Vydatá dcéra s dvoma deťmi
Dobrý večer mamičky.
Mam problém so starsou dcérou, je vydatá, máju dve deti. Ja mam ešte dcérku, je prvačka a viete ako to bolo teraz,ze trebalo sa aj učiť s nou skoro 4mesiace, som na ňu sama...V máji sa staršej dcére narodil synček, boli sme ich pozrieť doma a o dva dni mi dcéra vola a medzi rečou mi povedala, že ja môžem prísť k nim, ale bez dcérky, ako v tej chvíli sa ma to veľmi dotklo... Jej 3 oj ročná dcérka je dosť živá preto nechcela, aby boli oni dve spolu. O pár dní som šla sama jej pomôcť potom znova,ale začala mi vyčítať ako jej nič nepomáham, ako druhé mamy kočíkuju a všetko, ona nikoho nevidí iba seba, že jej treba pomáhať a nikto iný nemá žiadne iné povinnosti. Mamičky prosím napíšte mi Vás názor, keby ste boli na mojom mieste a mali by ste malú dcérku a takto by Vám vypisovala staršia dcéra ako by ste sa k tomu zachovali? Ja už za tie dva mesiace nemám silu to riešiť, lebo ona ma vo všetkom pravdu, je náladová atď.To mam ako stíhať aj moju dcérku, domácnosť a ešte aj jej chodiť kočíkovat, teraz chodím dosť po lekároch s dcérkou, zistili jej boreliozu a moja staršia dcéra akoby nechcela vidieť aj iného povinnosti, vidí iba seba, ako nič nestíha atď. Ze jej nevezmem staršiu, ale kedy, keď s mojou mi treba ešte stále písať úlohy, takže ja jej mam vziať dcérku, ale moja nemôže prísť, lebo by sa saleli....
@heleninamama a ešte nezabudnite poradiť autorke kde má dať svoju 6-ročnú dcérku počas návštevy staršej dcéry. Autorka písala, že je sama. Je to neskutočná bezohľadnosť dcéry, zakázať návštevu svojej malej sestričky. Je absolútne irelevantné či sú vlastné alebo nevlastné sestry.
@namornicka Lenže my máme len 1stranný pohľad a automaticky je zlá dcéra a všetky jej nakladajú a ukazujú svaly, ako to ony zvládali. Lenže dcéra to nezvláda, v hre sú hormóny a možno má aj poporodnú depresiu, to nik nevie.
Ja nikdy nepochopím to: "kašli a ňu, ignoruj ju, je neschopná." Mnohé tu píšu, že pomoc nemali, hoci padali na hubu, ale zvladli to. Zvládli, ale poznačilo ich to v tom, že sú teraz neprajné a zatrpknuté.
A napr @deti95060810 si pamätám, že sama v inej diskusii písala, ze sa vydala, vzápätí rozviedla a aj so synom žila roky u rodičov. Matka vnukovi kúpila aj výbavu a starala sa o neho, aby ona mohla chodiť do školy. Tak teraz zbytočne hrá formu.
@evita2222 Sestrička by mala mať aj otca. Možno v jeho osobe je problém, ktorý spôsobil, že sestry sú aké sú, k tomu sa autorka nevyjadrila.
Ako som písala, ja som jedináčik, ale čo vidím a poznám (a som dosť stará), za zlými vzťahmi súrodencov je vždy zvyhodňovanie jedného a ignorácia druhého. A toto má v rukách rodič. Tá staršia asi malú nemá rada a to sa nestane zo dňa na deň.
Tu na koni je trend mať viac detí. To je ok, ale netreba zabúdať, že každé ďalšie dieťa ovplyvní aj životy súrodencov a dynamiku celej rodiny. A keď si nakladám ako baran na rohy, tak s vedomím, že to bude ťažké a budem musieť makať viac.
Sama mám 3 deti a to som chcela kedysi jedno. A nie, matku nezneužívam, práve naopak, musím ju krotiť, lebo ona by sa okolo deti motala stále. A moja babka bola rovnaká.
Vacsina nazorov tu ma nieco do seba. Figel je v tom, ze v takejto diskusii vidime vzdy len pohlad jednej strany. A ak by aj nieco negativne bola o autorke pravda (napr. Ze starsiu odstrcila kvoli mladsej, aj ked si to mozno neuvedomila; ze starsej stala cely zivot za zadkom a teraz je nezrela a nesamostatna...),sanca, ze sa tu s tym prizna je blizka nule. Lebo to by uz nebola vykreslena ako ta dobra a bezproblemova strana situacie. Ono je mozno dcera nezrela. Ale niekto ju vychoval...
@jankaovecka myslím ze toto jej tu nikto neradil. Myslím že viaceré diskutujuce jej dali najavo že sa nemusí báť dcére povedať ako to má a ja pevne verím že väčšina si to predstavovala ako civilizovany rozhovor v style- Prepáč že neviem naplniť tvoje požiadavky, skutočne sa mi tak často nedá, potrebujem si porobit doma a dotklo sa ma keď si ma požiadala aby som mladšiu k tebe nevodila. Nemám ju kde nechať a v tom pripade budem môcť prísť ešte menej často...
@janeninka kto z nas je taky asertivny nech zdvihne ruku! Podla prispevkov tu na koni tak minimalne percento😁
Ahoj ja osobne si myslim,ze je to z jej strany len vikrik do tmy....ma toho aj ona vela a potebuje pomoc...vacsinou sa pomoc caka od mamky a od svokry...nemyslim si,ze starostlivost o 6 rocne dieta je taka narocna,ze by sa nedalo zobrat aj jej dieta v kociku...alebo sa dohodnut,uz su prazdniny,ze jej dva tei krat do tyzdna vezmete dieta von...aspon na dve hodinky....a hned budu vztahy lepsie...tu ide o to,ze jej nikto nepomoha...poznam to aj ja to tak mam
@jankaovecka to neviem. Ale myslím že je to cesta ako z toho von a neubližiť vzťahom. Dokonca ak trafila @heleninamama a staršia ziarli tak možno práve v tomto rozhovore by sa na to prišlo.. A posunuli by sa niekam ďalej..
Tak aj ja som žila v mylnej predstave, že mi budú rodičia chodit kocikovat😂 veľa žien tu hra ramena, ale fakt sa tu porovnáva neporovnateľne. Jasne, keď má niekto novorodenca a 8 ročne dieťa, tak to 8 ročne sa už vie samo o seba postarat, aj dat pozor na to male, aby sa mamicka mohla ist osprchovat, zamiešať polievku, kto má dom, dá novorodenca na terasu, psa vypustí na dvor, nie ako mamicka z bytovky, ktorá si počas spanku drobca nemôže navarit.. rovnako každé dieťa je iné. Ja mám obe deti, ktoré boli veľmi narocne, cely deň prerevany, tak samozrejme, že mamicka, ktorej dieťa sa cely deň usmieva, to nemôže pochopit, že by mi pomohlo dat niekomu dieťa na hodinu, nech sa môžem vôbec najest😊 našťastie mam muza, ktorý super pomaha.. takze mila autorka, keď ti to čas umožní, zober si sem-tam vnuca. Ale nie kvôli dcere, ale kvôli tomu, aby si si s vnucatom budovala vzťah. Lebo keď budeš starsia, tak budeš zať, čo si si do vztahu s nimi zasiala.. aj to dobre, ale aj to zle..
@lula313 autorka pise, ze s vnucatom budovala vztah, citujem: "3 roky som jej pomáhala, bravala si jej staršiu dcérku aj na 2 dní, chodili sme vonku, ale po narodení jej druhého dieťaťa prišli ďalšie povinnosti"
Podla toho, co autorka pise, tak sa snazi, ale jej starsia dcera jej dava najavo, ze sa snazi malo
a jej predstavou je intenzivnejsia starostlivost bez mladsej sestry...
@0silvia0 tak keď jej to doteraz nerobilo problem a dceru si na pomoc naucila, tak samozrejme, že si to dcéra teraz vyzaduje. Treba zorganizovať rozhovor s dcerou a povedat si, kto má aké ocakavania a kto aké možnosti. Ja mám tiež nevlastnú starku, ktorá nás mala ako decka na haku, robila rozdiely medzi nami a vlastnými vnúčatami.. a na starobu, keď je opustená, nám vyvoláva a chce sa stretávať so mnou a mojimi detmi, ale aj keď sa s nou 2x do roka zo slušnosti stretnem, tak s veľkou nechuťou, lebo pre mna absolútne nič neznamena, je to pre mna cudzi človek. Čiže toto by si mala autorka uvedomiť, či je pre nu problem si 1x do týždňa vziať vnucku. Veď take male dieťa je v tom najkrajšom veku, ešte ho mozes polubit, kreovať, veľa toho naucit..
@lula313 aj ja mam starku, ktora sa az tak nepretrhla a vies co? Napriek tomu, ze zostala sama a uz nikoho nema, okrem mojho otca a vnucat, ideme so sestrou ju aspon raz mesacne navstivit. Navarim, napeciem, prinesiem aj ked az teraz ocenuje, ze ma vnucky. Tiez uprednostnovala vnukov, a co?
@lula313 vzťah s vnucatom sa zákonite nebubuduje tak,že tam musí byť babka deň čo deň niekoľko hodín.. Poniektoré nechápete,že babka chce a pomôže dcére ,ale nejde to vždy a každý deň ..a to jej dcéra akosi nechápe a keď je odmietnutá tak sa urazí a vyčíta jej to čo autorku prirodzene trápi..Nerešpektuje potreby jej samej a ani to ,že sama má.male školopovinné dieťa..Má ju odstrcit? A čo bude potom počúvať od maldsej? No že sa viac venovali sesternici a bratrancovi ako jej.. sa spamatajte ženy..Je dospelá,chcela deti a matka jej nemôže robiť garde kedy sa jej zachce a to bez ohľadu na to,či má alebo nema sama dieťa..
Dobrá téma. Dnešné moderné mami, ktoré potrebujú všetko bio,pre ktoré je očkovanie škodlivé a o výchove vedia všetko najlepšie. A v reále by každá potrebovala 4 slúžky. Nieje predsa povinnosťou starých rodičov starať sa o ich domácnosť! A ani pomoc s dieťaťom nieje automatická. Na druhej strane je tu na MK fúra tém:ako sa mi mama,svokra... starajú do života, pomáhajú málo, pomáhajú veľa. Čo tie baby vlastne chcú? Keď mám deti,tak je starostlivosť o ne v prvom rade na mne a mužovi a každú pomoc beriem,ako bonus navyše a nie ako samozrejmosť!
@dusankomoj chcela som pisat dalej ale nemam chut to ti rozoberat....nema to zmysel.
@heleninamama mozno mas v niecom pravdu, ale stale si napriklad nezodpovedala otazku, ktora tu padla niekolkokrat a je podla mna dolezitejsia ako ta, co su vlastne alebo nevlastne sestry, kde ma dat mladsiu dceru, ked ma ist povinne sa postarat o vnucku, ale dceru doniest nesmie.
Mladsia byt sama doma nesmie, nema este ani desat rokov . Cize co s nou?
Dcera si navykla podla nasledujucich prispevkov autorky, ze mama jej pomaha so vsetkym, robila to tri roky. A tiez porovnava ako pomahaju ostatne maminky svojim dceram v okoli a ocakava to iste...
Ty tiez berieš len tie priklady co mas v okoli a tie su napriklad pre mna skor vynimocne.
Maminka moze a chce pomahat svojim detom. Nie je povinna vsak.. Tak isto nie su povinne nevesty vsetko nechat tak a utekat k svokre, lebo ona si to želá.
Tu v tejto situacii moze pomoct len rozhovor a to uprimne... Vysvetlit ocakavania a prijat aka je realita a moznosti.
@dusankomoj to si vyprosim, taketo hodnotenie!predstav si, ze preferujem bio, odmietam ockovanie a svoje deti vychovavam s manzelom uplne sama, samucicka...a vies co?....ich "uzasna" babka sa na ne proste vysrala a v zivote ich nevidela
@ljzozv Odpovedala som, každé dieťa má predsa otca, ale autorka sa k tomu nevyjadrila.
@heleninamama autorka je na dieta sama... To napisala... A myslim, ze by v inej diskusii divne vyznelo, keby napisala, ze musi ist mladsie dieta k otcovi, S ktorym nezije matka, aby ona povinne isla zabavat a vypomahat starsej dcere s jej starsou dcerou, lebo ona chce a potrebuje ... A tu sa nebavime o potrebnej pomoci ist k lekarovi, a tak podobne.. Ale o pomoci s detmi, lebo som tak zvyknuta a lebo ostatne starke v okoli tiez tak pomahaju.
A k tvojej otazke... To potom znamena aj to, ze kde ma dcera svojho muza? 🤔 tiez moze predsa pomoct zene ak to teda potrebuje q zabavi starsie dieta...toto je boj s ocakavaniami
... Dcera ma svoje predstavy a nie je ochotna pripustit, ze ona nemusi byt stredobod pozornosti okolia.
A toto usudzujem z tej poznamky, nebrat sestru, lebo sa jej starsia dcera velmi rozihra.... A kto by ju ukludnil.. Ved ak skutocne potrebujem pomoc, tak si nebudem klast podmienky...
@yvkay Ak chceš objektívnu radu, napíš všetky fakty hneď. A nevidím nič čudné na tom, že 7ročné dieťa je s otcom, aj keď s nimi nežije.
Prskáš, útočíš, evidentne to nezvládaš. Trafila som aj to, že to dieťa je nevlastná sestra tej staršej a otec za veľa nestál?
Keď píšeš do fóra, nečakaj len súhlasné prikyvovanie, alebo rieš veci sama aj so všetkými dôsledkami.

@heleninamama ja to vidim tak, ze obidve zeny maju dieta/deti a nezvlada to ta, ktora vyzaduje pomoc. Matka ma sice jedno male, ale je starsia, moze ziadat od dcery pomoc. Dcera ma zas dve, ale je mladsia, moze ziadat od matky pomoc. Kazda si nalozila podla svojich schopnosti. Su v podobnej situacii cize pomoc by mala byt obojstranna a nie ze jedna si bude dupkat a narokovat.