icon

Vianoce s dieťaťom po rozchode: Ako na to?

13. nov 2024

Ahojte, blížia sa Vianoce a s mojím 15 mesačným bábom to majú byť prvé Vianoce kedy sme s jeho otcom od seba.

Potrebovala by som nejaké rady, inšpirácie ako to počas takýchto sviatkov riešite s tak malými deťmi, prípadne tie čo ste si tým už prešli, ako ste to pri tých drobcoch riešili a zvládli aby boli spokojné obe strany čo sa týka toho, kde dieťa trávi Vianoce?

Na súde mám podané o určenie styku aj výživného no zatiaľ stále čakáme tak neviem ako sa dohodnúť, neviem si predstaviť byť bez dieťaťa v tak dôležitý sviatok, ja Vianoce veľmi prežívam, no jeho otec s ním určite tiež bude chcieť stráviť pekné sviatky.

Minulé Vianoce sme ešte ako rodina trávili všetci traja u jeho rodičov pri sviatočnej večeri, boli to prvé Vianoce dieťaťa, hoci mne sa tam veľmi nechcelo ale spravila som gesto pre jeho stranu rodiny aj pre samotného otca dieťaťa.

Strana
z2
janci27
13. nov 2024

@kitycat neviem na co si komplikovat tento den takymito zbytocnymi silenymi navstevami k jeho rodicom, kedze oni dvaja sa rozvadzaju, len aby mali oni ako dospeli lepsi pocit pred dietatom, ze su akoze rodina? O com sa tam akoze budu bavit, ked su v takejto situacii, no neviem si to osobne predstavit. Ci prestierat na jeden den, ze nic sa nedeje? Nahodou sa tam este zacnu nejake hadky, vycitky, a maju hned pokazene Vianoce. Dieta aj tak nevnima, ze je stedry den, z roka na rok to uz bude ine. Toto nie je hocijaky sviatok alebo narodeniny. Kedze minuly rok boli u jeho rodicov, tak mi pride spravodlive, aby tento rok boli zase u jej rodicov.

kitycat
13. nov 2024

@janci27 to nie je hra na rodinu. Proste vlk syry aj koza cela.

Vsetky tu pisu, ze dietatu je jedno datum, ale sama autorka MUSI mat 24.12, tak otec si moze dupnut tak isto, ze chce 24ho. Aj etari rodicia radi uvidia vnucika na Vianoce a nie 25.12 alebo 26.12.

Ano dieta je male, ale my dospeli to vnimame. Ked sli od seba a on nie je uplny debil tak sa treba posnazit

kitycat
13. nov 2024

@janci27 ked sa pohadaju tak odidu a vec vybavena. Pockaju na sud a to dieta bude kludne o rok s otcom na cele Vianoce lebo tento rok si mama dupla ze chce 24

janci27
13. nov 2024

@kitycat ale ved autorka pise, ze manzelovi rodicia s dietatom boli 24.ho minuly rok, tento rok snad maju pravo byt s vnucikom jej rodicia, podla mna spravodlive. A zbytocne hadky by som urcite takyto den neriskovala, kedze je to pre vsetkych este cerstve a dost citlive, rozvod rozbehnuty a k tomu Vianoce.

kitycat
13. nov 2024

@janci27 boli tam lebo neboli rozideni. Ja len pisem ako si to moze odkrutit hned

deti95060810
13. nov 2024

hrať sa na rodinu ? len kvôli Vianociam? a to už načo...

tamitamitami
13. nov 2024

@kitycat Presne toto si myslím aj ja. Veď vždy ak sú dvaja čo i len kúsok normálny vedia sa dohodnúť normálne. Podľa mňa by sa aj ľudia ktorý už pár neotvoria mali vedieť stretnúť a stráviť spolu určitý čas kvôli dieťaťu.

Jasne že sa takto nedá fungovať donekonečna ale dieťa je malé....matka ho chce mať čo najviac pri sebe. Tak je proste ideálne riešenie aby strávili tie Vianoce spolu. Možno aj zašla za jeho rodinou na hodinku s malou.

oktober3
14. nov 2024

Ja mám väčšie dievčatá, ale o to viac vnímajú všetko.

S exmanželom som dohodnutá tak, že 23.12 si ich vezme on a majú " vianočné ráno" ako v Amerike.
A potom 24 .12 si okolo obeda po ne idem /alebo ich donesie a majú Vianoce opäť..

Nehrala by som sa na rodinu, potom to bude jemu a aj tebe zbytocne celé viac ľúto ..

sandrasstini
14. nov 2024

Za mna sa hrat na rodinu je zbytocne, najma casom ak si najdete partnerov taketo divadlo uz asi nebude, sj ked chapem dobremu umyslu.
Kamoska si stedry den striedaju, jedn rok je u nej druhy je mala u tatina, maju tak ze 24 napr u mamy a 25 u oca a o rok opacne.

vuvu163
14. nov 2024

Nie som v takej situácii, tak možno neporadím spravne, ale ak nie ste veľmi znepriatelení tak by som kvôli dieťaťu urobila spoločne vianoce. Uvidíš ako do budúcna, ono sa to vykristalizuje, možno keď budete mat možno každý iných partnerov, alebo sa možno na, základe toho dáte späť dokopy. Ale začala by som takto. Náročné, ale dieťa je dieťa. Držím palce

lulu1812
14. nov 2024

Ja mam sice uz dceru vacsiu ale od 4rokov sme si sviatky delili...jeden rok sla na stedry den k otcovi rano a prvy sviatok poobede ju doviezol...druhy rok si ju bral od druheho sviatku...ale teda na viac dni...vzdy sme si robili vianoce ked bola doma....netreba to prezivat pred dietatom ze ti je smutno atd...dieta to citi a neprida mu to na nalade...otec s nim tiez chce byt tak sa treba dohodnut...o to jednoduchsie to bude pre vas potom...taktiez sme si delili aj silvester...jeden rok tam druhy doma...velka noc detto..pevne nervy hlavne robit vsetko pre spokojnost vas rodicov a dietata

andreatytler
15. nov 2024

Ja som podla nadpisu cakala dskusiu o tom ako zvladnut vsetko to ozdobovanie, nakupovanie, varenie a pecenie sama s malym dietatom. Ja by som bola aj celkom rada ze si muz zoberie dieta na den a mozem si zrelaxovat. Ale mozno mas pohodove dieta, ktore si nevyzaduje vela pozornosti a dokazes to vsetko pori nom spravit.
Ked mal nas syn rok tak sme ho vecer dali spat a vedeli sme ze mame pol hodinu na to aby sme sa spolu v klude najedli a aj to sme museli pri veceri sepkat.

jana_eyre_2
15. nov 2024

Mňa celkom prekvapuje prístup ľudí.. autorka nepíše že by jej ex bol nejaký agresívny alkoholik s ktorým sa hádajú do krvi.. pasívna agresia síce nie je príjemná, avšak dá sa zvládnuť, evidentne nie sú po rozchode na nože že byť v jednej miestnosti jeden deň dopadne katastrofálne, ale naopak je šanca že obaja sa budú snažiť.. tak aké hranie na rodinu? Oni majú spolu dieťa, aj keď sa rozišli, pre to dieťa sú obaja stále rodičia.. to, že majú snahu kvôli dieťaťu vytvoriť pekne Vianoce je úžasné a pre dieťa dôležité - že jeho rodičia spolu vedia vychádzať kvôli spoločnemu dieťaťu..

Ja nie som rozvedena, ale som realistka - poznám seba a môjho muža - keby sme sa rozišli tak prvorade by bolo pre nás aby to deti čo najmenej zasiahlo.. keby sme sa rozišli nebudeme si robiť zbytočne prieky ktoré budú ovplyvňovať deti.. a tak vyjadrenia, že s ex spoločne nikdy, že hranie sa na rodinu ma prekvapuje.. pretože deti navždy rodičov spoja, nech sa rozídu, nech si nájdu aj niekoho iného - kvôli deťom sa snad bude každý normálny snažiť vychádzať a vedieť vydržať aj v jednej miestnosti.. samozrejme nevravím o extremoch, ale o rozchode dvoch ľudí ktori sú normálni.. a mne vôbec nepríde že by ex autorky bol neviem aký neznesiteľný človek.. len im to jednoducho nevyšlo, avšak mať spoločný vianočný deň neznamená žiadne hranie sa na rodinu, ale dôkaz že spolu dokážu vychádzať..

Ja by som to spravila tak, pokiaľ nemáte iných partnerov - štedrý deň spolu, prvy sviatok vianočný ty sama k svojim rodičom, druhý sviatok vianočný on sám u jeho rodičov.. ak samozrejme nie ste strašne ďaleko, to som si v diskusii nevšimla.. a v budúcnosti možno podľa situácie zmeniť, poprípade nejako sa striedať v stedrom dni po rokoch ak by ste už mali niekoho iného..

lulua777
15. nov 2024

My sme to riešili tak ze 24.12 do 18hod bola malá u tata a potom ju priviezol.Všetko sa dá keď sa vedia rodičia dohodnúť.Lebo tak ako je to dôležité pre matku tak aj pre otca ale v prvom rade je záujem dieťaťa.Ono miluje oboch rodičov rovnako nerobí rozdiel.

damian85
15. nov 2024

Vianoce sú problémom desiatky rozvedených rodín. V návrhu na rozvod skoro stále čítam 24.12 u matky. Súd takmer nikdy v tejto požiadavke autoritatívne nerozhodne v prospech matky. Preto je dôležité nestavať si hlavu hneď na začiatku , pretože to môže dopadnúť zle ako jeden príklad 1 rok u teba a potom 6 u ex ( párny , nepárny týždeň ).

biology
13. dec 2024

Ahoj ak chceš napíš. Som v rovnakej situácii

simca06022011
13. dec 2024

Ostala by som s dietatom doma, alebou mojich rodicov, a on ak velmi chce, moze prist. Ale nemusi. A dohodli by sme sa, ze napr. odide dieta k nemu 25teho napr. poobede... a bude tam napr. do 27... my sme tak chodili od rodicov, doma s mamou 24teho, a potom na druhy den sme isli k otcovi. Na rodinkku by som sa velmi nehrala, rozisli ste sa a s tym, treba zit a nie to lepit na silu a kazit si sviatky. Predpokladma, ze netuzis sa pozerat na vianoce na svojho ex, plus napr. o rok, dva, tri.. mozes mat aj noveho partnera, budete zase riesit kto bude na vianoce kde? ked to zjednodusene napise, aj pre to dieta bude lepsie, cim skor si zvyknut na fakt, ze rodicia spolu nie su, a nerodinkuju sa, ale bude skro ci neskor aj s otcom. O rok dva tri styri... nebudee prekvapene, preco zrazu otec tu nie je na vianoce.

Strana
z2