icon

Vydatá dcéra s dvoma deťmi

yvkay
27. jún 2020

Dobrý večer mamičky.
Mam problém so starsou dcérou, je vydatá, máju dve deti. Ja mam ešte dcérku, je prvačka a viete ako to bolo teraz,ze trebalo sa aj učiť s nou skoro 4mesiace, som na ňu sama...V máji sa staršej dcére narodil synček, boli sme ich pozrieť doma a o dva dni mi dcéra vola a medzi rečou mi povedala, že ja môžem prísť k nim, ale bez dcérky, ako v tej chvíli sa ma to veľmi dotklo... Jej 3 oj ročná dcérka je dosť živá preto nechcela, aby boli oni dve spolu. O pár dní som šla sama jej pomôcť potom znova,ale začala mi vyčítať ako jej nič nepomáham, ako druhé mamy kočíkuju a všetko, ona nikoho nevidí iba seba, že jej treba pomáhať a nikto iný nemá žiadne iné povinnosti. Mamičky prosím napíšte mi Vás názor, keby ste boli na mojom mieste a mali by ste malú dcérku a takto by Vám vypisovala staršia dcéra ako by ste sa k tomu zachovali? Ja už za tie dva mesiace nemám silu to riešiť, lebo ona ma vo všetkom pravdu, je náladová atď.To mam ako stíhať aj moju dcérku, domácnosť a ešte aj jej chodiť kočíkovat, teraz chodím dosť po lekároch s dcérkou, zistili jej boreliozu a moja staršia dcéra akoby nechcela vidieť aj iného povinnosti, vidí iba seba, ako nič nestíha atď. Ze jej nevezmem staršiu, ale kedy, keď s mojou mi treba ešte stále písať úlohy, takže ja jej mam vziať dcérku, ale moja nemôže prísť, lebo by sa saleli....

Strana
z8
evkars
30. jún 2020

Dnes je velka moda, ze treba pomahat....nie! Ty nie si povinna, ty mozes byt max ochotna, to je vsetko...mne tiez nikto nepomahal okrem muza a tu sme, prezili sme. Budes jej pomahat a aj tak nebude nic stihat...ked sa uraza, tak nech, ju to prejde

0silvia0
30. jún 2020

@evkars inak sranda, dnes maju chodit svokry a babky pomahat s detmi a domacnostou, kedysi chodili na inspekciu kontrolovat mladu gazdinu, ci poriadne maka.

evkars
30. jún 2020

@0silvia0 presne, ale nevyhovies, pride zle je, nepride zle je, ked nepomoze zle je, ked pomoze zle je, lebo dava cukriky, zle kocikuje. navari, zle je lebo vela, nenavari, zase zle lebo nic nezabali...hlavne ze su tie mobily v rukach skoro vsetkych mam a otcov a potom sa cuduju ze nestihaju, nikto nie je povinny pomahat.

janage
30. jún 2020

@yvkay staršej dcére by som povedala, že chápem , čo chce povedať, ale pomáhaš a budeš pomáhať len toľko, koľko vládzeš. Teda ak raz za týždeň, tak raz za týždeň. Ak raz za mesiac, tak raz za mesiac. Ak je jej to málo je Ti ľúto, ak kvôli tomu obmedzí vaše vzťahy je to JEJ rozhodnutie.
Baby čo tu riešia vlastných a nevlastných súrodencov - nesúhlasím absolútne. To keby žene muž zomrel a ostala vdova, stráca nárok na život a ďalšie deti, či ako? Podľa vašej logiky matka bude robiť rozdiely a deti sa budú nenávidieť.
Nespomína sa nikde otec staršej dcéry. Tie čo tak prudko argumentujú, že mladšia môže byť so svojím otcom, nuž tak aj otec staršej jej môže pomôcť. Je to jej otec a dedko vnúčat. Či ženy sa majú zodrať a muži tak podľa svojho uváženia?
A argument dcéry, že iné matky viac pomáhajú?
Iné matky majú iný život a ty poznáš dcéry, čo matkám platia dovolenky, kúpele, berú ich na výlety, chodia im umývať okná, každú nedeľu donesú koláč (doplň čo potrebuješ) a neočakávaš automaticky, že aj tá tvoja to bude robiť.
A prístup staršej mne osobne príde ako sebecký. Požiadať o pomoc je jedna vec, vyžadovať silou mocou, keď vidím, že mama nestíha, nevládze druhá. Tak sa zariadim inak a hotovo.

ada309
30. jún 2020

Mladej by som takú strelila po papuli, ze by sa spamätala hneď.. Ja uz mamu nemám, malu (3r) mi v živote nikto nekocikoval, nikdy mi nikto neprišiel pomôcť s domácnostou... A poviem pravdu, keby moja mama žila, nosila by som ju na rukách, so všetkým by som jej pomáhala ako by sa len dalo, vážila by som si kazdy deň, keby v zdraví mohla užívať vnúčatá..
No jazyk by mi musel zdreveniet, keby som sa opovazila niečo také vyčítať.. Od hanby by som sa musela prepadnúť, keby vydieram a zdieram vlastnú matku, len pre svoje pohodlie a lenivost!!
Nech sa mladá zamysli nád tým, aký príklad dáva svojim deťom, bodaj by boli tie jej deti v dospelosti presne také, ako je ona a potom som zvedavá ako bude skákať tak, ako oni piskaju!

felicitab
30. jún 2020

@yvkay Ahoj, verím, že to máš ťažké. Určite sa nenechaj znechutiť rečami "skvelých" babiek, ktoré ti tu tvrdia, že pokiaľ nechceš mať vnúčatá na krku 24/7 si zlá a o veľa prichádzaš. Sama máš malé dieťa a každý normálny človek musí pochopiť, že to 6 ročné dieťa si vyžaduje viac starostlivosti ako tvoja dospelá dcéra, ktorá sa už vie sama o seba postarať a je matkou. Toto predsa nie je o zvýhodňovaní jedného dieťaťa. Staršia dcéra si asi musí mnohé veci uvedomiť, podľa toho čo si písala jej pomáhaš až až. Nechápem tú dnešnú dobu, kedy si mladí ľudia narobia deti a potom čakajú, že ich budú vychovávať starí rodičia.

marianeta
30. jún 2020

@ada309 ja tiež mamu nemám ale kým , žila tiež som bola ja tá, ktorá jej pomáhala..či už to bolo odviezť na väčší nákup atď..jediné kde nikoho nechcela bola jej kuchyňa😀.. pomoc nie je len v Tom ,že varuje vnúčatá,kocikuje a čo ja viem čo..ja som bola šťastná ,keď navarila a zavolala aby sme prišli na obed a ešte sa nám aj domov ušlo..to bolo radosti,keď som nemusela na druhý deň variť..robila to sama od seba a nie preto ,že ja to žiadam.. neviem aj keď to bola mama nevedela by som si len tak zavolať,že ,,hej mami nenavaris aj pre mňa "? Starší tam chodil občas späť ,ale bývala s ňou aj sestra s dcérou,takže nebolo výlučne na nej aby ho obriadila.. Druhé vnúča si neužila nič,lebo už ležala a sotva vnímala svet.. a raz mi ten mladší,keď som poň prišla do škôlky hovorí: Mami a ja kde mám babku? Ja nemám babku? Prečo nepríde do škôlky pre mňa ako pre toho a toho...No čo dodať ,slzy mi vyhŕkli prúdom..
Ženy ,buďte vďačne ,že mamu máte a že pomôže ako vie a môže.Tiez vás kedysi nosila na rukách ,a teraz je rad na vás ,a nie ju zodrať pri vnucatach a urážať sa keď odmietne lebo si dovolí čas od času spraviť vlastný program..

lussyl5
30. jún 2020

@marianeta Ja deti nemám,mamu už tiež nie ale čo tak pozorujem dnešných rodičov a porovnávam s výchovou ako som dostala ja tak dnes sa mladý rodičia sa správajú akokeby sa okolo nich a ich decka mal točiť celý vesmír, neviem čím to je ale skoro každá narieka ako je to s deťmi náročné.Ale chybu robia podľa mňa aj niektoré babky keď behajú za dcérou a vnúčatami varia jej,upratujú deti kočíkujú "lebo ona chúďa má dieťa a potrebuje si oddýchnuť".Keby im radšej namiesto toho skákania okolo zadku pomohli dobrou radou a naučili ich ako to zvládnuť čo najlepšie aj tie dcéry by si ich viac vážili.Veď generácia našich mám a babičiek to mala náročnejšie keď boli oni na materskej.Ale mladá keď vidí že okolo ostatných mladých mamičiek skáču ich mamy ako okolo maľovaných vajíčok myslia si že to tak má byť.V neposlednom rade mi nedá nenapísať že ako si ich mamy vychovali tak ich majú.

lublu
30. jún 2020

V minulosti zili v jednej domacnosti cele generacie a tak si navzájom pomahali, hlavne to dieta sa nemotalo len okolo mamky, ale okolo celej rodiny. Treba pochopit aj dceru, ak je zavreta s dvoma detmi od rana do vecera medzi styrmi stenami, ze by uvitala keby niekto prisiel. Ani netreba varit a upratovat, len sa chvilu s detmi zahrat a ukazat, ze mas o ne zaujem. Tiez mi nikto nepomohol, ale co by som za to dala....dusicka by mi zaplesala keby......

lublu
30. jún 2020

A tiez nejde o vztah matky a dcery, ale ked babicka nechodi a nejavi o vnucata zaujem, potom nech od nich necaka lasku a uctu. Deti su vsimave, vnimaju kto im kolko casu venuje.

marianeta
30. jún 2020

@lublu a kto jej kaze aby bola zavreta medzi 4mi stenami? Hadam aj ona moze zdvihnut zadok a ist aj s detmi k mame,mozu ist vsetci spolu na prechadzku,zmrzlinu,babka sa aj tak pohra a povenuje vnucatam. Lenže tu si dcera pýta navstevy matky u nej a bez sestry,alebo aby si brala starsie vnuca prespavat ..Vsak ok raz za mesiac nepoviem,aj pre to dieta je to fajn,ale ona by bola najradsej ,keby bola babka k dispozicii minimalne 12/7.
A autorka pomahala a chce len to nejde tak ako si dcerenka vysnivala a vycita jej to ,ale ak si citala vsetko tak vies ze sama ma 6 rocne dieta..

oli18
30. jún 2020

@lussyl5 Ty asi málo chodíš na koňa, ak píšeš, že matky by mali pomôcť dobrou radou. To neplatí, od kedy vynašli internet a založili MK. Matky majú predsa zastaralé názory a dcéry sa nimi nemôžu riadiť. Najlepšie rady dávajú rovesníčky na MK. 😝

ljzozv
30. jún 2020

@kassandra25 ty si nečítala dobre príspevky. Autorka je na svoje dieťa sama, bez muža. Čiže aj domácnosť, učenie a práca. Chce pomáhať, ale nie v takej miere, ako keď mala len jedno vnúča, a druhú dcéru skoro bez povinnosti v škôlke..
Lenže dcéra nechce , aby mama chodila s mladšou tam a kladie si podmienky. Máš pravdu a aj ja som to písala, že ak chce pomoc, tak si nemôže klásť podmienky... Ktoré sú v tomto prípade nereálne. Mladšia dcéra je chránená a nesmie predsa zostať doma sama.

ada309
30. jún 2020

@marianeta presne, moja reč... Moja mladšia, si babku nepamätá, a vždy keď ideme na cintorin sa pýta prečo je to tak .. So staršou mi veľmi pomáhala, ale sama chcela, nikdy som neziadala, nebodaj vyčítala.. Mamy by sme si mali šanovat, híčkat... Prejavovať im vďaku a nie zdierat..

1gabriela13
30. jún 2020

@yvkay myslím si ze je ok keď ta žiada dcéra o pomoc, mne prídu niektoré názory choré tipu že každý má svoj život atď atď. Rodina je o vzájomnej pomoci. Ale... Nakoľko ty máš mladšiu dcéru, o ktorú sa musíš starať tak by som takéto výlevy ignorovala. Ved ona tiež musí pochopiť ze ty máš toho tiež dosť. A takéto podmienky že nech teda nejde mladšia dcéra je na hlavu zrejme na ňu žiarli. Takže nič si z toho nerob, ak ti to vydá, pomôžeš, ak nie tak nie.

Strana
z8