Vyčíta manžel, že príliš míňate peniaze na deti?
Manželia sme 15 rokov. Máme dve deti 13r dievča a 9r chlapca. Poslednú dobu je cítiť že veľa veci zdraželo. Na stravu dám 500 eur mesačne, varím striedmo na viac dní. No už neviem ako okresať tú sumu. V škole platiť pracovné zošity pomôcky tiež niečo stojí. Tento rok staršia ide na lyžiarsky a mladší do školy v prírode. Nakúpila som deťom čo budú potrebovať k tomu plus zaplatila za výlet. Manžel sa chytal za hlavu keď som mu povedala čo koľko stojí. Príklad taká lyžiarska bunda 100 eur, oteplovacky 50 eur atď. Hovorí že on zo školy nikam nechodil že prečo naše deti musia. Ja tiež som nikam nechodila no chcem aby naše deti mali zážitky. Nemyslite si že nemáme na to, máme našetrené niečo, máme svoje bývanie, čoskoro splatime hypotéku. No manžel mi stále vyčíta že veľa míňam. Že na čo kupujem raz ročne deťom topánky, na čo oblečenie. Ako on si myslí že jedno oblečenie budú nosiť x rokov. No stále rastú. Ďalej na čo kupujem darčeky na Vianoce a narodeniny, že on nikdy nič nemal. Na čo chcem ísť cez leto s deťmi na výlety že to stojí kopa peňazí. Na čo chcem ísť raz za čas do reštaurácie keď viem aj doma navariť. Raz za čas cca 2 krát do roka mu to príde veľa. Na čo robím na oslavy torty a zákusky, proste všetko ohundre a má blbé reči že strašne moc míňam peniaze na blbosti. Podľa mňa vôbec meninám veľa, kupujem len nevyhnutné veci. Na seba nekúpim skoro nič, no deťom si doprajem aby mali pekné a šťastné detstvo. Čo si myslíte kto má pravdu ja alebo manžel? Chcem mu dať prečítať komenty aby už konečne pochopil že to čo míňam je normálne
Vobec neminas vela. Mate dostatocny prijem aj na dve dovolenky do roka a deti na vylety.
Ked pre tvojho muza zbytocnost aj benzin alebo kosela pre neho, co pre neho nieje zbytocnost?
Podla mna ti vycita aj vlozky a toaletak.
@natalka13 moje deti sa majú veľmi dobre aj bez lyžiarskej bundy za 100€ neboj 😉 pokial budu vo veku, ze uz nebudú rast a samozrejme budú lyžovať viac ako 1x na lyžiarskom, veľmi rada im kúpim aj bundu za 200€.
A predstav si, že aj na veľké dieta sa dá kúpiť v pohode takmer nové bazarove oblečenie práve preto, že sú také ženy ako autorka co kúpia nepotrebný dráhu bundu a potom ju predávajú na bazari.
Zeny , nieco vam poradim. Moj syn muz aj ja nosime lyziarske bundy aj mimo lyzovaciek.
Ak fuka snezi prsi su na nezaplatenie. Aj na take vianocne trhy, ci susedovice vianocne.
Vyskusajte. Nebudu vam zbytocne tie bundy za 10-20eur hnit v skrini cely rok.
Dobre si urobila ze si kupila synovi kvalitnu bundu, ved ju vyuzije aj inak ako na lyziarsky. Kto si kupi bundu za 10 nech sa necuduje ze musi kupovat celu zimu drahe lieky 🤔
@natalka13 no pohonkala si si trosku svoje ego, tak môžeš byť spokojna👌
Mimo to, mame v rodine niekoľko búnd, takze nepotrebujeme chodiť iba v jednej "poriadnej" lyžiarskej ako vy. Vieme si ich prestriedat podľa situácie. Tiez nepôjdem v lyžiarskej bunde do prace, možno ty áno, nedbam 🤷♀️
Koláče a torty mame vždy, ale tiež zbytocne za ne nepotrebujem vyhadzovať majland.
Baby ved to je ekonomicke tyranie jak vysite a vy tu riesite jednu blbu bundu 🙈🙈🙈
presne,čítanie s porozumením asi nič jedna bunda sa rieši.vsak ok,mohla možno kúpiť lacnejšiu,a čo,tak nekúpila.aj ja niekedy nemám nervy behať,radšej kúpim v prvom obchode.
Ale,podľa mňa už je choré,keď ide niekto strojček na zuby vyčítať.inak,povedz mu,že toaletak nepotrebuje,že mu natrhas lopuchy
Ty musis byt skvela zena, mna by uz hore kominom vyhnalo od zlosti, pekne, ze si manzel setri a ponozku naplna, ale keby bol rozumnejsi, investoval by niekde, kde sa mu ta ponozka zhodnoti, takto s nou o par rokov moze akurat zakurit a este na truhlu bude treba doplatit…lebo nevyjde z uspor, ktore stratili hodnotu…ale rozmyslam, ci by som ho jeden pekny vecer necakala s vankusom v ruke, zasivajuc donho eura, ci by to aspon takto nepochopil🤭
Ak sa môžem zapojiť do diskusie ako chlap tak za mňa,.. treba si dopriať, ako sebe tak aj dieťaťu a aj žene. U nás to funguje tak, že si kúpime to čo sa nám páči či je to drahé alebo značkové alebo lacná kravina... Navarím na čo máme chuť a do restik chodíme tiež nepozerám na peniaze ako na poklad ktorý musí byť v trezore.Platim hypotéku, stravu, úvery réžiu na auto máme domáce zvieratá a všetko funguje. Keď na niečo nemám tak sa splatí úver a zoberie sa druhy....peniaze boli-sú - a aj budú... Nerobím si z toho ťažkú hlavu.
@nyusika suhlasim, je uplne jedno za kolko autorka kupila bundu, ja s tou sumou nemam problem ak je kvalitna. Potom ju moze posunut dalej. Problem je chlap, ved to je celé zle, aby deťom, žene, rodine nic nedoprial. Ja som mala takeho prveho ex a aj preto je ex. Kupim dcere co len chcem a keby som tu napisala za ake sumy, tak by to niekto nerozdychal. No a co, je to moja vec a rozhodne nebudem setrit na mojom dietati. Ja som nemala a prave preto nám doprajem co sa da. Dovolenky, wellness, vylety, restika, kino, proste treba zit a zivot su aj uzivat, ved roky tak rychlo bezia. Za mna neni v poriadku len zivorit a prezivat, ked rodina neni tak zle financne na tom. Cele zle tvoj manzel mila @autorka ty si uplne v poriadku a dopraj detom co len chcem a prosim, dopraj aj sebe, ži.
@luizina presne tak 🙏🙏 my veci moc nekupujeme ale vylety ved to su core memories pre deti, treba si to uzivat kym sa da, o chvilu budu mat 18 a vylety budu sporadicke 😅 autorka dupni si viac u muza lebo ved ako sa musia tie deti citit ak nedajboze vedia o tomto pripadne pocuju ho frflat na styl "ved to je skoda.." sa to naucia a aj v dospelosti budu na sebe setrit ze ved to je skoda, ja nie som ani hoden tak peknej kosele a podobne...
Podľa môjho názoru sa o všetko staráš tya. On nemá poňatie co koľko stojí mam doma to podobne môj muž nechodí do kbchodu netuší co koľko stojí a keď mu poviem už teraz aby kúpil bundu vo výpredaji na jar povie načo tak skoro o pár mesiacoch bude zas nadávať že ju kúpil o polovicu drahšie...oni premýšľajú inak ako my ženy .ženy nepochopia mužov a muži nikdy ženy.A vždy budú nadávať že veľa míňame.
Manzel je ako z inej dimenzie...to ako keby povedal, ze naco zijes, zivot je drahy. Panecku a co si mysli, ze detom budu dobre tie iste topanky 3 roky po sebe? Nechce im odrezat nahodou z prstov? To by usetril. Je rozdiel byt setrny a byt drzgros, co je podla mna tvoj manzel...
@lienka.7 ja som dcéru na lyžiarsky vybavila v Decatlone za pár E. Aj to sa mi zdalo veľa. Manžel má pravdu, veľa minas.
Podľa mňa sú tie výdavky v úplnom poriadku. Ja radím aj dôchodcom v obchode, tak to mám naštudované a rozhodne neminiem za stravu menej. ☺️ Ale potraviny išli brutal hore, mám pocit, že za 70-eurový nákup pred koronou dám teraz 100. Kvôli tej bunde nechápem, čo sa tu strhlo - ja kupujem 95% vecí z druhej ruky, ale občas naozaj treba niečo kvalitné, ono sa to vynosí alebo predá dalej, v závere sa to oplatí viac ako lacný šunt. Naviac deti chceme poslať do kolektívu slušne oblečené. Ja hovorím, že druhá ruka je vždy moja prvá voľba ☺️, avšak nie vždy nájdeš presne, čo potrebuješ, v bazári. 🤷♀️
Manžel je strýko Skrblík - ja som vyrastala v takej rodine a vždy som mala pocit, že pre oca znamenajú peniaze viac ako ja. Chce, aby sa tak cítili vaše deti? Pravdepodobne má problém z detstva - s tými sa často vysporiadame tak, že buď nasledujeme vzor rodičov (čo podľa tých argumentov robí on) alebo opačný extrém. Treba nájsť stred, život je len jeden, radšej “zožrať” peniaze na výlete, ako ich má zožrať inflácia. ☺️ Samozrejme, keď sa dá a sú aj úspory, tie sú pri deťoch veľmi dôležité, ak nemajú peniaze “naviac” slúžiť vám na štastný rodinný život, aký je vlastne ich účel? My máme inak aj Excel tabuľku s výdavkami vždy z času na čas, aby sme mali prehľad.
Na stravu neminate vela, my sme traja, nekupujeme maso (mame vlastne zdroje) a minieme 600€ a vyssie. Varim doma a nevyhadzujeme vela jedla.
Ehm, to su len tvoje deti? "Zaplatila som", "nakupila som"...posli ho nakup, nerob to iba ty. Alebo chodte spolu. Mali by ste sa o peniazoch viac rozpravat. Nie cez hadky, normalne si ako dvaja ludia si sadnite nad rozpocet. Vezmite vsetky svoje prijmy, odpocitajte si naklady na byvanie, hypo a pod., potom odpocitajte balicek na stravu a domacnost (nadhodnotte ho mierne) a potom si zadajte, kolko vydavkov si mozete dovolit na vylety, oblecenie a podobne. Kazdy mesiac ich odsunte a ked bude treba, bude sa z toho balicka vyberat. Ak nebude stacit, znovu si na to sadnite a diskusiou skuste dojst ku vhodnym sumam.
Ono totizto....ked tvoj muz neustale iba pocuva..."tolkoto potrebujem", "toto treba kupit", "toto stoji tolkoto" niet sa co cudovat, ze stresuje a nadava. Vo svojej bubline vidi peniaze, ktore priniesol a "nic z nich nema" - lebo nic osobne nekupil...ony sa akosi "same" minuli. Je potrebne, aby sa do procesu zapojil a zacal premyslat nad financiami aj z druhej strany, nielen ako zarabajuci. 🙂 Drzim vam palceky, tvoj problem riesi vacsina slovenskych domacnosti. 🙂
@ivik4 😂😂😂😂 presne, mna keby ma doma taky muž, tak do tyzdna sam ziada o rozvod 😂😂😂. Neprichádza do uvahy, aby mne chlap vycital, ze kupim a doprajem detom, nedaj boh vodu, kurenie, strojcek na zuby pre dieta... Non sens, nemam slov. Najpr mi bolo luto autorky, ale ako dalej citam, tak stale viac nechapem naco jej taky chlap je. Iba ju a deti obera o normalny zivot. Smutne.

Možno vám to pomôže:
My máme s manželom spoločný účet- čiže príjem spolu...z toho platíme hypo 190 eur, sluzbyt 211, elektrika 22, plyn 26, internet 11, mobil 5eur, obedy v škole 8 eur, družina 20 eur,...na stravu si vyberieme 600 eur, a máme obálky rozdelené na benzín ( 40 eur), výlety ( 50 eur), nečakané výdavky (100 eur) , sporenie ( 400 eur) a ešte obálky so sporením pre deti ( 9r., 14mesacneho- 2 synov) ... každý mesiac v pohode vyjdeme a sme nadšení ako skvelo to máme zadelené. Samozrejme deťom kupujem oblečenie veľmi často ( sem tam nové, semtam bazár) však rýchlo rastú. Potom babky kúpia oblečenie na sviatky a Vianoce. Oslavy nerobíme, ideme len na koláčik a kávu. To stačí. Torty sú drahé. Kúpaliská sú predražené tak chodíme na Duchonku. Do reštaurácií sme semtam chodili, no za tie peniaze mi to fakt nestojí, aj kvalitou sú jedlá oničom že ja navarím chutnejšie. Chodíme na ihriská, prechádzky. Školské výlety sú drahé, no deťom treba dopriať. Aj môj muž semtam krúti hlavou keď vidí že zase som kúpila oblečenie deťom ( každý mesiac), ale nefrfle. Ceny v potravinách sú šialené, obmedzila som nákupy z každodenného režimu na raz za týždeň. Dokupujem len to potrebné- desiaty, atď. Stačí. Mali by ste si sadnúť a podiskutovat o tom, dohodnúť sa, a pri novej či drahšej veci sa porozprávať a hľadať riešenie vhodné pre obidvoch.