icon

Vyhodenie dospelého dieťaťa z domu

Včera o 15:25

Je správne vyhodiť 25 ročnú dcéru z domu, keď dlhodobo nepracuje ani neprispieva? Chodila pár mesiacov k psychiatrovi, vraj depresia, ale lieky jej nerobili dobre tak nechodi už.
Môj plán je taky, že dám jej na začiatok nejaké peniaze aby nespala prvé dni na ulici, aby si zaplatila ubytovňu tak na dva mesiace z nich ,teda aby si nasla aj nejakú prácu. Mohlo by to dobre dopadnúť? S tým, že jej poviem, že nech sa konečne postaví na nohy, lebo k sebe ju už bývat nevezmem.
Vyhodil niekto tak svoje dospelé dieťa z domu pre jeho dobro? (Chcem to realizovať niekedy v priebehu januára, samozrejme že nie dnes)

Strana
z5
anonym_1adb25
Dnes o 12:07

Ako ma bez prace platit ucty?
Najst podnanom nie je problem, ked mas prijem. Ale ten prijem, najst pracu netrva tyzden, dva, mesiac.. nie je lahka doba.. ak ma sama problemy so zdravym (psychickym), tak tu pracu asi ani tak lahko nenajde. Lebo ak sa necitis dobre, cosi je zjavne zle...
Pises, ze doma pomaha, vari, cize ona vie byt samostatna, ze sa o seba postara.. to zvladne, na to nepotrebuje byt vyhodena z domu.. ona ma niekde inde problem, nie je liecena a nema pracu.. ak jedny lieky nesadnu, su predsa ine... A taka liecba, kym sa nastavia lieky, urcity cas trva.. moze byt z tych liekov mimo mesiac dva, moze byt ospala, alebo nemlbude moct spat, uplakana, rozne stavy mat, ..potrebuje nastavit mnozstvo.. vtedy by praveze nemala byt sama, mala by mat oporu u mamy. V takom stave by do prace nemohla chodit a normalne fungovat
Ked sa nastavi, potom zacat hladat pracu

anonym_2a43ef
Dnes o 16:13
@anonym_ff34e6

@anonym_2a43ef kúrenie?🙂 Plienky, poplatky a pomôcky do škôlky, školy......x vecí popri tebou spomínanej vode, strave, elektrine...;)

@anonym_ff34e6 iste, pri malom dieťati sú iné poplatky ale toho predsa nepošleš do roboty 😉, dospelý si má zarobiť a ešte prispieť nie vyžierať.....

anonym_2a43ef
Dnes o 16:16
@kp7333

@anonym_1ff395 hmm, kvoli jedlu stratit navzdy dieta, to je smutne, velmi smutne...

@kp7333 nesúď nevieš ako to mali. Skôr by som povedal, že to už bola čerešnička na torte a jednoducho to ďalej nevydržali a pokiaľ sa nesprával tak ako treba, tak asi mali dôvod to spraviť. Či je to správne? A je správne sa k rodičom správať zle? Takže uhol pohľadu.

bluka2
Dnes o 16:27

Ako ja by som skusila nieco, aby sa momentalna situacia zmenila, lebo nechodit k Dr., nerobit nic, to je skoda jedneho mladeho cloveka v spolocnosti, takze takto to nemoze ist dalej. Nie styl zajtra vymenit zamky, ale dobre uvazujes nejaku izbu jej zaplatit na presne definovany cas. 2 mesiace je asi malo, ked si zoberies, ze prva vyplata dojde po mesiaci a tato nevyzera byt z tych fit, ktori si najdu pracu zo dna na den. Mozno sa chod poradit s psychologom, ako na prakticky na to. Ale ja by som povedala, nejaky privat so schopnymi ludmi, ziadnymi co ju budu tahat dole, na 4-5 mesiacov, ale najprv by som sa poradila s odbornikmi, kludne aj viacerymi

sidicek
Dnes o 16:31

Ona si samovolne vysadila lieky? To bola chyba podla mna , ale zas uplne tazku depresiu asi nema ked doma funguje typu vari perie upratuje.Takze zamestnat by sa mohla , depresiu ma dnes hadam kazdy a funguje v zamestnani.

bluka2
Dnes o 16:34

Proste nech vidi rovesnikov, co nieco so sebou robia. A vies, z coho vlastne pramenia tie jej psychicke problemy?

anonym_be348b
Dnes o 16:50

Poznám veľa ľudí ktorý trpia na depresiu a k tomu panicka porucha a podobne,ale....
Veľa z nich sa tomu poddalo a žijú na spôsob autorkinej dcéry a veľa z nich sa tomu vzoprelo a úplne normálne fungujú,chodia do práce,majú svoje rodiny,áno majú svoje dni kedy aj tak sa vzopru a vypadnú niekam von medzi ľudí namiesto toho aby upadali svojim náladám.

Dcére nájdi poriadne zamestnanie nech nemá pri robote kedy myslieť na svoje depresie.
Mám dojem že pre tvoju dcéru sú jej depresia už len ako alibizmus-ved mama sa už o mňa postará.

anonym_cfdacf
Dnes o 16:56
@anonym_autor

@anonym_4d987d lenže tu nejde len o prácu, myslím, že je nezdravé aby takto žila 25 ročná u rodičov. Aj keby bola zamestnana

@anonym_autor musiš byť troll,inak neverím ,že jedna matka nadtymto rozmýšľa ako vyhodí svoju dcéru ,ktorá "len" nepracuje a ešte ma depresiu.

gabrielkaa
Dnes o 17:07
@haley7897

@anonym_autor to je obyčajný tlak z kultúrneho nastavenia spoločnosti. Nikdy som nerozumela, prečo sa dospelé deti ktoré ešte nemajú partnerov musia zadlžit hypotékou alebo platiť nájom aby nevyzerali v očiach cudzích ako luzri.. Co je také zle a zvláštne žiť s rodinou?

@haley7897 presne tak. Tiež nechápem prečo by nemohli bývať s rodičmi. Ja som bývala u našich do 30 rokov. Nemala som partnera, naši majú dom. Ja som prispievala z výplaty…. Čo to je za sprostosť že je nezdravé, aby býval 25 ročný človek s rodinou. Silou mocou musí sám. Nech to stojí čo to stojí… hoc nech je aj bezdomovec

mateson2004
Dnes o 17:36
@gabrielkaa

@haley7897 presne tak. Tiež nechápem prečo by nemohli bývať s rodičmi. Ja som bývala u našich do 30 rokov. Nemala som partnera, naši majú dom. Ja som prispievala z výplaty…. Čo to je za sprostosť že je nezdravé, aby býval 25 ročný človek s rodinou. Silou mocou musí sám. Nech to stojí čo to stojí… hoc nech je aj bezdomovec

@gabrielkaa to je teraz nejaká nová ideológia šibnutá. Tiež nechápem a ani neverím tomu čo tu vypisujú, ako od 18 boli samostatne apod. Náš syn má 21, pracuje od maturity, čo ešte nie sú ani dva roky. Absolútne ma nenapadlo, že by nemohol s nami bývať. Prispieva, samozrejme ,že ušetrí , veď nám neplatí nájom. Máme dom, pomôže manželovi okolo. A na rovinu, sme radi , že nie sme sami. Až bude chcieť íst, nech ide. Inak nevidím dôvod, prečo by mal platiť šialené peniaze za nájom.

gabrielkaa
Dnes o 17:42
@mateson2004

@gabrielkaa to je teraz nejaká nová ideológia šibnutá. Tiež nechápem a ani neverím tomu čo tu vypisujú, ako od 18 boli samostatne apod. Náš syn má 21, pracuje od maturity, čo ešte nie sú ani dva roky. Absolútne ma nenapadlo, že by nemohol s nami bývať. Prispieva, samozrejme ,že ušetrí , veď nám neplatí nájom. Máme dom, pomôže manželovi okolo. A na rovinu, sme radi , že nie sme sami. Až bude chcieť íst, nech ide. Inak nevidím dôvod, prečo by mal platiť šialené peniaze za nájom.

@mateson2004 presne tak. Nechápem prečo by mal za každú cenu mlady človek vyhadzovať za nájom… ja som si odkladala a potom s partnerom zobrala hypo… a okrem toho ja by som bola radšej, keby dcéra ostala s nami bývať kým si teda nenájde partnera s ktorým si porieši bývanie

anonym_2f4eac
Dnes o 17:50

Depresivny clovel potrebuje oporu a nie byvat sam . Cudujem sa,ze si depresiu mala a takto sa k tomu stavias .
Dcere by som dala ultimatum ,dokedy si ma najst pracu ,alebo minimalne nech sa stara o domacnost ked nic zatial neprispieva. Neviem no . Mam v rodine sesternice,davno po 30-ke zijuce s rodicmi ,sice pracuju ,ale rodicia nic nechcu . Tak isro aj kolegyne co boli slobodne atd . Nechapem ,ako ti vkastne dieta moze vadit .

sulavikova
Dnes o 18:02

@anonym_autor “švagriná” s mužom a 2 deťmi žili v mama hotel do ich 35, "švagrovi” a jeho frajerke “svorka” dokonca upratovala/ vysávala izbu, varila atd. Pre mňa
🚩 , kým ja som dobrovoľna osamostanila v 18, financne, vzdelaním aj byvaním. Neriešim, je to ich rodinná situácia.

anonym_fb64d0
Dnes o 18:07

Tak urcite by som ju nevyhodila z domu v zime.. nedajboze skonci niekde pod mostom a zamrzne ked jej dojdu tvoje peniaze. Za druhe v rodinach co poznam je bezne, ze deti byvaju u rodicov aj po 30tke, hlavne ak nemaju partnera, deti....takze teraz kvoli veku nemusis robit hysteriu zato, ze ma 25, kebo si si to niekde na internete precitala.
Treba zacat pozadovat, aby prispievala na chod domacnosti - financne aj pracou. Treba dietatu pomoct, aby sa postavilo na nohy. Ty vies co ma vystudovane, ako je na tom zdravotne...

believe3589
Dnes o 18:18

@anonym_autor ja už sa nečudujem, prečo je toľko ľudí v domovoch pre dôchodcov. Keď sa Ty teraz zachováš takto, tak sa nečuduj, keď o pár rokov skončíš tak, že sa o Teba nebude mať kto postarať. Veď to tiež nie je povinnosť dieťaťa, nie? A prepáč, povedať že aj Ty si mala depresiu je choré, pretože práve preto by si ju mala vedieť pochopiť.

ankare
Dnes o 18:21

@anonym_autor ja by som za takýchto okolností dieťa nevyhodila

believe3589
Dnes o 18:23

@anonym_autor napísať, že by si jej dala nejaké peniaze aby nespala na začiatku na ulici... môžeš sa hanbiť. Je mi normálne z Teba zle.

oskvarka
Dnes o 18:28
@anonym_1ff395

štyri deti , tri začali po škole normálne pracovať a odsťahovali sa a žijú samostatné životy , jedno z nich po škole nepracovalo , doma niečo porobilo ale inak život gombička. Vydržala som to s mužom 3 roky , potom raz čo nám zjedol s mužom obed na druhý deň do práce a 200 g šunky na posedenie , len tak bez chleba, vyhodila z minuty na minutu . Veci si zbieral okolo paneláku , už je to 8 rokov od vyhodenia a nepočul o ňom nikto z rodiny , nikomu sa neozval . Či mi to je ľúto , nie nie je a nie je mi to ani teraz na Vianoce. Nemohli sme byť zlí rodičia , keď sa k nám deti vracajú , dve už aj so svojimi rodinami, aj dnes tu boli všetci traja, len jednoducho toto chlapča nám nejako nevyšlo . Ak by som ho doma nechala , zničil by mňa aj muža, sme už starší a potrebujeme už aj svoj kľud.

@anonym_autor svojej dcére daj podmienku že sa musí liečiť a chodiť na terapie, za týchto podmienok môže byť doma . Inak nech si hľadá niečo mimo vás.

@anonym_1ff395 veci zvieral okolo paneláku ? Je zjavné že on sa zachoval nesprávne ale podľa mňa niekoho takýmto spôsobom ponížiť vôbec nie je správne aj keď chápem ten hnev... Nebol podľa mňa zvládnutý...a to väčšinou som veľmi tolerantna..toto je fakt že nie dobré...a ani tí neverím že ťa tá reakcia nemrzí...

believe3589
Dnes o 18:29
@anonym_be348b

Poznám veľa ľudí ktorý trpia na depresiu a k tomu panicka porucha a podobne,ale....
Veľa z nich sa tomu poddalo a žijú na spôsob autorkinej dcéry a veľa z nich sa tomu vzoprelo a úplne normálne fungujú,chodia do práce,majú svoje rodiny,áno majú svoje dni kedy aj tak sa vzopru a vypadnú niekam von medzi ľudí namiesto toho aby upadali svojim náladám.

Dcére nájdi poriadne zamestnanie nech nemá pri robote kedy myslieť na svoje depresie.
Mám dojem že pre tvoju dcéru sú jej depresia už len ako alibizmus-ved mama sa už o mňa postará.

@anonym_be348b depresia nie je alibizmus. Asi si nič také neprežila, keď toto hovoriš. Človek nechodí k psychiatrovi len tak. V práci nezabudne na depresiu, práve depresia spôsobuje, že človek nie je schopný normálne fungovať. To znamená, že niekedy nie je schopný ani pracovať. Ovplyvňuje ho to pri bežných činnostiach.

jakoma
Dnes o 18:37

Z domu som odisla do spolocneho lacneho podnajmu ked som mala 20 (mam VS), ale az do 29 sme s muzom travili asi 1/4 casu u mojich rodicov, kde sme mali navarene a neprispievali sme, stavali sme nedaleko nich dom, pred stahovanim do domu sme tam plne zili rok a pol. Som rada, ze nam to umoznili a nevyhadzovali nas (svokor by nas vyhodil po tyzdni zitia zadarmo), velmi to pomohlo k tomu, aby sme nejaky dom vobec mali.

bluka2
Dnes o 18:40
@gabrielkaa

@gabrielkaa problem nie je byvat s rodicmi, ale nic nerobit je problem (a toto umoznuje len byvanie s rodicmi). Uplne iny pripad ty, ked si bola ako plnohodnotny clen vasej rodiny - komunity

gabrielkaa
Dnes o 19:06
@bluka2

@gabrielkaa problem nie je byvat s rodicmi, ale nic nerobit je problem (a toto umoznuje len byvanie s rodicmi). Uplne iny pripad ty, ked si bola ako plnohodnotny clen vasej rodiny - komunity

@bluka2 ja práve reagujem na konkrétnu vetu autorky príspevku, v ktorej píše, že nie je zdravé aby deti bývali s rodičmi, aj keby boli bezproblémové …

tinka3435
Dnes o 19:34

Ty si čo za matka?vyhodiť dcéru z domu ?môže to ona spraviť raz tebe ako ti bude ?

mateson2004
Dnes o 19:59
@anonym_1ff395

štyri deti , tri začali po škole normálne pracovať a odsťahovali sa a žijú samostatné životy , jedno z nich po škole nepracovalo , doma niečo porobilo ale inak život gombička. Vydržala som to s mužom 3 roky , potom raz čo nám zjedol s mužom obed na druhý deň do práce a 200 g šunky na posedenie , len tak bez chleba, vyhodila z minuty na minutu . Veci si zbieral okolo paneláku , už je to 8 rokov od vyhodenia a nepočul o ňom nikto z rodiny , nikomu sa neozval . Či mi to je ľúto , nie nie je a nie je mi to ani teraz na Vianoce. Nemohli sme byť zlí rodičia , keď sa k nám deti vracajú , dve už aj so svojimi rodinami, aj dnes tu boli všetci traja, len jednoducho toto chlapča nám nejako nevyšlo . Ak by som ho doma nechala , zničil by mňa aj muža, sme už starší a potrebujeme už aj svoj kľud.

@anonym_autor svojej dcére daj podmienku že sa musí liečiť a chodiť na terapie, za týchto podmienok môže byť doma . Inak nech si hľadá niečo mimo vás.

@anonym_1ff395 len tak, bez chleba. Ja neviem, či sa smiať lebo plakať...Osem rokov nevieš nič o svojom dieťati. Píšeš, že ťa to netrápi.Verím, že sú aj deti, ktoré si zaslúžia vyhodiť. Drogy, kriminalita.Ale aj tak matky trápi , čo je s nimi.Netrúfam si hodnotiť, či tvoje bolo jedným z nich. To musíte vedieť vy s manželom.

gabrielkaa
Dnes o 20:27
@mateson2004

@anonym_1ff395 len tak, bez chleba. Ja neviem, či sa smiať lebo plakať...Osem rokov nevieš nič o svojom dieťati. Píšeš, že ťa to netrápi.Verím, že sú aj deti, ktoré si zaslúžia vyhodiť. Drogy, kriminalita.Ale aj tak matky trápi , čo je s nimi.Netrúfam si hodnotiť, či tvoje bolo jedným z nich. To musíte vedieť vy s manželom.

@mateson2004 tiež neviem čo k tomu dodať 🫣

knmmch
Dnes o 21:36
@anonym_autor

@terezia74 ano mala som depresiu, a myslím, že najlepšie depresivnemu človeku bude keď bude bývať samostatne

@anonym_autor človek v depresií nie je schopný sa o seba postarať, treba dostať depresiu do remisie a následne je možné uvažovať o práci.. ..ja sám mám diagnostikovanu ťažkú depresiu a som už 10 mesiac PN a stále to nie je ono..

knmmch
Dnes o 21:40
@lenusiatko

Tak zjavne ta depresia nie je vyriesena a preto nemoze ani pracovat. Nikdy by som to svojmu dietatu nespravila, bez ohladu na vek a na to, co si kto o tom mysli. Niekedy treba viackrat zmenit lieky, zo zlej fazy sa clovek moze hrabat aj rok a viac, kym sa vobec dostane na prezitelnu uroven. Niekedy aj lieky treba brat celozivotne, mnoho ludi s depresiou ma ID. Mali sme pripad v rodine, mlady clovek s doktoratom, tlaceny zit sam a pracovat pod vysokym tlakom, lieky mu nestacili, nakoniec spachal samovrazdu.

@lenusiatko kks, to mi je ľúto 😢

Strana
z5