icon

Výhody kúpy hotového domu oproti stavbe

5. dec 2024

Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?

Strana
z8
romino
11. dec 2024

@misanthropicdann myslis asi : hotovy NOVY dom. Od nejakeho developera. Tam zrejme hej, .. ved zase odpadaju vsetky tie nervy, roky stravene vybavovackami a stavanim .
cas = peniaze.
Pre niekoho je zase to moznost, zvlast ak nema presne vyhranene predstavy a poziadavky.
Ale hadam nechces povedat, ze stare domy su drahsie ako novy dom (materialy + vsetka cena prac) .. to by dako divne fungoval ten trh .. neverim ze teda by si ludia radsej nedali stavat nove domy.

zuzinabila
11. dec 2024

@romino jasne,to su kecy,modry konik znesie aj polopravdy a nepravdy,ja sa tu uz chodim zabavat nad nazormi🙂 napr. kategorie diskutujucich ktori pozemok dostali, tym bola ich startovacia ciara na 50 tis eur a viac..ale tu ti budu pisat ako vlastnou sikovnostou vsetko dosiahli. Alebo aj ti ktorych spominas,ktori ta budu presviedcat ze novy dom je lacnejsi ako stary opraveny a su aj taki,ktori si myslia ze novy dom nikdy nebude potrebovat udrzbu 🙂 a podobne srandy...

misanthropicdann
11. dec 2024

@romino
Ak chceš bývať v dome v takom stave v akom si ho kúpil tak áno je starý dom lacnejší.
Ak si zaratas aj prerabku tak je nový lacnejší.
Ale ci kúpiš dom od developera alebo kúpiš 1-10 ročný dom od niekoho jednoznačne je drahší ako by ho vyšlo postaviť.

zltalienka
11. dec 2024

@romino "Ale hadam nechces povedat, ze stare domy su drahsie ako novy dom (materialy + vsetka cena prac) .. to by dako divne fungoval ten trh .. neverim ze teda by si ludia radsej nedali stavat nove domy."
Práveže od viacerých, čo prerabali starý dom som počula, že za tie peniaze, čo vrazili do rekonštrukcie starého domu mohli mať nový. Lebo na nový dom napríklad okná kúpiš presne aké sú v projekte, otvory pre okná sú podľa projektu. Jednoduché. Pri starom dome najprv treba staré okná vybrať, potom upraviť veľkosť otvorov na nové okná a až tak dať nové okná. A ešte sa postarať o odvoz starých okien do odpadu (alebo kde). A tak je to zo všetkým pri rekonštrukcii. Roboty na 3x. A poväčšine vyskočí ešte niečo s čím sa nerátalo, že aj toto bude potrebné prerobiť.
Samozrejme ľudia do toho idú, lebo:
1. starý dom vlastnia, nemusia kupovať
2. nie sú dostupné stavebné pozemky v danej lokalite
3. stavebné pozemky sú drahé alebo nevyhovujúce
4. starý dom s pozemkom stojí len o málo viac ako samotný pozemok
5. stačí im pôvodný stav/minimálna rekonštrukcia
6. budú rekonštruovať sami, čas ich netlačí, tak ušetria
a určite sa ešte nájdu ďalšie dôvody.

zltalienka
11. dec 2024

@misanthropicdann "Ale ci kúpiš dom od developera alebo kúpiš 1-10 ročný dom od niekoho jednoznačne je drahší ako by ho vyšlo postaviť." S tým súhlasím, nám to vyšlo rovnako keď sme hľadali náš "domov". Kúpiť hotový nový dom od niekoho prípadne rozostavanú stavbu vyšlo vždy drahšie ako si zmenežovať stavbu sám. Tak sme postavili nový

gabrielabydzo
Odpoveď bola odstránená
gabrielabydzo
Odpoveď bola odstránená
romino
12. dec 2024

@zltalienka @misanthropicdann
vsak my si nakoniec rozumieme.
Vsetci chapeme ze kupit novy dom , od developera, alebo niekoho co tam byval len 1-10 rokov .. vyjde drahsie.
A predsa sa predavaju.
No lebo je tam ten obrovsky benefit, ze clovek rovno byva v novom.
Rovno bez starosti byva.
Ti co na tom maju, si preto radi zaplatia.
ORGANIZOVAT SI SAM stavbu NOVEHO domu = 3-5 rokov vybavovaciek, zhanaciek, kupovania materialov, nebodaj vlastna fyzicka praca = praca, cas, energia, nervy ....
Tak je to prirodzene lacnejsie.
Ja som reagoval na vyrok: "Kupovať hotový dom automaticky znamená ze kupujem drahšie ako reálne stojí jeho postavenie, prečo si ho potom radšej nepostavít a mat ho podľa seba."
No tak pre toto co pisem - vyhnut sa rokom vybavovaciek a prac.

misanthropicdann
Autor odpoveď zmazal
misanthropicdann
12. dec 2024

@romino aj v prípade ze dáš firme od základov postaviť dom na kľúč stále je lacnejsi ako totožný dom ktorý už stoji aj keď by bol rozdiel len 5-10%
Proste dom získa na hodnote práve tým ze je sfinalizovany.
Pozri si ako banky oceňujú domy pri stavbe na tranze.

Stavba svojpomocne tam úspora lieta v desiatkach percent podľa toho jak je človek schopný. Ja som porovnával postaviť podľa seba v zmysle, tuto mam kúpený projekt a tu som si objednal firmu co ho postaví.

romino
12. dec 2024

@misanthropicdann no tak tych 5-10% rozdielu je dost symbolickych podla mna. Ved tak preto si aj tie hotove nove domy nachadzaju kupcov, hoci su "drahsie".
Priklad za 270 000.
Ako mat nieco obdobne za 250 000.
Vzdy s nejakym tym cakanim, vzdy s nejakymi tymi rizikami, aka seriozna firma to bude, ci vsetko dodrzia atd.
Jasne, ale s bonusom k tomu, dom este blizsie podla predstav.
A kupovat stary dom na prerobenie ...to je zase pre tych, co sa chcu realizovat, co su zrucni ....a ktori bud nemaju peniaze, a su nachystani na to, ze niektore veci prerobia hoc aj o 10rokov ...alebo aj ti naivnejsi, co si myslia ze raz-dva prerobia a este to bude lacne 🙂

Strana
z8