icon

Vlastne bývanie nie je luxus, ale systém z neho luxus urobil

23. júl 2025

Čoraz častejšie počúvam vetu: "Hypotéka je luxus, treba si na byt šetriť."
Úprimne? Neviem, v akej realite žijú ľudia, čo to hovoria.
Byt za 250 000€, platy ledva dobehnú infláciu, nájmy ako druhá hypotéka… a my si máme len tak "ušetriť"?
Vlastné bývanie predsa nemá byť luxus.
Má to byť základná istota. Strecha nad hlavou. Nie výhra v lotérii alebo dedičstvo po starých rodičoch.
Lenže dnes je to presne naopak, bývanie je dostupné hlavne tým, čo ho už majú.
Nehovorím, že každý má mať všetko zadarmo. Len vravím, že dnešná realita je úplne iná ako tá, v ktorej sa kedysi rozdávali byty za symbolické sumy.
Preto ak niekto rieši hypotéku, neznamená to, že žije nad pomery.
Znamená to len to, že sa snaží zabezpečiť základnú vec v podmienkach, ktoré nie sú vôbec jednoduché.
No nič, koniec výlevu.

zuzana76
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_8ceb88 Štýl "ukáž mi diplom a ja ťa začnem brať vážne". Trápne.

STU, vieš. 😘

@anonym_autor a to si ribila ta 300 eur v skolstve?

autor
24. júl 2025
@zuzana76

@anonym_autor a to si ribila ta 300 eur v skolstve?

@zuzana76 No predstav si, že zo začiatku áno.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
24. júl 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba V mojom príspevku zaznela jedna veta o minulosti. Chytili ste sa jej a teraz idete rýpať. Príspevok vôbec nebol o tom, že porovnávam minulosť a súčasnosť, to ste si tam si domysleli vy. Zbohom.

anonym_01b743
24. júl 2025
@lienka.7

@wolf_
Ja s tebou súhlasím, ale problém je v tom, ze mladý chcú všetko hneď a naraz. Aj byt, auto, dovolenku...len pracovať sa im nechce. Lebo oni nie sú predsa otroci ako my. Iba by sa to zabávalo a cestovalo do zblnutia.
Je to tu v každej jednej diskusii.
A oháňať sa tu právom na bývanie je jednoducho trosku mimo. Potom pride co? Právo na auto, lebo vsak musím cestovať do roboty? Právo na dovolenku v zahraničí 2x do roka lebo si predsa po ťažkej praci musím odduchnut. A potom co ďalej?

Ceny nehnuteľností sú také, ake sú ľudia ochotní akceptovať. Podobne ako s najmami. Vždy sa nájde niekto kto to zaplatí. A mimo to, na to sa aj developeri spoliehajú, ze blbí Slováci zaplatia. Si pamätám, keď sa kedysi stavali byty oproti Tomášikovej. 3k za m2 niekto dá sa pýtali makléri developera. Odpoveď, jasne, ze dajú a radi 😁 takže nie je o com.
A podstatný fakt, kupujem najskôr to, na co mam... nie 3 izbovú novostavbu s terasou 300k😉

@lienka.7 suhlasim

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_d7460a

Problém mladých je, že chcú všetko naraz. Aj byt, aj dovolenky, aj jesť po reštauráciách, aj nové auto, aj sa chodiť zabávať aj nechty, aj vlasy aj kozmetika...ale takto to nefunguje. Keď som prišla z rožkom so salámou do roboty a mladá kolegyňa si objenala pokē, pol dňa má obdivovala aj môj rožok, že to si pamätá ako jej babka robila. Keď som na letisku vytiahla tiež rožok z tašky, normálne sa mi pán prihovoril a prial mi dobrú chuť a obdivoval má, ako keby som mala jedlo zo zlata. Opýtaj sa rodičov, koľko vysedávali po reštauráciách,jedli z donášok, či mama kupovala jednorazové plienky, koľko toho v tvojom veku videla a precestovala hoci aj po východnom bloku. Koľko sa varilo a čo si ľudia mohli celkovo dovoliť. Žiadny 20 ročný mládenec sa nevyvážal na aute a 16 ročné deti nechodili po kaviarňach. Na všetko sa šetrilo a a odkladalo. Moja mama mala dva svetre, pestovalo sa, chovalo a platila sa pôzička. Jedli sme do nemoty to, čo vychádzalo najlacnejšie a oblečenie nám kupovala v partiovke a šila doma. Celé leto zavárala, aby bolo na zimu. Dovolenka bola v kempe pod stanom. To si ty ani nevieš predstaviť.

@anonym_d7460a dakujem, presne to sa tu snazim vysvetlit uz asi dva dni.

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_d7460a Už to tu bolo písané viackrát. Ja osobne nechcem všetko hneď. Pochádzam naozaj z veľmi skromných pomerov, jedli sme týždeň chlieb s maslom, keď už na nič nebolo a ľudia nám nosili oblečenie, ktoré už nechceli. Ani moja rodičia a ani ja sme more v živote nevideli. Som jediná s VŠ vzdelaním, na všetko som si musela zarobiť. Mám našetrené tisíce, nie desaťtisíce a ide tu len o to, že človek ako ja s VŠ vzdelaním a prácou na TPP si nedokáže dovoliť ani tú garzónku. O tom to celé je.

@anonym_autor ja kebyze nemam nasetrene z brigad mi hypoteku tiez nedaju,a v loterii som este nevyhrala. je tazka doba. ale ty si autorka asi sama ze? tak ti prajem, najst muza, a bude sa lepsie dychat uvidis. je jedno co tu piseme, kazda z nas ma istym sposobom pravdu.

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_autor

@zuzana76 No predstav si, že zo začiatku áno.

@anonym_autor este mi neda, ty si robila za 300 euro v skolstve? ale to nie bol fulltime job ze? lebo takyto plat som na profesii v skolstve nevidela snad 10tku rokov, jedine na dakej partime position...
nepride mi ze 300 eur je plat na TPP, mozno 10 000 korun v 90tich rokoch....

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_8ceb88

@anonym_autor Aku mas vysoku skolu. Lebo su aj take, ze len aby bola, vies.

@anonym_8ceb88 chacha paneuropska ci ekonomicka. nechcem nikoho urazit ale...zila som na intrakoch tak viem svoje,

mateson2004
24. júl 2025

Nie je v poriadku aby človek , ktorý pracuje na plný úväzok, aj keď iba kuchárka v MŠ jednoducho nemá na to, aby mal strechu nad hlavou. Aj keď podnájom. Môžete sa tu handrkovať koľko chcete. Na koňovi všetky zarábajú 2000 a muži ešte viac, na byty odkladali z brigád popri škole, majú investičné byty......Už keď som.si prečítala príspevok, tak som vedela, že autorka to schytá. Sem asi nechodia žiadne učiteľky, kuchárky , opatrovateľky v DD,predavačky, úradníčky na úradoch. Tu splátka 200 000 hypo nie je vôbec problém ,šak to je normálka, úplne v pohode. 🤦 Nie, svet nie je v poriadku a ideme do riadnych sra...k. Ja som normálne rada, že mám toľko rokov. A moje deti vďaka tomu, že sa ich rodičia a prarodičia narodili v dobe v ktorej sa narodili nebudú musieť riešiť problém s bývaním nejako tragicky. Pokiaľ nezačnú hrať automaty lebo fetovať apod.

anonym_8ceb88
24. júl 2025
@mateson2004

Nie je v poriadku aby človek , ktorý pracuje na plný úväzok, aj keď iba kuchárka v MŠ jednoducho nemá na to, aby mal strechu nad hlavou. Aj keď podnájom. Môžete sa tu handrkovať koľko chcete. Na koňovi všetky zarábajú 2000 a muži ešte viac, na byty odkladali z brigád popri škole, majú investičné byty......Už keď som.si prečítala príspevok, tak som vedela, že autorka to schytá. Sem asi nechodia žiadne učiteľky, kuchárky , opatrovateľky v DD,predavačky, úradníčky na úradoch. Tu splátka 200 000 hypo nie je vôbec problém ,šak to je normálka, úplne v pohode. 🤦 Nie, svet nie je v poriadku a ideme do riadnych sra...k. Ja som normálne rada, že mám toľko rokov. A moje deti vďaka tomu, že sa ich rodičia a prarodičia narodili v dobe v ktorej sa narodili nebudú musieť riešiť problém s bývaním nejako tragicky. Pokiaľ nezačnú hrať automaty lebo fetovať apod.

@mateson2004 Ake riesenie navrhujes. Ako sa dopracovat k vlastnemu byvaniu v pripade kucharky v MS.

vandica
24. júl 2025

@anonym_autor to kto prosím ťa povedal, že hypotéka je luxus? Luxus je vtedy keď hypotéku nemáš. Hypotéka je okova na nohe pre mnohé rodiny.

autor
24. júl 2025
@anonym_01b743

@anonym_autor este mi neda, ty si robila za 300 euro v skolstve? ale to nie bol fulltime job ze? lebo takyto plat som na profesii v skolstve nevidela snad 10tku rokov, jedine na dakej partime position...
nepride mi ze 300 eur je plat na TPP, mozno 10 000 korun v 90tich rokoch....

@anonym_01b743 Samozrejme, že tam už nie som. Hovorím, že som tam bola zo začiatku a aj to za 300€ so zmluvou na dobu určitú.

autor
24. júl 2025
@anonym_01b743

@anonym_8ceb88 chacha paneuropska ci ekonomicka. nechcem nikoho urazit ale...zila som na intrakoch tak viem svoje,

@anonym_01b743 Už som napísala na akej vysokej škole som študovala. Zosmiešňovať vie naozaj každý. Over si fakty.

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_01b743 Samozrejme, že tam už nie som. Hovorím, že som tam bola zo začiatku a aj to za 300€ so zmluvou na dobu určitú.

@anonym_autor ja viem ze tam nie si uz, ved take platy tam nema uz snad ani asistent ucitela na polovicnom. a aka to bola pozicia ci 90 roky, trafila som sa?

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_01b743 Už som napísala na akej vysokej škole som študovala. Zosmiešňovať vie naozaj každý. Over si fakty.

@anonym_autor ja nepisem o tebe, pisem o vela ludoch z ekonomickej ci paneuropska a majun v hlave,.,,ale to poznam ludi z mojho okolia, ja nepisem o tebe viem ze si STU studovala. prepac ak som to napisala zle.

autor
24. júl 2025
@anonym_01b743

@anonym_autor ja viem ze tam nie si uz, ved take platy tam nema uz snad ani asistent ucitela na polovicnom. a aka to bola pozicia ci 90 roky, trafila som sa?

@anonym_01b743 Bol to rok 2018. ✌🏻
Takisto som to tu už spomínala.

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_01b743 Bol to rok 2018. ✌🏻
Takisto som to tu už spomínala.

@anonym_autor prepac nevsimla som si ale to co bolo za plat. to si fakt neviem predstavit, v tom roku fakt asistent ucitela na 4hod denne max.

dadis
24. júl 2025
@barbie2023

@dadis úplne mimo si ty. Splietat hrušky s jablkami a ešte sa aj nafukovať ,že je to vlastne v poriadku 🤦 ideologiu s politickým zriadením splietas, trochu si treba vyjasnit pojmy a potom sa opúšťať.

@barbie2023 Nikto tu zriadenie ani ideologii nespomina, ty jelito. V ktorom konkretnom prispevku to vidis? Skonstatovanie, ze clovek sice dostal byt, ale nemohol vycestovat a nemal slobodu je ake splietanie hrusiek s jablkami?

dadis
24. júl 2025
@mateson2004

@mateson2004 Niekto, kto si chce zobrat hypoteku logicky nemoze robit kucharku v MS. Logicke. Prepac, ale to je praca pre panie pred/v dochodkovom velu, kedy uz maju vlastne byvanie zaobstarane.

zuzana76
24. júl 2025
@mateson2004

@mateson2004 som ucitelka a uver 200 000 sme mali, normalne splacame

anonym_01b743
24. júl 2025
@mateson2004

@mateson2004 tak ja verim ze zena co robi kucharku v MS je uz skoro pani dochodkyna a ze ma aj pana muza a nezije sama a maju uz spolu byvanie. ze neriesi hypoteku. 🙂
lebo je zrejme, ze pani kucharka dostane tak maximalne daky spotrebny uver, ak je sama. tam sa naozaj zaraba minimalka.

autor
24. júl 2025
@zuzana76

@mateson2004 som ucitelka a uver 200 000 sme mali, normalne splacame

@zuzana76 a sama by ste na to dosiahli? Pretože tu ide o jedinca.

zuzana76
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor s manzelom, ako jednotlivec by som mala jednoizbovy byt, ale mala by som

dadis
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ty chces kupovat sama byt za 250k?

maciatkolulu
24. júl 2025
@anonym_a049e3

@maciatkolulu cize ma kupit byt/dom na vychode na dedine a robit v hlavnom meste?

@anonym_a049e3 nie,preco? Ved keď nezvláda náklady v meste,tak nech ide naspäť na dedinu🤷tam si dopestuje,dochova,nie je tam hektický a nákladný život. Vystačí si aj s príjmom ,ktorý jej dajú tam.

anonym_01b743
24. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor jedinec ma urcite problem , ak ma priemerny zarobok.

anonym_01b743
24. júl 2025
@zuzana76

@anonym_autor s manzelom, ako jednotlivec by som mala jednoizbovy byt, ale mala by som

@zuzana76 ja garzonku aspon. ale mam.

mateson2004
24. júl 2025
@anonym_01b743

@mateson2004 tak ja verim ze zena co robi kucharku v MS je uz skoro pani dochodkyna a ze ma aj pana muza a nezije sama a maju uz spolu byvanie. ze neriesi hypoteku. 🙂
lebo je zrejme, ze pani kucharka dostane tak maximalne daky spotrebny uver, ak je sama. tam sa naozaj zaraba minimalka.

@anonym_01b743 obehni škôlky v tvojom meste či dedine a popozeraj kto varí v škôlkach a školách. O tom ako je to fyzicky namahave ani nebudem písať. A keď podľa teba všetky tie pani v dochodkovom veku odídu, tak zasa nastúpia dôchodkyne? A tak stále dokola....🤦

autor
24. júl 2025
@zuzana76

@zuzana76 Mám kamarátky učiteľky, 25 až 30 ročné. Ani jedna z nich nemá v súčasnej dobe vlastné bývanie, žijú v nájme alebo s rodičmi. O tom to je. Všetko sú to zapálené ženy do svojej práce a makajú, ale jednoducho pri dnešných cenách je to pre nich nereálne.