icon

Vyčíta manžel, že príliš míňate peniaze na deti?

30. jan 2024

Manželia sme 15 rokov. Máme dve deti 13r dievča a 9r chlapca. Poslednú dobu je cítiť že veľa veci zdraželo. Na stravu dám 500 eur mesačne, varím striedmo na viac dní. No už neviem ako okresať tú sumu. V škole platiť pracovné zošity pomôcky tiež niečo stojí. Tento rok staršia ide na lyžiarsky a mladší do školy v prírode. Nakúpila som deťom čo budú potrebovať k tomu plus zaplatila za výlet. Manžel sa chytal za hlavu keď som mu povedala čo koľko stojí. Príklad taká lyžiarska bunda 100 eur, oteplovacky 50 eur atď. Hovorí že on zo školy nikam nechodil že prečo naše deti musia. Ja tiež som nikam nechodila no chcem aby naše deti mali zážitky. Nemyslite si že nemáme na to, máme našetrené niečo, máme svoje bývanie, čoskoro splatime hypotéku. No manžel mi stále vyčíta že veľa míňam. Že na čo kupujem raz ročne deťom topánky, na čo oblečenie. Ako on si myslí že jedno oblečenie budú nosiť x rokov. No stále rastú. Ďalej na čo kupujem darčeky na Vianoce a narodeniny, že on nikdy nič nemal. Na čo chcem ísť cez leto s deťmi na výlety že to stojí kopa peňazí. Na čo chcem ísť raz za čas do reštaurácie keď viem aj doma navariť. Raz za čas cca 2 krát do roka mu to príde veľa. Na čo robím na oslavy torty a zákusky, proste všetko ohundre a má blbé reči že strašne moc míňam peniaze na blbosti. Podľa mňa vôbec meninám veľa, kupujem len nevyhnutné veci. Na seba nekúpim skoro nič, no deťom si doprajem aby mali pekné a šťastné detstvo. Čo si myslíte kto má pravdu ja alebo manžel? Chcem mu dať prečítať komenty aby už konečne pochopil že to čo míňam je normálne

minutka
2. feb 2024

Tvoj muz je pekny glgo. Co nedopraje vl detom. A ani zene. Sam by ta mal pozvat obcas na wellness ci veceru. A co ze si detom kupila vetrovku za 100€?! Mal by sa potesit ze budu pekne a v teple. Pako

dsc
2. feb 2024

Každopádne, keď sa mu nepozdáva, ak je potrebný väčší výdavok, povedala by som: toto treba deťom, toto som vybrala, máš lepší plán? A ak má, prečo nie? Dámy, my si to tu v tomto kultúrnom nastavení neuvedomujeme, ale skákať okolo všetkých potrieb detí a každodenne ich riešiť, to nie sú materské, ale oficiálne rodičovské povinnosti. Za to, že rodíme a kojíme a nespíme by sme mali mať neskôr menej povinností, nie viac. 😉

daniela1911
2. feb 2024

@natalka13 prosím ťa, tu sa predbieha ohľadom naj ceny, nie kvality a nejaký vodný stĺpec ich nezaujíma ;)

A prečo sa toľkí chytili jednej blbej bundy? Lebo si to nikdy nezažili, spariť sa v nekvalitnom a nepohodlnom, potom človeka ofukne a je. Strašne má mrzí, keď ľudia šetria na nesprávnom mieste. Na bundách, topánkach a podobne sa nešetrí. Jasne, kto nemá, musí. Ale inak nie. Treba šetriť inde a hlavne investovať a nepozerať na dukáty na bežnom účte, ktoré tam stoja zbytočne, ako autorkin muž.
A za názor, ja som nič nemal, načo deťom. Rozvádzala by som sa.

elisebah91
2. feb 2024

Ahoj @autor. Píšem čo má napadlo po prečítaní úvodného príspevku.
Áno všetko išlo hore, áno každý to c niečom inom cíti. Viem že chces deťom dopriať a píšeš že na seba moc nekupuješ.
Je jasné že deti a nohy im rastu že im treba stále.
Ale vnímam aj tvojho manžela. To čo tu hovorí, že on nebol, nemal, nedostával dary...to z neho hovorí jeho vnútorné zranenie v tejto oblasti. Takže jeho pohľad na túto finančnú oblasť ,,veď im netreba, stačí im čo je,, je značne pokrivena a teda na tvoju realitu pozerá cez krivé zrkadlo a preto ,,im to netreba,,

Riešenie je jednoduché povedať aké ťažké vykonať.
POROZPRAVAT SA do hĺbky s mužom a skúsiť ho pochopiť, a pomôcť mu to vidieť ako to je. Že si môžte dovoliť a že je to už iné ako niekedy žil. Podporiť ho v rozlete.
Ďalej by som u teba trochu znížila nároky , u mňa by bola bunda za 50€ a oteplovacky za 25€ ...že nič nenájdeš? Aj na bazari sa dajú nájsť pekné kúsky. Verím že s touto sumou by bol aj muž spokojný. (Mne by muž ,,vykrutil krk,, keby kúpim dieťaťu bundu za 100€, ale našťastie som tak lyznuta ako tvoj manžel, tiež na Tom pracujem a snažím sa,, míňať,,...)
Takže práca na oboch stranách.

mikadooo
2. feb 2024

Mne to príde, že máš za muža "strýka Držgroša"... Nič netreba, všetko je dobré také ako je, nemusíme jesť mäso, stačí rohlík s maslom.... Nemusíme nikam chodiť, stačí nám byť doma. Deti nemusia nové mať, veď z minulého roku ešte ponosia, no a čo že im nohy ruky z toho trčia 😂. Neviem poradiť. Myslím si, že je to z detstva, predpokladám, že skrblenie bola u nich veľká cnosť a na "zbytočnosti" (á la darček pre dieťa k narodeninám) sa peniaze nevyhadzovali. Ber to tak, že musel mať chudák trpké detstvo a nad tými rečami sa proste treba povzniesť, alebo mu povedať možno to, čo tu - že my sme nemali, ale deťom chcem dopriať, nie nemusia, ale ja chcem, aby mali zážitky, pekné veci atď. A zakaždým to proste omieľať. Pravdepodobne časom prestane brblať, lebo zistí, že to nemá efekt a ty začneš trošku viac šetriť, napríklad nakupovať drahšie veci v bazároch, alebo sledovať lepšie cenovky v obchodoch a nesiahnuť po prvej veci, ktorú vidíš, lebo sa ti páči. Chce to len čas a pevné nervy. A snahu trošičku pochopiť toho druhého. Z oboch strán.

barbie2023
2. feb 2024

100e bunda a 50e oteplovacky je pre mňa extrém, ostatné chápem a nemyslím si, že je to veľké míňanie. Všetko je drahé a nároky sú v každej rodine vysoké. Žiaľ žijeme v takej spoločnosti a dobe.

euka210
2. feb 2024

Stale je to otazka rozpoctu...aj pri tychto vydavkoch viete stale nieco odlozit? Sporite popri tom aj do buducnosti? Ak ano, tak podla mna su to bezne vydavky...my sme 5 a dame za stravu uz do 500e a to mame domace vajicka a maso. Neviem, ako velmi skromne vyrastal manzel, moj tiez velmi skromne, ze svokra nemala skoro za co kupit detom oblecko, dovolenky ziadne, vianoce casto bez darcekov. Jedine, s cim ma moj problem, je, ze maju deti veeela hraciek a potom si ich nevazia, tak to okresavame...nasi maju 12,10,8r. Po vyletoch praveze chodime a radi, dovolenka lacna na SR. A samozrejme, ze ich podporujeme...maju kruzky, chodia na Zus, co sme my nechodili, ale je to pre nich. Dala som ich na plavecky kurz, lebo chcem, aby vedeli plavat...ja viem, manzel nie. Nepotrpime si na znackove oblecko, ale skor rozsirovat obzor deti, zazitky. A topanky 1xrocne...to je asi vtip nie? Ved detom sa kupuju topanky minimalne 3x do roka...jar,leto,zima. Ked rychlo rastie, tak aj castejsie. Maly ma do skoly papuce a uz vidim, ze mu musim kupit vacsie...ale tych 15-20e rozpocet predsa nijako nezrujnuje.
Dolezite je najst stred...aby sme usetrili, ale aj vyuzili tie peniaze. Peniaze a veci su tu na to, aby nam sluzili... nie ze sa budem drzat kazdeho jedneho eura...ak teda nezijeme od vyplaty k vyplate, to je uz ina situacia.
V niecom sa uskromnim a nieco si zase doprajem ak su moznosti...

luccija
2. feb 2024

@mikadooo pochybujem ja poznám takých pár ľudí a to je vryte v DNA snáď.
Až panika v očiach, keď náhodou treba niečo platiť.Ale ja verím, že oni psychicky
trpia, keď majú míňať to je ako fobia.Mne, keby povedal muž, že načo deťom kupujem raz ročne oblečenie, alebo topánky tak....jednoducho autorka sa snaží deťom dopriať, ale neverím, že občas nákupy nezatají, alebo povie inú cenu, snaží sa ho obhajovať nepije, nefajčí no veď to stojí peniaze🙂jednoducho nemôže byť sama sebou, lebo muž sa bude hnevať

euka210
2. feb 2024

No neviem, co by povedal na nas, ked my dame na "moj benzin" cca 60e mesacne a "manzelovu naftu" aj 120e, kedze dochadza za pracou+ zivot na dedine kde okrem kostola nie je nic...

annamivo
2. feb 2024

@lenka_vi1 presne to ma napadlo ako prvé. Ja som dospela a bunda za 100€ mi vydrží minimálne 5-6 r aj oteplovaky. Deti rastú, toľko by som kôli týždňu na lyžiarskom určite za oblecko nedala. V tomto má naozaj pravdu. Či viete ušetriť na strave, to je na vás. Taktiež ostatné čo spomína autorka.

muchacici
2. feb 2024

Máš ty pravdu. Keď nenakupuješ na dlh, obaja máte príjem, prečo by si nekúpila raz za čas aj niečo drahšie, keď si to môžete normálne dovoliť. 100 eur je dosť, ale zase nie až taká veľká suma, 50 eur za topánky normálne. Nevravím, že lacnejšie sa nedá, ale ako vravím, keď na to peniaze sú, tak nevidím na tom nič zlé, máte určitý štandard, a nové topánky nie sú každý mesiac. A v potravinách to ani nevravím, 500 eur pre celú rodinu je okej, si myslím. A veď o čom je ten život? Načo pracujeme? Len aby sme poplatili a pchali do vankúša? Veď aj ušetríte, aj kúpite, a nijaké extra drahé aktivity nerobíš, takže myslím, že úplne v norme 🙂

negymama
2. feb 2024

baby ja som roky dozadu kupila siedmacke na lyziarsky kvalitnu drahu lyz. bundu, ona je maturantka a bundu nosi doteraz! vyzera perfektne zachovale farby, zipsy funguju, neznicitelna...a to v nej hravala kazdy rok na jazere hokej a drhla ju po lade...
Niekedy sa ta drahsia vec oplati, inokedy je zbytocne.

Zase syn si bol kupit budnu v sekaci , dal za nu 15 eur a je znackova, vraj nove take su tiez okolo 100eur.
Myslim, ze ked clovek prevazne setri, kupuje z vypredajov, ci zo sekacov a raz za cas sa "urve" a kupi kvalitnu dobru vec, lebo sa mu paci...nie je to minanie.
autorka tvoj muz je typicky lakomec. Moj dedo bol taky, neskor sme chapali, ze bol taky kvoli tazkemu detstvu, bol z chudobnej rodiny, casto hladoval.
V terasej dobe s vasimi prijmami je ale narocne takto zit. to este mladsie nemas v plnej puberte. My mame 4 deti v pubertalnom veku od 12,5 do 19 rokov a co my minieme na stravu, tak tvojho muza by asi drblo.. 1200+ kazdy mesiac.

autor
3. feb 2024

Viaceré píšete že mal by manžel investovať peniaze, no ako poraďte? Ja tiež neviem ako investovať vôbec sa v tom nevyznám.

uglybetty1234
3. feb 2024

Kupit nehnutelnost, pozemok, parkovacie miesta , garaze,…- a prenajat. Inevstovat do fondov, kryptomeny. Len nenechat na beznom ucte.

lavender94
3. feb 2024

Keď sa nevyznáte, ideálne si zaplatiť nejaké poradenstvo. Ja som mala snahu to robiť po vlastnej ose ale nemám kapacitu na to sa v tom vzdelávať. Našla som si seriózneho brokera, ktorý investuje moje peniaze do fondov, tri štyri krát ročne kúpim akcie Applu. Tie idú hore celkom pekne, ale nečakam dlhodobý nárast. Muž ma ešte účet na krypto, ale ja tomu moc nefandim, takže sme sa dohodli ze to nebude veľká čiastka. Mesačne investujeme cca250€ do fondov, ďalších asi 150€ do iných veci (to skor rieši muž) 300€ odkladam na bežný účet aby sme mali nejakú hotovosť hned k dispozícii. Mame ešte veľa práce okolo zveľaďovania domu a pozemku, to je 500€ tam, tisícka hentam, takže niekedy sa odložiť nepodarí aale príde mi zbytočne mať viac ako 5000 takto na účte bežnom. Investovať sa dá do kadečoho, ale pre bežného človeka, čo nemá na kúpu nehnuteľnosti z fleku, su tie fondy fajn. Časom by som možno aj ja chcela nejaký jednoizbový byt na prenajímanie. Na investovanie je určite dobre zaplatiť si človeka, ktorý vám to vysvetlí, ja sama tomu vôbec nerozumiem tak aby som ti tu dokázala poradiť niečo relevantne, takže toto je len to ako to robíme my a snáď keď budeme starí budeme mať dosť peňazí na užívanie si dôchodku a na nejaký štartovací balíček pre dcéru. Keď som začala pracovať, investovala som len 50€ mesačne a dala som si vypočítať z tej sumy ako by sa to malo zhodnotiť keby sa trh vyvíja podľa predpokladov do mojich 60 rokov, nepamätám sa už sumu, ale odkladanie na bezny učet mi príde nezmyselne. Inak teraz ponúkajú aj banky rozne investične služby a poradenstvo, ale kamoska robí v banke, takú províziu z too banka ma, že ten klient to zhodnotí úplne minimálne, takže do banky by som nešla

kuko55
3. feb 2024

Ako pripájam sa neskoro, ale som v šoku zo skoro 200 likov hneď v prvých komentároch, že "načo kúpila bundu za 100€".🤷‍♀️

Vidím, čo nosia deti oblečené, btw 100€ lyžiarska bunda je z tých lacnejších.....tak to mi nejako nevychádza.🤷‍♀️
Pozrite sa okolo seba, čo na sebe nosia žiaci ZŠ a teda väčšina je oblečených nadštandardne!

daniela1911
3. feb 2024

@kuko55 dvojitý meter, možno lajkovali práve tie, ktoré deťom doprajú najviac.

letfenixa
3. feb 2024

Často v diskusiách vidím že muž pochádza z takých a onakych pomerov, takéto zažil v detstve a prenáša to do svojej rodiny a na svoje deti. A nechapem to. Všetko to, čo som v detstve zle znášala, sa snažím nerobiť svojmu dieťaťu. Aj keď niekedy mi ako prvé vyskočí, ako som to mala ja ako dieťa, tak sa snažím pre svoje dieťa o viac, o lepšie.

euka210
3. feb 2024

Ked neviete ako investovat, tak poradkynu. My mame taku, co aj poistky co najlacnejsie a kde odkladat peniaze, aby sme mali my na dochodok o 20r a deti ked pojdu do zivota ci VS. Bud fondy alebo ine, co vie poradit...treba najst takeho cloveka, co mu budete doverovat.

lienka.7
3. feb 2024

@xckaretxxx prosím ta, nauč sa citat s porozumením a potom na mna reaguj. Tvoj koment je uplne ale ze uplne od veci. Dakujem

autor
3. feb 2024

@uglybetty1234 Kúpiť v meste byt a dať do prenájmu vy som rada chcela no až toľko peňazí nemám.
@lavender94 Do fondov nieco mám investované cez Allianz že aj poistenie aj investovanie no fakt sa v tom nevyznám.
@letfenixa Ja tak isto, tiež v detstve som nič nemala a teraz keď mám svoje deti chcem aby ony mali pekné detstvo. To neznamená že im kúpim všetko čo len chcú, určite nie. Deťom sa rátajú aj spoločné výlety zážitky aby mali. Ja ani to som nemala s rodičmi.

salije
3. feb 2024

Ja som tiez teraz kupila mojej bundu za 100e ale nosi velkost XS a myslim, ze je to jej finalna velkost na x rokov. Cizmy tiez za 50e z rovnakeho dovodu a nepride mi to ako luxus, ked si pozrieme internet tak luxus su bundy za 400 az 600e ale tak samozrejme nie na lyziarsky vycvik ale to je u mna luxus.
Taky clovek ako je autorkyn manzel by mal zit sam, aby detom odoprial vianoce, sviatky vylety ? To uz naco mat deti ? Ja tiez chodim vo veciach aj milion rokov, takzvane do znicenia, ale nie ze by som si nekupila, ja to proste nepotrebujem, ale deckam sa snazim kupit co potrebuje a obcas im potesit srdce. Kupujem im veci aj v sekaci aj na bazare ale aj nove. Proste na urcitych veciach sa setrit neda. Do restauracie tiez chodime a to ani moc peniazmi neovplyvame, aj ked len sporadicky. Podla mna neminate vela. Zijete tak a h mali deti aj radost a nutne veci

lavender94
3. feb 2024

Ja sa zas nevyznám v tychto zalezitostiach okolo poistiek, ale väčšinou sa to neoplati. Ja rada sledujeme na instagrame financopediu. Ked som potrebovala odbornu radu napisala som im a posunuli mi kontakt na človeka

lavender94
3. feb 2024

@salije lyžiarska bunda za 100€ je podľa mňa primeraná cena. Možno kupili takú, ktora sa da nosiť aj normalne do mesta, pripadne do prírody. Veď zimné veci tak stoja, neviem kde tu ľudia chodia na 30 eurové bundy. Kabát elegantný som si kúpila minulý rok za 120€ v obyč hm a kvalita taká, že mám chuť ho hodiť do koša. Žiaden luxus sa za tu cenu kúpiť teda nedá, maximálne tak lepší priemer, keď sa podarí.

summer23456
3. feb 2024

@negymama akú značku bundy si kúpila? Niekedy sa oplatí investovať,ale často človek kúpi aj drahšie a kvalita slabá..

zuzuzv
3. feb 2024

@kuko55 presne ja som kúpila bundu za 80e a oteolovacky za 70e z výpredaja.. kvalitná značka 10 000 stĺpec, nebude 4h denne lyžovať v umelej lacnej kravine a potom mi príde domov chorý z lyžiarskeho… tu bundu nosí aj normálne do školy, aj na korculko. Samozrejme ma ešte aj jednu na pekno.
Autorka tebe držím palce, môj muž tiež nevyrastal v ideálnych podmienkach ale za to nám všetkým dopraje 🙏

summer23456
3. feb 2024

@zuzuzv akú značku?

chodec15
Odpoveď bola odstránená
lavender94
3. feb 2024

@chodec15 ako som písala vyššie, otepľovačky z lidlu som mala a pre skúseného lyžiara, ktorý nepadá, je to dobré, ale akonáhle som sa učila na borde, nevydržali ani dve hodiny. 4 hodiny v tom nemôže nechať dieťa, ktoré nikdy nestalo na lyžiach

chodec15
Odpoveď bola odstránená