icon

Vyhodila som syna z domu, lebo sa len povaľoval a nepracoval

1. sep 2020

Baby, som zlá matka keď som vyhodila syna z domu? Má 24 rokov, chodil na VS, ale nezvládol ju...ostal doma, a po pol roku mu pomohol môj brat nájsť prácu...v kancelárii na zahraničnom obchode...v práci s ním boli spokojný, ale on stále mlel že chce ísť do BA, takže keď prepúšťali, tak mu nepredĺžili zmluvu... už je to rok...odvtedy nič nerobí, celé dni leží za compom, a s prepáčením žere....pribral 20kg.. jasne som mu povedala , že ak nebude prispievať na domácnosť a pracovať tak musí odísť... včera som ho definitívne vyhodila...peniaze mu došli a on stále nič nerobí...som zúfalá....na jednej strane je to moje dieťa, ale na druhej strane, už je dospelý a musí si zariadiť život...

lucka_ke
1. sep 2020

a prečo ho vyhodili zo školy? keď píšeš, že výchovu mal dobrú, potom sa muselo niečo zmeniť na škole, láska? zlý výber školy? potreboval pomoc?

puklica13
1. sep 2020

Tieskam...nic lepsie si nemohla spravit

asia83
1. sep 2020

@jasminet Ďakujem za upozornenie. To by ste chceli, však? Viete, to je najľahšie povedať, ale aby ste sa zamysleli a prečítali môj príspevok poriadne, to nie. VYCHOVÁVAŤ UŽ OD PLIENOK. Praktizujem. Čo bude, aký bude aj vďaka mojej výchove, vie iba Pán Boh. No ja verím, že bude rozumný, ako aj dcéra.

asia83
1. sep 2020

Tak prečo ste prestali?

asia83
1. sep 2020

@viestta Od toho "poryľuj..." s vami súhlasím.

sense
1. sep 2020

@lucka_ke nemusela výchova zlyhať... Ja a môj brat sme boli vychovávani rovnako, ja som sa v 18 postavila ba vlastne nohy, brat najsdkor prispieval potom sa začal flákať a bnol podobne ako autorkin syn, zlom nastal keď mu definitívne ukázala dvere tiež mal kolo 25-27 rokov.... A nie nezačal kradnúť ale vstupil si do svedomia robil bajprv za pár šípov ako sa vraví kde mal zaplatenú ubytovňu potom inde brigádu, teraz ma 38rokov, stálu prácu, kupil si dfom zo záhradou a ma priateľku s kt vychováva aj jej dcéru... A dokonca sa stalo pred cca troma rokmi to keď poďakoval mame za to ze ho vyhodila lebo zrejme by bol úplne niekde inde ako je teraz

suzitok
1. sep 2020

Ja na to pozeram trochu inak, kedze sama mam 21rocneho....nepovazujem ťa za zlu matku, chapem, ze ti došla trpezlivosť, tiez by som dospelého syna nechovala donekonečna, povazujem mozno za zlyhanie, ze chlapec mal stale pocit, ze mamka zachrani, mamka pomoze, domaci servis povazuje za samozrejmosť...
Tiez by som v takomto pripade reagovala podobne, bud si najdes pracu, budes prispievať ako dospely clovek, alebo sa zbal a pretlkaj sa ako chces...urcite by som mu dala priestor a cas, aby sa nakopol a ak by sa radsej zbalil a isiel, dala by som mu najavo, ze dvere ma doma stale otvorene, ale v našom dome-nase podmienky, ziadne vyvalovanie a ničnerobenie,vyuzivanie...
Nastastie ja zatial taketo veci neriesim, ani dufam nebudem...moja mama s babkou by ťa ospevovali ako najlepsiu matku za ten vyhadzov, maju ten nazor, ze musi decko na hubu padnut, aby sa spamatalo...ja osobne sa ani neviem vyjadrit, ci by som ho vedela vyhodiť, alebo nie, ale obdivujem ťa za tvoju odvahu a odhodlanie, nie je to jednoduche...a neboj, chlapec sa otrasie a pride...drzim palce 🍀

aiti
Odpoveď bola odstránená
autor
1. sep 2020

@lucka_ke bol v nemocnici a neurobil dve skusky v zimnom semestri...prelozil si ich do letneho a znova neurobil...nepovedal nam to, hanbil sa...dozvedeli sme sa to az ked prisli papiere o vyluceni zo studia...odvtedy to s nim ide dolu kopcom...radila som mu aj psychologa, ale rezolutne to odmieta...jedine z coho sa este tesi, je jeho maly brat

jajka71
1. sep 2020

Otazne je, ci ustupis, alebo nie....ked je v uzskych zacne vydierat, ze o surodenca sa staras, ze je tvojou povinnostou sa o neho starat a idto vie o slabine, na ktoru bude u teba tlacit. Je na tebe ci dokazes neustupit, ci ukazes ake pravidla musia platit aby to fungovalo ale myslim ze ziadne rozumne dievca by nechcelo zit s chalanom, ktotemu vari perie zehli mamka a nieje schopny sa o seba postarat a nieto este o nu a potencialnu rodinu. Je na tebe ci z neho bude chlap, ktory sa o seba a svoju buducu rodinu dokaze postarat, alebo chlapec, ktory sa drzi pomyselnej maminej sukne. Ostava dufat, ze ho o posledne peniaze nepripravia nejaki "kamarati do dazda". Ostan s nim v kontakte no nechaj ho nech sa postavi na nohy.

pribinak
1. sep 2020

@lucka_ke nevymyslaj. Prace je dosť. Kopec firiem ponuka aj ubytovanie

lucka_ke
1. sep 2020

napísala som len a len svoj názor, majte sa tu pekne

eliska13
1. sep 2020

Presne tak ma trápenie suseda so synom.Len je mladší má 21 r vybral si VS, ktorú mu poradkyňa odhovárala bol to technicky typ školy po roku nespravil skúšky tajil to hanbil sa, až keď prišli domov papiere to zistili.Chlapec schudol bral to ako prehru a nevedel čo ďalej úplne sa uzavrel.Nasiel si brigádu úplne smiešnu v rýchlom občerstvení a tam hybernuje už rok čo zarobí mu stačí, domov peniaze dáva, ale celá rodina s ním nevie hnut, že buď nech si nájde normálnu prácu,alebo študuje VŠ vhodnú prenho.Ona mu vybavila psychologickú tá je jediná ktorej sa vie otvoriť, lebo úplne chradol.

hettinka
1. sep 2020

Keď nezvládol školu s začal takto “upadať”, mali ste riešiť psychológa. Nechala si to zájsť príliš daleko. Či tvoje rozhodnutie bolo správne, ukáže čas. Buď sa nakopne, alebo bude z neho bezdomovec. Je mi zo ľúto, že to dopadlo takto zle. Aj teba, aj jeho, no každý v tom máte svoj podiel viny. Nedá sa globálne povedať, že si “zlá matka”, ale mohla si to riešiť aj inak a skôr.

Mne ide dcéra na VS, prvé, čo dom jej povedala, že má dvere otvorene a keď bude mat problém, nech povie. Neurobiť skúšku nie je žiadna dráma ani hanba, aj opakovať ročník, zmeniť školu...

adalmba
1. sep 2020

Dobre si urobila. Ja som skončila školu v 18. A hneď mi bolo povedané, že ma živiť nebudú mám makať. Mám 34 a 16 rokov v jednej práci odrobenych.

pribinak
1. sep 2020

@hettinka ešte nám vysvetli ako nasilu dotiahneš dospelosti chlapa k psychológovi?

Lebo autorka témy písala, že mu ponúkala aj návštevu psychológa

sara07
1. sep 2020

ja ti poviem ešte si na neho zlatá
kolegyna v 26 to isté už toho mala dost, mlel že tu nemá uplatnenie, a sk a platy ako mimo chalan realitu ,nič mu nevonalo a že v anglicku to teda hej
tak ho zbalila, zaplatila letenku len tam naspät nie, vybavila prácu cez agenturu, zaplatila poplatky
no chlapec jasné že ho vyhodili lebo praca ukladania čokolad do krabic nebola dost dobra, tak po 3 dnoch hladu a spania pod mostom sa chlapec spamätal
jasne musela odolavat že nepošle mu prachy a nezaplati spätnu letentku
tak chalan sa vratil po roku , uplne iny človek, má pracu, prispieval na byt, dokonca si plati hypoteku a padá mi sánka z neho ako sa zmenil
hlavne vydržat lebo ked ho nechaš vratit nič sa nezmení
kamoška vyrazila tiež synatora ked bolo -10 vonku , tak radšej teraz maka dole na juhu v taliansku a už nikdy nechce mrznut

autor
1. sep 2020

@hettinka myslis ze sme s nim o tom nehovorili? Vzdy vedel ze sa moze na nas obratit s akymkolvek problemom...zial pomoc odmietal...ci uz osychologa, alebo nase rady...

autor
1. sep 2020

@sara07 dufam, ze aj nas sa k tomu postavi tak ...povedal mi ze sa ozve ked si najde byvanie aby sme poriesili telefon a ostatne veci...

hettinka
1. sep 2020

@pribinak no problém vidím vo vzťahoch už skôr, ako to, že po neúspechu na škole veci tajil. Už tu je vidno, že buď on nebol Ok, alebo na neho kládli v rodine, pripadne in sám na seba vysoké nároky, nejaké neprimerane očakávania. Možno výčitka, že mu VS platia, vypytovanie sa, či má už skúšky... často si to rodič ani neuvedomí, nemysli to zle, ale dieťa to inak vezme.
Niekde je dôvod, že odmieta všetku pomoc, buď sa sklamal v ľuďoch, alebo má psychickú chorobu, ak len sedel za PC, je mozna aj závislosť, pre ktorú nezvládol školu. Alebo možno marihuana, ta spúšťa tiež psychické poruchy a to dosť často.

nominativ
1. sep 2020

No, keby chcel, stačilo sa do školy znova prihlásiť, dať si uznať predmety z predošlého štúdia a ísť ďalej. Tiež si myslím, že sa len máchal v nejakej svojej súkromnej beznádeji a v tom, ako je všetko nanič (ako strašne veľa dnešných ľudí) ale aby čosi urobil, to nie. Veď on si je strojcom svojho života, nemá 9.

vikusjk
1. sep 2020

ja si nemyslim, ze si zla matka. Mame v rodine x prikladov toho, ako to dopadlo, ked to rodicia nezvladli spravit. Moj brat v kuse lieta v problemoch. Z manzelovej strany teta predali 3 izb. byt v KE, aby vytiahli synacika zo sraciek a to uz vynasal veci z domu, telku, pocitac... Myslim, ze mali spravit presne to, co ty. Ponukala si mu pomoc vsemozne a on ju vedome odmietal a iba vyuzival, ze ma doma all inclusive servis a zadarmo. Asi bude trvat, kym ti to odpusti a kym zdvihne telefon, alebo zavola, ale verim, ze sa pozbiera a pride to. Drzim silno palce!

pribinak
1. sep 2020

@hettinka to všetko čo píšeš je ok, ale keď niekto nechce tak k tomu psychologovi nepojde ani keby neviem čo bolo

Nemusíš mu byt nič, len jednoducho zistil, že nemusíš nič robiť, veď mama hotel funguje a jemu stačí sedieť za PC

autor
1. sep 2020

@hettinka nepoznas ho ale konspircne teorie ti idu uzasne...nikdy nefajcil, nepil a nie este aby bral drogy...taku vec by som asi neprehliadla kedze som s nim bola stale...nikto mu nikdy nevicital ze neurobil skolu..stava sa...este sme ho podporovali, zd nech si da pauzu a moze si ju dokoncit vecerne popri praci, ak bude chciet.....ani jeho priatelia nechapu tu jeho zmenu...ani s nimi sa uz skoro vobec nekontaktuje...asi ho mrzi, ze oni maju diplom a on nie...

hettinka
1. sep 2020

Asi si si len chcela prečítať, že nie si zlá matka... takze kľudne si to tu čítaj, ako super si veci vyriešila a že nie si “zlá matka”. Ja by som toto nikdy neurobila vlastnému dieťaťu, ale ja som ja. Ty najlepšie vieš, čo robis a ako to máte doma.

makova333
1. sep 2020

@hettinka ty by si toto nikdy neurobila vlastnemu dietatu? A co by si urobila s prizivnikom? Nechce sa zamestnat, nechce prispievat, nechce ist k psychologovi, nechce dokoncit skolu, cely den je a trci na PC. A nechajme teorie o tom, ze je za tym vychova (moze a nemusi byt- rovnaki rodicia a kazde dieta ine) a co mala/nemala urobit (to uz nielenze nezistime, ale ani nevieme spätne napravit, ze ano). Tak by ma zaujimalo, ako by si ty riesila tuto situaciu, ked dieta odmieta apriori vsetko a vyhovuje mu stav takto ako je.

pribinak
1. sep 2020

@hettinka nikdy Nehovor nikdy. Nemôžeš vedieť vo dá u vás udeje za rok či dva. Živiť dokáže byt tak vratky.

makova333
1. sep 2020

autorka: myslim, ze si syna tymto nasmerovala k tomu, aby zacal svoj zivot aktivne riesit. Teraz, mozes iba dufat, ze to, co si do neho investovala vo vychove sa skor ci neskor zuroci v podobe zodpovedneho mladeho muza. Vie, ze si ti pre neho ked to bude potrebovat (to deti citia), ale uz starostlivost o svoju osobu musi byt v jeho rezii a aku si ju urobi, taku ju bude mat. Nechaj trocha vychladut emocie a pokojne mu o par dni napis sms, ze dufas, ze je v poriadku a keby nieco potreboval si tu pre neho. Viac momentalne nemozes spravit. Teda, ak chces, aby tento tvoj krok mal aj vychovny charakter.

hettinka
1. sep 2020

@pribinak
tak v tomto mám jasno, aj keby čo bolo, sú to moje deti, dvere majú vždy otvorene.

@makova333
Netreba si decko rozmaznat, že mu všetko dá rodič zadarmo. Bývať by tu mohli, ale bez výhod, hlavne bez wifi, pestrej stravy, prania, žehlenia a podobne. Dostali by len základne veci.
Chalan aj robil, mal úspory, takze mohol dávať aj na domácnosť niečo a živiť sa sám, hoci býval doma.

No nič my tu už nevyriesime, už ho vyhodila, volať ho spat význam nemá. Aj tak neberie telefón. Už musí len čakať, čo bude. A ak má chlapec kúsok hrdosti v sebe, nevráti sa tak skoro.

pribinak
1. sep 2020

@hettinka je zrejme, že si ani len nedokážeš pripustiť že sú situacie kedy je odchod z domu to najlepšie riešenie 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️