icon

Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil

23. júl 2025

Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.

bosorkabb
24. júl 2025
@zuzana76

@bosorkabb ja po madarsky neviem a uplatnila by som sa, aj moja teta, co sa tam privydala nevedela po madarsky. Nie je to nutnost. Ak niekto zmeni pracu, nemusi ist do slabsie platenej, napr taka predavacka v Lidli v BA, ci v NZ zarobi asi rovnako a nehnutelnosti su v NZ lacnejsie.

@zuzana76 nezarobi rovnako. Poznám okres NZ žijú tam svokrovci celý život. Narodili sa tam. Ja maďarsky viem a poznám to tam veľmi dobre. Aj aké sú tam platy a možnosti.

anonym_b7280c
24. júl 2025
@darinkal
Odpoveď bola zmazaná

@darinkal Ty tu nie si na to, aby si posudzovala, kto si čo zaslúži zdediť. A ani netreba glorifikovať chudobu. Mnohí chudobní sú aj chudobní duchom a v herni stretneš oveľa viac chudákov z chudobných rodín než bohatých ľudí. Pred 13 rokmi boli inde aj priemerné platy a úvery mali oveľa vyššie úrokové sadzby ako dnes a tomu zodpovedali aj ceny nehnuteľností a podnájmov.
A štartovacia čiara mladých ľudí sa v každej dobe odvíja od zázemia, ktoré im vytvárajú rodičia. Niekto, kto pochádza z rodiny, kde rodičia nebolí celý život schopní zabezpečiť si vlastnú strechu nad hlavou, to bude mať ťažké v každej dobe. Kto mal šikovných rodičov, ten pokojne môže bývať ako tridsaťročný v 250-tisícovej novostavbe, pretože takýto rodičia deťom dokážu dať nejakú hotovosť, ktorú rozumný mladý človek použije na bývanie. Ďalším dôležitým faktorom je vzdelanie a uplatnenie na trhu práce. Darí sa ľuďom, ktorí sú buď mimoriadne inteligentní - lekári, IT... alebo manuálne zruční - elektrikári, stavbári... Kto nemá ani jednu túto danosť, tam je jedno, či skončí ako robotník vo fabrike alebo alebo vyštuduje nejakú humanitný naborový smer. Vždy bude totiž pracovať za priemernú alebo aj podpriemernú mzdu a adekvátne tomu aj žiť.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ ale tie ceny su take vysoke, lebo este stale to ma kto kupovat, predpokladam, ak by nebola kupna sila, tak ceny nehnutelnosti klesnu, nie?

balerina2025
24. júl 2025
@zuzana76

@wolf_ ale tie ceny su take vysoke, lebo este stale to ma kto kupovat, predpokladam, ak by nebola kupna sila, tak ceny nehnutelnosti klesnu, nie?

@zuzana76 ved demografia sa o to o 10 20 rokov postara, bude nas menej a menej. rodi sa menej a menej,.

anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ aky nedosiahnutelny luxus netrep

to ste si kazda druha valala sunky a ani nebrigadovala?
ja som mala brgady celu strednu a vysoku skolu a dokym som dostudovala mala som 10 000 nasetrene, aspon daco. kebyze neminam vobec, mam aj 20 000 nasetrene, najdem si pracu a neverim ze do 85 000 by mi neschvalili aspon hypo na daku malu garzonku...jasne ze casom ludia najdu partnera ktory ma tiez mozno daco nasetrene a idu do vacsieho atd atd
co tu hovorite o akom luxuse? vam uz sibe?

ja somm sa obracala 10 rokov predtym nez som riadne makala v normalnom jobe a ako stundetka som si vedela krasne zarobit kedze tam sa neplatia odvody

a potom som nesuchala nohami ze nic nemam.

chapem ze dakto mozno byva na dedine kde az tak moznosti nie su, ale nie su tam ani take naklady na zivot ako v mestach

a ten kto chce vyhovorku vzdy najde.

anonym_8ceb88
24. júl 2025

@autorka "systémova nedostupnost bývania" tu neustale sklonujes.
A co teda navrhujes, aky system, aby sa tvoj problem vyriesil? Aby ti stat "zadotoval" byvanie? Ono ten stat su vsetci danovy poplatnici SR. Preco by sa ti na nieco mali zbierat?
Ceny nehnutelnosti su take, na ake niektori ludia stale este maju.

autor
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ Ďakujem.

zuzana76
24. júl 2025

nedavno som citala, ze ludia radsej kupia panelak, ako novostavbu, lebo sa im zdaju kvalitnejsie https://www.startitup.sk/panelaky-su-na-konci-z... len zabudaju, ze tie panelaky maju nejaku zivotnost a mnohe sa uz blizia ku koncu zivotnosti.

anonym_01b743
24. júl 2025
@zuzana76

nedavno som citala, ze ludia radsej kupia panelak, ako novostavbu, lebo sa im zdaju kvalitnejsie https://www.startitup.sk/panelaky-su-na-konci-z... len zabudaju, ze tie panelaky maju nejaku zivotnost a mnohe sa uz blizia ku koncu zivotnosti.

@zuzana76 ano maju max 40-50 rokov.

cudujem sa ze ludia su ochotni dat za stary byt z roku 1978 az 200 000 a to nie je riadne prerobeny, prerobene idu od 250 000...chore. minimalne bratislava

anonym_4a219a
24. júl 2025

stare fosilizovane rakety ti tu budu vypisovat, ze mladi su prilis rozmaznani a ako ony kupovali prvu nehnutelnost dobre ze nie na 18-te narodeniny z penazi, ktore zarobili na jednej letnej brigade, faktom ale je ze cena nehnutelnosti v minulosti takmer kopirovala krivku rastu platov, co sa neda s terajsimi cenami vobec porovnat. vacsina krajin EU zaziva najnizsiu dostupnost nehnutelnosti za poslednych 20 rokov!
na SK prevlada typicka hyperindividualisticka mentalita typu "uz mam svoje a vsetci ostatni, co na vlastne nemaju su lenivi/nevzdelani/kupuju v obchode avokado na hrianku namiesto toho aby si radsej natreli na toast margarin a prave preto stale byvaju u rodicov! a este by chceli mat byt v meste, nie na lazoch, to je drzost!"
vela tychto tvrdopracujucich skvostov ma nad 50, a nemaju ani potuchy, kolko v dnesnej dobe co stoji, ale jednoducho im to neda nekopnut si do mladsich generacii - a ako sa v tom este vyzivaju! a ak vam prekaze, ze byvanie by malo byt zakladnym ludskym pravom a nie privilegiom, tak sa hadajte s medzinarodnym paktom o hospodarskych, socialnych a kulturnych pravach, ktory ratifikovalo AJ slovensko a nie s autorkou.

autor
24. júl 2025
@anonym_01b743

@wolf_ aky nedosiahnutelny luxus netrep

to ste si kazda druha valala sunky a ani nebrigadovala?
ja som mala brgady celu strednu a vysoku skolu a dokym som dostudovala mala som 10 000 nasetrene, aspon daco. kebyze neminam vobec, mam aj 20 000 nasetrene, najdem si pracu a neverim ze do 85 000 by mi neschvalili aspon hypo na daku malu garzonku...jasne ze casom ludia najdu partnera ktory ma tiez mozno daco nasetrene a idu do vacsieho atd atd
co tu hovorite o akom luxuse? vam uz sibe?

ja somm sa obracala 10 rokov predtym nez som riadne makala v normalnom jobe a ako stundetka som si vedela krasne zarobit kedze tam sa neplatia odvody

a potom som nesuchala nohami ze nic nemam.

chapem ze dakto mozno byva na dedine kde az tak moznosti nie su, ale nie su tam ani take naklady na zivot ako v mestach

a ten kto chce vyhovorku vzdy najde.

@anonym_01b743 páči sa, aktuálny článok: https://spravy.stvr.sk/2025/07/starsie-dvojizbo...

zuzana76
24. júl 2025

Autorka a co vlastne chces? ved ceny na trhu sa urcuju podla ponuky a dopytu. Aby sa zrazu ti ludia, co akoze nieco vlastnia a predavaju uvedomili a zacali predavat o polovicu lacnejsie? Ci co chces? Aky system? Chces najomne byty pre zacinajuce rodiny? Chces vyssie platy? Ako to chces zregulovat?

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ treba zacat mensim, potom ist dalej. garzonka nie je luxus. asi mame na slovo luxus ine vnimanie.

anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ ja som makala aj cez den, ale ja som rovno z labaku sla na brigadu az do vecera. a leto? cele dni v praci vtedy je najvacsi dopyt o studakoch

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ novostavby odkupuju a davaju do prenajmu lebo im to splaca hypo. ale taki ludia musia mat kralovske platy. novostavby su neskutocne palky. a terba to dozariadovat. taki ludia naozaj nemaju priemerne platy

anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ tak si sikovna. a ano, aspon tam nehladas veci, garzonka je v tomto prakticka a teraz skor prenajmes garzonku nez 3izbak. si myslim

anonym_8ceb88
24. júl 2025
@anonym_4a219a

stare fosilizovane rakety ti tu budu vypisovat, ze mladi su prilis rozmaznani a ako ony kupovali prvu nehnutelnost dobre ze nie na 18-te narodeniny z penazi, ktore zarobili na jednej letnej brigade, faktom ale je ze cena nehnutelnosti v minulosti takmer kopirovala krivku rastu platov, co sa neda s terajsimi cenami vobec porovnat. vacsina krajin EU zaziva najnizsiu dostupnost nehnutelnosti za poslednych 20 rokov!
na SK prevlada typicka hyperindividualisticka mentalita typu "uz mam svoje a vsetci ostatni, co na vlastne nemaju su lenivi/nevzdelani/kupuju v obchode avokado na hrianku namiesto toho aby si radsej natreli na toast margarin a prave preto stale byvaju u rodicov! a este by chceli mat byt v meste, nie na lazoch, to je drzost!"
vela tychto tvrdopracujucich skvostov ma nad 50, a nemaju ani potuchy, kolko v dnesnej dobe co stoji, ale jednoducho im to neda nekopnut si do mladsich generacii - a ako sa v tom este vyzivaju! a ak vam prekaze, ze byvanie by malo byt zakladnym ludskym pravom a nie privilegiom, tak sa hadajte s medzinarodnym paktom o hospodarskych, socialnych a kulturnych pravach, ktory ratifikovalo AJ slovensko a nie s autorkou.

@anonym_4a219a si napisala ze: byvanie by malo byt zakladnym ludskym pravom a nie privilegiom.
Ale ved to pravo ti nikto neberie. Ved sa da ist s nemcinou do tirolska na leto ako casnik, pomocna praca velmi dobre zarobit. Kazdy ma absolutne pravo a moznost aj vycestovat a na par rokov zamakat, zarobit a vratit sa s pociatocnym kapitalom. Nikto ti taketo pravo neberie.
Ono skoncit VS (soc. praca) a zamestnat sa na nejakej pasivnej poziciic v skolstve ti byt fakt nedonesie.

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_8ceb88

@anonym_4a219a si napisala ze: byvanie by malo byt zakladnym ludskym pravom a nie privilegiom.
Ale ved to pravo ti nikto neberie. Ved sa da ist s nemcinou do tirolska na leto ako casnik, pomocna praca velmi dobre zarobit. Kazdy ma absolutne pravo a moznost aj vycestovat a na par rokov zamakat, zarobit a vratit sa s pociatocnym kapitalom. Nikto ti taketo pravo neberie.
Ono skoncit VS (soc. praca) a zamestnat sa na nejakej pasivnej poziciic v skolstve ti byt fakt nedonesie.

@anonym_8ceb88 presne, praveze kym mladi nemaju rodiny, maju ovela viac moznosti nez bolo pred 20 rokmi...par rokov v zahranici a maju pekne peniaze. kamoska robila v irsku 8 rokov a nasporila si na 75 000 a tu si kupila v tom case byt. v pohode, bez pomoci a vyplakavania na MK..mladi dnesni su lenivi a natahuju ruku, vacsina. cest vynimkam !

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ na co je cela diskusia. je jasne ze byvanie je z roka na rok drahsie. na co. jasne ze potom sa jednoducha veta rozvinie na rozvinutu. predmetne je to, ze ked chces po skole ist do vlastneho nemas za co brat hypoteku, lebo nemas ani startovaci vklad. to je cele. tazko ti hned banka da hypoteku, obzvlast vacsina zacina na nizkych platoch, nie kazdy ma hned 2000 euro. kebyze ludia makaju uz pocas skoly, maju skor nasetrene a vedia sa odrazit. najlepsie je hned po skole zakladat rodiny a cakat ze stat sa o teba postara ale toto je uz tema o inom.
byvanie lacnejsie bude, ked budeme vsetci postupne vymierat a bude coraz menej populacie, vtedy klesne kupyschopnost.

maciatkolulu
24. júl 2025
@lienka.7

@anonym_autor
@maciatkolulu ti to tu vysvetlila už 2x. Stále nechapes? Typický mladý človek, ktorý má plnú hubu svojich práv... nikdy nebolo toľko možností sú zarobiť na všetko, po čom ti srdce pisti. Ale musíš si na to zarobiť TY sama... Chapes?

@lienka.7 snažím sa a nejako,nooo....🙃

lion777
24. júl 2025

Áno bývanie / prístrešie, jedlo je základné právo akejkoľvek bytosti , obyvajucu Zem.

anonym_01b743
24. júl 2025
@lion777

Áno bývanie / prístrešie, jedlo je základné právo akejkoľvek bytosti , obyvajucu Zem.

@lion777 obavam sa ze tieto poucky uz davno nemaju hodnotu. kazdemu ostane uz len pravo na to, aby umrel. a aj to vela ludi, umiera nedostojne. stat to nezaujima. stat nezaujima to ze ludia nemaju kde byvat a za co byvat.

lion777
24. júl 2025
@anonym_01b743

@lion777 obavam sa ze tieto poucky uz davno nemaju hodnotu. kazdemu ostane uz len pravo na to, aby umrel. a aj to vela ludi, umiera nedostojne. stat to nezaujima. stat nezaujima to ze ludia nemaju kde byvat a za co byvat.

@anonym_01b743 to nie sú poučky, ale základna pravda.

anonym_01b743
24. júl 2025
@lion777

@anonym_01b743 to nie sú poučky, ale základna pravda.

@lion777 pravda? co je pravda? co si sa naucila v skole? na nejakom predmete? uz ani rodina nie je zaklad spolocnosti, lebo keby tak bolo, vsetko by vyzeralo inac. vies co je zakladna pravda?
ze kazdy sa raz narodime, a kazdy raz umrieme, jedina skutocna pravda je ta, ze kazdemu nam odbija cas na tejto zemi, bezohladu na statne a nestatne majetky. uz dozit sa dochodku a staroby sa stava luxusom.
vies co bude neskor luxus pre nas ?
vobec sa dozit dochodku a vobec dakych dochodok mat. lebo to kam smerujeme, je horsie nez si vieme predstavit.

lion777
24. júl 2025
@anonym_01b743

@lion777 pravda? co je pravda? co si sa naucila v skole? na nejakom predmete? uz ani rodina nie je zaklad spolocnosti, lebo keby tak bolo, vsetko by vyzeralo inac. vies co je zakladna pravda?
ze kazdy sa raz narodime, a kazdy raz umrieme, jedina skutocna pravda je ta, ze kazdemu nam odbija cas na tejto zemi, bezohladu na statne a nestatne majetky. uz dozit sa dochodku a staroby sa stava luxusom.
vies co bude neskor luxus pre nas ?
vobec sa dozit dochodku a vobec dakych dochodok mat. lebo to kam smerujeme, je horsie nez si vieme predstavit.

@anonym_01b743 pravda je, že ty nemáš takto žiť. Zmyslom života nie je umrieť.

anonym_01b743
24. júl 2025
@lion777

@anonym_01b743 pravda je, že ty nemáš takto žiť. Zmyslom života nie je umrieť.

@lion777 zmlyslom zivota je nie umriet ale zit. ale nik sa nestara o to ako zijes , ako umieras ako zomries. nikoho. myslis ze mi to nevadi?