icon

Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil

23. júl 2025

Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.

lion777
24. júl 2025
@anonym_01b743

@lion777 zmlyslom zivota je nie umriet ale zit. ale nik sa nestara o to ako zijes , ako umieras ako zomries. nikoho. myslis ze mi to nevadi?

@anonym_01b743 ale áno zaujíma , prečo by nie? Ako teda budeš žiť odteraz? Ľudský a láskavo voči iným?

anonym_01b743
24. júl 2025
@lion777

@anonym_01b743 ale áno zaujíma , prečo by nie? Ako teda budeš žiť odteraz? Ľudský a láskavo voči iným?

@lion777 vidim ze ty pises zjavne o dacom inom. ty si inac asi idealistka. aj ja som niekedy bola.prajem ti vsetko dobre. kazdemu, aby dostojne zil. pekny den

lion777
24. júl 2025
@anonym_01b743

@lion777 vidim ze ty pises zjavne o dacom inom. ty si inac asi idealistka. aj ja som niekedy bola.prajem ti vsetko dobre. kazdemu, aby dostojne zil. pekny den

@anonym_01b743 áno, veľa šťastia 🙂 diky

anonym_01b743
24. júl 2025
@lion777

@anonym_01b743 áno, veľa šťastia 🙂 diky

@lion777 vlastne hlavne zdravia, to vsetko sa vzdy da dako dosiahnut. s tym spominanym stastim.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ nezmenime nic. jedine zvysovat si kvalifikaciu a najst si lepsie platenu pracu. aby sme vedeli aj zit, nie len prezivat. to iste plati o mladych ludoch. chapem ze nie kazdy ma bohatych rodicov alebo odrazovy financny mostik mostik. zivot je raz taky. kazdy sa obraciame, ako dokazeme. podla moznosti.

klotildabazarik
24. júl 2025

@anonym_autor nie nad "pomery" na"dlh"

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_01b743
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ zial nie. ak ledva zarobis 800, das 500 na prenajom, mas 300 na zivot. tu už plati jedine, ve dvou se to tahne lib.....

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_8cc786
24. júl 2025
@anonym_4a219a

stare fosilizovane rakety ti tu budu vypisovat, ze mladi su prilis rozmaznani a ako ony kupovali prvu nehnutelnost dobre ze nie na 18-te narodeniny z penazi, ktore zarobili na jednej letnej brigade, faktom ale je ze cena nehnutelnosti v minulosti takmer kopirovala krivku rastu platov, co sa neda s terajsimi cenami vobec porovnat. vacsina krajin EU zaziva najnizsiu dostupnost nehnutelnosti za poslednych 20 rokov!
na SK prevlada typicka hyperindividualisticka mentalita typu "uz mam svoje a vsetci ostatni, co na vlastne nemaju su lenivi/nevzdelani/kupuju v obchode avokado na hrianku namiesto toho aby si radsej natreli na toast margarin a prave preto stale byvaju u rodicov! a este by chceli mat byt v meste, nie na lazoch, to je drzost!"
vela tychto tvrdopracujucich skvostov ma nad 50, a nemaju ani potuchy, kolko v dnesnej dobe co stoji, ale jednoducho im to neda nekopnut si do mladsich generacii - a ako sa v tom este vyzivaju! a ak vam prekaze, ze byvanie by malo byt zakladnym ludskym pravom a nie privilegiom, tak sa hadajte s medzinarodnym paktom o hospodarskych, socialnych a kulturnych pravach, ktory ratifikovalo AJ slovensko a nie s autorkou.

@anonym_4a219a som stará fosilizovana raketa (55) a naprosto s tebou súhlasím. Prvý veľký dvoj izbový byt sme dostali v 89, dva mesiace pred prevratom. Ja som mala 19 , manžel (už ex) 21. Odkúpili sme ho niekedy v 94, neviem presne za smiešnu cenu. V 95 sme kúpili 3 izbový, novostavba , družstevný za 400 000 korún. Za 80 000 v 2004 som ho odkúpila . Takže 480 000. To je cca 16000 €. Podľa internetu bola priemerná mzda v roku 95 7200Sk. V 2013 sme byt predali za 96000. Dnes tento byt v centre okresného mesta , západ,do BA cca pol hodina autom, predáva od 160 000 vyššie. Priemerná mzda na rok 25 sa uvádza 1518€.

autor
24. júl 2025
@anonym_8cc786

@anonym_4a219a som stará fosilizovana raketa (55) a naprosto s tebou súhlasím. Prvý veľký dvoj izbový byt sme dostali v 89, dva mesiace pred prevratom. Ja som mala 19 , manžel (už ex) 21. Odkúpili sme ho niekedy v 94, neviem presne za smiešnu cenu. V 95 sme kúpili 3 izbový, novostavba , družstevný za 400 000 korún. Za 80 000 v 2004 som ho odkúpila . Takže 480 000. To je cca 16000 €. Podľa internetu bola priemerná mzda v roku 95 7200Sk. V 2013 sme byt predali za 96000. Dnes tento byt v centre okresného mesta , západ,do BA cca pol hodina autom, predáva od 160 000 vyššie. Priemerná mzda na rok 25 sa uvádza 1518€.

@anonym_8cc786 Ďakujem za takúto transparentnosť.

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_8cc786 Ďakujem za takúto transparentnosť.

@anonym_autor a vlastne pomohlo ti to? ze tu niekto poslal kalkulaciu ktora sa neda pausalizovat na vsetkych? asi skor nie. ale mozno budes lepsie spat. prajem vsetko dobre.

natalka13
24. júl 2025
@anonym_4a219a

stare fosilizovane rakety ti tu budu vypisovat, ze mladi su prilis rozmaznani a ako ony kupovali prvu nehnutelnost dobre ze nie na 18-te narodeniny z penazi, ktore zarobili na jednej letnej brigade, faktom ale je ze cena nehnutelnosti v minulosti takmer kopirovala krivku rastu platov, co sa neda s terajsimi cenami vobec porovnat. vacsina krajin EU zaziva najnizsiu dostupnost nehnutelnosti za poslednych 20 rokov!
na SK prevlada typicka hyperindividualisticka mentalita typu "uz mam svoje a vsetci ostatni, co na vlastne nemaju su lenivi/nevzdelani/kupuju v obchode avokado na hrianku namiesto toho aby si radsej natreli na toast margarin a prave preto stale byvaju u rodicov! a este by chceli mat byt v meste, nie na lazoch, to je drzost!"
vela tychto tvrdopracujucich skvostov ma nad 50, a nemaju ani potuchy, kolko v dnesnej dobe co stoji, ale jednoducho im to neda nekopnut si do mladsich generacii - a ako sa v tom este vyzivaju! a ak vam prekaze, ze byvanie by malo byt zakladnym ludskym pravom a nie privilegiom, tak sa hadajte s medzinarodnym paktom o hospodarskych, socialnych a kulturnych pravach, ktory ratifikovalo AJ slovensko a nie s autorkou.

@anonym_4a219a dnes 50+ velmi dobre vedia kolko co stoji aj pamataju ake NEmali hypoteky. Boli uvery ccax20%🙈 A preto aj vedia vyuzit urok 0.8-1% aby si vzali hypo kym mozu a kupili nehnutelnost.

Systemova dostupnost byvania ma pobavila - vsetci sa zlozme na byvanie ludom 18-25rocnym😃

natalka13
24. júl 2025
@huxy

@natalka13 to je blbosť čo píšeš. Odkupná hodnota sa stále znižuje, a príde doba keď bude rovná nule, tak "odkupoval" byt švagor. A byt ex svokrovcov sa predal ako družstevný, a stále sa nájdu družstevné byty na predaj...

@huxy mozes mi dat nazov toho druzstva ktore stale predava byty?

dadis
24. júl 2025
@barbie2023

@dadis nie , nemá to žiadny súvis. Žiaľ, je aj zbytočné vysvetľovať prečo. Skús AI radšej. Ale aj tej sa treba opýtať správne , snáď to zvládneš.

@barbie2023 Moja?? Si ty uz uplne mimo? Ja sa pytat AI nemusim, viem v akej dobe sa pridelovali byty a viem, ze vtedy demokracia nebola.

dadis
24. júl 2025
@anonym_8cc786

@anonym_8cc786 ceny bytov isli hore v dosledku dostupnosti hypotek a voli ludi zadlzit sa na dlhe obdobie. Ceny bytov tvori trh, ak by si ludia nevedeli dovolit kupit za ponukanu cenu, ceny by zlacni, ak je stale dost ludi, ktori byty kupuju, ceny rastu. Nie je to chyba "systemu" ako tvrdi autorka.

lienka.7
24. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_
Ja s tebou súhlasím, ale problém je v tom, ze mladý chcú všetko hneď a naraz. Aj byt, auto, dovolenku...len pracovať sa im nechce. Lebo oni nie sú predsa otroci ako my. Iba by sa to zabávalo a cestovalo do zblnutia.
Je to tu v každej jednej diskusii.
A oháňať sa tu právom na bývanie je jednoducho trosku mimo. Potom pride co? Právo na auto, lebo vsak musím cestovať do roboty? Právo na dovolenku v zahraničí 2x do roka lebo si predsa po ťažkej praci musím odduchnut. A potom co ďalej?

Ceny nehnuteľností sú také, ake sú ľudia ochotní akceptovať. Podobne ako s najmami. Vždy sa nájde niekto kto to zaplatí. A mimo to, na to sa aj developeri spoliehajú, ze blbí Slováci zaplatia. Si pamätám, keď sa kedysi stavali byty oproti Tomášikovej. 3k za m2 niekto dá sa pýtali makléri developera. Odpoveď, jasne, ze dajú a radi 😁 takže nie je o com.
A podstatný fakt, kupujem najskôr to, na co mam... nie 3 izbovú novostavbu s terasou 300k😉

huxy
24. júl 2025
@natalka13

@huxy mozes mi dat nazov toho druzstva ktore stale predava byty?

@natalka13 nechytaj ma za slovíčka. Ešte existujú ľudia, čo užívajú neodkúpený družstevný byt a predávajú ho. Takto to bolo myslené, nie že družstva ich predávajú 🤦‍♀️

natalka13
24. júl 2025
@huxy

@natalka13 nechytaj ma za slovíčka. Ešte existujú ľudia, čo užívajú neodkúpený družstevný byt a predávajú ho. Takto to bolo myslené, nie že družstva ich predávajú 🤦‍♀️

@huxy 🙈 tak asi je samozrejme ze byty vsetky sa predavaju stale a jw uplbe hedno ci bol podnikovy druzstevy zrestituovany....

huxy
24. júl 2025
@natalka13

@huxy 🙈 tak asi je samozrejme ze byty vsetky sa predavaju stale a jw uplbe hedno ci bol podnikovy druzstevy zrestituovany....

@natalka13 písala som to na tvoj koment, že ľudia čo si neodkúpili družstevný byt, pri rekonštrukcii vyhodili peniaze von oknom. To je blbosť, na to som to písala 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

anonym_d7460a
24. júl 2025

Problém mladých je, že chcú všetko naraz. Aj byt, aj dovolenky, aj jesť po reštauráciách, aj nové auto, aj sa chodiť zabávať aj nechty, aj vlasy aj kozmetika...ale takto to nefunguje. Keď som prišla z rožkom so salámou do roboty a mladá kolegyňa si objenala pokē, pol dňa má obdivovala aj môj rožok, že to si pamätá ako jej babka robila. Keď som na letisku vytiahla tiež rožok z tašky, normálne sa mi pán prihovoril a prial mi dobrú chuť a obdivoval má, ako keby som mala jedlo zo zlata. Opýtaj sa rodičov, koľko vysedávali po reštauráciách,jedli z donášok, či mama kupovala jednorazové plienky, koľko toho v tvojom veku videla a precestovala hoci aj po východnom bloku. Koľko sa varilo a čo si ľudia mohli celkovo dovoliť. Žiadny 20 ročný mládenec sa nevyvážal na aute a 16 ročné deti nechodili po kaviarňach. Na všetko sa šetrilo a a odkladalo. Moja mama mala dva svetre, pestovalo sa, chovalo a platila sa pôzička. Jedli sme do nemoty to, čo vychádzalo najlacnejšie a oblečenie nám kupovala v partiovke a šila doma. Celé leto zavárala, aby bolo na zimu. Dovolenka bola v kempe pod stanom. To si ty ani nevieš predstaviť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
24. júl 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba Dobre viem, že tam ľudia žijú v nájmoch a žijú tam preto v nájmoch, lebo to tam už roky takým spôsobom majú ošéfované. Sú to väčšinou mestské byty a regulované nájomné so zmluvou minimálne na 5 rokov. Tam to naozaj nie je ako tu - že byt ti prenajíma súkromník a snaží sa na tebe zarobiť so zmluvou na 1 rok. Takže tak.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
24. júl 2025
@anonym_d7460a

Problém mladých je, že chcú všetko naraz. Aj byt, aj dovolenky, aj jesť po reštauráciách, aj nové auto, aj sa chodiť zabávať aj nechty, aj vlasy aj kozmetika...ale takto to nefunguje. Keď som prišla z rožkom so salámou do roboty a mladá kolegyňa si objenala pokē, pol dňa má obdivovala aj môj rožok, že to si pamätá ako jej babka robila. Keď som na letisku vytiahla tiež rožok z tašky, normálne sa mi pán prihovoril a prial mi dobrú chuť a obdivoval má, ako keby som mala jedlo zo zlata. Opýtaj sa rodičov, koľko vysedávali po reštauráciách,jedli z donášok, či mama kupovala jednorazové plienky, koľko toho v tvojom veku videla a precestovala hoci aj po východnom bloku. Koľko sa varilo a čo si ľudia mohli celkovo dovoliť. Žiadny 20 ročný mládenec sa nevyvážal na aute a 16 ročné deti nechodili po kaviarňach. Na všetko sa šetrilo a a odkladalo. Moja mama mala dva svetre, pestovalo sa, chovalo a platila sa pôzička. Jedli sme do nemoty to, čo vychádzalo najlacnejšie a oblečenie nám kupovala v partiovke a šila doma. Celé leto zavárala, aby bolo na zimu. Dovolenka bola v kempe pod stanom. To si ty ani nevieš predstaviť.

@anonym_d7460a Už to tu bolo písané viackrát. Ja osobne nechcem všetko hneď. Pochádzam naozaj z veľmi skromných pomerov, jedli sme týždeň chlieb s maslom, keď už na nič nebolo a ľudia nám nosili oblečenie, ktoré už nechceli. Ani moja rodičia a ani ja sme more v živote nevideli. Som jediná s VŠ vzdelaním, na všetko som si musela zarobiť. Mám našetrené tisíce, nie desaťtisíce a ide tu len o to, že človek ako ja s VŠ vzdelaním a prácou na TPP si nedokáže dovoliť ani tú garzónku. O tom to celé je.

autor
24. júl 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba Ach, naozaj už škoda reči. Vôbec ste nepochopili o čom bol môj príspevok a o čo tu celú dobu ide.

anonym_8ceb88
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_d7460a Už to tu bolo písané viackrát. Ja osobne nechcem všetko hneď. Pochádzam naozaj z veľmi skromných pomerov, jedli sme týždeň chlieb s maslom, keď už na nič nebolo a ľudia nám nosili oblečenie, ktoré už nechceli. Ani moja rodičia a ani ja sme more v živote nevideli. Som jediná s VŠ vzdelaním, na všetko som si musela zarobiť. Mám našetrené tisíce, nie desaťtisíce a ide tu len o to, že človek ako ja s VŠ vzdelaním a prácou na TPP si nedokáže dovoliť ani tú garzónku. O tom to celé je.

@anonym_autor Aku mas vysoku skolu. Lebo su aj take, ze len aby bola, vies.

autor
24. júl 2025
@anonym_8ceb88

@anonym_autor Aku mas vysoku skolu. Lebo su aj take, ze len aby bola, vies.

@anonym_8ceb88 Štýl "ukáž mi diplom a ja ťa začnem brať vážne". Trápne.

STU, vieš. 😘

barbie2023
24. júl 2025
@dadis

@barbie2023 Moja?? Si ty uz uplne mimo? Ja sa pytat AI nemusim, viem v akej dobe sa pridelovali byty a viem, ze vtedy demokracia nebola.

@dadis úplne mimo si ty. Splietat hrušky s jablkami a ešte sa aj nafukovať ,že je to vlastne v poriadku 🤦 ideologiu s politickým zriadením splietas, trochu si treba vyjasnit pojmy a potom sa opúšťať.