Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil
Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.
tak nasla som clanok :
https://openiazoch.zoznam.sk/cl/161856/Slovensk...
kde naozaj uvadzaju 3000 korun ako priemernu mzdu, tak ale vieme ako sa pocita priemer no. je tam pekne porovnanie, co bolo ako dostupne atd.
len je potom naozaj rozdiel, ci boli ludia v tom case samostatni alebo zili s rodicmi.
to je vlastne ako dnes. za tie peniaze sa naozal dalo pekne nasetrit ak ludia byvali s rodicmi, to vlastne plati aj dnes. len vtedy na m2 clovek ''menej makal'' nez dnes.
@barbie2023 Nikto tu zriadenie ani ideologii nespomina, ty jelito. V ktorom konkretnom prispevku to vidis? Skonstatovanie, ze clovek sice dostal byt, ale nemohol vycestovat a nemal slobodu je ake splietanie hrusiek s jablkami?
@dadis jelito si jedine ty. Tupá a agresívna a samozrejme s extra dávkou arogancie. Hlavne ,že tu budeš mudrovat.
Presne to som čakala. "Museli ste mať protekciu, ešte bude boli ste v KSČ". V 88-89 zarábal chlap 3000 celkom bežne. Každý režim má niečo, komanči toho posrali dosť, ale na tomto, čo je teraz momentálne , včetně politiky Bruselu ja osobne nenájdem vôbec nič pozitívne. Práve naopak.
Presne to som čakala. "Museli ste mať protekciu, ešte bude boli ste v KSČ". V 88-89 zarábal chlap 3000 celkom bežne. Každý režim má niečo, komanči toho posrali dosť, ale na tomto, čo je teraz momentálne , včetně politiky Bruselu ja osobne nenájdem vôbec nič pozitívne. Práve naopak.
@mateson2004 suhlasim, podla mna je ovela ahorsie.
moj profesor hovoril, za komacov si musel drzat hubu a krok inac ti hrozilo vazenie
teraz? mozes hocico a nikto sa o teba nezaujima. ani to ci mas z coho zit.
@mateson2004 suhlasim, podla mna je ovela ahorsie.
moj profesor hovoril, za komacov si musel drzat hubu a krok inac ti hrozilo vazenie
teraz? mozes hocico a nikto sa o teba nezaujima. ani to ci mas z coho zit.
Tak tak… este sa nariekalo, ze nemozu cestovat, teraz mozu, ale vacsina nema za co 😆
Podnikania chtivi spekulanti hromzili, lebo mali malo, a nepacilo sa im byt na takej istej urovni ako jednoduchy spoluziak Jozko, mat taky isty kociar pre decko alebo taku istu kupelnu, ale vsak dobre, sikovnost a vo vela pripadoch aj nekalost v praktikach podnikania ich vystrelilo po revolucii do vysin, su spokojni, bohati, a budu este bohatsi, najviac utrpel obycajny prosty lud, ktoreho je na Slovensku velmi vela, mne nevadi system ako taky, nevadi mi ze niekto je bohaty ako prasa ale ostatni by mali mat za hocjaku pracu aspon slusny plat, ktory uzivi ich a aj ich rodiny
Tak tak… este sa nariekalo, ze nemozu cestovat, teraz mozu, ale vacsina nema za co 😆
Podnikania chtivi spekulanti hromzili, lebo mali malo, a nepacilo sa im byt na takej istej urovni ako jednoduchy spoluziak Jozko, mat taky isty kociar pre decko alebo taku istu kupelnu, ale vsak dobre, sikovnost a vo vela pripadoch aj nekalost v praktikach podnikania ich vystrelilo po revolucii do vysin, su spokojni, bohati, a budu este bohatsi, najviac utrpel obycajny prosty lud, ktoreho je na Slovensku velmi vela, mne nevadi system ako taky, nevadi mi ze niekto je bohaty ako prasa ale ostatni by mali mat za hocjaku pracu aspon slusny plat, ktory uzivi ich a aj ich rodiny
@anonym_e6712f do bodky suhlasim.
@mateson2004 v 88 3000 bežne? To kde? Mama mala výplatu cca 1500Kčs.
@dadis jelito si jedine ty. Tupá a agresívna a samozrejme s extra dávkou arogancie. Hlavne ,že tu budeš mudrovat.
@barbie2023 tesi ma
@anonym_autor robil som dom v roku 2016 a nemal som nič našetrené, zobral som hypotéku na pozemok a potom aj na stavbu a k tomu som platil nájom v Bratislave a kopu ďalších vecí a mal som plat 940 eur a manželka 650 eur a bolo to ťažké a vtedy sme si tiež hovorili, že všetko je drahé a dnes o cca 9 rokov sa na tom už len smejeme a sme na seba hrdí, že sme to zvládli a urobili veľmi dobré, že sme do toho išli, lebo dnes máme úplne iné pláty, dve deti a dom, ktorý ma hodnotu nad 350000 eur a čistý zisk v tom dome by pri predaji bol 200000 eur. Takže ceny ako aj pláty idú stále hore a nikdy nič nebude lacnejšie a preto sa na hypotéku nepripravuj, zober ju a hotovo, lebo to čo je teraz drahé o 10 rokov bude už nič a ty budeš ľutovať, že si to neriešila vtedy. Keď si pozrieš vývoj priemernej mzdy a vývoj cien nehnuteľností na Slovensku za 30 rokov, tak zistíš, že všetko je v poriadku a je to prirodzený vývoj a kto zaváha, alebo sa boji nebude mať nič a ešte bude niekomu platiť v nájme hypotéku niekomu druhému.
@anonym_autor robil som dom v roku 2016 a nemal som nič našetrené, zobral som hypotéku na pozemok a potom aj na stavbu a k tomu som platil nájom v Bratislave a kopu ďalších vecí a mal som plat 940 eur a manželka 650 eur a bolo to ťažké a vtedy sme si tiež hovorili, že všetko je drahé a dnes o cca 9 rokov sa na tom už len smejeme a sme na seba hrdí, že sme to zvládli a urobili veľmi dobré, že sme do toho išli, lebo dnes máme úplne iné pláty, dve deti a dom, ktorý ma hodnotu nad 350000 eur a čistý zisk v tom dome by pri predaji bol 200000 eur. Takže ceny ako aj pláty idú stále hore a nikdy nič nebude lacnejšie a preto sa na hypotéku nepripravuj, zober ju a hotovo, lebo to čo je teraz drahé o 10 rokov bude už nič a ty budeš ľutovať, že si to neriešila vtedy. Keď si pozrieš vývoj priemernej mzdy a vývoj cien nehnuteľností na Slovensku za 30 rokov, tak zistíš, že všetko je v poriadku a je to prirodzený vývoj a kto zaváha, alebo sa boji nebude mať nič a ešte bude niekomu platiť v nájme hypotéku niekomu druhému.
@erks otazne to budeo 20-30 rokov, kedze sa menej a menej rodi. bude mensi dopyt. ale to je este taaak daleko.
@mateson2004 v 88 3000 bežne? To kde? Mama mala výplatu cca 1500Kčs.
@btus můj otec v roku 82 stahoval na Šumavě dřevo z lesa. S koňma. Výplata 10 000 Kčs. Ještě má pásky schované. Šel tam na rok, dom.jezdil 1x za měsíc. Zajímavé je, že když tu někdo napíše, že vydělává málo v dnešní době, tak je mu okamžite doporučeno aby si zvýšil kvalifikaci, odstěhoval se za prací a iné. Ale když někdo vydělával málo za komančů, tak to se s tím nedalo nic dělat🤷 Doma jsme měli vinohrad, býka na výkup. Z jedné práce chodili naši do druhé. Já jsem z Jižní Moravy, tam bylo za totality mezi lidma peněz habaděj. Ale také práce. My jsme měli všechno, nechybělo nic. Sklepy plné vína a mrazáky plné masa🙃 A nejenom my. Chodili jsme s bráchou v kroji oba, to bylo běžné. Tenkrát stál. kroj pro jednoho 20 000. A bylo nás mraky . U nás se říkalo, že jasně že nic nemá, když dojde z práce, stojí na balkóně a hulí🙃Dnes už to.lidi nedělají ani tam. Pěstovat hrozny.na výkup se nevyplatí, i víno se neprodává lehce. Ale zas jak komu. Kamarád dělá víno, má sklepy a minule mi řekl, že "já nevím , co s penězama"😀 Ale on to teda opravdu umí.
@mateson2004 pozitívne je minimálne to že
1. sa sama rozhodneš ako svoje potreby budeš napĺňať
2. sa vieš odsťahovať
3. môžeš ísť do politiky a snažiť sa niečo zmeniť
@anonym_8cc786 pointa je v tom, že naozaj toto nikto robiť nechce - od rána do večera v robote, strhaný otec za koňmi na týždňovke a matka sama doma - veď aj teraz to tak funguje u niektorých - o toto ale autorke nejde ...
@anonym_8cc786 pointa je v tom, že naozaj toto nikto robiť nechce - od rána do večera v robote, strhaný otec za koňmi na týždňovke a matka sama doma - veď aj teraz to tak funguje u niektorých - o toto ale autorke nejde ...
@biba_18 byl tam rok. JEDEN rok a naši za ten rok splatili půjčku na barák. Dnes takto žijí rodiny celé roky,chlap přijede 2x za měsíc , někdy ani to ne. Kamarátka to má fakt roky, manžel jezdi kamión ve Švýcarsku. I když byli děti malé. Ale vzdyť v jiných debatách tu radíte další práci, odchod do ciziny atď. A nevím jestli byl.otec strhaný, pretože teda on na to dodnes strašne rád vzpominá. Že když byl mladší jde hned. Jeho to hlavně bavilo. Takže nehledej, co není.
@biba_18 omylem sem to předtím poslala anonymne
Pozitivní je to, že jemu stačil rok aby splatil půjčku na barák. Tvrdé práce, ale rok. Ubytovaní a stravu poskytoval zaměstnavatel, Lesní závod, takže stát. Jdi dnes někam na rok, třeba do ciziny a splať hypo.
@mateson2004 ale ty píšeš o konkrétnom človeku - išiel tam lebo chcel a zarobil. a koľkí išli lebo museli aj keď nechceli ... a čo sa týka otcovej spokojnosti teraz - no, možno by bolo dobré sa ho spýtať vtedy keď tam reálne bol ... lebo poznám kopec mužov čo boli na vojne a vtedy tam byť nechceli - a dnes rozprávajú veselé historky a aj na tých zlých sa zasmejú - volá sa to spomienkový optimizmus ...
@mateson2004 ale ty píšeš o konkrétnom človeku - išiel tam lebo chcel a zarobil. a koľkí išli lebo museli aj keď nechceli ... a čo sa týka otcovej spokojnosti teraz - no, možno by bolo dobré sa ho spýtať vtedy keď tam reálne bol ... lebo poznám kopec mužov čo boli na vojne a vtedy tam byť nechceli - a dnes rozprávajú veselé historky a aj na tých zlých sa zasmejú - volá sa to spomienkový optimizmus ...
@biba_18 to fakt porovnáváš s vojnou. To nemyslíš vážně😄 Můj otec dělal celý život jenom to, co ho bavilo. To znamená ,koně, psy ....On kdyby ho ty koně nebavili, tak to on by tam nešel, na to ho všichni známe. Ty asi nejvíc🙃 Nechápu , co se mi tu snažíš pořád podsouvat. A k čemu ti to je. Já nikomu neradím, aby si koupil koně a šel do.lesa. Ono to není pro každého. Stejně jak jak většině lidem je nanic rada, že se můžou odstěhovat, nebo vstoupit do politiky a něco změnit . Takže podtrženo , sečteno. Žijeme v době totálně na hov.o, mladým není opravdu co závidě ( vlastně obyčejným lidem vůbec )a bude to ještě horší.
@biba_18 pointa je v tom, ze kedysi, keď si niečo chcela, tak si zatala zuby, šla niekde na rok, dva a makala. A kupila si si to. Dnešní mladí vsak chcú všetko len tak, bez práce, lebo vsak oni nie sú kone aby robili. To je ta pointa. Pripomínajú mi tu ženy "mamnatopredsanarok". 👌
@biba_18 to fakt porovnáváš s vojnou. To nemyslíš vážně😄 Můj otec dělal celý život jenom to, co ho bavilo. To znamená ,koně, psy ....On kdyby ho ty koně nebavili, tak to on by tam nešel, na to ho všichni známe. Ty asi nejvíc🙃 Nechápu , co se mi tu snažíš pořád podsouvat. A k čemu ti to je. Já nikomu neradím, aby si koupil koně a šel do.lesa. Ono to není pro každého. Stejně jak jak většině lidem je nanic rada, že se můžou odstěhovat, nebo vstoupit do politiky a něco změnit . Takže podtrženo , sečteno. Žijeme v době totálně na hov.o, mladým není opravdu co závidě ( vlastně obyčejným lidem vůbec )a bude to ještě horší.
@mateson2004 s vojnou ako s vojenčinou, ty si vôbec uvedomuješ na čo reaguješ??
a že tvoj otec robil celý život len to čo on chcel? no tak to bol teda jeden z mála - za sociku ani takí doktori nemohli robiť čo oni chceli - dostal si rajon na ďalekom východe tak išiel tam ...
@mateson2004 s vojnou ako s vojenčinou, ty si vôbec uvedomuješ na čo reaguješ??
a že tvoj otec robil celý život len to čo on chcel? no tak to bol teda jeden z mála - za sociku ani takí doktori nemohli robiť čo oni chceli - dostal si rajon na ďalekom východe tak išiel tam ...
@biba_18 tys to porovnala s vojnou. Myslím s vojenčinou. V Čechach se chodilo na vojnu, na Slovensku na vojenčinu. Furt je to to samé. Tys sem zatáhla spomienkový optimizmus. Dál nemám , co bych v této debatě dodala.
@biba_18 tys to porovnala s vojnou. Myslím s vojenčinou. V Čechach se chodilo na vojnu, na Slovensku na vojenčinu. Furt je to to samé. Tys sem zatáhla spomienkový optimizmus. Dál nemám , co bych v této debatě dodala.
@mateson2004 áno, vojenčina bola pre drvivú väčšinu mužov strašná - a napriek tomu sa na spomienkach smejú - teda je to príklad toho ako tvoj otec s láskou spomína na roky tvrdej robote v lese - že môže ísť o presne rovnaký typ spomienok ...
absolutne nerozumiem čo je na príklade vojny/vojenčiny na reakciu "to fakt porovnáváš s vojnou. To nemyslíš vážně" - podľa mňa si to nepochopila, len si to nejako nechceš priznať.
mne je to ale jedno. za sociku bolo sveta žiť...
@biba_18 pointa je v tom, ze kedysi, keď si niečo chcela, tak si zatala zuby, šla niekde na rok, dva a makala. A kupila si si to. Dnešní mladí vsak chcú všetko len tak, bez práce, lebo vsak oni nie sú kone aby robili. To je ta pointa. Pripomínajú mi tu ženy "mamnatopredsanarok". 👌
@lienka.7 Vy vôbec nechápete, že človek v dnešnej dobe aj keď maká, tak jednoducho nemá nič. Vidíte tie ceny bytov a podmienky získania hypotéky?! Veď 2i byt v 15 tisícovom meste je od 100 000€. Čo taká Bratislava alebo Košice?
Známa si teraz kúpila novopostavený 3i byt v Mexiku pri mori v bohatej štvrti za 100 000€!
@lienka.7 Vy vôbec nechápete, že človek v dnešnej dobe aj keď maká, tak jednoducho nemá nič. Vidíte tie ceny bytov a podmienky získania hypotéky?! Veď 2i byt v 15 tisícovom meste je od 100 000€. Čo taká Bratislava alebo Košice?
Známa si teraz kúpila novopostavený 3i byt v Mexiku pri mori v bohatej štvrti za 100 000€!
@anonym_autor uz prestan co chces tymto,docielit.
@anonym_autor uz prestan co chces tymto,docielit.
@anonym_01b743 To, aby tu ľudia, ktorí majú svoje za pár tisíc € alebo ešte pár tisíc korún československých prestali urážať mladých, ako nemakajú a chcú všetko hneď. Je tu kopec faktov o dnešných cenách bytov a podmienkach vôbec získania hypotéky a aj tak tu budú stále tí, ktorí mladých zosmiešňujú alebo zosmiešňujú bývanie v nájme alebo u rodičov. Dobrú noc, idem makať.
@anonym_01b743 To, aby tu ľudia, ktorí majú svoje za pár tisíc € alebo ešte pár tisíc korún československých prestali urážať mladých, ako nemakajú a chcú všetko hneď. Je tu kopec faktov o dnešných cenách bytov a podmienkach vôbec získania hypotéky a aj tak tu budú stále tí, ktorí mladých zosmiešňujú alebo zosmiešňujú bývanie v nájme alebo u rodičov. Dobrú noc, idem makať.
@anonym_autor uz ma celkom unavuje na co taketo temy ked kazdy z nas si uvedomuje realitu, asi mas dobry plat ako troll na MK dobru noc.
@anonym_autor tak choď do Mexika aj ty a bude ti sveta žiť.
@anonym_autor poviem ti jedno tajomstvo- nemusí a ani by ti nemalo záležať na tom, čo si myslia iní ľudia. A už vôbec nie čo si myslia ľudia na tomto alebo inom internetovom fóre. Tu sa väčšinou schádza dokonalosť sama o sebe, odtrhnutá od reality. Ľudia neprestanú zosmiešňovať, zľahčovať, ani sa neprestanú vysmievať, ponižovať, urážať. Ľudia sú takí a iní nebudú. Čo môžeš s tým urobiť ty je nezaujímať sa o názory iných a žiť svoj život nezávisle od názorov takýchto osôb.

@balerina2025 vdaka, ano, chcem len povedat, ze aj dnes sa da kupit, v Ba uz musi mat plat 2000 v hrubom, alebo 1500 a hypo do 100000 je realna.
@zuzana76 hypo na nehnuteľnosť v Maďarsku ale nedostane, musela by založiť nehnuteľnosť na slovensku