Vyhadzov z bytu: Môže matka zrušiť trvalý pobyt?
Dobrý deň ,
Stala sa mi taká nepríjemná vec že ma moja vlastná matka vyhodila z bytu ktorý ma v podnájme s mojou 2,5 ročnou dcérkou . Zakazuje mi vstúpiť do bytu aby som si zobrala svoje aj dcerkine veci . Moja otázka znie : Môže zrušiť trvalý pobyt aj mne aj mojej dcérke ?
@veverkaa2 byt je prenajatý od mesta a je ako nájomca ona, nebýva tam a odomna žiada aby som jej za ten byt platila
@stankazakova no ak ste spolunájomca mali by ste si rozdeliť nájomné.
Poznám muža, ktorý takto je v byte s mamou ako spolunájomca, je to mestský byt a na nájomné jej prispieva sumou 100 eur. Je to o vzájomnej dohode
@veverkaa2 ona v tom byte nebýva a zažiada o Donna úplný nájom
@stankazakova nebýva v byte. Nahlásena je Vaša mama v tomto byte? Ak sa smiem spýtať Vaša mama Vás vyhodila z bytu? Kto je teraz v tomto byte?
@stankazakova tak to je normálne, keď tam bývaš len ty a dcera, že máš platiť celý nájom. Prečo by ho mala platiť ona?
@stankazakova je to normalne platit najom, ked tam byvas s dcerou..... Na druhu stranu, ak je to mestsky socialny byt a nebyva tam ten, na koho je zmluva... Ked sa to mesto dozvie, moze jej byt kludne ihned odobrat, lebo to bude asi porusenie podmienok
Na koho je zmluva? Z cudzieho ťa nemôže vyhodiť ani zrušiť pobyt.
@januska12323 ak je ako spolunájomca ...
@veverkaa2 nevieme ako to majú.
@stankazakova veď je prirodzené že od teba žiada nájom keďže tam bývaš ty a nie ona... a ano môže ťa vyhodiť keďže zmluva na byt je na ňu....
A to si tam chcela bývať zadarmo? Veď keď tam bývaš len ty s dcérou tak náklady na byt máš uhrádzať len ty. Ako tam môžeš mať prihlásený trvalý pobyt, keď je to mestský byt, ktory pridelilo mesto len tvojej mame?
To ze, mas platit je v poriadku, preco by si namala , ked zijes v tom byte? vsak ona to nema zadarmo. Zmluvu ani nic nemate, ze by ste boli njekae chranene.
no k veciam ta podla mna pustit musi... inak ak je to socialny mestsky byt a ona tam nebyva = nahlasila by som ju, kludne by som jej to povedala, bud ma tam pusit si po veci minimalne, alebo to nahlasim a o byt pride = ma ho predsa dostat niekto kto ho potrebuje a nie niekto, kto tam nezije a este ho chce aj prenajat... nerozumiem ani celkom ako tam mozes mat TP nahlaseny, ale teda kto vie. V BB som tiez mala takyto byt a aj spolubyvajuci mohli mat TP nahlaseni.Ale boli tam riadne hlaseni, platili sa za nich vsetky poplatky.
@simca06022011 Tiež mi je čudné ako mestská časť kontroluje potreby a opravnenost obyvateľov k týmto bytom. Mali by byť lepšie prevereni. Koľko mladých rodín čaká na preklenutie určitého obdobia a čakaju na takýto byt. A potom sú to takýto vychcalkovia, ktorí majú kde bývať a byt poskytujú kde komu, možno ešte na nich aj zarábajú.
@stanulienkat no ja mam skusenost, ze ked mas znamosti, tak je jedno... dokonca aj sa pekne informuju ked sa byt uvolnuje, a uz ako hyeny cakaju a "zrebuje" sa uplne spravodlivo :DDD to mam z dvoch miest skusenosti = a mam dost, nemyslim, ze je to niekde inak...
@stankazakova Keď matka nie je majiteľkou byty, nemôže zrušiť trvalý pobyt. A ty s dcérou mate vôbec v tom byte trvalý pobyt? Keď teda píšeš, že byt má pridelený matka. Celé je to čudné.
Keď ste tam bývali, logicky si mala platiť za byt.
@abbey1 áno ja s dcérkou tam mám trvalý pobyt
@stankazakova ospravedlň sa v prvom rade mame a začni platiť náklady na bývanie v plnej výške ako reálne sú. Možno sa vzťahy upokoja. Bud vôbec rada, že máš bývanie ako slobodná matka s malým dieťaťom. Ťažko zoženieš iné bývanie.
@simca06022011 ano to je pravda, tieto cernoty s mestskymi bytmi su bezne..mestu ci obci je jedno kto tam byva, ci splna podmienky, hlavne ze je byt obsadeni niekym kto plati..mam v rodine podobnu najomnicku ktora nema pravo a aj tak ma takto dva byty,,a nikoho z kompetentnych to neserie.
Pokial ide o uvedeny prispevok - autorka, neviem co sa stalo medzi tebou a tvojou mamou ale...asi ma dovod na takyto razny pristup. Sama pises ze za byt neplatis,ona ho neuziva,zatial co ty s dverou ano. Tak zan platit musis,,vsetci si musime platit za strechu nad hlavou. Bud sa pistav na vlastne nohy alebo urovnaj spor s mamou a zacni riadne platit za byt,,pochopila som to tak, ze tymto ze ti vybavila byvanie, ti chcela pomoct. Vaz si to 😉
No slečna, dieťa spraviť vieme a postarať sa nie? Dieťaťu zabezpečiť domov znamená, že za nájom, hypotéku atď treba aj platiť....nie len niekde bývať a druhí nech sa starajú a cvakaju.
@stankazakova nechápem prečo by mala mama za ten byt platiť keď tam bývaš ty a dcéra . platiť to máš celé ty
@simca06022011 keď už ste napísali o tých bytoch. Mám na Mestskom úrade už dlhšie podanu žiadosť o pridelenie bytu, raz mi volali , najprv som sa potešila, že budeme mať vlastné bývanie no tento bytík bol vhodný tak maximálne pre 1 osobu alebo mamičku s bábätkom, obývačka kuchyňa jeden priestor, žiadna detská izba kde by mohol byt syn, ktorý to potrebuje. Sú tu také mestské byty kde je kuchyňa spojená a obývačkou + jedna izba. Bola som teda na obhliadke kde som vysvetlila prečo nemôžem takýto bytík prijať, aj osobne na Mestskom úrade, tvárili sa, že chápu...
O niekoľko mesiacov neskôr bolo opäť zasadnutie rady o pridelí bytov - medzi bytmi aj taký , aký potrebujeme no na mňa sa vykaslali, pridelili inému hoci ja som v poradovniku už dlhšie. Ako píšete ľudia si po známosti alebo medzi sebou vymenia alebo neviem ako to robia. U nás na sídlisku viem od kamarátky, že na ulici kde býva mali byť 2-3 voľné byty kde je obývačka s kuchyňou no detská izba, keď som sa na tieto byty pýtala na Mestskom úrade tvárili sa, že neexistujú, neskôr boli aj tak niekomu pridelené.
@stankazakova ak nemáš dobrý vzťah s matkou, tak choď na mesto a povedz im o tomto probléme. Matke vezmú byt, nakoľko tam nebýva a ty si budeš môcť vziať svoje veci.
Tak ľudia potrebujú bývanie, a nakoniec ten byt dostane taký čo ho ani nepotrebuje a nevyužíva. 😠

@stankazakova byt je aj na Vás? Ste ako spolunájomca ? Neviem cez koho máte prenajatý byt či cez súkromnika alebo máte mestský byt ? Veci máte právo si zobrať.
Čo sa týka trvalého pobytu ten si môžete pre seba a Vaše dieťa zrušiť sama.