Vyhrážky kvôli krstu dieťaťa
Ahojte žienky ja a môj manžel zijeme v zahraničí už pár rokov, mame tu už vlastný dom, zázemie život ...mame 7 mesačného synčeka, ktorý sa tu narodil. Nakoľko ja ani manžel nie sme nábožensky založení, taktiež ani sobáš sme nemali cirkevný ( polovica partnerovej rodiny nás za to ohovorila nakoľko sme boli prvý pár v celej rodine ktry nemal svadbu v kostole, a polovica z tej polovice odmietla prísť na obrad lebo to podľa nich bolo dehonestujúce ale opiť sa na oslave už nebol problem ) rozhodli sme sa, že malého krstiť nebudeme. Manžel je pokrstený má aj všetky ostatne sviatosti ale do kostola nechodi vôbec už dlhé roky. Neni nábožensky založený. Taktiež Moja rodina nie je nábožensky založená .Ešte predtým ako sa narodil maly boli u nás svokrovci na navsteve s tým že nám oznámili, že vybavili spolu s manželovou starou mamou kostol aj konkrétneho farára ktorý nám malého pokrstí keď si vyberieme dátum ktorý chceme a takisto partnerova sestra bude krstná mama ( už to takto pekne naplánovali podľa seba) keď sme povedali že krstiť nejdeme ani nechceme spustila sa strašná hádka a výplach žalúdka.a že oni malému bez krstu ani nič nedajú že nemáme čakať žiadne €.. vravime mi to nepotrebujeme nám nejde vôbec o peniaze nemusia nám dávať nič a tak aj odvtedy bolo ale nie len že žiadne peniaze to by nám nevadilo ale ani žiaden čo i len maly darček pre vnucatko .. vyústilo to až tak, že ako sa maly narodil partnerova stará mama sa odmieta naňho čo i len pozrieť, dokonca sa vyjadrila že ona pohana v dome nechce ani vidieť a žiaden pohan neprekročí prah jej domu a tak isto že skončila aj s jej vnukom ( mojim mužom) a starí rodičia ( partnerovi rodičia ) prestali javiť o malého záujem ... maximálne zavolajú raz za 4-5 týždňov ledva sa opytaju ako sa má proste záujem 0 bodov a vždy len tak splechnu do xichtu že hm susedia mali krstiny no a další mali tiež krstiny A koľko vyzbierali peňazí aj vy by ste mali keby ste boli normálni a nemali by ste doma pohana pritom sme im jasne povedali že mi to nebudeme robiť koli peniazom ani koli ničomu, no a partnerovu sestru si vybral bratranec za krstnú a tak ďalej ..... predtým ako toto vedeli tak sa vytesovali že hneď ako sa maly narodí prídu na návštevu samozrejme keď sa narodil tak ho nevideli doteraz a má 7 mesiacov podotýkam a predtým k nám vedeli chodiť každé 3-4 mesiace úplne bez problému... neviem ako to riešiť manžel sa koli tomu dosť trápi snažil sa s nimi neraz rozprávať ale bezvýsledne .. nechce aby to maly začal vnímať keď bude starší že ho starí rodičia odstrkuju alebo naňho totálne kašlú koli takejto veci ... nechceme zas robiť niečo nasilu čo je proti našemu presvedčeniu len koli ním lebo to tak chcú a aby bol kľud v rodine lebo oni si postavili hlavu a musí byt podľa nich ... nebodaj potom budú mat aj malého radi koli nejakému papieru ? Bez neho to akože neni ich vnuk ? Nerozumiem tomuto fakt pre mna nepochopiteľne a choré
@lavender273 kto ? ta nad tebou 5.04?........
@lentilkaxxx čím väčší "kresťan" tym väčší debil
@daganov prečo? "Lebo sa to patrí!!!!" "Lebo čo povedia ľudia." "Lebo my sme slušná rodina." "Lebo treba ísť príkladom." A iné blaboly. Ale reálne? Lebo morálka je to, čo vyžadujeme od OSTATNÝCH 😉 (A kto s nimi nesúhlasí, toho uvrhnú do najväčších pekiel)
Áno, krst je potom v ponímaní takýchto doslova vyžiadaný doživotný sponzoring (Ty si krstný, tak plať!!!)🙉
@queen_mary Keby mali ludia rozum a svedomie nedavali by takto krstit svoje deti
@lentilkaxxx vystihla si to úplne presne. Je až hrozné čítať, ako sú pre týchto farizejov dôležitejšie názory a pocity okolia, ako vlastných detí. Myslím, že ak sa to dieťa nebude stýkať so starými rodičmi, vôbec o nič nepríde.
@darinkaninka prepáč, zle som to pochopila
Toto nie je o viere, jednoducho je to v ľudskej podstate sa spájať, len s ľuďmi, ktorí niečo znamenajú, sú ako keby v našom kruhu. Pre starých ľudí je to tá viera, pre niekoho je to napríklad vysoká škola, pre iných sú to majitelia auta a tak podobne. Ľudia majú odpradavna meritka a kto ich nespĺňa je menejcenny. Môj známy bol napríklad menejcenny pre niekoho, lebo mal 30 rokov a nemal vodičák alebo kamarátka bola menejcenna, lebo v 30 bola ešte panna, upratovačka je pre niekoho menejcenna, lebo je upratovačka a tak podobne. A pre starých rodičov autorky je ona a ich dieťa menejcenné, lebo nie sú veriaci.
@amarilka26 da sa to ? poziadat o vystupenie z rimokatolickej cirvy ? teda ak je rec o rimokatolikoch 🙂
@silvike áno.Neviem ako, ale viem, že da
@silvike ano da, mam stiahnute tlacivo. Len tam treba doplnit kedy a kde som bola krstena. Vraj sa zdraha cirkev pri takychto ziadostiach, ale tlacivo by malo obsahovat vsetko, co treba, takze by nemal byt problem.
Je to smutné ale chápem to. Mám nirco podobne. Mama ex sa ešte keď sme boli spolu a mala som mesiac pred pôrodom sa vyjadrila že som pica, lebo krsna malej je moja sestranica a nie sestra ex. Že nech sa o mňa stará sestranica a ony mi pomáhať nebudú. Takisto aj ze mi nekúpi kočík a nech mi ho kúpi sestranica.. Kočík kúpila ale nedala mi ho.. Momentálne má mala necelých 8 mesiacov, ex chodí raz za mesiac. Niekedy nás braval k nim ale od Vianoc sme tam neboli. Síce ma reči že mu branim a kvôli tomu ze sa bojím korony ju dlho neuvidia ale medzi Vianocami a koronu bolo dosť času si myslím keď nemali záujem.. Co sa týka darov, tak meniny, vianoce, veľká noc nič.. Celkovo jeho rodina nič.. Vlastne ani on, on chodí len urážať mňa a vychvalovat sa frajerkou.. Takže asi tak.. Ver tomu ze ti zvládnete aj bez nich a oni sa za pár rokov mozu hanbiť pred svojím vnucatkom...
Och joj, ja týchto kvázi kresťanov, ktorí by dobre ze nie Ježiša z kríža nestiahli a pritom v okolí aj v rodine robia najväčšie zlo neznášam! Kvôli takým som prestala aj do kostola chodiť, viem, že niekto by povedal, že chodím do kostola hlavne kvôli sebe, ale keď som videla ako sa v kostole tvária a doma a v susedstve sú najväčšie svine, tak to teda nemá s Bohom nič spoločné! Česť výnimkám! Ja mam všetky sviatosti, rovnako aj muž, do kostola moc nechodíme, ale každý večer sa modlím a ľutujem svoje hriechy! Neviem ci len chodenie do kostola robí zo mňa kresťana, alebo to, čomu verím vnútri! Nikomu nezávidím, nikomu nič zlé neprajem, snažím sa s každým vychádzat, žijem tak ako si myslím, že je správne!
Ale toto co robia svokrovci a babka je cez čiaru a nemá nič spoločné s kresťanstvom! Stále sa utvrdzujem v tom, že ti "najviac veriaci" nevedia co to znamená milujem blížneho svojho, pre mňa za mňa aj keď je Arab, čierny, žltý, bez nohy, ruky, pokrstení alebo ateista! A je to veľmi smutné 😭
Ja by som chcela vedieť, kolko percent zatvrdilych
agnostikov a neveriacich na smrtelnej posteli tvarou tvar v smrti nebude sa chcieť vyspovedať pripadne Boha vzyvat
Vačšinou je každy neveriaci dokial mu netecie do bot
Take story ako sa bachari z koncentrakov, čo zabili x Židov pri prechode ruskeho frontu obracali na "zbožných" katolíkov
zatvrdili komunisti ako Husak, čo sa spovedal na smrtelnej postelu
pomaly 90% vrahov v USA, ktori idu na smrtiacu injekciu maju posledne slova zachvilu uvidim Ježiša
Kanibal čo zjedol 19 ludi v sudnej sieni Ježiža Krista vzyval a podobne.
Všetci tu vieru najdu v sekunde
@daganov zažila som s babkou a dedom. Patrili medzi elitu mestskej časti. Dedo bol veľký šéf v práci, babka by všetkých okrem deda riadila a moralizovala. Bez nich si nikto nesmel ani prdnúť 🙉 Ako vnúčatám nám to dávali riadne vyžrať a našim podrážali nohy. Prvých 10 rokov bolo najhorších, potom ďalších 10 sa s tým vyrovnávali, ďalších 10 už len smiali, že čo zas z nich vylezie a potom ich vlastne berieme len do počtu. Prídeme s bratom 3-4x za rok, slušne posedime, zahráme divadlo s americkým úsmevom, že všetko je OK, a po oficiálnej časti sa rozlučime. Po ceste domov sa zastavíme pri hrobe druhých starých rodičov a povieme si, že tí boli najlepší na svete. Tam to bola pravá láska z obidvoch strán ❤
@karolinakr čo to má spoločne s mojim problémom ? Keď bude syn dospelý nech si robí čo chce jeho život jeho viera jeho pravidla keď bude chcieť byt žid tak bude žid moja láska k nemu sa nezmení ..... neviem ja osobne som sa ani v tých najzúfalejšieho situáciách k bohu neobracala - ako som mohla keď som k tomu neni vedená odmalička a neverím v to .... ak to niekomu pomáha nech sa páči ja sa nestarám nech si vyznáva každý čo chce ale aby má za to pomaly niekto opluval lebo som si dovolila byt iná ako chcú oni to je vrchol ...
@silvike pozri. Mne a muzovi to je sumak, babky boli rady. Pre nas to v podstate nic neznamena 🙂 ak a tym ma cirkev problem, nech si upravi pravidla 🙂
@karolinakr pozri, to, ze si na smrtelnej posteli, si ani neuvedomis 🙂 nedavno som to videla u nojej mamy, a teda boha nevzyvala, ani sa nechcela vyspovedat. Clovek na smrtelnej posteli je nadopovany liekmi, realitu uz moc nevnima. To si ty mozno myslis, ze to tak bude, ale nebude.
@cacianka nieeeee ... pani svokra. 🙊
Je mi velmi luto, aku mate situaciu. Stari rodicia sa zial nespravaju ako krestania, ako krestania by mali vediet, ze ano, krst a podobne veci sice robi svoje (kedze v to veria), ale podstatne je aj tak to, ako clovek zije a krst a podobne je len akoby pomocka k tomu. A nieze pokrstim sa a mozem robit hocico a je to uz jedno, lebo mam krst... Krestan sa ma s laskou spravat ku kazdemu cloveku. Nema odsudzovat a ano, krestania sa casto snazia druhych viest k viere, ale zial nemali by to robit nasilu. Vieru si vela ludi vyklada rozne zial. A je smutne, ze kvoli viere, co by mala byt ta najmierumilovnejsia vec na svete, preto sa to vola "viera" a nie "dokaz" a takmer kazda viera vedie k laske, su ludia schopni niekedy spravit najhorsie veci. Vela dobrych ludi a akoze dobrych krestanov je schopnych v mene viery spravit tie najhorsie a najnepochopitelnejsie veci.
Neviem co by som robila vo vasej situacii, lebo vo viere vedia byt ludia az neuveritelne tvrdohlavi. Jedine co mi napadlo, je navrhnut starym rodicom, ci nechcu syna ucit o ich viere, aby sa neskor sam rozhodol, ci nechce verit. Zdoraznit, ze vy neverite, ale ze nechavate slobodu, aby oni mu tu vieru mohli predstavit. Obavam sa sice, ci to nebudu robit prilis fanaticky, ale ktovie, mozno by to bol zatial dobry kompromis. Je to velmi smutne, aky maju postoj, takto by sa nikto spravat nemal, nieto este veriaci krestania, ktori by mali vyznavat lasku k bliznemu, ci je hriesny ci hocijaky...
A ja som sice veriaca, ale nedavala by som krstit, ked o tom nie ste presvedceni. Aj vela dobrych knazov odmietne pokrstit proti voli rodicov, lebo krst je o niecom inom. Mozno pre pokoj v rodine, pre vas by to nic neznamenalo a mali by ste pokoj... Ale je to od starych rodicov pokrytecke, podmienovat lasku krstom. Kazdy krestan by mal vediet, ze sviatosti su platne vtedy, ak je tam aj ochota a tuzba vlastne, ze samotne to, ze knaz pokropi dieta vodou, je len symbol toho, nie podstata. Mnohe sviatosti nie su platne, ak nie su splnene iste podmienky a ked to dotycny nemysli uprimne. Dnes sa ale zial kladie vacsi doraz na formu a nie na podstatu a stara generacia to ma tak zafixovane najviac.
Smutne aky maju pristup stari rodicia k tejto situacii...s muzom mame krst a prve svate prijimanie ale to je vsetko... Nemozem povedat ze som totalne neveriaca ale do kostola nechodim, nemodlim sa atd...svadbu sme nemali v kostole, pretoze sme sa zhodli,ze to pre nas nie je absolutne podstatne...nasho syna sme nedali po narodeni pokrstit, pretoze nebudem hned klamat, ze ho budem viest k viere, ked takto nezijeme...nebudem mu branit samozrejme ak trochu podrastie a bude sa o to zaujimat...krst sa moze vyriesit potom neskor...v rodine to niektori vobec neriesia, niektori uz po porode spominali, ze ale to sa patri pokrstit 🙄 tak mam robit nieco len pre to, ze sa to patri?? Ak o tom ako rodic nie som presvedcena?? Je fer takto klamat len kvoli pokoju v rodine, jednej oslave a papieru? Ak pre mna ten obrad nic viac neznamena? Moj nazor je, ze nie...🙂 Ak sa takto stari rodicia zachovaju, mozno si ani nezasluzia mat vnuka 🙂 hlavne, ze sa biju do hrude aki su oni veriaci 🙂
mozes byt rada ze ich nebudes mat okolo seba🤦♀️🤦♀️🤦♀️ ja by som.ich poslala kade lahsie! mne nech nikto nezasahuje do rodiny a hlavne nech mi.nikto nerozkaze co mam robit s dietatom.a ked take nieco vypustili z ust tak zbohom .nechce sa mi ani verit 🤦♀️ radsej ani nepoviem "TEN" svoj nazor !! nechcem.byt vulgarna😁
pockaj, este len zacne zabava, ked bude dieta vacsie.. mne babka, kedze pochopila, ze u nas nepochodi, zacala dceru magorit: ako ona (dcera) vybavi svadbu rodicom a zorganizujue vsetko s nou (babkou) v kostole, ako babka jej vybavi krstiny v tom a tom kostole, kde sa jej tak "pacilo"... atd. Babka co 60 rokvo do kostola nechodila a zrazu sa stala nadmieru veriacou, babka, ktorej 10 rokov nevadilo, ze jej syn, zije bez svadby.. tak teraz zrazu diriguje. Ked som to zatrhla (nevadi mi chodenie do kostola atd, vadia mi tie manipulatorske reci), tak ledva o nich vieme. Nevadi.. niektorych ludi proste treba brat takych aki su a neriesit, len eliminovat dopady na deti, kedze potom su z toho "zmatene".
@lavender273 lebo to silno zavanalo a aj sa tak trochu hodilo.
Mea culpa😇
velmi smutna situacia podla mna. ja som veriaca, aj na cirkevnu skolu som chodila. pokial viem, učili nás, že mame mať radi všetkych bez ohladu na vieru. akože ak by mi vlastna rodina odvrhla moje dieta pre to, že nie je pokrstene, tak ich smola. akože zamrzí, že dieťa potom nemá babku. ale na čo taka babka, ktorá sa tvari ako milujuca iba preto, že je pokrstene. akože bez krstu ta nemam rada, s krstom ta milujem? dakujem, nemám zaujem
ja mam všetky bezne sviatosti, aj muz, aj svadbu sme mali v kostole. aj prvé dieťa sme pokrstili. ale nijak som to neprežívala uprimne a hlboko, že teraz je pokrstene. akurat z toho mal chudak taký stres, ze to spatne až lutujem 😀 druheho sme pokrstit nedali. pretože odmietam krstit iba preto, že sa to patrí. a že všetci v rodine su. proste to už nejak inak vnimam. v Boha stale verím. a verím, že nás všetkých miluje. a naozaj neverím tomu, že by zavrhol nejakého človeka do pekla (ak existuje), iba preto, že nie je pokrstený. a už toboz nie male dieťa. myslím si, že vo vzťahu k Bohu su doležitejšie veci ako cirkev a jej pravidla
Hlavne, že si každá druhá uľavila na cirkev a kresťanov, ale tam je skôr problém, že starí sú ťažkej panovačnej povahy, manipulátori, a tak "musí byť po ich", lebo "tak sa to má". Keby boli ateisti, tak s takou povahou by rovnako vystrájali, ak by naopak dieťa chcela dať pokrstiť.
Uz bolo vsetko dolezite napisane predo mnou. V prvej polovici tvojho prispevku som ti chcela este napisat, ze ustup, nech maju aj starki radost, ved Vam to nic neurobi, ked im na tom zalezi. Co si vsak napisala v druhej polovici - akoze ciste vydieranie a manipulacia. V ziadnom pripade neustupit; kvoli takejto veci aby sa robili taketo prieky? Bud oporou pre manzela, chudak, musi to byt pre neho tazke.
Az ti najblizsie budu volat a splechnu ti do tvare zase nieco o "susedovych" krstinach, tak ty im splechni, ci im toto fakt stoji za to, ze vztahy pokazili len pre neschopnost respektovat Vas, dospelych ludi, a ze sa spravaju ako male deti, dokonca horsie. A ze ublizuju tomu dietatu, cistemu a neposkvrnenemu.
Mimochodom, vnimam to vlastne ako taku lakirku - hlavne asi aby ich susedia neohovorili, boze, co riesia take hluposti, najmä ak byvate vlastne uz uplne niekde inde.
@lilitela keby boli normálni a šli na to normálne žiadne vydieranie a reči typu toto neni môj vnuk bez krstu ho nepoznám ale keby boli takí že povedia tak rozhodli ste sa takto milujeme ho aj bez toho ale spravilo by nám to veľkú radosť Áno ! Ústupim a poviem si že však sú dobri ľudia budú ho k tej viere viest tým správnym spôsobom ... ale takto ? No nie keď si predstavím že by som malého dala pokrstiť a nehodaj by vtedy zrazu javili oňho “umelý” záujem lebo už ma krst asi by som umrela s pocitom že ho náhodou začnú viest takýmto smerom ako idu oni v nenávisti v zlobe a žiadnych ústupkoch len proste BUĎ - ALEBO lebo iná cesta nie je a ešte aby sneho náhodou vyrástol takýto chorý fanatik... a čo sa tyka toho aby susedia nepovedali to je úplne presne tak isto to bolo sj so svadbou im ani tak nevadilo že neni v kostole ako skôr to že to nemôžu ani nikomu rozdať oznámenia lebo každý uvidi že neni v kostole čo by potom povedali

@777januska777 moze byt, nam je to hlavne jedno. Papier sice nasiel, ale katolikom byt nechce, cize ani nie je 🙂