Vyhadzovanie jedla
Žienky, mám dcéru. Má manžela a dve malinké deti. Vie uvariť chutné polievky, mäská pečené, dusené v omáčkach.... Často, keď som u nej zistím, že nemá kto zjesť navarené jedlo. A to nevarí závratné množstvo. Upečie jedno kurča alebo 4 stehná, polievku navarí v 1,6 litrovom hrnci. Začínam to vidieť tak, aj podľa jej rečí, že muž toto nezje, tamto ignoruje. Nepáči sa mi to. Povedala som jej, že muž si neváži jej prácu. Podobne sa správa aj jeho otec. Ryžu nechce lebo je tam hrášok. Ide na menu, ale polievka nie je podľa jeho gusta, nezje ju. Tam sa jedlo vyhadzuje, ale jedia ho zvieratá. U dcéry sa učite vyhadzuje. Pritom jeden, aj druhý nezarobia viac ako 1 000 €.
Tak ja len či to je u niekoho takto.
@anonym_autor mňa by zaujimalo, keď urobí napr. 4 stehná, to teda jedno vyhodí, lebo manžel nechce? Ak ostane jedno, ktoré nechce, prečo ho dcéra nedoje na druhý deň na obed napríklad?
tak nech vyhadzujú, keď im to nevadí... Ty to nerieš. Kým si od teba nechodí požičiavať peniaze, nechala by som to. Inak to, že niekto neje jedlo, ktoré nie je podľa jeho gusta, tomu rozumiem. Človek nie je odpadkový koš, neviem, prečo by sa mal kŕmiť tým, čo mu nechutí. Btw, ryžu, v ktorej je hrášok by som nejedla ani ja...
@anonym_autor nemiešala by som sa do nich, maximálne by som dcére poradila, že by pri ich príjmoch bolo fajn, keby si jeden mesiac spisovala, koľko dajú za stravu a potom si s mužom sadli a dohodli nejaké pravidlá, aby im peniaze tuto neunikali
U nas sa absolutne nevyhadzuje, mam 19 rocnu dceru, ktora ked pride pred vecerom vyhladnuta zo skoly, spyta sa: “mami, co treba dojest?” 🤣
A ak je niekedy viac navarene a viem, ze sa to urcite nezje, dam do mraziaku a niekedy ked nestiham uvarit, tak mi to super pomoze. Jasne ze to nechuti ako cerstvo navarene, ale raz za cas prezijeme.
@anonym_autor dcére poraď, aby nedojedene dala do mrazaku, vie to potom použiť do prace, alebo niekedy keď nestihne variť…
Lepšie ako vyhodiť…
Nemusí to byť, že si neváži jej prácu, ale je proste tak naučený. Aj s mojim mužom sme mali túto dilemu, on vyhadzoval jedlo na druhý deň, biely jogurt deň po záruke hneď do koša atd., pretože tak to robil aj jeho oco. Keď som prestala teda variť a nakupovať, zrazu to nevadilo😄. Druha vec môže byť, že dcéra nevie variť, kamoška tiež varila a muž to nechcel jesť, musela tak týždeň jesť čo si navarila a on chodil na menučka, keď som to ochutnala fakt sa to nedalo jesť, ale ona to prezentovala ako výborný recept čo vari aj jej mama.
Ja teda varím na jeden deň, výnimočne sa mi stane, že zostane aj na druhý, vyhovuje nám to tak a u nás sa jedlo vôbec nevyhadzuje, dokonca aj do chladničky sa snažím kupovať tak, že si naplanujem kedy sa bude čo jesť, ale tak mi nekupujeme šunky, salámy ani nič tomu podobné…píšeme si zoznam a kupuje sa len čo je na zozname, a radšej kupujeme každý deň dve tri veci, ale mám istotu, že sa nestane, že sa niečo bude musieť jesť, len preto, že sa to kúpilo…
U nás sa stáva, že sa vyhadzuje, najviac pečivo, keď nestihneme zjesť a rýchlo sa skazí, hlavne teda chlieb rýcho chytí pleseň, rožky používam na strúhanku. A šunka, keď sa nezje, to tiež. Ale nikdy nič nevyhadzujem do koša, všetko dávam buď sliepkam alebo prasatám, takže ma to mrzí o čosi menej, ale aj tak. Varené sem tam tiež dávam sliepkam, keď uvarím viac ako sme schopní zjesť.
@anonym_autor Mna tiez stve, ked musim vyhodit, ale stane sa zial.... . Ak viem, ze sa to isto nezje alebo vedome navarim viac, ide to do mrazaka aj s datumom "vyroby". A mame na horsie casy, ked nestiham a pod.
Ja osobne si neviem predstaviť situáciu, ze navarím a muz si objedna menucko lebo moje jedlo nechce.Druhy krát by už navarene nemal 🙂
U nás sa tiež nevyhadzuje, nemám to rada. Keď niečo ostane tak to dojem🙂 Ale snažím sa variť aby chutilo každému.
Ja osobne si neviem predstaviť situáciu, ze navarím a muz si objedna menucko lebo moje jedlo nechce.Druhy krát by už navarene nemal 🙂
@anonym_fadd98 aj mňa to štve, lebo varíme doma to čo máme radi, ale keď muž ide k vietnamcom, lebo dostal chuť, a doma navarené, tak buď doje ďalší deň, alebo má taký pucung, že mu hlava duni. A týždeň nevarím. On nakupuje zásoby " aby sme mjeli" a potom sa stane že musíme vyhodiť. Sliepky ani prasa v paneláku nemáme... To už mám dojem, že doma hladoval a tak teraz hamouni.
@anonym_autor tak treba nechat varenie na manzelovi, alebo nech si panko povie co by zjedol.
@anonym_337a8e súhlasím

Jedlo sa varí a papá kvôli výžive a nie kvôli smetiaku
A tak učím všetkých
Sem tam sa stane, že na niečo sa ,,zabudne,, ale inak to co je treba jesť