila som tu hranicu a premyšlam aj nad tým, či to tak je, či mi to dáva význam a zmysel. Tym ťa nechcem zhodiť ani zosmiešniť. Ak človek uprimne žije to, v čo verí, je to to najlepšie čo robiť môže. Ty zjavne a očividne žiješ to čomu veriš a tAK je to správne. U mna je ta momentalna situacia celkom iná

sibare
26. aug 2014

@terezka1947 Pekne 🙂 Vies co? Ja si tak v tichosti zijem, snazim sa pomahat inym, starat sa o druhych, nerobim nic, co by bolo proti svetskym zakonom a vobec som taky maly neskodny cloviecik 🙂 Ak Boh je a pozna moje srdce a je milosrdny /lebo vsak chyb mam dost/, nemusim v neho verit, ani sa modlit, ani ho hladat, ani chodit do kostola....On vie, aka som a ako zijem, ze som omylna, ale i laskava, uprimna, ale i prudka, ze si uprimne zelam, aby sa ludia okolo mna citili dobre, On to vsetko vie a je milosrdny.......a odpusti mi aj moj ateizmus. A ateizmus by odpustil aj vsetkym ostatnym................terezka s Bohom sa fakt neobchoduje 🙂

daniela1983
26. aug 2014

@sibare no ja by som teda nechcela byt v kozi ateistu ked po smrti zisti, ze Boh existuje a postavi sa pred neho... 😉

terezka1947
26. aug 2014

@vejula ja ta chapem-myslim 😉
vies,je jasne,ze rozmyslam viac v urcitych hraniciach,ale nie uplne ...lebo ak o Bohu rozmyslas,napadne ta kadeco...lenze,nech uz si vsimam aj ine nabozenstva...alebo riesim cokolvek,akukolvek temu-ja skratka dojdem vlastne aj ked po dlhsom uvazovani- vzdy k tomu "svojmu"...toto mi dava najvacsi zmysel
neviem,ja som sice bola od narodenia vedena ku krestanstvu,ale dost to so mnou zamavalo v puberte a niekolko rokov neskor-tiez som riesila kadeco-aaaaz by si sa mozno divila k comu som az dosla 😀 😀 😀
a pacilo s ami na rodicoch,ze ma nechali patrat...
no,nejako-a to doterz neviem,co sa vlastne konkretne stalo...skratka....najlepsie odpovede nachadzam prave v krestanstve
ale duhovny zivot je staly proces,cesta,hladanie...ked clovek stagnuje-niekde sa stala chyba 😒
takze,uprimne ti zelam,aby si nachadzala a nasla aj ty odpovede na vsetky svoje otazky 😉

terezka1947
26. aug 2014

@sibare ano,s Bohom sa neobchoduje....to mas pravdu...ale Bohu sa ani nevymedzuju moznosti 😉

sibare
26. aug 2014

@daniela1983 Ateista je uplne v pohode. Horsie je, ak veriaci po smrti zisti, ze existuje iny boh. Ak krestan po smrti zisti, ze existuje Alah 😎 napriklad

sibare
26. aug 2014

@terezka1947 Ano, ano, nechajme to na nom, nech je milosrdny ako, kedy a ku komu chce. Ak teda je. Krasny den 😉

daniela1983
26. aug 2014

@sibare no ja byt ateista bolo by mi minimalne dost trapne. ak je to ten spravny vyraz. Boh je len jeden 🙂 a ak sa bude lisit od mojej predstavy, tak je to prezijem lebo mi je jasne ze si momentalne nedokazem plne Boha ani predstavit ani ho pochopit. to ze vela veci ma prekvapi skor ocakavam. 🙂

vejula
26. aug 2014

@terezka1947 pokial si našla odpovede na svoje otazky v kresťanstve, tak potom nieje o čom. JE pre teba najlepšie žiť podla presvedčenia. A dakujem 😉

mima4
26. aug 2014

@sibare
aky je rozdiel medzi nepraktizujucim katolikom a človekom, ktory hovori, ze je neveriaci? Lebo ak idem do extremnej formy tohto,..tak aj samotny Hitler sa povazoval za uprimneho katolika..mozno len nie tak uplne praktizujuceho 😉
Krestania sa riadia Bozim slovom, kde sa pise niekolkokrat, čo znamena byt krestanom, kto je krestanom, taktiez ovocie ducha http://www.gotquestions.org/Slovencina/ovocie-D... , t.j. čo je priznacne pre krestanov a naopak čo je pre nich odpudive, aj ked aj krestan moze sklznut napr. do skutkov tela (čítaj v tom odkaze). Tvrdit, ze som krestan, ale mam u prdele cele Bozie slovo a aj sexualna cistota je pre mna na vysmech... znamena, bud zit v extremnom blude (sposobenom tradicnym smerovanim tradicnych cirkvi na slovensku - plne priznavam, chyba ecav, chyba rkc atd), alebo je to vedome vysmievanie sa krestanskym principom.

Vies, ja som clovek, ktoreho moc nezaujimaju az tak pekne recicky bla bla bla... podstatne viac si vazim, ked neveriaci sa snazi zit čo najlepsie, ale je uprimny, ako ked sa tu niekto hra na neviem akeho krestana a v podstate zije rovnako ako neveriaci clovek...s par formalnymi vynimkami...

vejula
26. aug 2014

@mima4 v tomto s tebou suhlasím. PRe mna je v podstate nemyslitelné byť v ulohe toho formlaneho sviatočného kresťana, ktorý na Vianoce ide do kostola a spoved a hovorí o sebe, že je kresťan. Nechcem sudiť druhych, prečo to tak robia. Zrejme pre niečo ano a ja nemam právo hovoriť im do svedomia. Ale ja osobne si neviem predstaviť takýto život. Uprimnosť voči sebe je pre mna jednym zo zakladnych princípov fungovania. Preto som si ani nevedela predstaviť napríklad chodiť na spoved, len pre formalitu a preto aby som o sebe mohla vyhlasovať, že som kresťanka. Ved si predstav, že by som prišla na spoved, klakla si a spustila: No tak pan farar, chcem sa vam vyspovedať, že neverím v nebo a peklo, počatie JEžiša mi pride podla vašho vysvetlovania, tiež volajaké pofiderne a duchovné splodenie JEžiša vnímam skôr na inej urovni, pričom pritomnosť muža bola podla mna nutnosťou. Jo a vlastne si myslím, že cele prijimanie je pre mna akousi tradiciou, ktorej zmysel moc nevidím. A Ježiš bol super, Pre mna archetyp dokonalosti, znazornujuci absolutne uvedomenie si svojho Božského pôvodu a zaroven jeho spojenie s ludskym biologickym telom. NApriek tomu si nemyslím, že do nebeského kralovstva môžem vojsť jedine cez človeka žijucim pred 2000 rokmi, jale skôr cez jeho učenie jeho posolstvo a jeho duchovného stavu. No a aby som nezabudla, rovnako blizke je mi aj učenie Budhu, čo bol tiež fajn chlapík, na vysokej urovni. A ku tomu aby som nezabudla pohadala som sa s mužom a šla raz na čierno. Tak vas prosím dajte mi rozhrešenie, nech môžem isť na to prijimanie, ktorého vyznamu až tak neverím, no ale tak pre istotu, lebo čo ak ozaj.... PRe istotu tam pôjdem, trošklu sa poistím aj ked tomu neverím, nech v prípade, že všetko to čo hlasatie je nejakym mne nepochopitelným spôsobom pravda, idem do neba.... Akože nonsens.

amanda0405
26. aug 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@daniela1983
nechcela by si byť v koži ateistu,hm...a ty odkiaľ vieš čo s ním bude u Boha.....aby ti nebolo viac trápne, keď ti Boh povie danielka, danielka. za to čo si stvárala na koňovi v auguste si pobudneš v očistci pekne dlho... 😀

vld
26. aug 2014

@daniela1983 nemyslis si, ze argumentovat vierou od utleho detatva je velmi detinske? Ved male deti veria vsetkemu co im kto povie, dokonca nemaju este vyvinuty zmysel pre pochopenie ironie. Deti veria aj na existenciu rozpravkovych postaviciek, boja sa zhasnuteho svetla, strasidiel pod postelou erc.

sibare
26. aug 2014

@daniela1983 Chces tym povedat, ze nezalezi na tom, v akeho boha pocas zivota veris, hlavne ze v nejakeho veris? Je snad lepsie, ak budem verit v nejake spagetove cosi a pri najhorsom sa pred tvojim Bohom potom vyhovorim, ze vsak nevadi, ze som sa cely zivot modlila k inemu, lebo vsak je jasne, ze som si Boha nedokazala predstavit ani ho v celej hlbke pochopit.....
Ty si zrejme nespravne precitala Bibliu a totalne zle si pochopila, ze BOH JE LEN JEDEN, alebo ako vacsina veriacich.......OBCHODUJES s BOHOM.