icon

Vnútorný boj v manželstve

volajmajanko
7. feb 2026

Ahojte.
Prišiel som sa viac menej len vyrozprávať.
Viem, že dostať tu nejakú úprimnú radu je ťažké, keďže väčšinou tu človek dostane naložené alebo zaručené rady typu na čo si v takom vzťahu už si mal dávno odísť....
Hľadám skôr nejakú debatu, úprimnú radu, vypočutie.

Sme spolu s manželkou 15 rokov, máme jedno školopovinné 10 ročne dieťa. Obaja 40 rokov. Na začiatku vzťahu tak ako všade bola iskra, mentálna, aj fyzická a všetko bolo ako to už býva ako v sne.

Po roku sme sa zasnúbili, po ďalšom vzali a po dlhšom sa nám narodila dieťa. Vtedy som si začal uvedomovať zmenu správania u manželky.
Pomáhal som jej maximálne ako som vedel, v noci robil mlieko a robil všetko preto aby som jej materskú uľahčil. Nikdy som to nebral ako jej dovolenku. Nočné vstavanie a hneď na to moje vstavanie o 5tej ma extrémne vyčerpávalo ale držal som. Pre rodinu urobím všetko.
Na oplátku som však nedostával možno nejaku vďaku (aj keď je to a ma to byt samozrejmosť zo strany muža) ale naopak často sme sa začali hádať.
Hádky boli pre poriadok, pre to ze trebalo variť, ze bola unavená lebo dieťa nespalo ale najviac ze moja rodina nám nepomáhala. Mala pravdu, ale každý človek vie ze muz/žena nemôže za to ako jeho rodicia pristupujú k hocičomu aj napriek vašej snahe to zmeniť.
Hádky boli takmer na dennom poriadku.

Neskor sme sa kúpili pozemok a začali stavať dom. Z prace som išiel na stavbu a bol tam do 9,10 vecer a tak sme tlak keď málo dieťa cca 4 roky a seba zväčšili este viac. Do domu chcela ísť manželka kedze som non stop počúval ze si nevie predstaviť zivot s dieťaťom v byte kedze je z dediny. Pristál som, robilo sa.

Presťahovali sme sa, no nenašli sme šťastie.
Neustála práca a dorabky na dome a nástup manželky do prace všetko opäť posunul na dlhšiu, žiaľ horšiu úroveň.

Začalo pomalé odlúčenie.

Život sa zmenil a pracu, dieťa, dorabanie domu a plnenie všedných povinností, ktoré sú súčasťou života a ja sa na to aj tak pozerám, žiaľ len sám.

Co sa týka vzťahu naše objatia, bozky, sex všetko pomaly začalo umierať. Túto bezmocnosť ešte umocnili moje rastúce problemy s predčasnom ejak. a tam to všetko dostalo nový rozmer.
Výčitky počas sexu, urážky, nechuť mat sex, boli zo strany manželky čím ďalej častejšie uz v tak strácajúcej sa intimite.
Casom sme spolu prestali spat úplne kedze sa do toho zapojila aj moja psychika a priblem čoskoro mat vôbec nejaky sex.

Vtedy som dostal po 2 rokoch ránu akú nechce nikto. Neprajem nikomu zažiť chvíľu keď zistíte, ze školenia na ktoré chodí vás partner aby si zlepšil miesto v práci sú len klamstvo. Klamstvo ako utiecť z domu pred komunikáciou a nutnosťou riesit vzťahové problemy.

Našiel sa Don Juan ktorý jej sľúbil všetko, co som jej ja dat nevedel. A žiaľ neostal len pri sluboch. Po konfrontácii s faktami sa psychicky zrútila. Týždne plakala, nespala, hovorila mi o samovražde, ze druhý krát by to uz nespravila, ale da sa ospravedlniť 2 ročná systematická nevera plná klamstvá a smutnej tváre keď odchádzala ako jej bude chýbať a pritom vám klame do očí aj dieťaťu?
Nedá.....

3 roky odvtedy žijeme ako cudzí ľudia.
Po 2 rokoch sme sa pokúsili cez leto o sex, virivka, bazén, sauna, romantika aká taka, išlo to. Od leta sme až na to ze sa mi "povenuje" su zas na bode mrazu.

Nemám chuť ju objat, ani jej klamať ked sa ma pýta ci ju ešte ľúbim. Ona cíti ze moja náklonnosť je preč. U psychologický sme boli 2 krst a nesadla nám. Tam z manželky vyliezli veci, ze viac menej sme sa odcudzili a preto došlo k jej nevere. Z nejakej ten logiky ze jej vlastné chýbal vzťah, dotyky, rozprávanie a podobne.

Lenže ako sa dotýkať človeka ktorý je neustále vyčerpaný z práce z ktorej nechce odísť pre výšku platu (cez 2000) a všetko prepočítavať len na peniaze? Objímete ju svojho času tak je vkuse a bola nervózna pre poriadok v dome, pre iné veci.
Dnes mam pocit ze som zbabelec. Ze sa len trápim vo vnútri a držím kvôli dieťaťu a domu na ktorom som sa odrel plamienok na silu a neviem ako ďalej.

Viem ze vela ľudí tak žije, viem ze veľa ludi za rozide a nevedia si roky nájsť partnera. Viem ze rozchod je rána pre dieťa a to naše je extrémne citlivé a uz neraz po našej hádke plakalo ze aby sme sa nehadali lebo sa bojí ze sa rozvedieme a nevie ku komu by išiel a podobne reči ktoré mi aj teraz keď to píšem trhajú srdce na kusy. Vsetko som sa snažil vysvetliť aby ďalej z toho nebolo deprimovane.

Ako žiť ďalej? Zaslúžil som si to, len preto ze sme nemali sex kvôli môjmu problému?
Zaslúžil som si to za to, ze ak som ju objal stále ma nejako odvrhla ze je unavena a ja som časom proste za ňou chodiť prestal kedže v 99% to tak končilo?

Stratil som sám seba aj svoje mužské ja.
Svoju chlapsku auru.
Časom som sa zmenil, zavrhol v srdci, začal opäť cvičiť a vyzerať dobre, trochu sa viac starať o seba ale to mi neprináša vnútorný kľud.

Stále nam v sebe hnev, stále by som jej chcel všetko vykričat, stále sám v sebe sa s ňou rozprávam a vyčítam jej co sa stalo.

Chýbajú mi bozky, láska druhého človeka, objatie, pekne slovo, úsmev.
Mnoho ľudí si neuvedomuje co ma doma kým to nestratí. Svoju lásku smerujem aspoň k dieťaťu. Pretože inde ju už dat neviem aj keď si ju jiekedy manzelka nejakým gestom alebo slovom opýta. Ale ja mam pocit ze som proste mŕtvy. Emócne mŕtvy ale len voči nej.....

Žijeme len zo spomienok a krutú realitu prebijame kazdodennymi povinnosťami.

Neviem si predstaviť ze odídem, ze opust8m všetko v co som veril a budoval na úkor svojho času, šťastia, zdravia. Zároveň si neviem predstaviť ako žiť takto ďalej.

Chodil som k psychokogičke par mesiacov, snažil sa to nejako v sebe zmeniť ale nejde to.

Nejde oživiť tu vášeň a radosť po tom všetkom.
Tu zradu vidím všade. V TV všade....

Neviem co mam zmeniť, asi sme tak silné osobnosti ze ani jeden znáš nedokáže svoj charakter posunúť inam...

Nas zivot sme zmenil na pracu, povinností voči majetku, dieťaťu a jej vecerne sedenie po práci s mobilom v ruke.
Keďže robi denna/nocna všetko je to o este náročnejšie a mesiace a zivot uteká ako voda.

Mrzí ma ze tento príspevok je tak dlhý a ďakujem každému za radu a to, ze si to niekto precital možno aj celé. A ospravedlnujem sa za gram.chyby.
Pekný deň všetkým

Strana
z4
anonym_04c714
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_04c714 na ocr chodi aj on teraz. Ale vie ze ma navyse, ze ja mozem akurat k rodicom alebo do podnajmu.. A co v takom pripade, ked by sme sa rozviedli. Ako budu na to pozerat ohladom striedavej, keby ja mam len vyssie popisane moznosti? Nebudu viac nakloneny k nemu, ked on zostane v dome? Samozrejme casom ho bude musiet asi predat, aby ma vyplatil, a on to sam z platu tiez neda...

@anonym_b686da poradila by som ti jedno dve sedenia s právnikom, nech ti vysvetli postup, co sa bude diat, nech sa nebojís. Na jeho vyhrážky sa budes iba usmievat. Nenechaj sa zastrašiť, ak by si byvala u rodicov alebo v podnájme, nie si o nic horší rodič ako on.
Pokiaľ pracuješ, staráš sa, zabezpečis deťom bývanie, nikto sa nebude na teba krivo pozerať. Dom je koho?

anonym_b686da
10. feb 2026
@anonym_04c714

@anonym_b686da poradila by som ti jedno dve sedenia s právnikom, nech ti vysvetli postup, co sa bude diat, nech sa nebojís. Na jeho vyhrážky sa budes iba usmievat. Nenechaj sa zastrašiť, ak by si byvala u rodicov alebo v podnájme, nie si o nic horší rodič ako on.
Pokiaľ pracuješ, staráš sa, zabezpečis deťom bývanie, nikto sa nebude na teba krivo pozerať. Dom je koho?

@anonym_04c714 najprv zacal sam stavat, hypo mal sam, ja som mala tiez hypo (na oko na iny ucel), ale peniaze isli na nas dom, potom sme vyplatili moju hypo, navysili spolu a uz som bola spoludlznik. Po svadbe mi polku daroval. Hypo plati on od zaciatku, ja platim energie, skolky, potraviny, lieky, atd... Vsetko som davala do chodu... A ked by som bola u rodicov, nemusim este ja jemu platit nejake vyzivne? Lebo podla mna ma z hypo ani nevymazu, ked pozru na naklady a plat, a dve deti...

anonym_15c1fd
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_04c714 najprv zacal sam stavat, hypo mal sam, ja som mala tiez hypo (na oko na iny ucel), ale peniaze isli na nas dom, potom sme vyplatili moju hypo, navysili spolu a uz som bola spoludlznik. Po svadbe mi polku daroval. Hypo plati on od zaciatku, ja platim energie, skolky, potraviny, lieky, atd... Vsetko som davala do chodu... A ked by som bola u rodicov, nemusim este ja jemu platit nejake vyzivne? Lebo podla mna ma z hypo ani nevymazu, ked pozru na naklady a plat, a dve deti...

@anonym_b686da dom sa moze predat, hypo vyplatit a zo zvysku si obaja poriesite v ramci moznosti vlastne byvanie. Alebo sa dohodnete komu dom ostane a v akej sume bude ten druhy vyplateny. A prepise sa aj dom, aj hypoteka na toho komu ostava dom.

anonym_b686da
10. feb 2026
@anonym_15c1fd

@anonym_b686da dom sa moze predat, hypo vyplatit a zo zvysku si obaja poriesite v ramci moznosti vlastne byvanie. Alebo sa dohodnete komu dom ostane a v akej sume bude ten druhy vyplateny. A prepise sa aj dom, aj hypoteka na toho komu ostava dom.

@anonym_15c1fd no ale hypo je uz teraz vysoka, v tejto vyske by ju sam nedostal a aby ma vyplatil, tolko mu nenavysia.

anonym_04c714
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_b686da este mu nikto neschválil striedavu, zbytočne predbiehas dopredu, ci ty jemu budeš ešte platiť..
Nedrž sa toho, ze sa za struedavu bude bit..môže, an nemusí.
Dom sa môže predat.
Mas skvele to, ze mas rodičov, kde ísť, pomoc od nich.
To je super.

anonym_15c1fd
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_b686da vyzivne ma dostat ten u koho starostlivosti ostali deti, s domom a hypotekou to priamo nesuvisi. Bud sa na sume dohodnete alebo urci sud.

anonym_15c1fd
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_15c1fd no ale hypo je uz teraz vysoka, v tejto vyske by ju sam nedostal a aby ma vyplatil, tolko mu nenavysia.

@anonym_b686da to nie je Tvoj problem. Na to mal mysliet, ked si hladal inu. Ze moze prist nielen o Teba, ale aj o dom, kedze Ty si polovicny vlastnik.

anonym_15c1fd
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_b686da aj pri striedavej starostlivosti je mozne, ze sa bude platit vyzivne na deti. Vela zalezi od prijmu oboch rodicov. Ak by bol velky nepomer v prijmoch.

anonym_15c1fd
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_b686da sa mi zda, ze aj tu na mk je skupina pravnikov, skus sa ich popytat.

anonym_15c1fd
10. feb 2026
@anonym_b686da

@anonym_b686da tak si to poriesi inak. Napriklad mu pomoze s rucenim (alebo hotovostou) niekto z rodiny.

volajmajanko
autor
11. feb 2026

Na MK také niečo riešim prvý krat. Predtým ako som tu napísal som si prečítal asi 20 tém a myslím ze všade je to rovnaké.
Jedny z vás urobia emócionalnych krypľov
Jedny z vás urobia vinníkov co to hádžu na druhú stranu
Jedny z vás urobia obeť a manželku vy zabili.
Jedny z vás urobia fejk profil co tu už 20 krat písal
Jedny z vás urobia slabého alebo silného muža co ma buchnut po stole, vyjpsot zenu a zacat žiť skvelý zovot ktorý na mňa čaká tak do mesiaca....

Nič také jednoduché nie je dámy a páni a možno vy som rad videl životy niektorých ľudí co dávajú zaručené rady a vynasaju súdy.

Ja som si vedomý ze na vine som aj ja. Nie som dokonalý, ani úžasný, ani najlepší, najkrajší a s najlepšou mužskou aurou a vystupovaním v kraji.
Dnes je internet plný dokonalých párov ako: Cibulkova, Cimarova, Belohorcova, Beckham, a podobne a vlastne zistíte časom ze vsetko je len pozlatko a ze vlastne sa možno až tak doma zle nema nikto..
Neviem ci budem robiť, žijem, dýcham ale vnútro naplnené nemám. A poviem vám tak ze mam veľa ludi okolo seba co sa rozviedli a dodnes nemajú nikoho po 2,3,5 rokoch pretože to proste nienje tak ako si kazdi mysli.
Trápim sa, trápime sa a ja nemám zaručený recept na šťastie a zaručený postup... je to tak
Jeden deň si poviem ze ťahám čiaru a idem žiť a potom ze kašlem na vsetko a idem preč a dookola...

maury
11. feb 2026
@volajmajanko

Na MK také niečo riešim prvý krat. Predtým ako som tu napísal som si prečítal asi 20 tém a myslím ze všade je to rovnaké.
Jedny z vás urobia slabého alebo silného muža co ma buchnut po stole, vyjpsot zenu a zacat žiť skvelý zovot ktorý na mňa čaká tak do mesiaca....

Nič také jednoduché nie je dámy a páni a možno vy som rad videl životy niektorých ľudí co dávajú zaručené rady a vynasaju súdy.

Ja som si vedomý ze na vine som aj ja. Nie som dokonalý, ani úžasný, ani najlepší, najkrajší a s najlepšou mužskou aurou a vystupovaním v kraji.
Dnes je internet plný dokonalých párov ako: Cibulkova, Cimarova, Belohorcova, Beckham, a podobne a vlastne zistíte časom ze vsetko je len pozlatko a ze vlastne sa možno až tak doma zle nema nikto..
Neviem ci budem robiť, žijem, dýcham ale vnútro naplnené nemám. A poviem vám tak ze mam veľa ludi okolo seba co sa rozviedli a dodnes nemajú nikoho po 2,3,5 rokoch pretože to proste nienje tak ako si kazdi mysli.
Trápim sa, trápime sa a ja nemám zaručený recept na šťastie a zaručený postup... je to tak
Jeden deň si poviem ze ťahám čiaru a idem žiť a potom ze kašlem na vsetko a idem preč a dookola...

@volajmajanko a tak potom čo. Potrebuješ sa vyrozprávať, chceš radu psychológa, právnu radu. Žiješ, prežívaš a stále dookola. Jednu vec som pochopila nemáte šťastne manželstvo. Chceš to zmeniť aby bolo šťastne a v manželstve ostať. Na to musia byť dvaja. Toto by vyriešila len bezpodmienečná láska, obeta, odpustenie, prijatie, vernosť, dôvera a pohnúť sa vpred. Z obidvoch strán, v manželstve sú dvaja. Univerzálny recept neexistuje ani neexistoval, celý príbeh si píšete len vy dvaja. Si pripravený toto všetko spraviť a tvoja manželka tiež? Vtedy to má zmysel a je reálna šanca, že vám to vyjde. Pokiaľ nie ste obaja pripravení, tak to bude vždy len bludný kruh

mk22
11. feb 2026
@volajmajanko

@volajmajanko koľko to trvá 4roky, 5rokov?
Co vyrazne sa zmenilo?
To za 5rokov si neprišiel na nic??
Na ničom ste sa spolu nedohodli?
Takze ďalších 5rokov sa idete točiť, lebo nevieš??

K čomu je to dobre?
To je somtryznenie, kazdy problém ma riešenie, vždy sa da nueco urobiť.
Treba si sadnúť, dohodnúť sa co chcete obaja, ck chce ona a ty.
Chces byt s nou? Fajn začni od seba.
Ale na záchranu a nový začiatok musia byt dvaja.
Možno o rok si povieš ze si urobil vsetko a nejde to. Ale hlavne nesedí, nefnukaj proste niečo rob.
Bud to chceš zmeniť alebo ukončiť. Hádam len vies co chceš.

hefo
11. feb 2026
@januska12323

Pozbieraj gule, ktoré si zakopal niekde pri stavaní domu a postav sa realite čelom. Vy dvaja, respektíve traja, trpíte úplne zbytočne lebo sa nikomu nechce vykročiť do neznáma. Mysli aspoň na to dieťa, nezaslúži si vidieť šťastného otca a mamu?

@januska12323 Ak naznačuješ, že dieťa bude šťastnejšie po rozvode rodičov, tak toto obvykle neplatí. Málokedy sú tí dvaja schopní starať sa o dieťa rozumne a myslieť na jeho dobro namiesto svojho.

Pokiaľ je žena taká manipulátorka, že sa vyhrážala samovraždou, tak už vidím tie srdcervúce scény, čo bude robiť na súde, a potom tie problémy, ktoré bude robiť chlapovi pri všetkých veciach, čo sa dieťaťa týkajú (teda možno by to robil aj on, ale z jeho vlastných rečí sa to obvykle nedá zistiť).

Ak by sme dbali len na dieťa a nie na partnerov, tak za mňa vydržať v tom "ľahostajnom" manželstve aspoň do 15-16tich rokov dieťaťa, potom už na tom až tak nezáleží. Ten začiatok puberty je v tom najťažší, pokiaľ sa rodičia nezhodnú na výchove, tak dieťa býva často totálne nezvládateľné (s veľkým rizikom drog, promiskuity či agresivity).

anonym_15c1fd
11. feb 2026
@volajmajanko

@volajmajanko kazdy/kazda z nas sa na Tvoju situaciu pozerame zo svojho uhla pohladu a preto su nazory roznorode a ked si to tu cital, tak si vedel, ze napisu aj taki aj onaki.
Ze ako by to vyzeralo u nas...za mna mozem povedat, ze keby som dosla na neveru manzela, tak by bola doma "ohen a sira" a myslim si, ze manzel to vie. Ty si vsak uplne ina povaha.
Vnutro nemas naplnene a trapi Ta, ze rozvedeni nemaju noveho partnera ani po rokoch. Z mojho pohladu "vnutro" cloveka nema naplnat druhy clovek. Spokojnost cloveka sa nema viazat na inu osobu. Spokojnost cloveka ma vychadzat z jeho vnutra. To musi najst v sebe.
Tvoja manzelka (zrejme) nie je so sebou (sama vo vnutri) spokojna a ta nespkojnost sa prejavuje navonok. Neuspokojilo ju ani manzelstvo, ani materstvo, ani novy dom, ani super praca, ani iny chlap. Mozno bude hladat donekonecna.
Ako si na tom Ty?
Je nevyhnutne mat noveho partnera pre Tvoju spokojnost? To je pre Teba najdolezitejsie?
Taky zlomeny ako si teraz ....ziadna dalsia partnerka toto nedokaze "spravit". 5 rokov trapenia nespravi ani par sedeni u psychologa, ktore si absolvoval. Len Ty musis vediet co vlastne chces a ktorym smerom pojdes a ci mas s kym.

anonym_2446e6
11. feb 2026
@volajmajanko

@volajmajanko som síce žena, ale naše príbehy sú dosť podobné, až na to, že v našom vzťahu nebola nevera. Z tvojich príspevkov je cítiť zrelosť. Mám pocit, že tvoje vnútro ti hovorí, že tu už je dokonané, ale stále váhaš, pretože prichádzajú strachy, obavy a pripútanosti a nádeje. Strach, čo ak už ostanem navždy sám ( písal si o známych, ktorí sú sami už dlhšie obdobia), naše ľudské pripútanosti - k ľuďom, ďeťom, stereotypom, majetku. V kútiku duše čakáš na zmenu ženy, aj keď už pravdu v sebe vieš. Možno to bude znieť divne, ale ten, kto to takto vníma, vie, že každý z nás je tu sám za seba. Myslím, že aj to vieš. Všetko, čo vo vzťahu vnímaš, je vlastne správa pre teba. Určite si si toho vo vzťahu zažil a uvedomil vełmi veľa, takisto aj tvoja manželka a aj každý z nás a dalo by sa povedať, že sa z teba stal iný človek. A je tomu tak, vzťahmi rastieme a meníme sa. Preto že si už iný, nevyhovuje ti to tak, ako to je. A to, ako to máte teraz, ti už vyhovovať nebude. Nedám ti žiadnu konktrétnu odpoveď, pretože by to bolo subjektívne, objektínu odpoveď/ rozhodnutie dostaneš len od seba. Držím prsty.

Strana
z4