Všade dobre, doma najlepšie
Ahojte všetci
Žijeme s priateľom a dcérkou vo Švajčiarsku skoro 3 roky. Ja som pendlovala do Švajcu od 2012 - polroka doma, polroka tu s pauzami. Život tu je fajn, núdza o peniaze nie je a to ja som doma s malou a priateľ pracuje na 100%. Ja sa čoskoro vraciam do prace. Aj sa teším aj neviem čo ďalej. Keďže s dieťaťom mi to tu príde komplikovanejšie (hlavne prac. čas a opatrovanie) , stále uvažujem ci ostať a budovať si čosi viac, alebo odisť. Chceli by sme tu kúpiť časom dom a ja začínam vo februári školu, čiže by som mala aj ja lepšie pracovné možnosti, nakoľko teraz nemám nejaký špeciálny odbor a pracovala som viac menej recepcia, gastronómia a rok vo fabrike. Predtým som pracovala v dobrých reštauráciách s dobrým platom, žiadne albánske podniky 3.triedy, no momentálne mi to s malou nevyhovuje. Ona ma 1,5 roka , normálne sa tu chodí do prace oveľa skôr, našťastie nás môj priateľ dokáže uživiť. On je s pracou spokojný a ja som preto na vážkach ci čosi nove začať , alebo sa vrátiť... Ako píšem vždy to bolo také , že som sa tešila aj domov aj preč. Vlastne ani neviem kde mám "domov". Aj keď v poslednej dobe a hlavne kvôli malej mi je ľúto, že naši nevidia ako vyrastá. Všetko iba online. Na SK chodíme 2-3krát do roka. Máme babky aj prababky a doma je vždy dobre ,uvoľnená atmosféra, aj si oddýchneme od malej , aj nám pomôžu, aj sa tešia na nás a dcérke sa tiež vždy páči.... Myslím, že veľa ľudí, ktorí majú narušené vzťahy v rodine nemajú takú potrebu sa vrátiť domov... Mám tu aj par známych, ale stále sa cítim sama. Ja viem , že doma na mňa nečaká každý. Samozrejme každý má svoj život, ale ja som väzby s najbližšími ľuďmi nepretrhla. A celkovo aj rečová bariéra, aj keď nemčinu ovládame obaja veľmi dobre, tam vždy bude. My máme doma okolo seba dobrých ľudí...Nie veľa, ale u nás kvalita je dôležitejšia ako kvantita....Mám aj nápady, čo doma robiť, kde by sa dalo zamestnať, poprípade máme aj nápad na biznis. No keď si povieme, že tu potiahneme ešte pár rokov, neviem, či si budeme aj môcť dovoliť nejaký pozemok, ceny idú raketovo hore. Povodne sme sem prišli, aby sme si čosi nasporili a vrátili sa domov a hlavne aby sme nemali na krku hypo na veľa rokov, no potom sa narodila dcérka:D Doteraz si robíme srandu, že ona vedela kde sa má narodiť a či ju nepripravíme o lepšiu budúcnosť, ktorú by tu mohla mať, avšak na druhej strane...... A posledná komplikácia je , že ja som zo stredného Slovenska, kde by sa ten pozemok aj dal odkúpiť , avšak s prácou je to biedne. Priateľ pochádza od Žiliny a tam sú pracovne možnosti oveľa lepšie, len tie domy a pozemky sú neskutočne drahé... Ja sama neviem čo robiť. Príde mi to ako neustály kolotoč, ráno vstať upratať, navariť s malou sa pohrať , ísť von, príde tatitno, nachystáme desiatu , večera a spať. A to ešte chodíme aj dosť na výlety cez víkendy , ja s malou chodím na bike, prechádzky... Aktivít mame dosť, ale prídu chvíle, kedy si uvedomím ako osamelo sa cítim. Môj priateľ je super, pomáha mi ako vie, ale neviem, ci chápete ako sa cítim. Určite sa tu nájde niekto, kto by mi vedel poradiť, najlepšie z vlastne skúsenosti. Ďakujem a prajem pekný deň.
@hopsadobrandejsa ahoj, ďakujem za analýzu 😁 keď som čítala tvoju odpoveď, že máš doma domček a záhradu, tak som sa až zasnela, že wau ty sa máš. Teda aj sa máš , v dobrom 🙂 je to na dlhú diskusiu táto téma. Však aj hore som písala , že keby sa aj vrátime , tak ani neviem kam. Ja pochádzam z Prievidze, priateľ od Ziliny. U nás by sme mohli odkúpiť pozemok od rodiny za dobrú cenu, je to v dedine blízko Prievidze. Mám v PD aj kamošky a známych s deťmi, naša dcéra by sa nenudila. Keď prídeme na sk tak sa stretávame. Rodinne vzťahy mame tiež veľmi dobre, keď môžu pomôžu. ALE u nás je to proste hladova dolina. Ja som žila rok v Prievidzi, keď som si dala pauzu od zahraničia. Nevedela som sa poriadne zamestnať s keď už hej tak - minimalka na papieri, ostatné na ruku. A smiesne platy. A to som robila v kancli.
Priateľ je od Ziliny - pracovné možnosti snáď netreba ani porovnávať, sú oveľa lepšie a dokázala by som tam aj využiť nemecký jazyk. Rodina jeho je tiež v pohode, stretávame sa ,pomôžu radi ALE ?? Tie ceny ? Za skoro 3 roky čo tu žijeme to išlo extrémne hore. Až sa nestačím čudovat…. A ďalšia vec priateľovi kamosi nemajú deti, všetci robia buď za hranicami, alebo idu na pivo a tak. Naša malá by tam nemala asi toľko deti okolo seba ako u nás… som z toho na prášky. Môj chlap je taký, že sa nebojí otvoriť ústa a pýtať viac, keď má robiť pod niekym a mám strach, že ak ho na sk nezaplatia bude vymyslat on. On je tu inak spokojný …
Ja som dosť emocionálny človek, možno je to tým , že sme nedávno boli doma… ale predsalen keď som nemala dieta tak mi bolo jedno kde som, hocikedy som sa mohla zbaliť a ist domov a zasa sa vrátiť , proste sloboda. Teraz to už nieje take jednoduché. Ja sa nesťažujem, len nechcem urobiť chybný krok zas , ako už veľakrát keď som sa vrátila a zasa odisla. Len najviac má mrzí ten kontakt s rodinou a s našou dcérou 😑
Priateľ stále hovorí pockame , ušetríme a keď budeme mat dosť cash na dom pozemok a čosi bokom uvidíme. Aspoň kým naša dcéra nenastúpi do školy. Len bohvie do akých výšin dovtedy ešte tie ceny vystrelia a či sa potom neoplatí ostať ozaj tu. Ale stále budem mat v hlave že čo rodina atd …
Nuz, su to radosti, ale zas aj starosti 😀. Dom veru neni ako byt. Vkuse mam pocit, ze mi hori nejaka Baustelle 🙈 a to rodicia vkuse nieco robia. Za posledny polrok urobene viac nez povodni majitelia za dekadu, ale zas je to prijemna robotka. Robi sa relaxacne viacmenej.
Co sa tyka tych cien nehnutelnosti tak ja som kupil mozno este v hodine dvanastej. Teraz by som uz asi kupu domu nezvazoval, jedine ak by prisla naozaj velmi dobra ponuka a bol by som prvy v poradovniku.
Ja osobne si sem tam prejdem ponuky na realitkach co sa momentalne predava a v nasom regione ( okres Poprad ) je to veru slabota. Bud predrazene alebo to vobec neodpoveda poziadavkam co by clovek asi chcel.
Mam aj kamosov co zvazuju prejst z bytu do domu kvoli detom kedze v okoli PP nastal teraz velky boom pre okolite dediny. Trend sa obratil a vsetci sa znova stahuju na vidiek, ale je to tazke. Ponuka je slaba co samozrejme tlaci ceny nahor, ale co mna osobne udivuje je, ze ti ludia vedia, ze tie ceny nezodpovedaju ponukanemu standardu a aj napriek tomu to zaplatia. Proste silna tuzba po vlastnom dome.
Samo o sebe byty v PP su take palky, ze ja sa vobec nedivim, ze mladi maju problem osamostatnit sa a ked vidim diskusie tu na MK o 200 tisicovych hypo tak normalne odpadavam a to nerobim doma.
Slovensko sa ubera trendom Svajciarska a vela ludi jednoducho bude musiet byvat v najmoch. Ak nemas v plane dom v hladovej doline tak budes musiet siahnut hlboko do vrecka.
Nik nevravi, ze musite ist do ZA ci PD, mozno Vas vietor zaveje niekam inam 🙂. Skuste niekam viac na zapad. Mozno okolie TN alebo NR alebo Liptov.
@ivka67 tiež je to len kvôli deťom, kvôli sebe by som sa určite nevracala.
Bože, máme to úplne podobné ako ty, vy. U mňa na juhu kopec detí, rodina sa stretáva atď a u manžela v BB slobodný brat, bezdetný, s rodinou sa nevidia ako rok dlhý....keby tak za nás rozhodlo niečo, niekto iný. To by som brala najradšej.
@hopsadobrandejsa k tým cenám máš pravdu. Tie hypotéky to ani nehovorim , my to vidíme ako riadne riziko, nikdy nevieš čo sa stane a čo nehame decku dlhy na krku? Niekedy mi to ozaj príde tak, ako keby ľudia za každú cenu chceli dom, súhlasia s nezmyselnými cenami a zadĺzia sa na cely život. Poprípade začne chlap chodiť na tak obľúbené týždňovky 🤦♀️ Čo to je za život. To my nechceme zas.
V okolí PD taký boom nieje, alebo už nieje. Všetci známy čo kúpili nehnuteľnosť alebo pozemok to stihli cca tri roky dozadu, my sme vtedy odišli, že však nasetrime a prídeme. No, hups:D v okoli Ziliny je zato ako u vás veľký trend ist bývať do domu. Fakt , v takých dedinách, o ktorých by človek predtým ani nepremýšľal sa stavia. Preto tie ceny a budú vyššie. Tiež si myslím, že pokial človek nezdedi, tak ťažko bude mat čosi “svoje”. Inak priateľ sebestačný a vie postaviť/prerobiť sám , našťastie. Ale počula som , že aj ceny materiálov idu riadne hore…. Takze sme uvažovali aj kúpiť starsi dom a prerobiť, kvôli pozemkom sa to ešte oplatí tam v ZA. Lenze človeka vždy niečo v takom starom dome prekvapí😁 aspoň podľa kamosiek , ktoré to tak urobili…
Inak bližšie k Trenčínu som premyslala aj ja, poprípade niekde kde sú dobre prípojky na diaľnicu, ak by sme teda išli smerom ku našim, aby sme sa dokázali dostať ľahko aj do tej Ziliny.
Inak ja tu začínam čoskoro školu a v danej oblasti je možné pracovať aj z domu, takze to je zasa len plus a možno skončime úplne niekde inde. Však Slovensko je malé… Uvidíme🧐
@vilma7 no veru , za mňa viac menej rozhodol môj drahý, ten veci hovorí narovinu ako to je reálne, ja som taký snilek. Je to ťažko, keby som sa vedela pozrieť do budúcnosti 😁 ale jedna možnosť je ešte taka, že ist na sk na “skusku” na pár mesiacov a uvideli by sme ako by to bolo. S tým , že by som si našla prácu a drahý tiež. Je to ako keby si tu na úrade a povieš že ides domov hľadať prácu a vrátiť sa. Dajú ti na to 3 nesiace s tým, že ti platia ako keby podporu. Ak si čosi nájdeš vrátiš sa domov a ak nie tak ostavas tu vo svajci. Možno ešte tak. Aby sme ozaj neurobili chybu a potom som si to nevyčítala. Predsalen je iné keď sme doma na dovolenke a keby tam fungujeme, pracujeme, mám vlastnú domácnosť atd. Dokonca aj bývať by sa dalo zatiaľ , síce v byte v prenajme, ale dalo by sa.
Akoze ja som tiez kupil starsi dom v podstate, ale stav je vyhovujuci hoci je treba vela veci renovovat co mne vsak neprekaza pretoze clovek sa moze aspon trocha realizovat.
Ak by som napr. chcel kupit tak velky pozemok ako mam teraz v lokalite kde som tak uplne v pohode 70-80 litrov len pozemok ( velmi konzervativny odhad, realne by to bolo za 100 ) a to nehovorim o drevinach co tam uz mam.
Mna vysiel dom drahsie skrz zahradu kedze tam uz bolo vela zrobene. Realne som uz ale na dome zarobil cize stratovy nie som.
Akoze ja som to realne este vychytal s kupou. Teraz to uz pojde len k lepsiemu ( dufam 😀 ).
@ivka67 no ono zas na skúšku by som to asi ani neplánovala...tu prenajatý byt, sťahovať veci hore dolu, škôlka v plnom prúde...my už máme obaja s manželom 45, takže zas nie sme na také experimenty.
Ja stále vravím, že pôjdem až keď vyhrám Lotto, lebo pracujem v zdravotníctve a asi vieme ako je to na Slovensku. S manželom by sme mali relatívne možno obaja zárobok okolo 1000, ak by sme vedeli zabezpečiť bývanie bez hypotéky, bolo by to super...ale čo ďalej. To ma skôr trápi. Ak by jeden z nás prišiel o príjem, už by to bolo ťažšie. Tu vieme vyžiť dobre aj z jedného príjmu, ale zatiaľ teda nie vo vlastnom. V ktorom kantóne ste? My BL
@vilma7 zasa na deuhej strane sa v zdravotníctve všade môžeš zamestnať to je výhoda velka. Ja som gastro, recepcia, obchod, fabrika. Žiadny špeci odbor. Síce v gastre som robila v tých lepších reštauráciách, obsluhovala som aj rogera federera:D napríkad. Ale to s dieťaťom nehrozi už. Pracovať sj vikendy sviatky a do noci , poprípade trhacky. A doma zasa vieme ako je gastro platené. Preto idem do školy. Tak uvidíme. Ono racionálne keď premýšľam , viem, že je lepšie ostať tu , hlavne kvôli financiám. Na druhej strane , sk by sme aj išli raz domov, myslím te si nebudeme dokázať kúpiť nehnuteľnosť bez hypo, keďže je to predražené neskutočne - teda tam, kde by sme chceli my - Zilina, Prievidza, poprípade niečo medzitým….-a hlavne kvôli tomu sme sem sli, aby sme nemuseli doma brat hypo na x rokov.
My bývame v kantóne Aargau- v Oftringene.
@ivka67 podľa mna moc vymyslas. Ako sa hovorí: “bolo koze dobre, išla na ľad tancovať”. Chceš odísť z krajiny, v ktorej všetko funguje, vysoký životný štandard …na SK? Ono to je eufória byt na pár dni doma, nič neriešiť, všetci sa na vás tešia, lebo vás dlho nevideli ( to opadne, neboj)….v porovnani so stálym životom tu, neustále ceny stúpajú, platy nie 😏byrokracia, nefungujúce NIČ. Myslím ( z toho, čo píšeš), že tvoj priateľ tu bude nešťastný, je zvyknutý na iné platove ohodnotenie( budete mat len konflikty medzi sebou ). Ked si tam najdes prácu, kolegov, možno sa nebudeš cítiť taká sama…alebo urobte ešte jedno bejby a vymýšľanie ta rýchlo prejde. Uvediem ken príklad: aj moja teta po 20tich rokoch v Nemecku sa chcela vrátiť, postavili tu aj dom…ale už to aj oľutovala…
@vevapeto ahoj, ja si to všetko uvedomujem , viem ako to na Slovensku je, ale myslím, že vždy záleží od toho ako sa človek na to všetko pozerá a s akými ľudmi sa obklopuje a aké má vzťahy napr. V rodine a tak. Ja keďže som žila v 3 rôznych krajinách si to dokážem porovnať a viem že na SK to bolo ťažko. Ja vidím problém v tom, že priateľovi vy sa pravedpobne nepáčilo a vymýšľal by. Ja by som to už nejako dala, odkedy mame dcéru celé zmýšľanie sa mi ako keby otočilo. A ďalšia vec ja zasa poznám minimálne 5ludi - z toho jeden je môj blízky príbuzný, čo sa vrátili zo Svajcu/Nemecka/Rakúska po 10 a viac rokoch a na sk sú spokojní….. ale na strane druhej všetci sa vrátili tak do 5 rokov max. Dozadu a vtedy ešte z toho ušetrenej čo mali boli ak dostupnejšie nehnuteľnosti, nebola korona a majú sa dobre. Všetci….
Ono obe strany maju svoje pre a proti. Tu mas samozrejme funkcny system, dobre zdravotnictvo a vsetko frci, ale nie je vsetko zlato co sa blysti.
Aj samotni Svajciari tvrdia, ze Svajciarsko je uz aj pre nich drahe. V roku 2019 zilo 8,7% populacie Svajciarska pod urovnou chudoby ( nerobim si srandu, pozrite si statistiky ). To sa bavime o jednej z najbohatsich krajin Europy.
Vies ako sa vravi, u suseda je trava vzdy zelensia. Nikde to neni optimalne, ale mozem ti povedat, ze mat vlastny dom ci byt a zit v podnajme su dva obrovske rozdiely co sa tyka kvality zivota aj volneho casu.
Na Slovensko je mozne sa vratit aj kvalitne zit, ale zalezi aj do ktoreho regionu.
Vo Svajciarsku sa mas dobre ak mas dobru pracu ako napr farmaceuticky inzinier, zdravotna sestra, ucitelka, stavebnictvo a pod. lenze studium stoji tiez nemale peniaze a neni to len tak.
Vacsina zahranicnych tu zije da sa povedat normalny zivot, ale voci standardu Svajciarov si ziju relativne "skromne".
Neidealizujte si zahranicie pretoze velakrat to neni to cim sa to javi byt a kto neveri, dvere su otvorene. Treba vycestovat za hranice a vyskusat si to. 🙂
@ivka67 mozem sa ta opytat ake tam mate naklady na zivot? My prave uvazujeme naopak, “utek” zo SR aj s 2 detmi 😬😂
@hopsadobrandejsa máš pravdu a napísal si to jasne. Nieje všetko zlato, čo sa blyští to je fakt. My sa tu mame “normalne”. Aj si kúpime čo treba , aj ideme na dovolenku , aj na SK - a to sa vždy minú nemalé peniaze na tieto výlety. A všetko to stačí viac menej z priateľovej výplaty. A ja som doma s malou a začnem robiť zatiaľ iba teilzeit. Až od budúceho roka chfem zas Vollzeit. Ale , je tam ale a to som písala už prečo 😁 najlepšie mat nehnuteľnosť doma a zatiaľ si čosi zarobiť a mat aspoň ten pocit že sa môžeš hocikedy vrátiť. A je to aj o myslení a prístupe ľudí … to je ďalšia vec….
@arcenciell ahoj ťažko takto povedat, každý má iny životný standart a iné nároky. Ale základ je podnájom, poistka na každého člena rodiny (aj deti) , nejaký pausal, internet, strava, benzín , nejaké výlety - toto mame my každý mesiac cca 3500frankov. Lenze potom sú tu poplatky, ktoré prídu tusim raz alebo dvakrát do roka - rádio, TV- to je povinne pre každého cca 350frankov a ešte našim minule čosi prislo sní neviem presne čo okolo 200 frankov. Veľmi záleží od poistky akú tu máte. My mame taký priemer , lenze mame vybavené pramiumverbilligung tzv. Že platíš menej za poistku na každého člena rodiny keď si toto vybavis. Ako keby to stiahli z každého mesačného úctu, to vypočítavajú podľa príjmu rodiny …
@arcenciell aha a ešte som zabudla veľmi dôležitú vec - opatrovateľka. Doteraz som bola s malou doma. Materská je tu 3 mesiace potom musíš ist do prace , ale ostaneš doma ako hausfrau , avšak bez príjmu. Ja teraz nastupujem po roku a pól na čiastočný úväzok do orace , priateľ robí na plny úväzok. Opatrovanie stojí rôzne a veľmi zalezi od kantonu kde žiješ. My sme viac menej stres svajcu a našla som opatrovateľku ktorá berie na hodinu 10frankov , normálne ceny sú 20 a viac na hodinu. Poprípade jasle, ale tam sa to Ráta inak a keby pracujem na čiastočný úväzok a mala chodí do jaslí tak 2000 mesačne je úplný normal …
@ivka67 my uz mame skolopovinne deti, uvazujeme ze manzel by siel prvy a my potom za nim….
Ako je to so skolou asi nevies?
@ivka67 Moja vlastna skusenost. Zila som s manzelom v Holandsku, ked sa nam narodila dcerka a otehotnela som s druhou, tak sme sa prestahovali na SK. Ale ani tam nie je vsetko take idealne, ako sa to moze zdat, ked tam ides iba na par dni raz ci dva razy do roka. Po skoro 8 rokoch na SK sme sa vratili do Hol. Vybudovali sme si zasa domov tu. Deti idu radi aj na SK,pred koronou sme chodili tak 4x do roka, ale doma su uz tu. Maju tu urcite vacsie moznosti, ako na SK....skoly lepsie vybavene, zdravotnictvo ani nehovorim., a tak by sa dalo povedat o vela veciach...
@arcenciell so školou žiaľ, poradiť neviem. Ale tuším, že deti nemávajú v škole obedy, mávajú rozdelené vyučovanie doobeda potom idú domov sa najesť, urobiť úlohy a potom zasa škola, krúžky atď.... Tí rodičia, ktorí majú to šťastie, vyzdvihnú deti a zavezú ich domov a potom zasa do školy. Ti, ktorí takú možnosť nemajú si opäť platia opatrovateľky, ktoré deti zo školy vyzdvihnú zavezú domov navaria, popracú, porobia úlohy. Poprípade tu fungujú rôzne skupiny a akoby jedálne pre deti aj tam môžu ist sa najesť a dať si pauzu ,platí sa tam mesačne nejaký poplatok.... Ale to skôr deti prvého stupňa. Väčšie deti už vedia fungovať aj samé....
@arcenciell a inak aj tak najviac zalezi od byvania, kde zijete a kolko platite najom..toje najvacsia polozka a rozdiely su velke medzi kantonmi. Dalsia vec, ked tu ochories, platis.A dost.Zalezi aky si date s rodinou mesacny franchise. O zubaroch nehovorim. Jachodim bud na SK alebo do Nemecka. To je kategoria sama o sebe.. Akurat zajtra idem:D Ale samozrejme covek nechodi ku dr a zubarovi kazdy den. Ja som tu porodila dieta, to plati nastastie poistovna, ale prislo vyuctovanie, ktore samozrejme za mna platili oni, len tak ako prehlad - bezna nemocnica, bezne oddelenie (ale ajnapriek tomu vyborne sluzby a pristup) - cena okolo 5000:D
@arcenciell náklady ca mesačne vo Švajčiarsku sú od 4000 mesačne. Byt, zdravotné poistenie skoro 1000 pre 4 osoby, potraviny, auto atď.
No my sme sa vratili po 5 rokoch zo zahranicia.. Muz ostal pracovat na tyzdnovky.. Keby som vedela ako to bude, hlavne, ze vsetko ostane na mne dom, cela domacnost a 4 deti.. Asi by som nesla.. No deti su tu ovela viac spokojne, maju vela kamaratov, chodia radi do skoly, do druziny na kruzky, su komunikativnejsie aj sebavedomejsie, hlavne syn najstarsi, lebo ten tam pocas tych 5rokov akosi nevedel zapadnut do kolektivu, skola mu isla dobre, je rozumny, len napr na lyziarsky ci na vylety, do divadla, vobec nechcel chodit s nimi, vzdy sa tesil, ked do skoly nemusel ist 😔 tu bol len prvy rok v skole, deti ho prijali, beru ho rovnocenne, na konci roka mu bolo luto za ucitelkou, vravel ze este chce ist do skoly... V zahranici som nic take pri nom nezazila... Bol celkovo taky utiahnuty pred ostatnymi...
Odchod som znasala tazko, lebo som si zvykla na ten standard, brala som to, ze kvoli detom...
Len, tazko povedat, ci to bolo dobre... Na jednej strane som rada, ze syn sa zmenil a celkovo ze deti su oblubene v kolektive, na druhej strane si to odnieslo nase manzelstvo.. Muz vravi ze to bola chyba a prisiel o rodinu, ostal tam sam, teraz vravi ze sem chodí len na navstevy, tam je doma (vtedy naopak), chcel by aby sme sli naspat... Len ja sa teraz bojim kvoli detom, aby som im zase neublizila, hlavne ti starsi (11 a 8r)
Tiez sme tu kupili starsi dom, no na opravy sa vykaslal, vsetko mi ostalo na pleciach, akurat ze zaraba..on sem prist nechce... Celkovo je tazka povaha, nema kamaratov, takze je to komplikovane velmi.. Ked by som to vedela skor, na sk by som nesla, len syn by to mal tazke asi v tom kolektive a mozno by si zvykol... Teraz je to o tazsie, lebo vidim ten rozdiel na nom tu a tam..

@vilma7 ahoj , dakujem ti za rozsiahlu odpoved a tvoj názor , vidím , že skutočne niesom jediná,ktorá zvažuje možnosti 😁a áno žijeme vo Švajčiarsku. a inak sa čudujem aj tomu, že aj po toľkých rokoch človeku ešte napadne taka myšlienka sa vrátiť domov. Ja som mala jednu kolegyňu a ona povedala, narodí sa ti dieta (ešte som nevedela že som tehotná) , 5 rokov ti prejde ako voda a že to je taký zlom, buď odides alebo ostaneš. Že oni s manželom a dvoma chalanmi (už sú dospeli) sa rozhodli vrátiť na sk. Postavili barák s bazénom, že vydržali tam pár mesiacov a vrátili sa do svajcu. Oni tu žijú hadam 20rokov. Ten dom predali…. Tak neviem ja som sa vždy vrátila domov a po čase zase do zahraničia ale to bolo iba tým, že mna nebavila práca doma za malo peňazí… akosi som sa nevedela nikdy zaradiť. Aj som chcela výšku aj hento toto a vždy to skončilo rovnako. No a teraz s dcérou je to ťažšie sa rozhodnúť , a aj preto lebo môj chlap je tu nadmieru spokojný. Mat tak jeho rozum a o pár rokov menej bola by som zabezpečená aj na Slovensku a teraz by som nemusela vymyslat. Oni ja som dosť emocionálny človek, tak je to asi tým. A aj preto že sme nedávno doma boli… len ked prejde bejaky čas tak ja tu fungujem nejako sko robot mi to príde. Aj ked idem von so známou alebo ideme na návštevu necítim sa tak ako by som sa chcela cítiť ako doma alebo proste povedat si skutočne čo si myslím a tak. Doma má poznajú aká som a ja mám aj priblem nadväzovať nové kamarátstva a nejako som sa aj zasekla odkedy som s malou doma aj v reci. Už si tak neverím. A to mám nemcinu po toľkých dosť dobrú aj gramaticky aj hovorovo … akokeby sa vždy zaseknem a neviem vyjadrit všetko čo by som chcela …
Inak s tým pohľadom na dom má to nikdy nenaoadlo. Preto sa hovorí aj leosie mat dve deti že sa aspoň spolu zahrajú. Ja sa na to pozerám tak, že veľmi si želáme mat svoj domček , ja mám totiž doma kamošky s deťmi vo veku našej dcéry a všetci majú domy. Vždy chodíme na kávu alebo grilovačku a decka sa pojraju buď vnútri alebo vonku sa bláznia 😁 ja pochádzam z trenčianskeho kraja z Prievidze a môj priateľ od ziliny. U nás sú lacnejšie pozemky aj nehnuteľnosti , mám tu známych s deťmi čo sa stretávame aj ked prídeme na sk a rodinu a dobre vzťahy. Ale u nás je hladova dolina. Z Prievidze toľko ľudí poodchadzalo do zahraničia alebo potom presne ako píšeš chlap chodí zarábať za hranice. To môj priateľ nechce ani za nič. Že si nebude vidieť dcéru vyrastať. Fungovali sme tak ked sme ešte zili na sk bez malej. Ja som to brala športovo som zvyknutá byt aj sama vždy som si našla nejakú aktivitu alebo som proste zobrala auto a išla za nasimi alebo ku kamoske. Ale tu? Tu keby som chcela tak nemám kam len tak… spontánne … to mi chyba. V Žiline tam bývajú svokrovci a starí rodičia na Kysuciach. Tam je zasa pekná príroda , vela výletov sme tam absolvovali , vzťahy sú dobre , ale žiadne deti🤷♀️ On nemá kamosov s deťmi všetci sú to slobodní chlapi čo chodia do krčmy alebo zarábať do zahraničia alebo sú stále v robote. A ceny nehnuteľnosti pri Žiline sú vysokeeeee. Ešte dva roky dozadu sme hovorili že 60000 za pozemok je dosť a teraz je 80 000 a vyššie bežná cena v dobre vybavenej lokalite. U nás by sme aj mali pri Prievidzi v jednej dedine pozemok za dobrú cenu. Je to v rodine a dalo by sa odkúpiť. Pri Žiline nie. Ale mám strach ako to bude s tou prácou. Ja som v Prievidzi žila asi rok ked som mala “pauzu” a to je úplne nanič čo sa roboty týka ´…. V tej Žiline je oveľa viac možnosti…. Som z toho na prášky :D malá by mala viac kamosov u nás aj viac deti okolo seba ale rodičia by zasa zili lepší standart keby žijeme u priatela. Ja fskt neviem. Toto je nekonečný kolotoč. Čo je dolezitejsie to je otázka ktoru si kladieme obaja dookola.