icon

Vianočná mánia

24. okt 2021

Ženy, je to sprostosť ale potrebujem sa už vyrozprávať.. Mužova rodina je fajn, ale keď sa začínajú blížiť Vianoce, tak im s prepáčením prepína. Oni majú zvyk nakupovať si dary aj dospelí a toto u nás v rodine nikdy nebolo, kupovalo sa deťom. Pomaly od septembra riešia komu čo a čím drahší a extravagantnejší dar, tým lepšie a čakajú taký aj na oplátku. Môj muž to berie tak, že on je na to zvyknutý a veď dostaneme niečo naspäť, ale mne príde extrém minúť 2 výplaty na jeden sviatok a hlavne ignorujú, čo im povieme, že by sme si priali a dostávame od nich nepotrebné somariny, na ktoré doma padá prach. Môj muž od sestry každý rok dostane značkové polo tričko, on taký typ tričiek neznáša, lebo mu v nich je teplo a škrtí ho límec, len ich odkladá s visačkami do skrine. Minulý rok sme dostali k tomu porcelánový čajový servis, ja drahý krém proti vráskam (fakt vtipné) a spoločný poukaz na pobyt, ktorý prepadol, lebo sme nemohli ísť kvôli covid opatreniam a nechceli nám predĺžiť platnosť. Už som im nespočetne veľa krát povedala, že máme všetko a nemusíme si kupovať dary navzájom vôbec, odkývu mi to a keď sa blížia sviatky, tak zase plánujú a nakupujú. Tento rok sa ešte aj zmenila situácia a švagrovcom sa narodilo bábo pred 2 mesiacmi a švagriná prišla k nám so zoznamom darov pre malú, lebo musí mať neskutočné prvé Vianoce (ktoré si nebude ani pamätať ani vnímať) a vec pod 500€ sme tam nenašli. Tento rok som si povedala, že už budem teda drzá ešte aj po tomto výstupe so zoznamom a keď sme sa stretli s nimi aj svokrovcami, tak som im po dohode s mužom oznámila, že naozaj nechceme žiadne dary, ale keď na tom ozaj trvajú, tak by sa nám hodila umývačka riadu, na ktorú by sa mohli zložiť všetci spoločne. Postavili sme totiž dom, nemáme ešte úplne všetko hotové a sme natesno s peniazmi a toto by nám pomohlo viac ako 100€ tričká a krémy s pobytmi. Švagrinej sa pretočili budíky, že taký veľký dar pýtame na Vianoce a svokra že nám určite nekúpia nič na prácu, ale niečo pre nás aby sme si to užili a že predsa darček má byť prekvapenie a nie aby som si vyberala a dupkala nohou. Ja by som fakt najradšej nedostala nič aj keď budem za nevďačnú, ako nejakú fakt drahú vec, za ktorú viem že dali veľa peňazí a u nás na ňu bude padať prach, ešte aj keď viem, že je mojou povinnosťou im vrátiť ten dar v podobnej hodnote s tým, že oni mať zoznamy môžu. Nemôžeme si veľmi vyskakovať a ani u nich to nechápem, lebo zarábajú priemerne a majú hypotéky a pôžičky, tak nechápem prečo sa musia každý rok tak ukazovať, veď Vianoce o tomto vôbec nie sú. Je ešte len október a ja som z nich už vystresovaná a znechutená.

Strana
z2
len_nig
24. okt 2021

To je hrozna situácia 😓 na vašom mieste by som asi išla na Vianoce niekam preč do tepla za tie peniaze čo by ste inak minuli pre nich na darčeky a mala svätý pokoj...

pribinak
24. okt 2021

Toto by so svojou rodinou mala poriešiť tvoja polovička.
Ale myslím že kvôli tebe a tvojim názorom sa meniť nebudú. Majú to tak zaužívané a hotovo.
Je to ošemetna situácia, neviem ako by som to riešila.
Trička by som hodila na bazos a za tie peniaze by som kúpila to čo treba

zmrzlinka2021
24. okt 2021

Mila autorka,
uplne ta chapem. My nedostavame drahe dary, ale kopec haraburd, ktore nepotrebujeme a okrem toho ja som minimalistka. Radsej by som dostala 1 balicek magne B6 v hodnote 10 eur, ako dalsiu idiocku tacku s vianocnym motivom, dalsiu deku, dalsiu sadu salok,... - vsetko toto posuvam a je mi to jedno, ja sa nebudem zapratavat tymito haraburdami.
Muzova rodina su totiz nauceni - aby bola velka darcekova taska a v nej vela veci, pravdaze vyberaju kopec veci v ikei, pepcu atd... a aj keby to kupovali v parndorfe, fakt to nepotrebujeme...

Je to blbe napisat, ale my si mozeme kupit co chceme a pravdaze nemozeme cakat dar nove auto 😀
Preto mna OVELA viac potesi drobnost, napr aj 5 eurova poukazka na upravu obočia ku kozmeticke, poukazka na 30 min. masaz, balicek kesu oriesok, listky do divadla pre mna a muza.... fakt nepotrebujem blboviny...

a co sa tyka teba, dolezite je aby ste boli s muzom za jedno...
A hlavne, ak vam oni kupia predrazenu blbost, vy kupte iba drobnost, napr. pre babatko 1 tielko, 1 bodycko, 1 maznacika - cena do 25 eur spolu a bodka. Svagrinej mikinu do 15 eur..a pod.
Pekne zabalit darceky a pod stromcek, ziadne znackove, ziadne drahe.... proste drobnost, ktora potesi 🙂

vler
24. okt 2021

Ja zmyslam takisto a dokonca som este dalej-deti nemame a s manzelom si dary nikdy nekupujeme, ci su vianoce, narodeniny, valentin. So rodinami si vymiename pracu-oni pomozu nam, my im.
Na sviatky nikdy ziaden stres nemame.
Neustup zo svojho, inac budes takto stresovat kazdy rok. Navyse je to obrovske plytvanie...

zuzanka.zuzu
24. okt 2021

nic by nedostali.... to by bolo prekvapenie 😂😂😂 a ver ze po tomto by s tym definitivne skoncili

sissy27
24. okt 2021

Nuž ak to nejde po dobrom… kúpila by som im na vianoce nejaký darčekový kôš s vecami, ktoré sa zjedia/vypijú a vybavené. Možno pre bábätko niečo navyše symbolicky (tiež na spôsob darčekového koša s plienkami, bodyčkom, čiapočkou, hračkou) a dovi. Môžu sa zdúvať, urážať koľko chcú. A keby ma veľmi nasrali, tak by som sa švagrinky pri ďalšej polokošeli opýtala, či v tom niekedy môjho muža videla alebo teda či si vôbec brata / švagra pozná, keď zas to isté, čo nenosí??
U nás sa obdarúvame aj ako dospelí, keďže aj najmladšie dieťa je už vlastne dospelé 😃 ale s rozumom a vkusom.

didi2102
24. okt 2021

Kamarátka to má tiež tak,no mužovi rodina prežíva aj meniny a narodeniny dosť brutálne, my sme darčeky stopli cca 5rokov dozadu,nedávame si ani súrodenci, nemali sme dávať ani rodičom no oni kupujú pre 7vnucat tak namje to blbé , čiže sa vždy zložíme alebo kúpime maličkosť po samom,plus kupuje svojim deťom ale iba maličkosť , na vašom mieste by som tam išla ku svokrovcom keď teda by bola najlepšie aj švagriná,tvoj muž by mal začať rozhovor že nech sa nekupujú darčeky pre dospelých,deťom ok ale len drobnosti , ak povedia že nie,vy NATO že ok ale vy už nekupujete a nič neberiete,pre babokupte niečo pekné ale nie predražené ,ak by sa ozvala švagriná čo chce,oznámim že prepáč už mám kúpené a je to prekvapenie .. viac by som sa k tomu nevrátila, na Vianoce aby by ste dostali dary,kúpila by som do zásoby 2losy vianočnej lotérie pre pár 1, s tým že veď sme si povedali že nich , prvé Vianoce by boli trápne druhé už by to chapali

berenika39
24. okt 2021

ZA sebe doporučuji ignoraci - jinak se z toho nevysomárite🙂)). Dejte vědět, že na dobu svátků jedete někam - na hory, k moři, kamkoliv a skutečně odjeďte. Kupte všem JEDNU maličkost, věc, která potěší a tím to končí. A za rok znovu. Uvidíš, že to funguje. Do budoucna je to ta nej věc, co můžete udělat, jinak se z toho zblázníte.
Je to velké osvobození, mluvím z vlastní zkušenosti. Dárky si dáváme jeden mezi dospělými, děti mají i od babiček a spol, ale Vánoce nejsou o materiálu, ale o společně prožitém čase.
Nedej se manipulovat a vydrž, za dva roky jsi z toho venku, držím palce.

deti95060810
24. okt 2021

mne toto išlo strášne na nervy. Každé Vianoce nakupovať a nakupovať darčeky pre rodinu. My máme svoje 4 deti, svokrovci, moji rodičia, 3 ďalšie krstné deti, birmovné deti, 4 netere a ....Veľmi mi pomohla corona. Bol lockdown - nikde sme nešli a žiadne darčeky okrem našim deťom sme nekupovali...Stále vravím že všetko zlé je na niečo dobré.. 😉

selest
24. okt 2021

Ja by som im normalne povedala ze od toho roku si budeme davat len malickosti pre potesenie. A ak oni s tym nesuhlasia a chcu kupovat honosne dary je to ich rozhodnutie.

evaachesa
24. okt 2021

No, tak ja by som im všetkým tento rok darovala liečebný pobyt na Prednej Hore 😏

akbara77
24. okt 2021

@didi2102naozaj Vas ľutujem. Vianoce vôbec ale vôbec nie su o tomto. Je mi na grc z toho ako ľudia riešia, co komu na Vianoce. Moje dieťa dostane od nás 1 darcek a muz pyzamo, toť vsjo. Všetko ostatné si kupujeme podľa potreby.Neznasam nevhodné darčeky...a zbytočný konzum.

kristina2412
24. okt 2021

Treba im vysvetlit, že tento rok budú Vianoce skromné keďže ste všetky peniaze investovali do domu a že kúpite len svagrininmu dieťaťu maličkosť a od nich neočakávajte tiež žiadne dary. Keď tak nad tým rozmýšľam ja som už roky nedostala žiadnu zbytočnosť. Svokra aj moji rodičia dajú vždy peniaze a nechajú na nás či odložíme deťom, či ich minieme na krúžky , dovolenku alebo kúpime niečo do detskej izby.

annamalaga
24. okt 2021

Preboha, to čo nad 500€ si vybrali? To by ma fakt zaujimalo ?🤣 Sorry že sa pýtam , len tá suma, nato , že majú priemerne platy sa mi zdá prehnaná nie? Veď to ja som od rodičov v živote 500€ dar nedostala, nieto švagriná s mužom. Ešte za tých 50€ nepoviem, ale 500€🙄

autor
24. okt 2021

Nehnevajte sa, že vám odpovedám takto hromadne, ale ani neviete, ako ste ma potešili, lebo ja som pri nich už začínala mať pocit, že ja som tá vadná. My sme s mužom tiež minimalisti a tak vyzerá aj náš dom, mne vlasy dupkom vstávajú keď vidím tie množstvá darov a kopu odpadu z nich, o mojom mužovi ani nehovorím. Budeme to musieť tento rok už vyriešiť radikálnejšie, lebo ani peňaženka nepustí, len on si ich nechce pohnevať a je veľký introvert a niekedy mám pocit, že toto zneužívajú, lebo odo mňa to berú inak ako by to vzali od neho. No nič, prišiel jeho moment si otvoriť ústa🤣 potom sa mi len doma sťažuje že musíme vybrať lacnejší nábytok a že nemáme na nové gumy na auto.
@annamalaga
Montessori záhradný dom s preliezkami a elektrický Mercedes, úplne vhodné darčeky pre 2 mesačné bábo. Švagriná je totiž ,,influencerka” lebo má 2000 sledovateľov na instagrame a potrebuje dary pekné na fotky čo budú druhé mamičky závidieť a mysli si, že keď označí značku, tak s nimi dostane spoluprácu.

marca12
24. okt 2021

Mas dobre pripecenych svokrovcov,len dufam,ze svagrina sem nechodi a neprecita si toto o sebe. Byt vami,kazdemu kupim drobnost,2 mesacnej nieco vhodne jej veku v normalnej cene a vybavene.

annamalaga
24. okt 2021

Uff. Toto si fak môže ale dovoliť darovať iba niekto, kto ma habadej peňazí a nepozerá na cenu. Nie ale mladá rodinka pred dokončením rodinného domu , kde treba ešte pár veci dokončiť. A umývačka riadu je prakticky dar, ktorý by ti na materskej veľmi pomohol, storazy viac ako porcelánová sada. Tá to asi v hlave nemá veľmi v poriadku.

anne_mary2
24. okt 2021

Mila autorka.. ja ta chapem viac nez dost.. tiez mame cast rodiny ( muzova ) kde vianoce vyzeraju ako zo Sam doma v new yorku ( obsypany stromcek darcekmi )… , uz aj moje netere su naucene na drahe dary ( 4 a 11 ), dedo nema problem ist do dracika a minut hocikedy ( ziaden sviatok ) 300 ci 500 eur pre 4rocnu..
Ja osobne nie som vianocny typ, nebyt tehotna som niekde pod palmou,akoze rada peciem na sviatky varim zdobim avsak kolona pri tescu 22.12 a tie nevy zhon lebo cakame doma asi prezidenta 😂😅 Viem ze s detmi pride ine prezivanie Vianoc, to je fajn ;)
Tiez nas je dost, s muzom si darceky nedavame ( radsej pojdeme lyzovat ci na silvestrovsky pobyt do hor, najest sa vypit daco dobre..), rodicom nieco mensie vzdy, a detom samozrejme tiez. Avsak bola by som rada ak by sme si dospeli ( napr ok rodicia a svokor su len jedni, avsak sestry bratia svagrovia svagrine… ) darceky nekupovali.Uz som to navrhla min rok avsak kazdy ok ok a darceky sa kupili, takze som sj ja…
Aj tym deckam ktore maju doma vsetko a este 3x sa kupuje sakra tazko. Aj napr bratovi co ma jedneho syna sa pytam co kupit? chcete nieco vacsie? prispejem a kup.. akoze nevidim zmysel kupovat mu 7472 vlacik co v malom byte nemaju kde, alebo chcu my lyze, ci vacsiu vec- tak radsej ako dalsia “blbostka”, avsak vzdy ze kup co chces… tak ok zapojim svoje kreativne neotrepane bunky ale tiez.. nie som s nim tolko aby som vedela co ho bavi.. no proste kazdy na to kasle.
Tento rok som sa vsak rozhodla zvolit strategiu povedat opat ze ziadne darceky ale to aj dodrzim ak ostatni nie. Ze to bude blbe nevadi vydrzim. Lebo si myslim ze buduci rok si povedia uz ze ok uz ani my im nic nekupime 😅 A to teda vsetci vychadzame spolu velmi dobre 🙂)
Moj manzel sa o nakup darcekov nestara, az 24.12 tak o 17;45 ze komu sme co kupili.. 🙄 tak akoze ja sa teraz fakt nepototo z toho uz.. som tehotna. peniaze mam kde davat aj ked o peniaze nejde ale o princip, nemam vobec chut zase vymyslat darceky pre 14 ludi… fakt nie. Pre mna vianoce nie su o tom, vo svojej rodine ( vlastni rodicia manzel deti atd ) nech si kazdy robi co chce, nech si navzajom vykupia Auparky, ale vo vztahu ku nam to chcem takto. Odlahne mi mat s tymto pokoj snad do konca zivota 😀🙂
Drzim palce, lebo ved.. Uz sa nam to blizi! 🤯🤪

ukulela
24. okt 2021

No tak viec so? Odo mna byinfluecerka dostala ten najlacnejsi plastovy domec. Ze montesori a mercedes ...trt makovy. Ved tvoja umyvacka je lacnejsia. Alebo tu obycajnu malu plastovu smykacku z dracika. Krasne zabalenu ako prekvapko. Nech vidi. A jej muzovi polo tricko spred troch rokov s visackou.

minutka
24. okt 2021

Nic by som im nekupila a pochopili by ze to myslis vazne. Teda detom ano. Nieco rozumne

reni1512
24. okt 2021

Komu niet rady tomu niet pomoci.. vezmi minulorcne dary a zabal pod strom a babatku jeden normalny obycajny dar primerany veku ten zoznam hod do kosa nech si podla neho kupuju dary rodicia dietata a ty si svojpravny clovek.. bolo by mi suma fuk ci sa urazia

evaachesa
24. okt 2021

Pre 2mesačné dieťa preliezky a elektrické auto? Švagriná je na práškoch? 😂
Na tvojom mieste oprášim dávno zabudnuté darčeky čo ste podostávali a darovala ich tieto Vianoce.. taký čajový servis či Polo tričko narobia isto parádu 😀

euka210
24. okt 2021

No co povedat, hrozné cosi...u nas naopak...manzel zo skromnej rodiny, takze svokra nam da peniaze. Tiez kupujeme len detom, dospely nie...len moja mama to nechape a tiez casto kupi nejaku hlupost co nam netreba. So svagrovcami sa dohodneme a uz kupime detom knihu alebo jeden spolocny darcek. Hraciek uz maju vela, s rastom poctu deti a veku redukujeme hracky. Tiez som taka, ze mam dostat somarinu, tak radsej nic. A dospelym rozmyslat je pre mna trapenie, tak sme to zrusili...len mame urobim fotokalendar kazdy rok. Nasim detom po 1 darceku a manzelovi nejake oblecko. Manzel mi vacsinou nic nekupi, niekedy si sama kupim nieco pekne mile. A neriesim, lebo Vianoce nie su o darcekoch, a uz vobec nie sa predhanat, kto da drahsi...to je na hlavu. Tvoj navrh s umyvackou je napr.super, prakticka vec a vam to pomoze. Ja mam rada prakticke darceky. U nas mame limit na dieta cca 20e...ze 500e pre babo! A vracanie v tej cene...Boze!...to su take prezitky!
Povedz, ze nic nechcete, ani vy nic kupovat nebudete a nech sa na hlavu postavia.
Clovek je rad kvoli covidu ze sa vobec stretne s rodinou a nie dary riesit.

leeo
24. okt 2021

kup kazdemu po jednom pare ponoziek z pepca a mas to vyriesene 😀

elisebah91
24. okt 2021

Ako klobúk dole, aby sme míňali dve výplaty na jeden sviatočný deň? Ako dopo, muž by urobil poriadky že to nie je o hmotných veciach.. Život nás naučil, že od srdca dana kozmetika je naj.
Akože pokecaj s mužom, a dupnite si, slušne... Chcu mat prekvapko svokrovci? Kúp im balíček vitamínov a svagrinej na rovinu dáko pekne... Akože ja mojim nekúpim spolu za 500 nie to ešte,, cudziemu,, dieťaťu.. Choďte na výlet pár dňový za tie peniaze a hotovo 😅

liusa82
24. okt 2021

Toto teda rozosmialo aj mňa montesori domček a elektrický mercedes len aby sa pretrčať mohla😀 šak ked to tak velmi chce nech si to kúpi sama a nie od druhého vyžgaluje.Aká prechytralená dobré je od druhého vypytovať

zuzzinkaa
24. okt 2021

Ja mám taku istú svokru. Je mi do plaču keď si spomeniem že sa blížia Vianoce… najšťastnejšia by som bola keby som od nej nedostala nič. Úprimne by som sa tak potešila. Nemyslím si že ťa ľudia ktorí to nepoznajú pochopia. Moja mama mi stále hovorí že som nevďačná. Ale pre mna je jej nakupovanie darčekov teror…

elizabet173
24. okt 2021

nie si vadná, jasom to zrušila už pred rokmi, kupujem iba synovi, partnerovi a dvom deťom môjho brata. Finito. Ale u nás nikto nemal námietky.

evica17
24. okt 2021

No aj u muza si oni, so sestrou a svokrou kupovali darceky, ci na narodky, meniny, vianoce a ine sviatky. Ako som sa vydala za muza, stopla som to. Ale takym sposobom, ze na narodky ked ideme gratulovat, ze na oslavu, tak cokolada alebo ina sladkost ( vsetkym, ci detom, ci dospleym). Ale muz mal s tym problem, len on sa o darceky nestara a na poslednu chvilu sme len toto kupili. Lebo raz jeho sestra mala narodky, a my sme len coko priniesli, a on ked sme prisli ku nim, tak videlntie dary co podostavala, tak sa az hanbil a chcel ist rychlo dokupovat este cosi.
A prve vianoce: svagrina odkazala po svokre, ze im nic netreba ze nemuse nic kupovat ( asi zo slusnosti) , ale ja som to zobrala doslovne a naozal nic nekupila, oni nam kupili cosi, vybalili to na nas. Bolo to.trochu trapne ze sme nic nemali pre nikoho a oni pre nas hej ( aj svokra mala darcek, ni tej sme nic nekupili) ale.na dalsi rok sme od svagrinej uz nic nedostali 🙂 iba svokra sa nevie poucit a kupuje blbosti, ale teraz som jej jednu vratila, tiez ako darcek pre nu, a uz muz na meniny dostal len coko , tak som zvedava ci uz budeme mat pokoj aj s tymto.

evica17
24. okt 2021

A suhlasim, podla mna je to absolutne plytvanie, ci uz financiami, ale aj z ekologickeho hladiska.
Ak s tym vnutorne nesuhlasis, stopni to. Nemusis robit veci len preto, ze sa to tak robi, je zauzivane. Prvy rok to bude trapne, prezijes to, ale na rok uz budes mat svaty pokoj a na vianoce nebudes nic take riesit. A mne to za to stalo. Ved o com.su vianoce- o pokoji, rodine, laske. Nie o strese, darcekoch, peniazoch.

Strana
z2