icon

Vraj som zlá matka

19. jan 2023

Lebo nedávam dieťaťu ochutený jogurt ale biely, lebo ho učím, že sladkosti sa nejedia každý deň a že keď má chuť na sladké, môže si dať lyo ovocie alebo čerstvé ovocie. Nedávam sladeny čaj a sirupové vody. Ja neviem či žijem v takej diere že tí ľudia sú totálne retardovaní, alebo som fakt taká zlá. Moje dieťa vôbec nepýta sladké, lebo je naučené, že nám to sice velmi chutí, ale nemôžeme to jesť každý deň inak nebudeme zdravi. Nevidím dôvod meniť to, moje dieťa prosperuje, nie je závislé na spracovanom jedle a má k jedlu zdravý vzťah. Ale to, čo mi minule povedala učiteľka v škole ma normálne obarilo. Učiteľka v škôlke mu ponúkla čokoládku a on jej na to vraj povedal, že si neprosí že on chce byť čo najzdravší. Tak mi to potom tá učiteľka povedala, s tým, že dodala že okrádam moje dieťa o radosť zo života a že deti podľa nej musia jesť sladkosti lebo potrebuju cukor. Čo je nezmysel ako Brno ale zaujíma ma váš názor na stravovanie detí.

babulkomale
20. jan 2023

Ja teda neucim deti ze su tie veci nezdrave. Nezdrave veci by som im nikdy nedala.
Ucim ich ze zalezi na kvalite, frekvencii jedenia a mnozstve.
Nezdrave su cigarety a alkohol.

kp7333
20. jan 2023

@tiezjedna tak alternativne vychovne metody su kapitola sama o sebe. tiez som na materskej toho precitala dost, niektore knihy mam stale v kniznici, ale beriem to s rezervou. Staci, ked si spomeniem na film Jedna ruka netleska a hned ma prejde chut ich uplatnovat 😂

zorkahorka
20. jan 2023

Autorka: ano, odmenujem cukríkom. Ak zjedia normalne jedlo. Bez toho cukrik nemaju. Pretoze ak sa dieta nauci,ze ma sladkost len tak, moze sa nan naucit,napcha sa tym kedykolvek a potom uz nic ine jest nechce, lebo ma pocit plného zaludku

tabakmirka
20. jan 2023

Povedal aby som pani učiteľke, že ak nechce, tak nech ho do toho nenúti. Je to tvoje dieťa a ak máte doma nejaké tie pravidlá, mala by to rešpektovať. Je veľa ľudí, ktorí majú na to rozličné názory ako s tým treba počítať, no nútiť ťa nemá kto čo do niečoho, čo nechceš alebo neuznávaš

marzuz89
20. jan 2023

@zorkahorka rozumiem tvojmu pohladu, ja tiez nedavam sladke len tak, sladke myslim susienky, kolacik, atd. Lebo sladkosti v pravom slova zmysle nekupujeme. Ale ma to na olovrant, pripadne na desiatu. Organizovane. Takto, ze ako odmena po jedle, to moze byt tiez kontraproduktivne - a hovori o tom viacero psychologov. Deti sa naucia "bezvedome" spraskat obed len pre vidinu sladkosti. Nejedia obed pre obed, ale pre sladkost. Par krat takto motivovali babicky na navsteve, ze potom bude sladke prekvapko, ktore priniesli. Syn hltal bez zmyslov, len aby dostal sladke. To som velminrychlo zrusila, urcite nie je ok sladkosti podmienovat normalnym jedlom, takymto sposobom, ako odmenu za jedlo. Sladke avizujem tak, ze - dame si obed, vyspinkas sa, a na olovrant si spravime susienky s mliekom. Napriklad 🙂

zorkahorka
20. jan 2023

@marzuz89 moj syn je slaby jedak a som rada, ze sa mi dari ho motivovat aspon takto. Takze nazory psychologov su mi ukradnuté 😅

domiklik
20. jan 2023

@kp7333
@tiezjedna
A kde je ta miera dámy? Viete mi povedat? Moje dieťa jedáva sladkosť 3x týždenne, a niekedy ani to, lebo ju nedoje,inak ma vyváženú stravu. Poznám ženy, ktoré vyznávajú kult všetko s mierou, čiže trochu vyprážaného, trochu údeného, trochu cipsov, trochu slaniny, a na konci týždňa zistíš, že ho pcha len sra*kami, ale všetko s mierou 😃

aurora33
20. jan 2023

No môj názor je, že si si tu prišla po pochvalu ako si super vychovala dieťa. Moje deti su už školáci. Sladené vody nepijú vôbec, ani sirupovu najradšej majú čistú vodu. Ovocie zeleninu milujú, denne jedia domácu stravu (polievky a podobne). Sladkosti majú len od babiek. Dcéra najviac zo všetkého miluje pohánku, syn pohánkovu kašu. A mohla by som tak pokračovať do aleluja….a teraz čo? Zaslúžim si diplom, že som ich nenaučila na sladké srajdy? Lebo ináč tomuto zbytočnému hejtu na učiteľku nerozumiem.

tiezjedna
20. jan 2023

@domiklik myslím, že každý súdny, priemerne inteligentný človek vie, vie, že to "všetko" v tom spojení neznamená, že ješ všetko, čo stretneš cestou v obchode, že... Ale keď teda ty si to stále prekladáš len na sra*ky, tak ja ti napíšem, čisto za mňa, ako to vypadá u našich det, resp. nás, akurát ja teda pečivo nejem vôbec:
- raňajky - buď jogurt alebo cereálie s mliekom/domáci koláč (keď sa mi zrovna chce piecť)
- sváča - rohlík/toast/kaizerka s žervé, šalátom, šunkou; zelenina; sušené/čerstvé ovocie; orechy; kapsička...
- obed škola - (podľa jedálničku žiaden prúser)
- svačina doma - ovocie alebo zelenina, šunka, vajíčka, syr (milujú mozzarella guličky)
- večera (takmer vždy teplá, varím večere, ktoré na obed s manželom dojedáme), keď nie je teplá tak napr.: guacamole; hovädzí/lososový tatarák; zeleninový šalát s grilovaným syrom; coleslaw; domáca pizza; cestovinové šaláty na x spôsobov.
Mezditým sa niekde stratia kinder čokoládky, alebo Kolonády, prípadne zmizne polovica balenia cukríkov. S tý nemám najmenší problém. Deti športujú okrem štvrtka každý deň. Syn fotbal/atletika; dcéra atletika/tanec. Od apríla do októbra blbnú k tomu všetkému v bazéne, ktorý máme na záhrade, takže keď si dajú cez leto 3x do týždňa zmrzlinu, prípadne spracú o jednu kinder čoko viac, tak z toho rozhodne neodpadnem 😉 To je u mňa "všetko s mierou"👍

karolinakr
20. jan 2023

aspon nebudu mat pokazene zuby

kp7333
20. jan 2023

@tiezjedna u nas podobne, deti nonstop v pohybe, v skole pohybove kruzky doma lietaju po vonku na bicykli, kolobezke, korculiach. preto nemam problem, ked si energiu doplnia sladkym. popri tom jedia ovocie, zeleninu, ich desiata v drvivej vacsine obsahuje domace pecivo - ano, doma pecieme, aj kvaskujeme, ale neprepina nam z toho, nepohrdneme ani kupovanym pecivom plnym e-ciek (citujuc nemenovanu biomatku). obedy maju v skole, vecere takmer vzdy teple, lebo varim - vacsinou dusene kuracie, hovadzie, obcas bravcove, raz do tydna je ryba. vyprazane jeme raz za cas, udeniny prilezitostne, myslim ze to nikomu neublizi. deti piju hlavne vodu, v zime caj, lebo z vonku chodia uzimene. dzusy, sladene vody a pod. maju na oslavach par krat do roka, lebo mi pride nefer, aby pili vodu, ked dospeli piju vino a pod. a pozor, obcas sa stavime v mekaci (aaano, fuuuuuj) alebo na pizzu alebo na cinu. a cuduj sa svete, decka stihle a zdrave. a vlastne, ked sa pozriem na triedne foto mojich deti, nevidim tam ziadne obezne dieta, tak neviem, kde sa berie medzi matkami tato fobia z obezity.

stanislavicenka
20. jan 2023

@kp7333 tu sa nejedna o pohyb. Ale o spravne stravovacie navyky. Lebo ked ten aktivny pohyb skonci, a strava ostane, zacne sa to menit. Ide o to, aby vedeli co, a preco je dolezite sa zdravo stravovat. A snad kazdy vie,a hlavna kazda chudnuca zena, a to ich je na mraky, ze zakladom je strava, preto je to dolezite ucit uz deti. To nie je fobia medzi matkami, ale medzi lekarmi, a je to adekvatny strach,pretoze takto narasta pocet pacientov, a hlavne s diagnozami, ktore predtym trapili starsie rocniky. Absolutne nie je na mieste sa tomu vysmievat. Nasa krajina ma alarmujuce cisla kardiovaskulanych ochoreni. A ver mi,ze to nie je iba nedostatkom pohybu, ale nespravnymi stravovacimi navykmi

stanislavicenka
20. jan 2023

@zorkahorka toto nie je vnutorna motivacia, ale vonkajsia,a dost nanic. Nasledky u, vidis teraz.pretoze ak nieco zje,tak podla neho zje nieco zle,aby si ho odmenila niecim dobrym. Proste cele zle

lavinis
20. jan 2023

A teba to tak trápi,,čo povedala?
Tak potom máš asi pochybnosti o sebe, keď ta to tak trápi

bluka2
20. jan 2023

Ja to vidím rovnako ako ty a vôbec o sebe nemám pochybnosti. Kľudne aj vrátim kamosom kakao, ktoré kúpili 4r. synovi, ze diky, ale veľa cukru. A mám už dieťa takto na bezcukrovej strave v školskom veku, 8 r., ma aj peniaze a vôbec si za to nekupuje sladkosti. V tomto veku to už nechávam viac na nej, takže keď jej niekto niečo ponúkne, rozhoduje sa už sama. Ak si zoberie, fakt po kúsku koláča hovorí, ze je to moc sladké a nedoje. Človek bez návyku na cukor ten cukor cíti omnoho viac. Inak viem aj sama podľa seba, odkedy som cukor výrazne obmedzila. Teraz už zjesť celú čokoládu je pre mňa nemozne…
PS: a beriem to fakt vážne, na narodeníny mala napríklad melónovú tortu - podľa vlastného výberu, ale uznávam, že návrhy neboli vyber si cokoladovú alebo orieškovú 😜

kp7333
20. jan 2023

@stanislavicenka obezita vznika ked je nerovnovaha medzi prijmom a vydajom. nevyhnes sa jej tym, ze sa budes striktne vyhybat sladkemu alebo vyprazanemu a chorobne sledovat slozenie potravin. lebo pribrat mozes aj zo zdraveho jedla, pokial prijem prekroci vydaj. krasny priklad su oriesky, ktore su superkaloricke, i ked zdrave. preto je dolezita ta miera, vo vsetkom.

mandarinka555
20. jan 2023

@toiba Diabetes nevzniká z množstva cukru...Ty kde žiješ?

autor
20. jan 2023

@mandarinka555 diabetes dvojka nevzniká zo zlej životosprávy?

domiklik
20. jan 2023

@tiezjedna tvoje deti sa stravujú zdravo, športuju a celkovo majú pekny základ aby v budúcnosti netrpeli civilizačným chorobami. Ja stretávam ľudí rôznych profesii, vzdelania, inteligencie, ale keď mi matka 12 ročného chalana s výškou 145 cm a váhou skoro 60 kg povie, že chlapci jedia všetko s mierou, a keď sa jej opýtaš co za posledný týždeň jedli, prestaneš sa tej váhe vlastne čudovať.... Niektorí ľudia si pod pojmom všetko s mierou predstavujú toto, a nie je ich málo. Nemajú návyky z domu a vedú k tomu aj svoje deti... Bohuzial

zorkahorka
20. jan 2023

@stanislavicenka nam to tak funguje dobre a naozaj to nepotrebujem s nikym riešiť. Uviedla som to autorke ako priklad

tiezjedna
21. jan 2023

@domiklik ano, preto som mala potrebu ti napísať, čo ja považujem za "všetko s mierou". Neexistujú len extrémy... V našom okolí to má väčšina známych a priateľov, ktorí majú deti nastavené podobne (trávime spolu veľa času a sme veľká banda 😀). Naše decká napríklad nevedia, čo je to vyprážaný syr, doslova. Nikdy to nejedli. Za to milujú sushi alebo hovadzí roastbeef z kvetovej špičky (mäso beriem z La Vie, ako som ti posielala ten odkaz). Osobne vidím v kvalitnom jedle polovicu zdravia, tretinu v pohybe (manžel je navyše bývalý profesionálny športovec) a tretinu v domácej pohode a pozitívnom prístupe 🙂

tiezjedna
21. jan 2023

@bluka2 sorry, ale príde mi, že máš cukor až nezdravo zdémonizovaný, z môjho pohľadu až zbytočne obsesívne. My ideme na zdravej vlne, ale takto to teda nehrotím. Ja väčšie zlo než trochu cukru považujem pchanie sa (i deti) pečivom.

bluka2
21. jan 2023

@tiezjedna pozri si najnovšie výskumy z harvardu o cukre. Napríklad David Sinclair o ageing. Cukor ti proste obotrebava systém.

tiezjedna
21. jan 2023

@bluka2 a to je presne to, o čom píšem - moc to hrotíš. Trúfam si povedať, že tento ortodoxný prístup škodí tvojmu psychickému zdraviu oveľa viac (si podvedome v neustálom strehu kvôli cukru), než dva kopčeky zrmzliny tvojmu organizmu👍

bluka2
21. jan 2023

@tiezjedna prečo by som mala byť v strese z toho?

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
toiba
23. jan 2023

@pipistrel13 je to vec matky, moze mu davat stravu aku chce a moze mu o tej dtrave vysvetlovat uplne vsetko, ci je pestovana na zahrade alebo bola kupen av obchode, ci je to zdrave a bude z toho jeho brusko mat radost, alebo ho moze brusko boliet... kazda matka nech uzná sama ako to je naj 🙂, ako bude neskor nevies, hadas iba, kazde dieta je ine, mna doma naucili ze hranulky su zle a verim tomu aj ako dospela 🙂 takze preco pausalizovat?

toiba
Autor odpoveď zmazal
pipistrel13
23. jan 2023

@toiba ak sa niekto pyta v diskusii na nazor,mam pravo vyjadrit ho,ale to neznamena,ze je spravny a musi ho niekto dodrziavat,o tom su diskusie
a samozrejme,ze moze robit ako uzna za vhodne,ale ak sa pyta,zrejme ju zaujimaju nazory ine
o tom su tieto a vsetky diskusie

toiba
23. jan 2023

@mandarinka555 zijem vo svete kde sa studuje 🙂, preto viem ze diabetes druheho typu vznika zo zlej zivotospravy, odporucam zacat si trosku studovat tiez 🙂