icon

Vyhrážky kvôli krstu dieťaťa

21. máj 2020

Ahojte žienky ja a môj manžel zijeme v zahraničí už pár rokov, mame tu už vlastný dom, zázemie život ...mame 7 mesačného synčeka, ktorý sa tu narodil. Nakoľko ja ani manžel nie sme nábožensky založení, taktiež ani sobáš sme nemali cirkevný ( polovica partnerovej rodiny nás za to ohovorila nakoľko sme boli prvý pár v celej rodine ktry nemal svadbu v kostole, a polovica z tej polovice odmietla prísť na obrad lebo to podľa nich bolo dehonestujúce ale opiť sa na oslave už nebol problem ) rozhodli sme sa, že malého krstiť nebudeme. Manžel je pokrstený má aj všetky ostatne sviatosti ale do kostola nechodi vôbec už dlhé roky. Neni nábožensky založený. Taktiež Moja rodina nie je nábožensky založená .Ešte predtým ako sa narodil maly boli u nás svokrovci na navsteve s tým že nám oznámili, že vybavili spolu s manželovou starou mamou kostol aj konkrétneho farára ktorý nám malého pokrstí keď si vyberieme dátum ktorý chceme a takisto partnerova sestra bude krstná mama ( už to takto pekne naplánovali podľa seba) keď sme povedali že krstiť nejdeme ani nechceme spustila sa strašná hádka a výplach žalúdka.a že oni malému bez krstu ani nič nedajú že nemáme čakať žiadne €.. vravime mi to nepotrebujeme nám nejde vôbec o peniaze nemusia nám dávať nič a tak aj odvtedy bolo ale nie len že žiadne peniaze to by nám nevadilo ale ani žiaden čo i len maly darček pre vnucatko .. vyústilo to až tak, že ako sa maly narodil partnerova stará mama sa odmieta naňho čo i len pozrieť, dokonca sa vyjadrila že ona pohana v dome nechce ani vidieť a žiaden pohan neprekročí prah jej domu a tak isto že skončila aj s jej vnukom ( mojim mužom) a starí rodičia ( partnerovi rodičia ) prestali javiť o malého záujem ... maximálne zavolajú raz za 4-5 týždňov ledva sa opytaju ako sa má proste záujem 0 bodov a vždy len tak splechnu do xichtu že hm susedia mali krstiny no a další mali tiež krstiny A koľko vyzbierali peňazí aj vy by ste mali keby ste boli normálni a nemali by ste doma pohana pritom sme im jasne povedali že mi to nebudeme robiť koli peniazom ani koli ničomu, no a partnerovu sestru si vybral bratranec za krstnú a tak ďalej ..... predtým ako toto vedeli tak sa vytesovali že hneď ako sa maly narodí prídu na návštevu samozrejme keď sa narodil tak ho nevideli doteraz a má 7 mesiacov podotýkam a predtým k nám vedeli chodiť každé 3-4 mesiace úplne bez problému... neviem ako to riešiť manžel sa koli tomu dosť trápi snažil sa s nimi neraz rozprávať ale bezvýsledne .. nechce aby to maly začal vnímať keď bude starší že ho starí rodičia odstrkuju alebo naňho totálne kašlú koli takejto veci ... nechceme zas robiť niečo nasilu čo je proti našemu presvedčeniu len koli ním lebo to tak chcú a aby bol kľud v rodine lebo oni si postavili hlavu a musí byt podľa nich ... nebodaj potom budú mat aj malého radi koli nejakému papieru ? Bez neho to akože neni ich vnuk ? Nerozumiem tomuto fakt pre mna nepochopiteľne a choré

Strana
z5
cacianka
22. máj 2020

@mondolina aku koronu ?to je čo ?

daganov
22. máj 2020

@hefo už mám dosť rokov, ale ešte som nepočula, že by starí rodičia - ateisti bránili svojim deťom, aby dali ich vnúčatá pokrstiť a robili takýto cirkus

lentilkaxxx
22. máj 2020

Mimochodom... Koľko starých rodičov sa sťažuje, že na nich vnúčatá nemajú toľko času, čo by si oni priali. Nezamyšľajú sa nad tým, že prvých 20 rokov života na tieto vnúčatá kašlali a dávali im najavo ich nepotrebnosť a nehodnosť z rôznych dôvodov. A naraz o pár rokov sa sťažujú, že vnúčatá (pri plnej sile) sa objavia max. 3x do roka u zostarnutých starých rodičoch na zdvorilostnú návštevu. Že tieto kedysi deti majú svoj hektický život, to ich nezaujíma. Úplne rovnako, ako ich nezaujímalo ich detstvo 😡

cacianka
22. máj 2020

Skús aj ty pesničku na nich ale opačnu.
Cely svet sa odklana od boha od viery, vystupte z cirvi uz sme vybavili farára formular cirkevny súd aj vatikán.
Okamzite sa odkrstite ! Doneste potvrdenie o vystupe z cirkvi inak krestan neprekroci prah vasho domu. Nepoznáte rodinu, nie je vaša babka.az certifikatom sa stane....
Du blejt velebnosti..........

cacianka
22. máj 2020

@daganov mne uz penzia klope na dvere a tiez som o tom nepočula, takyto a podobny cirkus zazivam výlučne u katolikov.
Bohužiaľ

tatapipka
22. máj 2020

Neviem ti poradiť. Myslím si ale, že "bohužiaľ" kým starých rodičov nepostretne nejaká vážnejšia choroba, nenadobudnú dostatočne realistické vbímanie toho, čo si samy spôsobili, že si to málo času, ktoré na tejto Zemi majú, takto hlúpo (lebo ved sused tiež..) zmrhali a neotvorili srdce tomu, čo je skutočne dôležité...smutné, ale je to tak. Nie vekom je človek múdry..

miadi
22. máj 2020

Kazdy si z nàuky vybera čo sa im pàči Jednoduchsie zmyšlajuca čast krestanou sa drzi urcitych pravidiel ako barličky a nejdu do hlbky. Ten ritual chodit do kostola modlit sa naspamat atd. Ale to že pohrdaju alebo sa chovaju k tym co tak nerobia akoby boli nieco menej je iba ich pycha a vyvyšovanie sa. Robia zbytocne rozbroje medzi ludmi. Svokre odkàž že Ježiš kazal milovat aj svojich nepriatelov! To že sa otoči chrbtom k nevinnemu vnučatu len preto že jeho rodicia neskaču podla nej je hanba. Spravna krestanka spravna babka by sa naopak zaujimala budovala si vztah a viedla dieta k viere - ze by sa časom same pytalo aby ho pokrstili. Ale myslim ze je zbytocne sa snou o tom bavit raz ked nema làsku v sebe nepochopi ten krst je iba zàmienka. Casto krat Ta laska starych rodicov zo strany otca je oničom neporovnatelna ako zo strany matky. Je to vraj biologicky dane že vnučata od dcery su “ iste” ze su naše ked od nevesty .. niektori sa fakt chovaju akoby ani neboli ich krv. Chudak tvoj muž . Ale co narobiš? Hlavne budte radi ze sa miluete a uzivajte si svoju rodinku!

alice8mi
22. máj 2020

Tak svokrovcom (a ostatnej rodine) odkaz, aby malemu isli krestanskym prikladom a ked ho dokazu dostatocne inspirovat svojim zivotom, tak sa moze v dospelosti sam rozhodnut ci prijme vieru a krst alebo nie (myslim, ze o vysledku je rozhodnute).
Ja som veriaca, ale prepac, manzelova rodina nema s krestanskou naukou nic spolocne...skoda, ze kvoli takymto "krestanom" vela ludi odmieta Cirkev. Ako keby krst rozhoduje o tom, aky clovek z neho vyrastie.

lucia147852
22. máj 2020

Necitala som celu diskusiu.
Ja som veriaca, dcera je pokrstena podla nasej viery. Podla mna ak vy veriaci nie ste tak nevidim dovod saskovat v kostole s krstom ak to pre vas nic neznamena. Krstom sa dietatu podla krestanstva zmyva dedicny hriech a zaclenuje sa do cirkvi. Vy sa zavazujete vychovavat ho v tejto viere. Ak by ste to nemysleli uprimne je to z mojho pohladu zbytocne. Ak dietatko raz bude chciet verit tak sa o to bude zaujimat. Viera je dar. A ako krestania musime pochopit a vediet prijat ze su ludia ktori veria v nieco ine alebo neveria vobec. Ved nikto starym rodicom nebude branit aby boli pred dietatom samy sebou a hovorili aj o viere. Ja nasilne nahananie do kostola povazujem za konraproduktivne. Potom sa stale stazujeme ze vidime ludi len na krste, birmovke, svadbe a pohrebe. Dolezita je kvalita a nie kvantita. Samozrejme tym nechcem povedat ze nie ste dobri ludia. Myslim to z pohladu viery. Takze ja vase rozhodnutie povazujem za opravnene a spravne. A verim ze babky sa s tym hadam po case zmieria. Skuste sa o tom porozpravat bez emocii aj ked to bude urcite narocne.

silvike
22. máj 2020

@queen_mary to nemyslite vazne, ze cirkev ma upravovat pravidla. Koli komu ? Koli Vam alebo inym ktori by chceli krstit koli vabkam ? To by bolo podla vas spravne? Ved cirkev ma pravidla a je na ludoch ci ich chcu alebo nechcu dodrziavat a podla toho by sa mali zariadit.

daganov
22. máj 2020

@silvike pre mňa nemusí cirkev upravovať nič, len som chcela dodať, že tie pravidlá sú už riadne skostnatené a najmä sa prispôsobujú asi podľa nálady farárov. Ináč si neviem vysvetliť to, že jeden farár nechce pokrstiť ani za svet, iný o dve dediny ďalej to isté dieťa pokrstí a pod.

silvike
22. máj 2020

@daganov Tak toto je fakt, s tym, ze jeden knaz nepokrsti a druhy tym istym pokrsti...je to potom zvlastne. Ale ono zalezi dost na tom co vlastne zaujemci o krst povedia tomu knazovi, ako to podaju, ci nieco zataja, ci zaklamu trosku, aby sa urobili chrumkavi a tak podobne, knaz nevidi do duse, do srdca tych ludi, nemaju na cele napisane nic, vychadza len z toho co mu o danej situacii povedia dotycni...to je uz na svedomi kazdeho jedneho...ci chcem klamat seba a aj z druhych robit blbcov a potom sa za rohom vytesovat ako sme mu presli cez rozum a on nam blby to nase dieta pokrstil alebo nie. Ja som o tom upravovani pisala qeenmary lebo ona by chcela aby cirkev zmenila pravidla.

daganov
22. máj 2020

@silvike tu povedali jednému aj druhému to isté - išlo o dieťa mojej kolegyne, nie sú zobratí, ale dieťa pokrstiť chceli, farár odmietol, druhý ho pokrstil. Podobne je to aj s náukami pred sobášom a svadbami v kostole.

silvike
22. máj 2020

@daganov No ta potom aj knazi si zjavne veci vysvetluju po svojom a robia jak komu pasuje...no ved ako vsetci ludia, nie ? ale malo by to byt jednotne ked uz teda nieco plati tak plati...hmm

judar
22. máj 2020

Da sa stym vybabrat :D zavolaj im akoze vydesena a opytaj sa ich ci su v poriadku ze sa ti snivalo ze sa na nich boh nahneval ze konaju hriech ....ked su uz taky cvoci 🤣 tak by sa malo dat snimi takto manipulovat

jankalukasova
22. máj 2020

@janinah waw.... normalne su Tvoje nazory v celku triezve ale toto ma celkom sokovalo. Btw... nechystas nejaku letnu kriziacku vypravu?? Alebo Bartolomejsku noc?? Aj by som sa prisla pozriet....

ankasek
22. máj 2020

@cacianka Odkrstiť sa nedá

cacianka
22. máj 2020

@ankasek ja viem, ale pointa je iná

adad23
Autor odpoveď zmazal
kataka10
22. máj 2020

Je to uplne chore z ich strany a o dovod viac nedat si dieta pokrstit a neupisat ho takymto fanatikom. Ked bude dospely, vyberie si svoju vieru a cestu zivotom. A ak o neho len kvoli krstu nemaju zaujem, tak to ako stari rodicia nestoja za nic. A mozu sa poriadne hanbit, ze male nevinne babatko este aj skadlivo oznacuju. Ja som tiez povedala, ze moje dieta nedam pokrstit, manzel suhlasil, zdiela moj nazor. Svokra bola proti, aj nas skusala prehovorit, ale v tomto pripade nepovolim, krst jedine cez moju mrtvolu.

daganov
22. máj 2020

@silvike v podstate mi to je fuk, o cirkvi si myslím svoje už dávno

deirdra
23. máj 2020

Krst novorodenca má len jeden účel, a to prijatie dieťaťa do "košiara" cirkvi. Takto vznikajú tzv. matriční kresťania. Čím ich je viac, tým viac kňazov môže cirkev zamestnať a čím viac kňazov, tým viac peňazí od štátu. Zároveň sa už málokto "odkrstí", človek musí aktívne podať žiadosť o vystúpenie z cirkvi a málokto o tejto možnosti vôbec vie. Čiže ovečka v košiari a zdroj príjmov pre cirkev od narodenia navždy.
Ježiš sa nechal pokrstiť, keď bol dospelý. Vrátil sa s rodičmi z exilu v Egypte a pokrstil ho Ján Krstiteľ. Slobodne sa pre to sám rozhodol. Toto skúste povedať svojim "veriacim" svokrovcom.

hefo
23. máj 2020

@deirdra Pokiaľ viem, takto to zďaleka nefunguje a momentálne sa zmena výšky príspevkov štátu deje na základe výsledkov sčítania obyvateľstva.

Strana
z5