icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

vld
27. aug 2014

@daniela1983 no a hned tu mame dva prudy v ramci krestanstva, ktore sa handrkuju o tom, ci ocistec ano alebo nie...a takych rozporuplnych prudov je omnoho viac. Inak, aj taki jehovisti, ktorych vacsie cirkvi povazuju za sektarov, su krestania...tiez uz zabudli na to, ze boli kedysi len malymi bezvyznamnymi sektami...
Pre mna je to smiesne...to ako ked sa male deti zacnu handrkovat o tom, ci jezibaba z pernikovej chalupky mala hrb alebo bradavicu na nose. A myslia to smrtelne vazne 😀

daniela1983
27. aug 2014

@vld my sa nehandrukujeme. kazdy ma snad pravo na svoj nazor. kazdy moze verit v co chce 🙂

vld
27. aug 2014

@daniela1983 ok, nemyslel som to doslovne na vas dve. Ale je to minimalne dobry priklad na ilustraciu rozdielov, pricom kazdy si tak nejako, ktovie preco, mysli, ze ma pravdu. A to vraj vychadzaju z rovnakej knihy. A to je len v ramci krestanstva. Co potom vaznejsie konflikty medzi roznymi nabozenstvami, ktore casto vyustili (este aj dnes ustia) do snahy presvedcit o jedinej pravej viere nasilim?

vld
27. aug 2014

@endive wtf? 😅 Toto asi nemozes mysliet vazne, ze? Ze ti uz nemusim odpovedat? Ano, to by sa ti hodilo, nedostat feedback na tie bludy, ze?
Neuraz sa, ale to co si napisala povazujem za velmi povrchne, povysenecke, az arogantne hluposti...
To, ze ty nedokazes dat svojmu zivotu nejaky realny zmysel a najst v nom spokojnost a stastie bez takej barlicky ako je vymyslena nadprirodzena vsemohuca bytost, je tvoj vlastny problem. Je to samozrejme tvoja vec a mna do toho nic nie je. Lenze nechapem preco takuto barlicku povysujes na najvyssiu cnost davajucu cloveku zmysel zivota. A samozrejme, ked si z tejto pozicie dovolis arogantne davat mi kazen o tom, ze moj zivot nemoze byt spokojny a zmysluplny, tak si uz iba musim zatukat na celo...a to uz zaroven musim povazovat za tvoj hlboky osobnostny deficit...a je jasne, ze voci takymto zvastom sa vzdy ostro ohradim...

mima4
27. aug 2014

@vld vzdy budu rozdiely, ci medzi rôznymi krest. denominaciami, taktiez aj medzi jednotlivymi ludmi..nikdy nenajdes svoju kopiu v tvojom mysleni, prezivani... ale zreli krestania vedia, ze to, čo je hlavne a to čo nas spaja, je Ježiť, novy zivot v Nom, radost v nasledovani Jeho. Opat, v jednom prispevku som dala odkaz na članok o ovoci ducha, odporucam precitat si pre lepsie pochopenie...

lauricka
27. aug 2014

@galaxy nuz, ja neviem, asi by si to ten tatik mal v tom kostole odsediet, ked chce mamu podporovat 😉 . Ja myslim, ze to je dost tazke takto fungovat. Ale, inu moznost asi nemaju 🙂 .

lauricka
27. aug 2014

@jalucija ja poznam veriaceho otca, co chodi do kostola, nie jedneho 🙂

daniela1983
27. aug 2014

@vld mne pri komunikacii s katolikmi rozdiely nevadia, ani pri spolocnej spolupraci v zbore. s inymi denominaciami mavame aj spolocne bohosluzby napriek rozlicnej vierouke, nikomu to nevadi

vld
27. aug 2014

@mima4 Clanok si nemozem precitat, pretoze jednoducho neverim na duchovno a tak ma nemoze nieco take presvedcit...a v podstate to nemozem pochopit...
No neviem...skus sa porozpravat s takym jehovistom, ci bude davat katolikovi sancu na spasenie, ak sa "neobrati"...
A ako je mozne, ze Jezis spaja cca miliardu krestanov po svete, ale zvysnych 6 mld nie? Preco ine stovky milionov spaja Mohamed a Allah, ine masy zas Krisna, ine Budha? Nemyslis, ze keby si sa narodila v Irane, Indii, Cine etc, tak je z teba takmer s istotou neveriaca vo vztahu k Jahvemu, Jezisovi a vsetkym tym obskurnym postavickam?

mima4
27. aug 2014

@vld
neviem sa vyjadrit za prislusnikov inych nabozenstiev, ale viem a v zivote som sa x krat presvedcila a presviedcam sa o tom, ze rozhodnutie pre Boha je mojim najlepsim rozhodnutim mojho zivota.

vld
27. aug 2014

@daniela1983 No ved ok, to uz je len hladanie cesty ako spolu nejako vyjst. Ale s moslimami, konfucionistami atd asi spolocne bohosluzby nemavate, ze?
A tiez mi nie je jasne, ako je mozne, ze k tolkym rozdielom v chapani jednej knihy moze vobec dochadzat? Ved vsetci sa dusuju, ze je to navod na zivot a pritom sa nevedia zhodnut ani na rovnakom vyklade. Ako je toto mozne? Vsetky prudy hlasia, ze maju odbornikov na bibliu. Preco sa potom nedokazu zhodnut na mnohych veciach v nej napisanych?

vld
27. aug 2014

@mima4 no vidis...a o tomto to je, skoncime pri tvojich osobnych pocitoch, dojmoch, tvojom osobnom presvedceni...tu sa debata musi vzdy logicky zaseknut...
Je to tvoja viera, mas na nu svoje pravo. Ale tam to aj konci...cize u teba. A takto by to mal, podla mna vnimat kazdy veriaci...ako svoj vysostne osobny postoj.

mima4
27. aug 2014

@vld to nie je o pocitoch. Pocit je niečo čo prichadza a odchadza, pripadne pride a odide naveky vekou... A taktiez, ani presvedceie nevznika na zaklade pocitov, nie je to niečo, k čomu dospejes za kratky čas...

endive
27. aug 2014

@vld ...ja ta nesudim to nieje moja uloha ale niekoho ineho 🙂 teraz si to neuvedomujes lebo ti je dobre ale pride ten den kedy uveris tak ako vsetci neveriaci 🙂 verim ale ze ked si nedal bohu miesto v zivote tak aj napriek tomu budes viest cisty uprimny a dobry zivot a boh aj tak bude videt tvoju snahu a da ti este sancu na nebo 🙂 a nedavam ti arogantu a povrchnu prednasku ale napisala som to z lasky a pokojne a s usmevom ako pisem aj tuto spravu ale clovek ktory nepozna lasku od boha nedokaze ju plnohodnotne vnimat tak mozno preto tak ostro reagujes ze ten deficit nieje u mna ale u teba 🙂 pekny den

mima4
27. aug 2014

@vld ak sa smiem spytat, čo je zmyslom tvojho zivota?

vejula
27. aug 2014

@horana a môžem sa spýtať ako ty chápeš tu vetu, že jedine cez Krista môžme dôjsť do Božieho kralovstva? Mne to takto doslovne nedava zmysel, rozumiem jej skôr v takom prenesenom význame. Dalej hovoríš, že inklinuješ ku kresťanstvu a chápeš, že kresťania nemôžu lavírovať, že tam maju jasne určené hranice, a zaroven hovoriš, že rada čítaš citáty od Budhu, ktoré ti tiež davaju určitý vhlad.
Ja si tiež vážim JEžiša , ale zaroven vidim vela mudrosti v Budhových výrokov. To sa však kresťanom zdá protichodné. Mne nie. Aj ked viem, že za moje myšlienkové pochody by ma kresťania nazvali sektarom. Rozmýšlam, či Ježiš skutočne chcel dosiahnuť nejaký ten kult vlastnej osoby, alebo nam skôr chcel cez seba ukazať pravdu a cestu k Otcovi. Či tým, ked povedal, že jedine cez neho, to myslel tak, ako to vnímaju kresťania, alebo tym myslel seba ako cestu k oslobodeniu svojho ducha a poznaniu nekonečnosti. Už teraz mi je ťažko, ked si predstavím, ako ma lutuju kresťania po prečítaní týchto mojich slov a ako dufaju, že sa vratim na správnu cestičku. Je mi ťažko, že ked vyjadrujem svoje pocity mám hned pocit, že niektorí to budu vnímať tak, že rozvracam pravdu. Dufam, že chapu, že to nieje osobné, že tymto nechcem na nikoho utočiť. 😔 Ak verím, že sme všetci Božími deťmi spolu s Ježišom, nemam dôvod neveriť, že svojim príkladom nam chcel len ukazať cestu k otcovi, teda nam ukazuje cestu prebudenia a splynutia v nom. Neviem, či je podstatné to, že Boh pre mna nepredstavuje žiadnu osobu. To že sme stvorení na jeho obraz pre mna neznamená to, že vyzeráme ako on v telesnom ponímaní. Skôr práve to, čo je za našou identitou s ktorou sa stotožnujeme, za našim Egom, to k čomu sa dopracoval JEžiš, ked dokazal premôcť tu identitu, ked predbehol svoju mysel a jeho duch sa oslobodil a dokazal si uvedomiť svoju Božsku podstatu. Nehovoriac o tom, že ten diabol, ktorý ho pokušal bola v mojom ponímaní práve ta identita, ktorá sa snažila ho dobehnuť. Pokušala a ukazovala, čo všetko stratí, ak sa jej vzdá. Už nikdy nebude lipnuť na sláve, na bohatstve ani na materii. Snažila sa mu ukazať, čo všetko mu ponuka ak ju vezme naspäť, ako môže slávnostne budovať svoje Ego, a aký pocyt pýchy pri tom pocíti, aké je to všetko lákavé..... a to všetko vymenou za slobodu a nekonečno, ktoré dosiahol jej zbavením sa. V mojich očiach premohol svet práve v sebe tým, že sa oslobodil od mylnej predstavy toho, kým je. A my sa máme snažiť o niečo podobné.

daniela1983
27. aug 2014

@vld ano zazila som aj spolocne modlitby s moslimami a zidmi bolo to sice v usa ale mam tu skusenost a prislo mi to uplne normalne. no na pravidlach pre zivot sa zhodneme. nezabijes, je rovnake pre kazde vierovyznanie bezpochyby :D

jalucija
27. aug 2014

@lauricka good for you ale ja ho nepoznam 🙂 cize to co som pisala stale plati

vld
27. aug 2014

@endive no fajn, beriem tvoju uprimnu snahu...dokonca aj verim, ze to co pises aj myslis uprimne...a ocenujem aj zmierlivy ton tvojej reakcie na moj ostry prispevok...
Ale uprimne, nedokazem pochopit tvoje presvedcenie, a nasa diskusia by dalej vyzerala skor ako rozhovor s mimozemsranom, bez urazky. Skratka si tak nasiaknuta svojou vierou v nadprirodzene bytosti, ze ja ti, ani pri najlepsej voli a snahe, nedokazem porozumiet a neviem brat tvoje slova vazne. Mozeme to kludne uzavriet aj tym, ze deficit je u mna...v podstate je mi to v tomto pripade jedno...
Pekny den aj tebe...

horana
27. aug 2014

@vejula Presne tak to chapem ako ta posledna veta ze sa mame snazit o nieco podobne a sice prebudit kristovsky typ vedomia v nas, inak to nejde. Sorry momentalne dost zarezavam v praci a nemam cas rozvadzat, skusim neskor.

vejula
27. aug 2014

@horana vdaka za odpoved 🙂

vld
27. aug 2014

@daniela1983 no ja, ako neveriaci, tiez povazujem za prirodzene nezabijat. Len k tomu nepotrebujem rozpravkuo tom, ze to raz mojim predkom musel prikazat niekto zhora, inak by to chudaci ludkovia ani nevedeli.
Okrem toho, biblia aj koran su napr velmi rozporuplne. Na jednej strane kazu nezabijes alebo nezosmilnis, na dalsich prikazu pozabijat pohanov a inovercov, pripadne ich nevinne dcery privlastnit (ja sa vyhnem eufemizmom a poviem narovinu, ze znasilnit)... a vykrucanie o kontexte doby alebo obraznom chapani je zbytocne. Pre mna je zabijanie inych ludi a znasilnovanie absolutne neprijatelna zalezitost...

maminuska
27. aug 2014

Ja som ateista ale taký no " trocha nahlodaný ".
@vld v mnohom s tebou súhlasím a to nie len v tejto téme. Racionalita mi je blízka.
Ale v predchádzajucich príspevkov suhlasím aj s
@mima4 a to v tom bode že 90 % kresťanov nie sú kresťania ale taká ich paródia.

Pýtam sa čo je to nepraktizujuci katolík , evanjelik , moslim ... ? Veď to je protichodné spojenie .

sibare
27. aug 2014

@daniela1983 Islam a krestanstvo sa zhoduju na pravidlach pre sposob zivota? No neviem. Isto na "nezabijes" sa zhodnes i so sekularnym svetom. Podla mna nie je spravne v akejsi vseobjimajucej atmosfere lasky stierat rozdiely vo vierozvyznaniach, nabozenskych ideologiach. V taky cas sa pomaly i ateizmus dostava na uroven viery boha........ pozri aj @endive tu vlastne vravi, ze Boh je tak milosrdny, ze aj ked v zivote v neho neveris, staci, ak sa budes spravat podla sekularnych pravidiel moralky, a da ti sancu dostat sa do neba. Sice este na predoslej strane tvrdi, ze ja ako neveriaca nebudem mat spokojny, stastny a naplneny zivot. A ze to je nic, lebo potom pride vecnost a to je este horsie a hned na dalsej strane vyslovi vieru a presvedcenie, ze napriek tomu mam realnu sancu byt na vecnosti vykupena. Pre mna su toto velmi tazke logicke chyby. A v konecnom dosledku to vnimam ako nepevnost, nedostatok viery, resp. prudke pochybnosti.

daniela1983
27. aug 2014

@sibare ano su body na ktorych sa da zhodnut. ci islam je pre teba iba horda atentatnikov?

terezka1947
27. aug 2014

@vld no nech rozmyslam ako rozmyslam,aj tak mi pride Jezis ako "najpriatelnejsia"postavicka z tych vsetkych bozstiev....su nejake dokazy o jeho existencii-nie len co sa Noveho Zakona tyka...jeho ucenie ma hlavu aj patu a za svoje ucenie a aj s nejakym posolstvom zomrel...takze ci uz veris,ci neveris na duchovno,atd....aspon prizant niekde v kutiku duse musis,ze az taka bezcenna postavicka v historii nebol...inak by zrejme tolko nasledovnikov nemal....a aj to,ze vela dalsich "cerpalo"od neho...

ale aj tak.. nejde mi nejako do hlavy ako mozes neverit v duchovno,nieco nad nami-nas presahujuce...lebo vacsinou clovek ked rozmysla a dlho rozmysla a dava si dokopy dva a dva,vzdy mu nejako vyjde,ze aj ked nevie ako a nevie presne co...aj tak dojde k nazoru,ze nieco vyssie existuje a zase ostat pri svojom JA ako nejakem najvyssom principe...to mi nepride ako nejaky velky objav...skor nejaka z nudze cnost (nevies ako dalej tak mas to poriesene samym sebou) a mozno aj pycha,viera v sameho seba...ako prepac,ale moj skormny pohlad-mozno zly...mozno som nieco zle vydedukovala z tvojich prispevkov
takze cisto zo zvedavosti by ma zaujimalo ako mas ty sam v sebe vyriesenu tuto otazku...

inak,co sa duhovne tyka-asi ta nikto nepresvedci,ze existuje a celkom dobre by som ani nechapala clovek,preoc by to aj robil....su veci,na kt.clovek nejako dojde sam...
lebo aj velky vedci patrali,skumali a dosli tiez niektori k vlastnej bezmocnosti najst odpoved prave na to duchovno...a museli sa pokorit niekomu mocnejsiemu,kt,ich prevysoval a vlastne JA to nebolo..hmmm

vejula
27. aug 2014

jaj a ta hrozná tvrdka, hanbim sa... 😅 človek občas sam nechape, ako sa mu toto môže podariť 😀 😀

terezka1947
27. aug 2014

@vejula mne sa tiez zadarilo 😀 😅 😅 tak v zapale a rychlosti pisania...ale bohuzial....zadarilo sa 😅

vejula
27. aug 2014

@terezka1947 musim začať po sebe čitať pred tým než odošlem 😀 😀

vld
27. aug 2014

@mima4 moja rodina, moje deti, zaujimava praca, priatelia, studium/vzdelavanie/spoznavanie novych veci, rekreacny sport na cerstvom vzduchu, kultura, cestovanie etc...je toho vela, skratka vsetko co mi robi v zivote radost a sprijemnuje mi ho... nie je to jedna vec, je to molion drobnosti, ktore mi dokazu ci uz jednotlivo alebo vo vzajomnej kombinacii robit radost a tak ma naplnat spokojnostou. Z toho vsetkeho co som napisal, aj toho, co som nenapisal, si dokazem skutocne vyskladat mozaiku zmysluplneho zivota. Ano, patri tam aj urcita "spiritualita", ktoru pocitujem pri skvelej hudbe, pti svojom rozjimani pro dobrej knihe/folme etc. Pre niekoho ineho to mozu byt ine veci, ale stale nie boh...
To, ze napr pre veriaceho cloveka je to malo vobec neznamena, ze to je tak...