Vyplatenie sestry
Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.
@anonym_631c7c áno, prepáč 😆
@anonym_31b1a9 nic sa nestalo 🙂
@anonym_631c7c dohaduj sa s mamou, nie so sestrou.
@anonym_31b1a9 mama mi hovorí že kašľať na ňu, nech jej vyplatim 50tis.aj keď vie ze to nie je spravodlivé a ona mi radšej pomoze so splátku hypotéky. No cele na hlavu toto.
@tilonka sestra argumentuje tým že mi s mamou si podelíme náklady na bývanie. Dom by patril mne a manželovi a mama by mala doživotné právo.
@kladdy mamina bude tiez uzivat dom, normalne delenie nakladov. Sestra chce moc, kedze je na dome este nesplatena hypo, vsak ty dostanes rovnako ako ona, ak zacnes splacat hypo. Ja by som sa pohybovala medzi 30 - 35 000 (neviem kolko si uz investovala do domu), ale myslim, ze by nieco malo ist bokom pre maminu, mozno na sporiaci ucet, neviem, aby v starobe mala nieco nasetrene, a ak by ju bolo treba doopatrovat, tak to mozete z toho pouzit. No to uz je na vas.
Ak ma dom hodnotu 120tis eur, mama suhlasi s rozdelenim buduceho dedictva na polovice medzi dcery, tak potom by sa ciastka na vyplatenie mala vypocitat ako 120/2=60 a odpocitat polovicu hypoteky 45/2=22,5 tj. sestre by malo byt vyplatene max 37,5tis eur pripadne este odpocitat z tejto ciastky investicie do domu. Hypoteku od tohto vyplatenia budes uz ale platit ty, nie mama. Tj ty ziskas 120tis dom za 45+37,5tis eur. Sestra dostane 37,5tis eur v peniazoch.
Avsak, ked by som bola na mieste tvojej mamy, nevzdala by som sa domu, zivot sa moze vseliako zvrtnut a pri dome, ktory je zatazeny hypotekou, banka dozivotne pravo uzivania nepovoli. Tj vystavuje sa pomerne vysokemu riziku, ze nebude vlastnit ani dom a ani nedostane ziadne peniaze. S takymto rizikom by som ja osobne nechcela zit.
@kladdy nuz ja len taky pribeh napisem ze svokrovi ostal rodicovsky dom po smrti otca a obe sestry sa zriekli lebo vedeli, ze on ich nema zaco vyplacat boli vtedy mlady. Cize to by ona sama mala povedat ze nechaj tak a ty jej to pripomen to, ze si pomahala s hypo. To zavisi od cloveka/svedomia. Ja by som tiez nechcela peniaze od sestry za dom v ktorom uz nebyvam a ktory my nepatri ,kedze moj rodicovsky dom postavila babka takze tak
Ty kokso, no..
Toto cele, co si napisala, tak meni situaciu. Teraz pre teba je najrozumnejsie asi to nechat vyhnit a vyplatit sestru, az ked sa mama pominie... z 1/4 a nie z 1/2.
@kladdy viac ako 1/4 by som jej nevyplatila, jednak mama este zije, hypo moze/nemusi doplatit za zivota, 50t je dost zostatok, pre 58r zenu,z dochodku to platit bude tazko. je tam velke riziko, ze to aj tak budes splacat ty. PRedpokladam, ze do domu a okolia ste investovali, kedze tam byvate tiez.. cize sestra by podla posudku bola vyplatena aj z vasich investicii... NIe je to vobec dobre riesenie takto zit na kopke a natahovat sa za majetok, ale sestra a mama to musia pochopit, rozhodnes sa svoju polovicu predat a vyplatit hypoteku a z kade na to sestra a matka vezmu? ak by som 1/4 sestre vyplatila, tak by som trvala na prepisani celeho domu na seba a mame dala "pravo dozitia" na Lvcko.
@anonym_31b1a9 mama mi hovorí že kašľať na ňu, nech jej vyplatim 50tis.aj keď vie ze to nie je spravodlivé a ona mi radšej pomoze so splátku hypotéky. No cele na hlavu toto.
@kladdy stari ludia su taki zlati... tot oaj nas dedo.. vyhlasil pred notarom, ze v pohode deti vyplatia a hotovo, co to je.. ako keby mam vsetkym prachy na stromoch rastli a budeme rozdavat, brat si pozicky, aby boli za chrumkavych. Ale takto to nefunguje... ved nech to vyplati ona, ked je taka majetna... V ziandom pripade by som nic nevyplacala a ked sa mame nepaci, predala by som dom, to sa malo spravit uz ked nemala na vyplatenie ex.
@kladdy povedz mame, ze odchádzate aj vy a chceš vyplatiť aj všetky náklady, ktoré si do domu investovala. Som zvedavá, čo ti na to povie.
@kladdy mimochodom, ty nemusis za zivota matky nikoho vyplacat... ;) cize hadzat flintu do zita nemusis... mama zije, sestra nema narok na nic z domu . Mimochodom pises, ze v dome byvala sestra s priatelom, platili ti najom??? :DDDD ale to uz teda velmi idem do krajnosti :DD
@kladdy povedz mame, ze odchádzate aj vy a chceš vyplatiť aj všetky náklady, ktoré si do domu investovala. Som zvedavá, čo ti na to povie.
@anonym_31b1a9 nič, lebo to bola ich chyba tam investovať.Sestra nie je hlupa vie, že trhová hodnota domu by bola vysoká preto prišla k takej sume.A mama vie, že by jej to dcéra vykrikovala, že druhá sestra býva s celou rodinou s ňou tak preto chce, aby ju vyplatila, lebo stavia dom a potrebuje peniaze.Potrebuje ich teraz, nie raz, keď sa mama pominie.
Ženy zabudli ste na to, že hypo sa použila aj na kúpu auta s splatenie iného dlhu nie iba na vyplatenie domu otcovi.Treba vychádzať z reálnej sumy, ktorá sa vyplácala otcovi.
Ak ma dom hodnotu 120tis eur, mama suhlasi s rozdelenim buduceho dedictva na polovice medzi dcery, tak potom by sa ciastka na vyplatenie mala vypocitat ako 120/2=60 a odpocitat polovicu hypoteky 45/2=22,5 tj. sestre by malo byt vyplatene max 37,5tis eur pripadne este odpocitat z tejto ciastky investicie do domu. Hypoteku od tohto vyplatenia budes uz ale platit ty, nie mama. Tj ty ziskas 120tis dom za 45+37,5tis eur. Sestra dostane 37,5tis eur v peniazoch.
@anonym_7235d2 aj ja si to takto myslim
@kladdy viac ako 1/4 by som jej nevyplatila, jednak mama este zije, hypo moze/nemusi doplatit za zivota, 50t je dost zostatok, pre 58r zenu,z dochodku to platit bude tazko. je tam velke riziko, ze to aj tak budes splacat ty. PRedpokladam, ze do domu a okolia ste investovali, kedze tam byvate tiez.. cize sestra by podla posudku bola vyplatena aj z vasich investicii... NIe je to vobec dobre riesenie takto zit na kopke a natahovat sa za majetok, ale sestra a mama to musia pochopit, rozhodnes sa svoju polovicu predat a vyplatit hypoteku a z kade na to sestra a matka vezmu? ak by som 1/4 sestre vyplatila, tak by som trvala na prepisani celeho domu na seba a mame dala "pravo dozitia" na Lvcko.
@simca06022011 áno ak sestru vyplatim celý dom by potom patril mne a manželovi, a mama dostane právo dožitia
@kladdy mimochodom, ty nemusis za zivota matky nikoho vyplacat... ;) cize hadzat flintu do zita nemusis... mama zije, sestra nema narok na nic z domu . Mimochodom pises, ze v dome byvala sestra s priatelom, platili ti najom??? :DDDD ale to uz teda velmi idem do krajnosti :DD
@simca06022011 ja viem ze nemusím ale už chcem mať svätý pokoj
@simca06022011 ja viem ze nemusím ale už chcem mať svätý pokoj
@kladdy nie nie NIE !!! urobis chybu. ved pouzivaj mozog prosim ta. a preco tvoja mama suhlasi s tym aby ty si mala sestre dat 50 000 ved to je cisty odrb, prepac. :(((( premyslaj trocha. vies co. ked na teba tlacia chodte prec vy a tebe nech daju 50 000. otoc tuto nekalu hru. ty ju mas vyplacat z niecoho co TVOJEJ SESTRE ANI TEBE NEPATRI.
@anonym_7235d2 hej toto dava logiku...
@kladdy nie nie NIE !!! urobis chybu. ved pouzivaj mozog prosim ta. a preco tvoja mama suhlasi s tym aby ty si mala sestre dat 50 000 ved to je cisty odrb, prepac. :(((( premyslaj trocha. vies co. ked na teba tlacia chodte prec vy a tebe nech daju 50 000. otoc tuto nekalu hru. ty ju mas vyplacat z niecoho co TVOJEJ SESTRE ANI TEBE NEPATRI.
@anonym_631c7c jasne ze s tým nesúhlasím aby som vyplatila 50tis. Chcem ju vyplatiť aby už bol pokoj ale nie 50tis.
@anonym_31b1a9 ja to spraviť neviem
@kladdy tak sa nechaj osklbat o prachy :DD no.. ved to je len par desiatok tisic. Okrem toho budes mat s rodinou mamu cely zivot v dome... manzel na to co?
@anonym_631c7c jasne ze s tým nesúhlasím aby som vyplatila 50tis. Chcem ju vyplatiť aby už bol pokoj ale nie 50tis.
@kladdy mať ťa za sestru by som fakt nechcela. Úplne vychcany postoj máš. Ta mamina polka patrí tvojej sestre, ty uz svoju máš. Nech mama napíše závet, ze po jej smrti (keby nastala nečakane skor), zdedí vsetko sestra. Cize tu svoju polovicu. O 20 rokov jej nebudeš dávať 50 tisíc, ale 100 tisíc za tu polovicu.
@kladdy tak sa nechaj osklbat o prachy :DD no.. ved to je len par desiatok tisic. Okrem toho budes mat s rodinou mamu cely zivot v dome... manzel na to co?
@simca06022011 s manželom mame rovnaký názor
@kladdy mať ťa za sestru by som fakt nechcela. Úplne vychcany postoj máš. Ta mamina polka patrí tvojej sestre, ty uz svoju máš. Nech mama napíše závet, ze po jej smrti (keby nastala nečakane skor), zdedí vsetko sestra. Cize tu svoju polovicu. O 20 rokov jej nebudeš dávať 50 tisíc, ale 100 tisíc za tu polovicu.
@gemerka17 ale jej mama este zije ....nechutne toto riesit este za zivota. nie je to uplne tak ako pises !!!!
@kladdy smer pravnik. este raz ti to mame napisat? nenechaj sa odlabat
@gemerka17 však to sme si vedomy vcetci ze ceny idú hore, a sestra tiež chce vyplatiť teraz a nie o 20 rokov. Poviem vám úprimne ze ja som jej chcela dat 40tis. co by bolo podľa mňa fér pre všetky strany
@kladdy ja by som odisla tiez z domu. Lenze ty mas problem v tom, ze tebe dalsi uver nedaju. Celkom dobre ta dostali do velmi zlej situacie a mama ma este k tomu taky postoj. Okrem toho realne narušené sukromie mamou ale ty v dome musis ostat. Cele zle. Dalsia moznost je dom predat, mama nech vyplati uver. Zo zvyšku penazi jej staci mensi byt. A ty s muzom si kúpite podla seba. Nikto sa nebude citit ukrivdený a ty budes mat slobodu rozhodovat o svojom majetku. Lebo nech lubis mamu akokolvek, uvedom si, ze robia z teba blázna a este ty mas byt vdacna, za ten dom. Ja by som do tohto nesla a uplne otocila.
@gemerka17 však to sme si vedomy vcetci ze ceny idú hore, a sestra tiež chce vyplatiť teraz a nie o 20 rokov. Poviem vám úprimne ze ja som jej chcela dat 40tis. co by bolo podľa mňa fér pre všetky strany
@kladdy mas ešte možnosť. Dat ohodnot. Rozdeliť na polovicu. Odpočítať hypoteku. To jej vyplatis. Tu ti niekto napísal aj sumu. A každým rokom jej ešte budeš dávať to co mama splatila na hypoteke zo svojich peňazí.

@anonym_31b1a9 to si chcela asi autorke.
@anonym_631c7c áno, prepáč 😆