icon

Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil

23. júl 2025

Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.

draik
24. júl 2025

@huxy
Do družstva sa vkladal členský podiel a následne sa byty splácali. Rovnaký model je možný aj teraz, nikto nebráni skupine ľudí sa spojiť a takto postaviť bytový dom. Operovať s tým, že byt bol za pár tisíc je dosť scestné, a to nielen pre vyššie uvedené, ale aj pre vtedajšie platy. Áno, aj vtedy niekto vyhral a dostal sa k bytu bez nákladov, a to k tzv. štátnemu bytu. Ale bežný smrteľník to spravidla nebol.

huxy
24. júl 2025
@draik

@huxy
Do družstva sa vkladal členský podiel a následne sa byty splácali. Rovnaký model je možný aj teraz, nikto nebráni skupine ľudí sa spojiť a takto postaviť bytový dom. Operovať s tým, že byt bol za pár tisíc je dosť scestné, a to nielen pre vyššie uvedené, ale aj pre vtedajšie platy. Áno, aj vtedy niekto vyhral a dostal sa k bytu bez nákladov, a to k tzv. štátnemu bytu. Ale bežný smrteľník to spravidla nebol.

@draik neviem čo k tomu napísať. Ok, môžeš mať pravdu. Ale ako som písala, moji rodičia nikdy neboli bohatí, čiže ak niečo platili, nebolo to vôbec veľa, keďže mi to ani nespomenuli, ani by nemali z čoho.

balerina2025
24. júl 2025
@draik

@huxy

@draik presne, moj tatino mal 3 roboty aby si to mohol vobec dovolit. naozaj ma udivuje ked si ludia myslia ze to bolo tak jednoduche.

anonym_52b5b9
24. júl 2025

statne podnikove byty boli zadarmo. clovek, ktory robil vo vacsom podniku podpisal dlhodobu zmluvu, ze odpracuje povedzme 15 rokov a dostal byt.v kosiciach tak davali byty z VSŽ. aj policajti dostavali byty zadarmo.Druzstevne byty musel dat na zaciatku nejaku splatku, povedzme 20 tisic korun

huxy
24. júl 2025
@biba_18

@huxy nie iba mesačne - presne tak že museli zaplatiť podiel už keď sa zapísali do družstva... počúvaj, ty ma nepresviedčaj keď ja som si tým prešla 🙂 polka rodiny by sa mi musela skladať aby som mohla vôbec vstúpiť do družstva - nakoniec to padlo, lebo prednosť mali rodiny a slobodní boli v poradovníku preskakovaní ... tak sme to doma uzavreli s tým, že uvidíme po škole - a nakoniec našťastie prišla revolúcia ...

@biba_18 ok, o tomto neviem. Keďže mi to rodičia nepovedali. Ako píšem vyššie, určite to nebola horibilná suma, lebo rodičia nikdy neboli majetní. Tak či tak bolo dostať sa k bývaniu oveľa ľahšie.

balerina2025
24. júl 2025
@huxy

@draik neviem čo k tomu napísať. Ok, môžeš mať pravdu. Ale ako som písala, moji rodičia nikdy neboli bohatí, čiže ak niečo platili, nebolo to vôbec veľa, keďže mi to ani nespomenuli, ani by nemali z čoho.

@huxy a preco by ti to mali spominat? si bola vtedy dieta, ty si pamatas ako ste zili? bolo viacej skromnosti. mozno sme nemali vsetko, ale mali sme sa lepsie v urcitom smere. teraz mozeme mat vela a k comu to je? mnohi si to nemozeme uz ani dovolit.

ahhola
24. júl 2025

Pred casom som videla v Prievidzi? budovu tusim intraku, vela poschodi, vela bytov by bolo, keby sa prestavalo a isla k zem💥i... Preco? Aby byty ostali "v cene" a mladi platili jak mourovati, ono asi nenadarmo nam podhodili serial Priatelia😡(neznasam ho) v TT tt blazon desatrocia okupuje-kupil a zabudol... 2 ubytovne, mohli tam vyrast stovky deti, tie sa nenarodili,... (nevesticky, dobre bude)

balerina2025
24. júl 2025
@anonym_52b5b9

statne podnikove byty boli zadarmo. clovek, ktory robil vo vacsom podniku podpisal dlhodobu zmluvu, ze odpracuje povedzme 15 rokov a dostal byt.v kosiciach tak davali byty z VSŽ. aj policajti dostavali byty zadarmo.Druzstevne byty musel dat na zaciatku nejaku splatku, povedzme 20 tisic korun

@anonym_52b5b9 lenze vtedy sa aj tak pracovalo ze si robil v jednej praci aj 2o-30 rokov. teraz niekde robis 2-3roky. je uplne ina situacia.

huxy
24. júl 2025
@balerina2025

@huxy a preco by ti to mali spominat? si bola vtedy dieta, ty si pamatas ako ste zili? bolo viacej skromnosti. mozno sme nemali vsetko, ale mali sme sa lepsie v urcitom smere. teraz mozeme mat vela a k comu to je? mnohi si to nemozeme uz ani dovolit.

@balerina2025 však jasné, že sme žili skromne, veď už som písala, že rodičia neboli nikdy bohatí. Prečo by mi to vraveli? Lebo sme sa o tom neskôr bavili,pri odkupovaní bytu? Ale nespomenuli to. A ano, pamätám si, ako sme žili, ty nie? Nemyslím úplné detaily...

balerina2025
24. júl 2025
@huxy

@balerina2025 však jasné, že sme žili skromne, veď už som písala, že rodičia neboli nikdy bohatí. Prečo by mi to vraveli? Lebo sme sa o tom neskôr bavili,pri odkupovaní bytu? Ale nespomenuli to. A ano, pamätám si, ako sme žili, ty nie? Nemyslím úplné detaily...

@huxy nespomenuli to a pouzivas slovo URCITE. no nic my to nezmenime. je ina doba a je to tazsie a tazsie.

anonym_a049e3
24. júl 2025

Ludia neprekrucajte a necitajte medzi riadkami. Ona nepise ze sa davali byty zadarmo a neviem co. Ale ludia dostali byty od zamestnavatelov a potom ich mohli za smiesnu sumu odkupit, pripadne nenavratne pozicky boli. Dnes nic take neexistuje. Ceny nehnutelnosti sli fakt dost hore a pri slovenskych platoch a inflacii je pre vela ludi nemozne sa osamostatnit. Podla mna ma pravdu. Na slovensku to ide cim dalej do ... 🙂

anjelicek26
24. júl 2025
@anonym_a049e3

Ludia neprekrucajte a necitajte medzi riadkami. Ona nepise ze sa davali byty zadarmo a neviem co. Ale ludia dostali byty od zamestnavatelov a potom ich mohli za smiesnu sumu odkupit, pripadne nenavratne pozicky boli. Dnes nic take neexistuje. Ceny nehnutelnosti sli fakt dost hore a pri slovenskych platoch a inflacii je pre vela ludi nemozne sa osamostatnit. Podla mna ma pravdu. Na slovensku to ide cim dalej do ... 🙂

@anonym_a049e3 ja len ze v zahranici to nie je o nicom inom, vo velkych mestach brutalne cakacky na prenajom, pre vacsiu rodinu hladanie cele mesiace a platit tretinu rodinneho prijmu za to... to nie je len o Slovensku...

anonym_01b743
24. júl 2025
@anjelicek26

@anonym_a049e3 ja len ze v zahranici to nie je o nicom inom, vo velkych mestach brutalne cakacky na prenajom, pre vacsiu rodinu hladanie cele mesiace a platit tretinu rodinneho prijmu za to... to nie je len o Slovensku...

@anjelicek26 som v rakusku a tu je zaujem o druzstevne byty enormny, ludia neskor odkupuju do svojho, iba mladi, co nevedia kde zapustia kotvu, platia najomne bez myslienky odkupu, lebo su byt slobodni.a nechcu sa viazat na jedno miesto.
ale ludia co chcu vlastne rodiny, chcu vzdy svoje.
zila som aj v anglicku a ti co zili v prenajme len preto ze chcu cestovat este. a neviazat sa na jedno miesto

zuzana76
24. júl 2025
@anonym_a049e3

@anonym_a049e3 ale tento system by bol neudrzatelny, nenavratne pozicky a odkupovanie za smiesnu cenu. Aj preto by socializmus nebol vydrzal.

natalka13
24. júl 2025
@biba_18

@huxy to je to - že ty nevieš - iba rodičia povedali... 1. vo väčšom podniku v menšom meste - vyzerá to na to že ten byt bol podnikový. ok, možno družstevný, ale to nebola možnosť len tak - museli mať peniaze na to aby zaplatili podiel 2. odkúpili ho - len preto že padol socik a podniky sa museli prispôsobiť trhovej ekonomike a zbavovali sa majetku ktorý im netvoril zisk. družstvá už neboli dotované štátom a tak sa predávali aj družstevné byty...

@biba_18 alebo im ten podiel kupili rodicia a zapisali do druzstva este ako dieta.
bol socializmus, jej prarodicia nedostali nic.

anonym_01b743
24. júl 2025
@zuzana76

@anonym_a049e3 ale tento system by bol neudrzatelny, nenavratne pozicky a odkupovanie za smiesnu cenu. Aj preto by socializmus nebol vydrzal.

@zuzana76 minimalne bola silna generacia 80rokov, lebo demografia je z roka na rok horsia. ani tento system nie je udrzatelny.

huxy
24. júl 2025
@balerina2025

@huxy nespomenuli to a pouzivas slovo URCITE. no nic my to nezmenime. je ina doba a je to tazsie a tazsie.

@balerina2025 slovo určite som použila len v súvislosti s tým, ze to bolo s bývaním jednoduchšie ako teraz...a myslím si to.
Ano, nikto nic nedostal zadarmo. Ako som písala, obaja rodičia pracovali v 1 závode. Dnes nič také neexistuje... myslím, že nie je vôbec podstatné,či na začiatku zaplatili zanedbateľnú čiastku družstvu alebo nie. Pointa je inde.

draik
24. júl 2025

@huxy
Veď práve, to je ten spomienkový optimizmus a nedostatok či zamlčanie informácií. Relatívne však bolo vtedy bývanie lacnejšie ako teraz, kto sa teda k nemu dostal. Nehovoriac o úplatkoch, a to aj pri stavbe, keďže materiál veľmi nebol. A komanči sa s tým nebabrali, stavali aj na cudzích pozemkoch alebo parcelách, ktoré znárodnili. To doteraz často nie je vysporiadané.
Zaujímavé však je, že v globále nikde socializmus nevyhral nad liberálnou demokraciou. Nedá sa vyberať si hrozienka z koláča. Už len vypnutie internetu či sociálnych sietí na mesiac by bol zaujímavý pokus pre mnohých ľudí, a to nehovoriac, ak by ten mesiac mali žiť na rovnakej životnej úrovni ako za komančov. A to by ani nemuseli byť tresty za vlastný názor, zatvorené hranice atď.

huxy
24. júl 2025
@draik

@huxy
Veď práve, to je ten spomienkový optimizmus a nedostatok či zamlčanie informácií. Relatívne však bolo vtedy bývanie lacnejšie ako teraz, kto sa teda k nemu dostal. Nehovoriac o úplatkoch, a to aj pri stavbe, keďže materiál veľmi nebol. A komanči sa s tým nebabrali, stavali aj na cudzích pozemkoch alebo parcelách, ktoré znárodnili. To doteraz často nie je vysporiadané.
Zaujímavé však je, že v globále nikde socializmus nevyhral nad liberálnou demokraciou. Nedá sa vyberať si hrozienka z koláča. Už len vypnutie internetu či sociálnych sietí na mesiac by bol zaujímavý pokus pre mnohých ľudí, a to nehovoriac, ak by ten mesiac mali žiť na rovnakej životnej úrovni ako za komančov. A to by ani nemuseli byť tresty za vlastný názor, zatvorené hranice atď.

@draik však ok, ja sa len vyjadrujem k bytovej otázke. Ako to vnímam ja.

natalka13
24. júl 2025
@huxy

@biba_18
Takto, rodičia mi povedali a verím tomu, prečo by klamali??? Nerozumiem čo tým myslíš. Byt bol družstevný, a nie, žiaden podiel neplatili. Ty si niečo myslíš, koľko rokov si mohla mať pred viac ako 40-timi rokmi??? Teda vlastná skúsenosť to asi nebola
Odpredávanie družstevných bytov nebolo na silu, nik ho predsa nemusel odkúpiť. Bývala som aj v inom byte, čo mali ex svokrovci, tiež bol družstevný. Bolo x-družsgevnývh bytov...

@huxy vobec nevies ako to bolo s druzstevnymi bytmi. samozrejme ze ho museli odkupit a nik si nedovolil to neurobit.
prave tie druzstevne byty boli najdrahsie.

balerina2025
24. júl 2025
@draik

@huxy

@huxy je horsi zivot. minimalne v tej dostupnosti byvania je urcite terajsi zivot tazsi. to my nezmenime.
@draik ale otazne je, co naozaj clovek k zivotu potrebuje. potrebujeme vsetko, co dnesna doba ponuka?

pieksamaki
24. júl 2025

@anonym_autor. Môj otec postavil dom vlastnými rukami...ako niektori slovaci tiez.......vtedy sa tak zilo...vedel si manualne porobit a vyrobit akoro vsetko. Pracoval v zahranici 7 rokov aby nás užívil...hypoteku síce nemali...ale tiez robili ....zije sa vzdy danej dobe.....museli sme sa prispôsobiť......

balerina2025
24. júl 2025
@pieksamaki

@anonym_autor. Môj otec postavil dom vlastnými rukami...ako niektori slovaci tiez.......vtedy sa tak zilo...vedel si manualne porobit a vyrobit akoro vsetko. Pracoval v zahranici 7 rokov aby nás užívil...hypoteku síce nemali...ale tiez robili ....zije sa vzdy danej dobe.....museli sme sa prispôsobiť......

@pieksamaki to mi pripimina jednu pani, co robila v sklade. aj oni si postavili chatku, dalo sa vtedy vsetko, :D...ale to bol jej pripad. tiez si stavali vlastnými rukami ale nie zo zakúpených dielov 😎 ona bola roky rokuce veduca v sklade.

nenarazam na tvojho tatinka.

huxy
24. júl 2025
@natalka13

@huxy vobec nevies ako to bolo s druzstevnymi bytmi. samozrejme ze ho museli odkupit a nik si nedovolil to neurobit.
prave tie druzstevne byty boli najdrahsie.

@natalka13 nebudem už rozoberať, čo som už napísala, prečítaj si to

Kto musel odkúpiť družstebnu byt? Nikto nemusel. Ex svokrovci to nespravili a dobre spravili 😂

natalka13
24. júl 2025
@anonym_a049e3

@anonym_a049e3 a kde v zahranici dostanes byvanie zadara? co nevylucuje na SK to ide do💩.
naopak tento stat dotuje hypoteky ludom co si ich nabrali s tym ze "nevedeli" ze uroky mozu stupat. a ty aj ja im to platime. to ti pride ok?

natalka13
24. júl 2025
@huxy

Kto musel odkúpiť družstebnu byt? Nikto nemusel. Ex svokrovci to nespravili a dobre spravili 😂

@huxy hlavne raz pises tak potom zas inak. ujasni si ako to s tymi bytmi bolo😀

huxy
24. júl 2025
@natalka13

@huxy hlavne raz pises tak potom zas inak. ujasni si ako to s tymi bytmi bolo😀

@natalka13 čo píšem inak???

zuzana76
24. júl 2025
@anonym_01b743

@zuzana76 minimalne bola silna generacia 80rokov, lebo demografia je z roka na rok horsia. ani tento system nie je udrzatelny.

@anonym_01b743 nasi sikovni pojdu inam a sem pridu z inych krajin.

anonym_01b743
24. júl 2025
@natalka13

@anonym_a049e3 a kde v zahranici dostanes byvanie zadara? co nevylucuje na SK to ide do💩.
naopak tento stat dotuje hypoteky ludom co si ich nabrali s tym ze "nevedeli" ze uroky mozu stupat. a ty aj ja im to platime. to ti pride ok?

@natalka13 financna gramotnost by mal byt povinny predmet na skole.

zuzana76
24. júl 2025
@huxy

@huxy neodkupili byt? tak potom ten byt nebudu dedit deti, neviem, ale vlastne im tym padom nepatri.