Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil
Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.
@anonym_a049e3 nie, prave somˇpozerala nejake reality, v Rajke kupi starsi dom rocnik 1970, obyvatelny za 89000, moze dochadzat do Ba, ten dom ale nie je uiaden luxus, ale byvat sa v nom normakne da.
@zuzana76 bezenye.
@sense Ale veď presne o tom to je. Ten tvoj byt, na ktorý si si odriekala, makala 60 hodín týždenne a kúpila si ho v skromných podmienkach, dnes má trojnásobnú hodnotu. A to je práve jadro problému.
Nie preto, že si naň tvrdo nepracovala, práve naopak, rešpekt za to, že si si ho vydrela bez štartovného, bez darov, bez dedičstva. Ale dnes už veľa ľudí, aj keby robili rovnako tvrdo ako ty (a mnohí robia!), nemajú šancu ten istý cieľ dosiahnuť. Pretože medzičasom sa z bývania stal investičný artikel. Nie bezpečné zázemie, ale niečo, čo kupujú tí, čo už majú, aby mali ešte viac. Ceny raketovo vystrelili, platy nie.
Mladí dnes čelia úplne inému pomeru medzi príjmami a cenami nehnuteľností. Kedysi to možno bolo 3-4 ročné platy, dnes je to 10-15, ak nie viac. A ak si k tomu kúpia auto či idú raz za rok na dovolenku, tak to nie je preto, že sú nezodpovední, ale preto, že medzičasom stratili vieru, že sa to vôbec dá dosiahnuť. Lebo keď aj šetria, ceny im utekajú rýchlejšie ako stíhajú dobiehať.
@anonym_autor ja potom nechapem, ty pises len preto aby MK zarabal ci nemas na vlastne byvanie? alebo pises o nas diploma work?
@zuzana76 bezenye.
@balerina2025 vdaka, ano, chcem len povedat, ze aj dnes sa da kupit, v Ba uz musi mat plat 2000 v hrubom, alebo 1500 a hypo do 100000 je realna.
@natalka13 a pritom to je len bohapusta nenazranost.
@balerina2025 vies aka je cena prace a materialov? tie sli covidom hore o 25-40%
a to este neuradoval Trump.
@balerina2025 vdaka, ano, chcem len povedat, ze aj dnes sa da kupit, v Ba uz musi mat plat 2000 v hrubom, alebo 1500 a hypo do 100000 je realna.
@zuzana76 ano je, suhlasim. ale mohym mladym idu obe ruky oblukom od tela.
@balerina2025 vies aka je cena prace a materialov? tie sli covidom hore o 25-40%
a to este neuradoval Trump.
@natalka13 ano viem. viem aka je. tiez som na to doplatila.
@zuzana76 U nas vo firme maju take platy bezne ludia do 30 rokov. 2000 eur mozno nie je nastupny plat po VS, ale po 3 rokovh praxe velmi bezny, nie je vynimka ani 3k
@dadis aka firma
viem ze remesla maju zlate dno na zivnosti
@balerina2025 napr aj v henkli vies pekne ist hore
@dadis aka firma
viem ze remesla maju zlate dno na zivnosti
@balerina2025 korporat BA
@sense Ale veď presne o tom to je. Ten tvoj byt, na ktorý si si odriekala, makala 60 hodín týždenne a kúpila si ho v skromných podmienkach, dnes má trojnásobnú hodnotu. A to je práve jadro problému.
Nie preto, že si naň tvrdo nepracovala, práve naopak, rešpekt za to, že si si ho vydrela bez štartovného, bez darov, bez dedičstva. Ale dnes už veľa ľudí, aj keby robili rovnako tvrdo ako ty (a mnohí robia!), nemajú šancu ten istý cieľ dosiahnuť. Pretože medzičasom sa z bývania stal investičný artikel. Nie bezpečné zázemie, ale niečo, čo kupujú tí, čo už majú, aby mali ešte viac. Ceny raketovo vystrelili, platy nie.
Mladí dnes čelia úplne inému pomeru medzi príjmami a cenami nehnuteľností. Kedysi to možno bolo 3-4 ročné platy, dnes je to 10-15, ak nie viac. A ak si k tomu kúpia auto či idú raz za rok na dovolenku, tak to nie je preto, že sú nezodpovední, ale preto, že medzičasom stratili vieru, že sa to vôbec dá dosiahnuť. Lebo keď aj šetria, ceny im utekajú rýchlejšie ako stíhajú dobiehať.
@anonym_autor lenže tie platy boli 3x nižšie, úplne niekde inde ako su teraz. A byt získal na hodnote hlavne prerabkou kompletnou a dobudovanim balkonu, čo tiež nebola lacná záležitosť ale stala niekoľko desiatok tisíc
A určite aj v dnešnej dobe kúpiš garsónka či jednoizbový byt neprerobeny a možno bez balkóna aj za menej ako 250tis. Ale to zrejme nie je dôstojne bývanie podľa teba...ale je to strecha nad hlavou a potom sa dá posunúť ďalej ...
@balerina2025 korporat BA
@dadis ale to nie su juniorske pozicie, senipri u nas mali c ca 1900 euro,. pracovala som v IT korporate
@balerina2025 napr aj v henkli vies pekne ist hore
@zuzana76 robila som v korporate a az tak to neslo rychlo, IT sektor ale je to par rokov dozadu takze mozno sa uplne mylim
@zuzana76 robila som v korporate a az tak to neslo rychlo, IT sektor ale je to par rokov dozadu takze mozno sa uplne mylim
@balerina2025 aj moja sestra, ano, neislo to za 3 roky, ale po nejakych 10 rokoch, ale uz po 5 rokoch si kupila sama na seba dom nedaleko BA, sice maly, trojizbovy, ale sama.
@anonym_autor lenže tie platy boli 3x nižšie, úplne niekde inde ako su teraz. A byt získal na hodnote hlavne prerabkou kompletnou a dobudovanim balkonu, čo tiež nebola lacná záležitosť ale stala niekoľko desiatok tisíc
A určite aj v dnešnej dobe kúpiš garsónka či jednoizbový byt neprerobeny a možno bez balkóna aj za menej ako 250tis. Ale to zrejme nie je dôstojne bývanie podľa teba...ale je to strecha nad hlavou a potom sa dá posunúť ďalej ...
@sense Čo sa týka toho, že byt narástol na hodnote najmä vďaka prerábke a dobudovaniu balkóna, tak jasné, to je investícia, ktorá zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti. Ale nezabúdajme, že aj samotná trhová cena bytu šla hore extrémne a to nie kvôli prerábkam, ale kvôli trhu. Keby si ten istý neprerobený byt dnes chcela kúpiť v pôvodnom stave, stál by možno aj 3-násobok pôvodnej ceny, ešte pred tým, ako doň čokoľvek investuješ.
Svokrovci majú byt v v Čechách, za ktorý platili 500 korún nájom v 80. rokoch. Byt je úplne v pôvodnom stave a dnes má hodnotu 7 miliónov korún. Takže asi tak.
Inými slovami: to, čo si si mohla dovoliť za 2 roky odriekania vtedy, dnes človek nezvládne ani za 10 rokov šetrenia a to často bez auta a dovoleniek. Lebo systém hrá proti nemu. A to nie je o výhovorkách, to je realita, v ktorej dnes žijeme...
@huxy ale potom ten byt nevlastnia a co do bytu uz investovali vyhodili von oknom.
alebo uz ho mali vyplateny ked prisla revolucia
@natalka13 to je blbosť čo píšeš. Odkupná hodnota sa stále znižuje, a príde doba keď bude rovná nule, tak "odkupoval" byt švagor. A byt ex svokrovcov sa predal ako družstevný, a stále sa nájdu družstevné byty na predaj...
@anonym_autor táto téma sa tu v poslednej dobe dosť rozšírila, nečudujem sa, že sú už niektorí na to alergickí.Resp. na to, ako sme my "starší" , rozumej 50+, dostali niečo zadarmo, najmä byty. Samozrejme, že je jednoduchšie, keď môže rodina pomôcť, mojim rodičom pomohli ich rodičia, ale bez pôžičky( teraz majú 80+) to nešlo ani vtedy, moji rodičia a svokrovci pomohli nám , a áno hypo do 65 sa mi zdá normálna(mám 50), ale my sme robili a robíme tak, aby sme mohli pomôcť deťom. Príde mi to úplne v poriadku, ale zase nie na úkor nášho života. Ale tiež si bral syn hypo,hoci žije mimo SK, a áno , tiež na 30 rokov. Takže naozaj nepoznám nikoho,kto by niečo dostal zadarmo, a vôbec nie byt.
@sense Čo sa týka toho, že byt narástol na hodnote najmä vďaka prerábke a dobudovaniu balkóna, tak jasné, to je investícia, ktorá zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti. Ale nezabúdajme, že aj samotná trhová cena bytu šla hore extrémne a to nie kvôli prerábkam, ale kvôli trhu. Keby si ten istý neprerobený byt dnes chcela kúpiť v pôvodnom stave, stál by možno aj 3-násobok pôvodnej ceny, ešte pred tým, ako doň čokoľvek investuješ.
Svokrovci majú byt v v Čechách, za ktorý platili 500 korún nájom v 80. rokoch. Byt je úplne v pôvodnom stave a dnes má hodnotu 7 miliónov korún. Takže asi tak.
Inými slovami: to, čo si si mohla dovoliť za 2 roky odriekania vtedy, dnes človek nezvládne ani za 10 rokov šetrenia a to často bez auta a dovoleniek. Lebo systém hrá proti nemu. A to nie je o výhovorkách, to je realita, v ktorej dnes žijeme...
@anonym_autor Ale aj tie platy si niekde inde. Kedysi keď som začínala ako robiť v hoteli 60hod týždenne dostala som 800e, dnes je to cca 3500 za 45hof týždenne..
@balerina2025 Par rokov dozadu, mozno. Ja mam ako senior 3k. Teraz dosiahol podobnu poziciu chalan, co pred 2 rokmi skoncil skolu, ale pocas vs pracoval a vypracoval sa za par rokov.
@anonym_autor Ale aj tie platy si niekde inde. Kedysi keď som začínala ako robiť v hoteli 60hod týždenne dostala som 800e, dnes je to cca 3500 za 45hof týždenne..
@sense na slovensku?
@anonym_autor na co je tato diskusia
Zasa táto téma. Nie, vlastné bývanie nie je pre každého. Nie je to žiadne právo. Ľudia sa líšia najmä schopnosťami a nie je zdravé, aby rozdielni ľudia zdieľali rovnakú životnú úroveň. To len socializmus priniesol takúto myšlienku a mnohí sa jej držia dodnes. V minulosti boli v spoločnosti vždy ľudia žijúci vo vilách a ľudia bez domova. Majetkové rozdiely boli ešte v 19. storočí priepastné, aj u nás. A majetky sa vždy dedili, čiže postup do vyššej kategórie bol náročný a zvládol ho zas len šikovní jedinec. Deti žili zvyčajne taký istý život ako ich rodičia. U nás sa to pokazilo rokmi presadzovania umelej rovnosti, keď si ľudia z nízkych spoločenských vrstiev začali nárokovať na to, čo bolo predtým výsadou tých bohatých - mať vzdelanie, mať vlastné bývanie, mať dostatok finančných prostriedkov. A samozrejme, chceli to hneď a za minimálnu námahu, bez akýchkoľvek schopností, len preto, že sú. Dnes sa zasa vracia doba, kedy sa majetkové rozdiely prehlbujú. Samozrejme, že bohatí budú bohatí aj naďalej a len individuálne schopnosti môžu pomôcť človeku mať sa lepšie. Proste, život ukáže, kto na to má a kto nie. A s tým súvisí aj plodenie. Treba si uvedomiť, že žiadna spoločnosť nepotrebuje, aby sa párik chudákov množil vo veľkom. Ľudí je dosť a je potrebné zamerať sa na kvalitu, nie kvantitu. Lebo tú kvantitu čaká zas len mizerný život. A to tu mnohí nechápu. Narobia si deti bez rozmýšľania a potom, keď zistia, že na to nemajú, sa oháňajú svojimi právami na bývanie, jedlo, vzdelanie...
@anonym_b7280c výborný príspevok !
@sense na slovensku?
@balerina2025 nie veď som to písala v prvom prispevku práca v zahraničí
@balerina2025 nie veď som to písala v prvom prispevku práca v zahraničí
@sense pardon uz je to tema na dlhe lakte. asi koncim.
@barbie2023 ?? ved to ma suvis s tym, ze v dobe, ked sa byty pridelovali, tak demokracia tu nebola..
@dadis nie , nemá to žiadny súvis. Žiaľ, je aj zbytočné vysvetľovať prečo. Skús AI radšej. Ale aj tej sa treba opýtať správne , snáď to zvládneš.
@zuzana76 ak zmenia prácu nedostanú hypotéku. To nie je také jednoduché. Ak nevedia maďarsky tak uplatnenie v danom kraji je na prd čo sama vieš. Tak či tak budú musieť dochádzať.
@bosorkabb ja po madarsky neviem a uplatnila by som sa, aj moja teta, co sa tam privydala nevedela po madarsky. Nie je to nutnost. Ak niekto zmeni pracu, nemusi ist do slabsie platenej, napr taka predavacka v Lidli v BA, ci v NZ zarobi asi rovnako a nehnutelnosti su v NZ lacnejsie.
Keby sme boli mladi s muzom a bez deti,s tymi to prijmami tak hypo bez problemov by vysla 250tisic.S detmi a uz muz 50tka na krku,sme teraz 3 hypoteky davali do 1,bez navysenia 175tisic,z 1450eur splatky na 1130eur aj s poistenim pn,na smrt a invalidita.Dalsiu poistku ma tiez zivotnu to iste,tu sme nerusili.Ked maju 2ja,prijem aj dnes neni problem hypo a kupit byt,ci starsi dom a prerobit ho podla vlastnych predstav.Ale ked je maly prijem,hypo nedaju,ked je 1 je mensia sanca na hypo ako 2ja.Tiez mnohi robia chybu,ze 2ja zoberu max hypo,teda 2prijmi a zena ide na md,rd a uz je problem s financiami,plus babetko tiez stoji peniazky.No vtedy nad tym neuvazuju.

@maciatkolulu Tieto rady, ako odísť na dedinu...to nie je riešenie, ale zúfalý útek. Ja som z dediny odišla, aby som mala lepší život a príležitosti a celú dobu tu hovorím, že ani ten lepší život a príležitosti pre mladých nestačia na to, aby VÔBEC dosiahli na hypotéku.
@anonym_autor Ved napis, ake mas vzdelanie, vek, prijem, naklady na byvanie. Moje naklady na byvanie su 1/3 cisteho prijmu :/