Veriaci verzus neveriaci - výchova detí
Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?
@toronto_girl spravne nech sa dieta o vsetkom zasadnom rozhoduje samo....napr nech sa aj samo rozhoduje ci je dobre alebo zle prejst na cervenu cez cestu...spravny moderny pristup :D
vies ked je niekto veriaci, tak vie ze viera je to najdolezitejsie v zivote. nie ze by dieta nutil verit, lebo to sa ani neda. ale snazi sa ho maximalne k BOhu viest. ale to nepochopi nekto komu na BOhu nezalezi.
komu zalezi na tom, aby mu dieta nezrazilo auto, tak ho nauci sa mu snazi odmalicka vsetpovat ze chodi sa na zelenu. kto sam semafor nerepektuje a jeho dolezitost zlahcuje a mysli si ze predsa SAM najlepsie vie co je dobre a sam najlepsie zhodnoti kedy ide auto, tak smaozrejme nejako na zoznamovani so semaformom nebaziruje 🙂
@toronto_girl nie,preco by som sa mala do teba pustit....
kazdy si svoj zivot rezirujeme sami...a ja nemam preco hodnotit zivot inych 😉
pozri,ja veriaca som...a budem dieta vychovat vo viere,ale chcem mu rozsirit obzory,resp.chcem,aby poznalo aj ine nabozenstva...iba to,ze ja ho v niecom vychovam mi nezaruci,ze naozaj "neprebehne"inde...to nema zaruku nikto
ale mojim cielom je vychovat z neho v prvom rade dobreho,empatickeho a tolerantneho cloveka....ta viera je potrebna duchovna barlicka-najma v zivotnych problemoch,tazkostiach...ale ano,aj kazdodenny zivot je lahsi
toto je zase moj pohlad 😉
@daniela1983 :D... ak myslis kur*evnikov tak ti si nehladaju manzelstvo... ale najdu sa aj normalni chlapi co nepotrebuju prefiknut polovicku zenskej populacie ... ja tiez neschvalujem lezenie do postele s kazdym kto si o to poziada... v mojom doterajsom zivote som mala len jedneho partnera a s nim mam aj dieta ale do manzelstva sa nechystam 😉
@toronto_girl no ved to je tvoja vec. neviem sice co je na manzelstve take nebezpecne, aby sa ho bal clovek co teda ma jedneho pratnera, s nim dieta a asi si rozumeju, no ale to ty musis vediet najlepsie. 🙂
dámy dámy, človek tu chvíľu nie je a vy hneď takto zostra....to vás učia v tom kostole, škriepiť sa a dokazovať si svoju pravdu, hm?...to sa zdržíte v tej spovedelnici riadne dlho, budú omínať kolienka.... 😀 😀
ja to zopakujem v skratke, necítim sa byť hriešnou keď som spala zo svojím snúbencom pred svadbou...ja si myslím, že aj Pánbožko by mi to schvaľoval a nehneval sa na mňa....
k otázke viery a ateizmu, je to všetko jedna veľká záhada....ako to všetko naozaj je sa dozvieme kde? na onom svete....takže celá táto debata je čo? mnoho kriku pre nič...
@amanda0405 suhlasim s tebou....az na onom svete sa dozvieme co a ako...
@amanda0405 :D to ze sa ty necitis byt hriesna neznamena ze nie si hriesna :D haha podarena teologia vazne :D Panbozko ti to schvaloval? :D pobavilo :D na to i akoprisla? lebo teda v biblii to rozhodne neschavaluje a neviem teda zeby menil desatoro kvoli tebe zrovna :D btw my spovednicu nemame, takze moje kolena budu v pohodicke :D kto sa skriepi? to si clovek nemoze napisat svoj nazor ? :D
@daniela1983
mám taký pocit, že rozumný človek si utvorí na teba názor...v každom tvojom slove je výsmech, irónia...vieš a toto sú tie najväčšie svätuškárky, panny a odborníčky na bibliu čo každú nedeľu sa prežehnávajú a tvária sa ako najlepší ľudia pod slnkom...a myslia si, že keď sa vyspovedá, tak má svedomie čisté....
nebudem sa pretekať v znalosti biblie, pokiaľ viem nikto nevie kto ju vytvoril....takisto nebudem s tebou preberať desatoro a moje poklesky...tie bude súdiť niekto iný, určite nie osôbka z MK....keď si taká najmúdrejšia skús si spomenúť ako odpustil Ježiš Márii Magdaléne, ako na kríži prosil Boha Otca, aby odpustil tým, čo ho mučili...
k tomu krstu a tvojím múdrostiam k nemu...ja som toho názoru, že krstia sa všetky deti preto, lebo sa tak patrí a sluší....mám jednu dobru známu, ktorá je silne veriaca...veľmi si na nej cením, že nedala pokrstiť svoje dieťa, aj keď okolie ju dosť odsudzovalo a všetci na prenáramne čudovali...vysvetlila to rozumne a pochopiteľne...krst nie je pre ňu to, že obleješ nemluvňa vodičkou....krst je že sa to dieťa keď vyrastie samé dobrovoľne rozhodne, že verí v Krista a chce byť pokrstené....
@amanda0405 ja sa netvarim ako najlepsi clovek pod slnkom. ale nikto kto berie bibliu vazne nenapise ze Boh mu hriech schvaluje. ked ja zhresim, tak si nemyslim ze Boh to schvaluje. viem, ze z milosti odpusta, ale rozhodne to neschvaluje. vypisovat tu ze Panbozko schvaloval ....to si skor kazdy utvori nazor na to ako vazne beries jeho slovo. ja tvoje poklesky nesudim, ja mam zase svoje poklesky. ale tu ide o to, ze sa tu navazate do bab, ktore si myslia, ze veriaci clovek skratk pocka do manzelstva. a ked vam niekto nieco napise tak na obhajobu zrazu citujete biblicke pribehy no to je podarene. tak bud to beriem vazne alebo neberiem.
deti sa nekrstia preto lebo sa to patri a slusi. pokial niekto chce diet krstit len kvoli tomu ze sa to slusi a patri tak nech radsej nekrsti to je fakt. exstuje dvojake teologicke chapanie krstu, to ake si tu uviedla je tiez legitimne a pouzivane v niektorych cirkvach, ale neznamena ze je jedine, alebo dokonca neomylne. zalezi od uhla pohladu. pokial beriem krst ako ludsky cin, tak nemluvnata nekrstim, pokial ho ale beriem ako Bozi akt tak nemluvnata krstim to je cele. chapeme sa?
Jednemu nerozumiem- zakladateľka diskusie sa pýta, ako prijimajú deti otazky viery v zmiešanom- kresťansko- ateistickom páre. Na jej otázku sa tu našlo niekoľko fakt skvelých odpovedí zo života - či už ako túto otázku prežívali ľudia ako deti, či už sami ako dospelí či niečí známi, či už ako kresťania či nie. Na druhej strane je tu kopa- možno aj vačšina- odpovedí, ktoré napádajú či už iné uživateľky či uživateľov alebo ich presvedčenie a s odpovedou na otázku nemajú nič spoločné- jednoducho si niektorí ľudia asi už dlho do nikoho nekopli tak to robia s potešením tu. Fakt nechápem- ak nemám čo múdre napísať, idem si písať niekam, kde môžem prispieť niečím relevantným a nie samymi hovadinami ...
@amanda0405 ty tu na predchadzajucej strane posmeskujes ze kto sa vydava ako panna tak je z 18st a zraaaazu tu urazene pises, ze v mojich slovach je vysmech a ironia 😀 😀 😀 a to len preto, ze som sa dobre pobavila nad tvojim vypisovanim o "Panbozkovi" ktoreho si neviem preco beries do ust ked v neho ani neveris evidentne.... ale vytrhavat z kontextu biblicke pribehy na obhajobu svojich pokleskov to vies...super 😉
@daniela1983
vieš, ale veď sa hovorí že Boh odpustí každému, aj tomu najväčšiemu hriešnikovi, či?...tak prečo by som si ja nemohla myslieť, že odpustí mne podľa mňa normálnu a bežnú vec u drvivej väčšiny ľudí, že sa milujú s niekým koho majú radi pred svadbou?...aj tá moja známa, čo chodieva pomaly každý deň do kostola mi prezradila že nečakali do svadby, pretože boli mladí, mali sa radi...ja si myslím že každý normálny a zdravý mladý človek sexuje...je to normálna ľudská potreba...keď ty si čakala do svadby je to pekné a chvályhodné, ale normálne to podľa mňa určite nie je...veď po tej sexuálnej stránke nevieš, koho si berieš...a nech mi nikto nehovorí, že to nie je jedna z najpodstatnejších vecí vo vzťahu...
nepotrebujem citovať bibiliu, ale videla som film na Vianoce a pamätám si z neho niečo... 😀 , tak preto som taká múdra 😀 ....ale aj keď som taká múdra, stále netuším čo je krst ako ľudský čin.... 😀
skratka spoluzitie veriaceho a neveriaceho je urcite narocenjsie ako dvoch veracich, ktori si v tomto smere rozumeju maju rovnaky nazor
@fra
no vieš, ale tu na MK je to moderné sa do niekoho navážať a byť mimo témy...
@amanda0405 ano odputi hriesnikovi, ale ty si napisala ze to schvaluje a to je teda dost velky rozdiel. a odpusta potom ako hriesnik o odpustenie prosi po tom ako poznal, ze sa jednalo o hriech. no a ty teda nevyzeras, ze by si si z toho nejako spytovala svedomie 🙂 , ale to je tvoja vec.
ano sex je normalna ludska potreba, ale to neznamena ze sa neda pockat do manzelstva. snad nie je taky problem pockat par mesiacov. alebo snad ty si sexovala kedykolvek to na teba prislo bez ohladu na dlzku toho vztahu? snad si chvilu pockala kym si zistila ze je aj po inych strankach ten clovek fajn nie? tak veriaci clovek si toho druheho vezme ked si je isty ze chce s nim stravit zivot. a ze cakat do svadby nie je normalne? no podla teba. ale podla mnohych mojich kamaratov a kamaratok to normalne je a nejaky extra problem im to nerobilo....ved nikde nie je napisane ze spolu musia chodit 10 rokov a cely ten cas mat celibat. da sa vziat za par mesiacov a to hadam nie je problem vydrzat. podla mna zase take neskutocne narocne to nie je 😀 😀 , ze clovek nevie koho si berie po sexualnej stranke? no mne staci ze som si brala muza, ktory ma miluje a ktoreho ako zena pritahujem...to na uvod snad staci 😀 😀 😀
krst ako ludsky cin je chapanie, ze krst je iba vyznavacsky akt ktorym clovek deklaruje svoje rozhodnutie pre BOha. naopak chapenie krstu ako Bozeiho cinu je chapenie, ktore krst berie ako Bozi cin, kde Boh deklaruje svoje rozhodnutie pre cloveka...
@daniela1983
veriť v Boha a dávať múdrosti z preštudovanej biblie sú dve rôzne veci...u teba ako odborníčky na vieru pokulháva do značnej miery láska k blížnemu svojmu 😀 ...mala by si na tom popracovať....ak ti to nič nehovorí tak študovanie biblie sa minulo účinku... 😀
@amanda0405 hmmm a kohoze nemilujem :D ?
@daniela1983
no vidím, že je to škoda slov....si presvedčená o svojej pravde, ja mám iný názor...tak ja som vstupovala do manželstva nie po pár mesiacoch, ale po pár rokoch....pre mňa to bol uvážený krok... nechodila som na stretnutia kresťanov aby som si tam našla veriaceho panica manžela...my sme sa zaľúbili, spoznávali a po nejakom čase sexovali...nemala som potrebu sexovať na druhom rande ani po prvom mesiaci, ak ťa to upokojí, až taký zhýralec nie som...
čo ten Pánbožko schvaľuje alebo nie, či som hriešnik alebo nie, to nebudeme tu rozoberať donekonečna, ty si myslíš svoje, ja si myslím svoje....ako to naozaj je som už napísala sa dozvieme niekedy inokedy, určite nie tu na stránkach MK
@daniela1983
nuž podľa tvojho prejavu, žeby mňa? 🙂 🙂 🙂
@amanda0405 hmm takze ktokolvek ma iny nazor od teba je nelaskavy a nemiluje...zaujimave :D. ja som si veriaceho nenasla na stretkach krestanov. my sme ich mali plnu skolu 😉 pre kazdeho rozumne zmyslajuceho cloveka je vstup do manzelstva uvazeny krok. 🙂 no len niekomu na to rozhodnutie hold treba roky inemu mesiace, alebo tyzdne. to je o tom ako rychlo sa spoznavate a do akej hlbky spoznavania idete. a a evidentne kazdy povazuje ine oblasti spoznavania za prioritne,,,vsak ano... 😀 😀 😀
@daniela1983
no tak už chápem....niet divu že takým dvom poctivým a čakajúcim stačí sa poznať pár mesiacov , potom šupito pred oltár a potom už môžme oficiálne ísť robiť tú strašne hriešnu vec.... 😀 to je teda fakt rozumné....na to treba ozaj katolícku vš.... 🙂
@terezka1947 "ale dovolim si otazku,ci je napr.Desatoro z pred 2000rokov "primitivne a totalne postavene proti ludskym zakladnym pudom a proti ludskej podstate"?????"
Ja si dovolim tiez pridat moj skromny nazor...a ako odpoved dam protiotazku...
V com su, podla teba, uzitocne prikazania typu...Ja som Pan Boh tvoj. Nebudes mat inych bohov, okrem mna, aby si sa im klanal....dalej...nevezmes meno Bozie nadarmo...alebo...Spomen, aby si den sviatocny svatil...
Tiez mi nie je uplne jasne, co sa mysli takym Nezosmilnis! Co to presne je? Mimomanzelsky sex?
Ked zoberiem, ze prve tri su uplne blbosti, nic nehovoriace voodoo (pricom tretie vedie fanatikov k spekulovaniu o zakaze MO predaja v nedelu...vraj im ide o rodinu...hahaha), take Nezosmilnis je nejasne, pricom opat...fanatikov vedie akurat tak k nezmyselnemu tabuizovaniu sexu, tak hned 40% tychto vraj "stale aktualnych" bozich zakonov je totalne naprd...
Nehovoriac o tom, ze na to, aby clovek citil prirodzeny respekt a pozitivnu naklonnost k svojim rodicom, ktori ho s laskou vychovavaju, alebo aby ludstvo aj samo evoluciou dospelo k poznaniu, ze je lepsie neokradat druhych, nezabijat sa medzi sebou etc., nepotrebuje nejake bajky a myty doby bronzovej, ktore musi silou mocou vydavat za jedine univerzalne platne zakony nadiktovane horiacim hovoriacim krikom...Naco su nam tie velke a vykonne mozgy, ktore su schopne porozumiet komplikovanym prirodnym zakonom, vynachadzat uzasne veci, ale pritom by neboli schopne prist ani na tak zakladne principy vyhodnosti vzajomneho nekonfliktneho spoluzitia a urcitych principov humanizmu?
Ludia, nebudte smiesni...
@terezka1947 Jo, a este som zabudol na jednu perlu, ktoru si vypustila: "samotne desatoro je "sucastou"bezneho,kazdodenneho zivota kazdeho "normalneho" cloveka"...
Tak s ohladom na moj predchadzajuci prispevok, keby som mal napr. dodrziavat prve tri prikazania ako ateista, tak by som si rozhodne normalny nepripadal...
Aby bolo jasne, je mi jedno v co kto veri. Sam som sa este pred par rokmi povazoval za veriaceho katolika...zvlastne, skor sa hanbim za to, ze mi trvalo tak dlho, kym som z toho precitol...no nic, trochu neskor, ale predsa...
Ale mam dost velky problem s tym, ked niekto tak intimnu zalezitost, ako je rozpravanie sa s neviditelnym vsemocnym nadprirodzenym kamaratom, vytiahne predo mnou a pozaduje, aby som tie jeho rozpravky bral vazne. To je trochu moc. Ak niekto chce do legislativy prepasovat veci, ktore pramenia z nabozenskej ideologie, to uz povazujem za privela. Takze verte si, ludkovia, comu chcete...ale pls nechcite odo nas, ktori tomu neverime, aby sme vase bachorky brali vazne. A uz vobec neskusajte bulikat blbostami ako "desatoro je sucastou kazdodenneho zivota normalneho cloveka"... nie, nie je, je to len vasa viera, nic viac-nic menej...Mam aj ja chciet od vas, aby ste respektovali velke spagetove monstrum? Ze by som bol na smiech? Preco? Lebo vasa Biblia ma pravdu? A Koran nie? A indicke knihy ved nie? A Tora nie?....
@daniela1983 "ani mna nebavi citat aki su farari uchylaci a pedofili,,...ja nie som ani uchylna ani pedofilna, takze tiez ma hadzanie do jedneho vreca irituje"
Vies, ja ta napriklad nehodim do jedneho vreca v tom zmysle, ze by som ta oznacil za uchylnu alebo pedofilnu. Ale na druhej strane, ak niekto obhajuje organizaciu, ktorej clenovia sa (pozor, nie vynimocne, ale v dost hojnom pocte) dopustaju takych pokleskov, ako je napr sexualne zneuzivanie deti (pre mna je toto neskutocny hnus na grcanie, ze si to nevies ani predstavit, co by som takemu cloveku ja navrhol ako trest), pricom ta organizacia dokonca taketo praktiky zvykla ututlavat, tak potom nemozem mat uctu k takemu cloveku. Lebo mi velmi tazko vyargumentuje, ze taketo spravanie mu je proti srsti. Je to tazky cherry-picking, velmi selektivne vnimanie...a argumenty typu - cirkev je cirkev a toto boli zlyhania jednotlivcov, za ktore cirkev nemoze - na mna urcite nezaberaju. Cirkev su predovsetkym ludia, ktori ju tvoria...a cirkev je presne taka ako tito ludia, ktori ju tvoria...
@oktoberka Moj nazor je, ze farari su vo vseobecnosti posledni, ktori maju co radit ako ma rodina fungovat, pretoze to spravidla robia cez optiku svojej nabozenskej ideologie. Nedavaju rady profesionalneho psychologa, spravidla neskumaju, kde je skutocny problem, iba moralizuju, hodnotia, vynasaju sudy, karhaju etc. To nie je zrovna pomoc rodinam...
nepoznám kňazov, ktorí by karhali, že nefunguje rodina. Vyzývajú ľudí, aby žili podľa Božích prikázaní. Keby ľudia žili podľa Boží
ch prikázaní, určite by fungovali rodiny. Tu na koníkovi sa dá dočítať, kedy rodina nefunguje /alkohol, nevera, smilstvo, lenivosť-napr.nechce sa členovi rodiny pracovať atď, atď./
a ešte dodatok: ak kresťanský psychológ bude patriť do cirkvi, budeš mu veriť?
najviac sa mi páči odpoveď Olívia 789-z tých čo som prečítala. Dohoda medzi ňou a manželom, nenúti nikoho ani deti chodiť do kostola. Treba ešte rozlišovať katolícku vieru /tá najviac leží všetkým v žalúdku/ . Prečo nemôže katolícky kňaz radiť v otázke rodiny rímsko - katolícky nie je ženatý ale grécko-katolícky sú väčšinou ženatí, taktiež pravoslávni, evanjelickí sú väčšinou ženatí. Nezamieňajme si katolicizmus hlavne rímsko katolícky s kresťanstvom. Ak slobodný kňaz nemôže radiť v otázke rodiny, tak potom ani slobodná gynekologička, gynekológ nemôže radiť rodičkám, lebo nerodili? A čo slobodný psychológ? To by sme kde zašli.
@vld ja som snad niekde napisala, ze obhajujem organizaciu ktora toleruje hriech a ututlava ho? ja som napisala, ze nemam rada ked nas fararov hadzu do jedneho vreca... nepoznam ani jedneho mojho kolegu, ktory by bol pedofil a uchylak, aj ked maju chyby, kto nema? aj ja ich mam.
@amanda0405 ja som niekde pisala, ze mam katolicku VS? 🙂 to si sa kde docitala prosim ta. btw, v manzelstve je sex hriesny? to je mi teda novinka. no ano su ludia, ktorym staci par mesiacov, lebo skratka vedia, ze k seba patria. mala som aj niekolko rocne vztahy a stymi som sa supito presto neponahlala pred oltar lebo pocitovo to nebolo ono. ale ani som s nimi nepotrebovala liezt do postele. laska je z velkej casti rozhodnutie. ked niekoho milujem, dobre ho poznam a som rozhodnuta byt s nim cely zivot tak ho nepotrebujem 10 rokov testovat. kto potrebuje jeho vec. my sme ziaden nacvik na necito nepotrebovali. kto potrebuje, je to jeho rozhodnutie a jeho postup... poznam ludi co chodili spolu 9 rokov, vzali sa a za pol roka sa rozvadzali...hmm tak to asi nebude o tom kto ako dlho s kym chodi

@toronto_girl medzi tebou a ateistom nie je rozdiel... ceremonie mozes ist absolvovat aj na javisku, cize prirodzene nemate co riesit s tvojim druhom... Tato tema bola vsak o ateistovi a krestanovi a to je podstatny rozdiel...