Vyhodenie dospelého dieťaťa z domu
Je správne vyhodiť 25 ročnú dcéru z domu, keď dlhodobo nepracuje ani neprispieva? Chodila pár mesiacov k psychiatrovi, vraj depresia, ale lieky jej nerobili dobre tak nechodi už.
Môj plán je taky, že dám jej na začiatok nejaké peniaze aby nespala prvé dni na ulici, aby si zaplatila ubytovňu tak na dva mesiace z nich ,teda aby si nasla aj nejakú prácu. Mohlo by to dobre dopadnúť? S tým, že jej poviem, že nech sa konečne postaví na nohy, lebo k sebe ju už bývat nevezmem.
Vyhodil niekto tak svoje dospelé dieťa z domu pre jeho dobro? (Chcem to realizovať niekedy v priebehu januára, samozrejme že nie dnes)
@terezia74 ano mala som depresiu, a myslím, že najlepšie depresivnemu človeku bude keď bude bývať samostatne
@anonym_autor mala si depresiu a myslíš, že najlepšie jej s depresiou bude samej? Fakt si mala depresiu? Normálne ťažkú depresiu, že neschopná osprchovať sa, najesť sa, ....?
@anonym_autor miesto vyhadzovu z domu jej nájdi inú psychiatricku a dohliadni na to, aby sa liečila. Popri Tom jej pomôž nájsť prácu. Vyhodiť svoje choré dieťa v zime na ulicu - krkavcia mater. Zoberieš si na zodpovednosť, ak sa jej zbavis navždy a bude to nezvratné? Ľutujem tvoju dcéru.
strašne smútne že sa lieči u psychiatra a ty ju chceš vyhodiť z domu a popritom píšeš navari operie postara sa takže niečo nebdue v poriadku ale nie s ňou ale s tebou. V živote by som nevyhodila vlastne dieťa a ani nevlastne.Toto musi mať človek v povahe.
@anonym_autor ak ma depresiu, tak nie.
@anonym_2a43ef sorry, ale o čo náročnejšie je żiviť 25 ročného človeka od trebárs kojenca či školáka? Čisto ekonomicky sa pýtam.
@anonym_ff34e6 ekonomicky....jedlo, voda, elektrina, kúrenie a ďalšie veci ak rodičia na ne prispievajú
@anonym_autor ano, urobila som to pred 4 rokmi..syn vyletel z VS, par mesiacov som tolerovala že nepracuje...potom nastúpil do prace, a keď mu chceli predĺžiť zmluvu tak odmietol...ostal rok doma, prácu si nehľadal a len sa valal...vyhodila som ho...bolo to hrozne...ale!!!! odisiel do BA a zrazu si našiel prácu, podnájom...teraz s odstupom času to bolo naj rozhodnutie ako ho donútiť začať pracovať a žiť...dokonca začal znova študovať popri praci
@anonym_1cafe9 sle nebol psychiatricky pacient😞
@anonym_2a43ef ale ja s tebou súhlasím. Deti treba odmalička podporovať a každým krokom viesť k samostatnosti. Idealne by mal človek pevné základy a vybudované zázemie a sebavedomie ked nastane čas. Problém je, ak sa toto z nejakého dôvodu neudialo a človek je nútený a bez zdravých základov.
Co sa tyka časti, ze človek ktorý sa neodstahuje od rodičov je považovaný spoločnosťou za luzra, stačí si prečítať fórum tu na mk a získaš prehľad ako je to vnímané. Mladý človek a špeciálne chlap sa hneď po škole musí odsťahovať za každú cenu (podľa tunajších komentárov) inak je označený za chudáka, prizivnika a mamickara. Ked píšem, ze su označený za luzrov, nepíšem svoj názor, ale ako je to prezentované väčšinou spoločnosti.
@haley7897 no tak som chlap a neviem si sám predstaviť bývať s rodičmi. Samozrejme som už ženatý a mám syna ale keď som bol slobodný a mal som 22 rokov a istotu stabilného zamestnania, kúpil som si byt. Nie preto aby som niekomu niečo dokazoval, iní ma nezaujímali ale pre seba, aby som si mohol robiť, čo ja chcem, chodiť kde chcem bez kontroly a užívať si život tak ako ja chcem nie aby som sa rodičom spovedal čo idem a kde idem. Ďalšou vecou bolo aj to, že som sa naučil samostatnosti, finančnej gramotnosti a nezávislosti. A taktiež moja terajšia manželka to dosť ocenila, normálne ženy si nebudú hľadať nesamostatných mužov, šak hádam by si nebrali veľké decko aby s ním mali zas to malé. Poznám pár starých mládencov. Nudia sa, tak zapíjajú, vyhľadávajú 1-hodinové známosti a prídu domov, kde im mama prinesie pod nos aj jedlo 🤦.
@anonym_ff34e6 ekonomicky....jedlo, voda, elektrina, kúrenie a ďalšie veci ak rodičia na ne prispievajú
@anonym_2a43ef kúrenie?🙂 Plienky, poplatky a pomôcky do škôlky, školy......x vecí popri tebou spomínanej vode, strave, elektrine...;)
štyri deti , tri začali po škole normálne pracovať a odsťahovali sa a žijú samostatné životy , jedno z nich po škole nepracovalo , doma niečo porobilo ale inak život gombička. Vydržala som to s mužom 3 roky , potom raz čo nám zjedol s mužom obed na druhý deň do práce a 200 g šunky na posedenie , len tak bez chleba, vyhodila z minuty na minutu . Veci si zbieral okolo paneláku , už je to 8 rokov od vyhodenia a nepočul o ňom nikto z rodiny , nikomu sa neozval . Či mi to je ľúto , nie nie je a nie je mi to ani teraz na Vianoce. Nemohli sme byť zlí rodičia , keď sa k nám deti vracajú , dve už aj so svojimi rodinami, aj dnes tu boli všetci traja, len jednoducho toto chlapča nám nejako nevyšlo . Ak by som ho doma nechala , zničil by mňa aj muža, sme už starší a potrebujeme už aj svoj kľud.
@anonym_autor svojej dcére daj podmienku že sa musí liečiť a chodiť na terapie, za týchto podmienok môže byť doma . Inak nech si hľadá niečo mimo vás.
@haley7897 no tak som chlap a neviem si sám predstaviť bývať s rodičmi. Samozrejme som už ženatý a mám syna ale keď som bol slobodný a mal som 22 rokov a istotu stabilného zamestnania, kúpil som si byt. Nie preto aby som niekomu niečo dokazoval, iní ma nezaujímali ale pre seba, aby som si mohol robiť, čo ja chcem, chodiť kde chcem bez kontroly a užívať si život tak ako ja chcem nie aby som sa rodičom spovedal čo idem a kde idem. Ďalšou vecou bolo aj to, že som sa naučil samostatnosti, finančnej gramotnosti a nezávislosti. A taktiež moja terajšia manželka to dosť ocenila, normálne ženy si nebudú hľadať nesamostatných mužov, šak hádam by si nebrali veľké decko aby s ním mali zas to malé. Poznám pár starých mládencov. Nudia sa, tak zapíjajú, vyhľadávajú 1-hodinové známosti a prídu domov, kde im mama prinesie pod nos aj jedlo 🤦.
@anonym_2a43ef vieš tebe sa to povie ked.chmap zarobí viac ako žena
Ja Ta chapem, ak by sa snazila riesit svoju dg., este by sa dalo chapat a tolerovat, ze je doma. Darmo tu pisu, ze ja by som toto neurobila. No, nie su v Tvojej kozi a len Ty vies, aka skutocne je, ci je chora naozaj, ci len leniva. Dnes je vela mladych, co maju more vyhovoriek a doma im to prechadza, ale cas im uteka a neskor je ovela tazsie zaradit sa do spolocnosti. Over dg.u lekara, nech Ti predlozi papier a podla toho sa zariad. Bud nech sa lieci, nie, ze prve lieky nezabrali, tak lezime spokojne dalej doma a ak nema dg., nech sa zaradi. Nebudes tu vecne a potom, co ona urobi?, ked nebude mat ziadne pracovne navyky, ano, zdedo Tvoj byt, ale ten sa platit sam nebude, ani jej niktp vhladnicku nedoplni.
Smutné, že všetky sa tu hráte na veľmi pokrokové, chápavé, ale bohužiaľ psychické problémy považujete stále za výmysel a len neschopnosť a lenivosť človeka. Je tu fakt veľa znakov čo hovoria že proste nie je len prefíkaná alebo lenivá.
Prvý že 2 roky pracovala. Druhý že doma pomáha a nenechá sa obskakovať. Tretí že má 25 a nemá partnera, však aj tu na MK je kopa žien lenivých čo sa práce boja ako čert kríža, ale našli si chlapa a bude ich živiť celý život ten... A štvrtý že proste tú diagnózu stanovil lekár-odborník, ak by psychiater si nebol istý diagnózou pošle najprv k psychológovi ju na testy a nedá len tak psychiatrické lieky.
štyri deti , tri začali po škole normálne pracovať a odsťahovali sa a žijú samostatné životy , jedno z nich po škole nepracovalo , doma niečo porobilo ale inak život gombička. Vydržala som to s mužom 3 roky , potom raz čo nám zjedol s mužom obed na druhý deň do práce a 200 g šunky na posedenie , len tak bez chleba, vyhodila z minuty na minutu . Veci si zbieral okolo paneláku , už je to 8 rokov od vyhodenia a nepočul o ňom nikto z rodiny , nikomu sa neozval . Či mi to je ľúto , nie nie je a nie je mi to ani teraz na Vianoce. Nemohli sme byť zlí rodičia , keď sa k nám deti vracajú , dve už aj so svojimi rodinami, aj dnes tu boli všetci traja, len jednoducho toto chlapča nám nejako nevyšlo . Ak by som ho doma nechala , zničil by mňa aj muža, sme už starší a potrebujeme už aj svoj kľud.
@anonym_autor svojej dcére daj podmienku že sa musí liečiť a chodiť na terapie, za týchto podmienok môže byť doma . Inak nech si hľadá niečo mimo vás.
@anonym_1ff395 hmm, kvoli jedlu stratit navzdy dieta, to je smutne, velmi smutne...
@anonym_autor ked ti dcéra skoci pod vlak nezabudni potom plakat ze žiadne náznaky psych. dg neboli. Decko s depresiou chces vyhodiť z domu lebo podla teba je depresivnemu človeku najlepsie osamote. Výborne👍 dufam ze si na staré kolena uz hľadáš starobinec a nebudeš cakat pomoc od dcéry.
@anonym_autor jasné skúste to. Ale nie "vyhadzov" - normálne sa dohodnite, pozrite spolu nájmy, buď parťáčka, nie vyhadzovačka... Keď sa sama vyjadrila, že to chce skúsiť, nevidím v tomto nejaký zásadný problém. Prispela by som jej na začiatok a držala by som jej palce, s tým, že má doma dvere otvorené, keby niečo, nech sa ozve. Ale keď má depresiu, sledovala by som hlavne v prvých mesiacoch, či sa v tomto byte nezakuklí, aby sa jej to nezhoršilo ešte viac. Snažila by som sa jej pomôcť nájsť nejaké zamestnanie ak by to bolo v mojich silách, nech je medzi ľuďmi trochu
@anonym_autor jednoznačne termín znova na psychiatriu a lieky ktore jej naozaj ako sa hovorí sadnu ....potom dat termín dokedy si ochotná pomáhať najst jej prácu vhodné bývanie ked tu nebudeš co bude dievca robit ? Mali sme takého brata mama sa ho bála vyhodiť ze sa zabije nakoniec jej sama psychologička povedala ze musi padnúť na dno a ze sa pozbiera a dnes je pracujúci človek ktory ma vlastný byt .....ale najskôr by som to riešila s odborníkom
@anonym_1ff395 hmm, kvoli jedlu stratit navzdy dieta, to je smutne, velmi smutne...
@kp7333 ono sa dobre rozpráva takto od PC , ale živiť niekoho tri roky komu sa nechce robiť a na všetko má výhovorky , tak to si treba vyskúšať na vlastnej koži . A nie dieťa som nestratila kvôli jedlu , ja som nikoho nestratila , syn stratil nás a svoju rodinu svojim správaním . Jedlo bola len posledná kvapka na tom vrchole ľadovca čo sme s ním zažívali . Ty si kľudne vyživuj dieťa aj do jeho 50 tky a viac, ja som toto odmietla, myslím na seba a aj na svojho muža , to že som niekoho porodila neznamená že môj život skončil .
@anonym_1ff395 8 rokov o ňom nik nepočul a ty s kľudným svedomím žiješ? Vlastne ani nevieš či už nie je mŕtvy a tebe je to fuk čo je s niekým 8 rokov koho si nosila pod srdcom? Iné keby ho vyrazíte a napríklad ostane v kontakte so súrodencami/s tetou a podobne a viete že žije normálne a funguje a napríklad s Vami sa nestýka lebo sa nahneval na Vás, vtedy sa dá žiť pokojne. Ale takto ak o ňom nič neviete? Za mňa sila teda.
Milión názorov. ..každý iný.
Ja by som dcéru ani syna nevyhodila nikdy a naozaj nikdy
Ved ako píšeš nieje zla ...nerobí ti problémy, pomáha ti
Ale nerobí!to vy bol hlavný problém ,to by som asi riešila ze pracovať sa musí aj keď ma depresie/s tým bežne ľudia fungujú/ a ak uzná tak sama pôjde preč do svojho .. .
Ved môžete byť rada ze ju mate ....
A nie nieje to divne v dnešnej dobe byt u rodičov. ....vec tie hypotéky sú neskutočne.
A ake ma pracovne návyky?
Ja by som jej asi pomohla nájsť prácu aj s ubytovaním...ale samozrejme záleží ako je na tom zdravotne, lebo ak ozaj tie depresie má, tak jej začneš akurát tak kopať jamu do hrobu.
@anonym_1ff395 8 rokov o ňom nik nepočul a ty s kľudným svedomím žiješ? Vlastne ani nevieš či už nie je mŕtvy a tebe je to fuk čo je s niekým 8 rokov koho si nosila pod srdcom? Iné keby ho vyrazíte a napríklad ostane v kontakte so súrodencami/s tetou a podobne a viete že žije normálne a funguje a napríklad s Vami sa nestýka lebo sa nahneval na Vás, vtedy sa dá žiť pokojne. Ale takto ak o ňom nič neviete? Za mňa sila teda.
@marsmykkok ano žijem s kľudným svedomím , ja aj muž. Urobili sme čo je v našich silách , viac už neurobíme . Mal pekné detstvo , financovali sme mu vysokú školu, pobyt v zahraničí a potom plne živili ešte tri roky po škole, nechcelo sa mu pracovať. Trpezlivosti sme mali na rozdávanie a aj tá raz skončí . Ak by chcel ozve sa . Jednoducho treba pochopiť že niektoré veci v živote nevychádzajú , niektoré deti sa jednoducho nevydaria a aj rodičovská láska má svoje hranice a tie končia tam kde začína deštrukcia ich samých . Dať sa zničiť v mene čoho ? A nie, nepociťujem potrebu vedieť kde je a čo je s ním . Nie , nie sme sebeckí , zvyšným trom deťom sa snažím pomáhať ale nie na úkor nás , a oni ani nežijú na úkor nás. Sme dobrí rodičia , sme dobrí starí rodičia voči svojim vnúčatám , sme aj dobré deti voči svojim rodičom o ktorých sa ešte staráme. Tak nerob z nás bezcitné svine ktoré nevedie kde je ich nepodarené decko , ktorému sa nechcelo robiť.
@anonym_autor no dieta s neliecenou depresiou by som nikdy nevyhodila. Treba ine lieky, treba vyriesit chorobu, potom davat taketo vyzvy
@anonym_4d987d lenže tu nejde len o prácu, myslím, že je nezdravé aby takto žila 25 ročná u rodičov. Aj keby bola zamestnana
@anonym_autor čo je nezdravé na tom, že 25 ročná žije u rodičov, ak to teda nie je dvojizbový byt a stará sa sama o seba? Náš syn tak s nami žil, miesta v dome bolo dosť, sám si pral, nemal problém navariť pre všetkých, upratať, lenže pracoval a prispieval na domácnosť, Ušetril dosť peňazí v porovnaní s bývaním v nájme, nemusel si brať takú vysokú hypo, keď kupval byt. Toto nepovažujem za problém. Ako dlho je bez práce tvoja dcéra? Od kedy neberie lieky na depresiu? Kto jej platí zdravotné, mobil a pod.?
V prvom rade by som sa s ňou veľa rozprávala, ako si predstavuje svoj život dalej, čo pre to mieni robiť. Hľadala by som iného psychiatra a prezradila jej aj svoje plány, že je najvyšší čas sa osamostatniť a postaviť na vlastné nohy. Ty najlepšie vieš, či to u nej bola skutočne depresia, ako sa prejavovala, alebo či len bolo pre ňu výhodné sa za psychické ochorenie skrývať. Ak išlo skutočne o depresiu, kde dcéra mala problém vstať z postele, uvedomuješ si, že tým, že bude sama jej môžeš veľmi ublížiť?
@anonym_autor Ahoj autorka, mne len tak napadlo, lebo pises,ze chodila par mesiacov k psychiatrovi, cize realne ma nejake lekarske spravy o tom,ze tam chodila, videla si ju uzivat tie AD, aj ked ich nebrala tak ako mala lebo jej nerobili dobre? Toto je taka dvojsecna vec, zial. Moja byvala kolegyna mala tiez dceru, ktora jej toto tvrdila, lebo sa jej pracovat nechcelo, namiesto liekov pchala do seba len nejake vitaminy a mame tvrdila,ze su to AD. Tie lieky si schovavala v izbe, cize vzdy len jeden do ruky a zapila v kuchyni vodou. Jej mama jej to verila dost dlhu dobu...az raz jej to zacalo srotovat v hlave a ked dcera nebola doma skusila pozriet jej izbu a zistila,ze ziadne AD nema, potom pytala od nej LS, ked sa vratila a jasne,ze jej nemala ani co ukazat. A tak dala dcere este po tom klamstve ultimatum,ze bud si do 3 mesiacov najde pracu, alebo sa vystahuje a uz ju nebude zaujimat, ci bude mat na byvanie. Az v posledny 3ti mesiac si tu pracu nasla a svetu div sa, chodila do nej - v obchode nedaleko, kde byvali, cize mama ked sla nakupit realne videla,ze pracuje. Tak ju nechala doma, aj vztahy sa zlepsili, neskor si nasla priatela, s ktorym isla byvat inde. Mama sa tesila. Tento pripad skoncil dobre. Len zial dlhodobo ju klamala,ze ma depresie, ze berie lieky a nic z toho nebola pravda.
Tvoja dcera-vidis na nej realne,ze depresie ma? Ze realne brala AD? Ma lekarske spravy o tom? Lebo ked je naozaj chora, tak zrovna vyhazov by som nespravila, ale skus formou ultimata, ze zacne chodit k psychiatrovi zas, nech mu povie,ze tie lieky jej nerobia dobre, aby jej dal ine a nech si najde pracu aj keby zatial na pol uväzok, kym sa jej stav nezlepsi. Skus to takto, ale bud malinko raznejsia, nech vie, ze tento krat to nebudu slova len do vetra. Ze ked chce ostat byvat zatial tu, tak sa zacne liecit a aspon pracovat ako som pisala vyssie.
@anonym_4d987d lenže tu nejde len o prácu, myslím, že je nezdravé aby takto žila 25 ročná u rodičov. Aj keby bola zamestnana
@anonym_autor ja som prísny rodič a určite som za to aby pracovala a prispievala. Ale vyhodiť ju mi ju príde ako fakt hardcore.
Chápem že jej chces dobre, ale toto nieje riešenie.
Nerob to tymto spôsobom naozaj, veľmi si s ňou pokazis vzťah.
Mna zaraza, ze v case Vianoc, ked sa stretavaju aj rodiny, ktore sa cez rok bezne nevidia, alebo sa navzajom "nemusia", niekto uvazuje o vyhodeni vlastneho dietata z domu. To mi rozum neberie.

@anonym_autor určite nie v zime. To za prvé. Predtým pracovala? Za druhé normálne sa s ňou porozprávať, riešiť prípadne psychiatra s ňou. Ak má ozaj psychické problémy, tak ich treba riešiť. Spoločne so psychiatričkou si nastaviť hranice. Odporúčam super knihu Hranice.
https://www.martinus.sk/112527-hranice/kniha
Máme kamošku, čo takto po výške sa nevedela nikde zamestnať, po pár rokoch až pochopili, ona aj rodičia, že schizofrénia. Už je zťp. Opatrne, nechceš z nej bezdomovkynu. Ale hranice nastaviť treba.