icon

Vyplatenie sestry

kladdy
1. nov 2025

Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.

kladdy
autor
1. nov 2025
@anonym_ca301a

No je to cele domotane lebo ty máš polku domu uz teraz i ked skrz hypotéky ale tú platí mama ajtak
A ked sa dožije a vyplatí ju celú, takže dom by mal byť naspäť jej nie?

@anonym_ca301a bez ohľadu na to že je polovica domu na mojom mene chcem sestru spravodlivo vyplatiť, nakoľko polovica domu sa predpísala na mňa iba kvôli hypotéke. Čiže to beriem tak ako keby toto ani neexistovalo keďže ja hypotéku neplatím.Mne sa jedna o to aby som potom nezaplatila 2x. Na jednej strane sestra chce polovicu domu a na druhej strane nechce mať s hypotékou nič spoločné ani teraz ani potom.

gelifil
1. nov 2025
@gemerka17

@gelifil tak sa to poriesi zmluvne. Ale mama ma 58 rokov, mladý clovek z pohľadu internistu. Pokiaľ nema vážne zdravotné problémy, nie je to argument. Skôr sposob výhovorky ako niekoho okradnúť. Autorka nenapísala ani kolko je zostatok hypotéky a kolko rokov ešte treba platiť.

@gemerka17 myslis, ze sestra jej bude potom nieco doplacat?

anonym_0da302
1. nov 2025

1/4 z hodnoty domu a cely dom nech sa prepise na teba tak by to bolo spravodlive
ak chce polovicu nech preberie aj polovicu hypo na seba (aj ked to plati mama je to zavazok)

kladdy
autor
1. nov 2025
@gemerka17

@kladdy a ty si platila nieco z hypotéky? Pretože vyzerá to tak, ze chceš sestru len okradnúť. Mate mat po mamine každá polku domu. To, ze je polka domu napísaná na teba a akože si pomohla s hypotékou, ktorú si aj tak spláca mama je vychcanstvo z tvojej strany a ešte chceš na tom profitovať. Po správnosti by mama mala darovať svoju polku sestre, aby vlastne ochránila čo jej chceš vziať. Nič si neplatila navyše ale dopredu rozmýšľaš ako si ukrojit väčší kus koláča. Ze to nie je zo seba zle.

@gemerka17 ospravedlňujem sa, nenapísala som skutočnosť, že sme už museli investovať do domu, čiže kvôli tomu podľa mňa nie fér polovicu, čiže zdôrazňujem ze ju okradnúť nechcem.

anonym_0da302
1. nov 2025

sestra mame prispieva na naklady na byvanie ked tam s priatelom byvaju? podiela sa na opravach domu?

anonym_ca301a
1. nov 2025
@kladdy

@anonym_ca301a bez ohľadu na to že je polovica domu na mojom mene chcem sestru spravodlivo vyplatiť, nakoľko polovica domu sa predpísala na mňa iba kvôli hypotéke. Čiže to beriem tak ako keby toto ani neexistovalo keďže ja hypotéku neplatím.Mne sa jedna o to aby som potom nezaplatila 2x. Na jednej strane sestra chce polovicu domu a na druhej strane nechce mať s hypotékou nič spoločné ani teraz ani potom.

@kladdy dobre ale tak,, musíte,, teraz byť prístupný na vyplacanie sestry?

anonym_31b1a9
1. nov 2025

Nech ti mama preda svoju polovicu domu a s peniazmi (vyska ceny by mala byt "nastavena" po zohladneni vsetkych moznych skutočností, napr. staranie sa o ňu, ked bude chora a pod.) nech si robí čo chce. Nech ich dá aj druhej dcére. Za života si so svojím majetkom môže robiť čo chce, dat/pridať ho komu chce.

zalka
1. nov 2025
@kladdy

@kladdy mne z toho vychádza len jedno... Odkúpiť od mamy tu zvyšnú polovicu domu.
Začať splácať hypotéku ty, a sestru vyplatiť z polovice splátok zaplatenych mamou.
A mama nech si s peniazmi robí čo chce, ak bude chcieť tak časť ich dá tebe časť sestre... Vôbec nemusí byť znalecký na dom, a s mamou sa môžeš na sume za dom dohodnúť ako vám bude vyhovovať...
V podstate ako keby si kúpila pol domu od otca, mala si ty splácať reálne tu hypo od začiatku.

Alebo druhé riešenie, mama co to zaplatila tu hypo... Vyrátať podiel... Napr. splatila 1/20tinu, tak toľko z domu si nechá na svoje meno a zvyšok ti predá.. Hypo budeš ďalej splácať ty...
Ty budeš vlastník 19/20 ti domu.. Mame ostane 1/20tina co pôjde do dedičstva.. A z predaja sa mama môže podeliť so sestrou a tebou...
A sestra už od teba nemôže požadovať vyplatenie domu. Až po smrti maminý z tej malinkej čiastky.

anonym_7e143f
1. nov 2025

@kladdy polovica je tvoja druhá polovica maminky. Hm, maminka keby Ti dala svoju polovicu celý dom by bol na Teba s tým, že nejakú časť by si vyplatila sestre a akú časť to by ste sa už nejak dohodli.

anonym_ca301a
1. nov 2025

Môžeš kúpiť aj ten ostatný podiel domu a vyplatit mamu a potom nech ona rozdeľuje peniaze ale tiez nikto nepovedal ,ze za života musí rozdeliť 50:50 cash
Podľa mňa naj je v tomto prípade nevyplacat ajtak bohvie čo ešte bude a hotovo
Nech je dedičské az po smrti

gemerka17
1. nov 2025
@kladdy

@gemerka17 ospravedlňujem sa, nenapísala som skutočnosť, že sme už museli investovať do domu, čiže kvôli tomu podľa mňa nie fér polovicu, čiže zdôrazňujem ze ju okradnúť nechcem.

@kladdy ideálne to teraz nedelit, nevyplacat. Nech je sestra tiez na hypotéke a dostane z tvojej polky, aj ona polku. Cize každá bude mat 1/4 domu. Čo sa týka uz investovania do domu, aká to bola ciastka? Žijete tam obe rodiny pod maminou strechou. O to sa trebalo rozdeliť. Pripadne nech ti sestra z toho polovicu da.

bosorkabb
1. nov 2025

Tu už by som išla po radu k právnikovi. Popíšeš skutočnosti, doložíš písomnosti a povie ti čo je pre teba najlepšie a ako sa právne ochrániť. Za tých 150 eur to stojí. Pretože to máte veľmi komplikované.

gelifil
1. nov 2025

Sestra, ktora prave dokoncuje novy dom, urcite potrebuje peniaze

balerina2025
1. nov 2025
@bosorkabb

Tu už by som išla po radu k právnikovi. Popíšeš skutočnosti, doložíš písomnosti a povie ti čo je pre teba najlepšie a ako sa právne ochrániť. Za tých 150 eur to stojí. Pretože to máte veľmi komplikované.

@bosorkabb tiez by som to riesila s pravnikom.

bystrozraky
1. nov 2025

Navrhni sestre, nech rozdelí dom a všetky platby na dve rovnaké časti — jednu pre tú, ktorá odíde, a druhú pre tú, ktorá ostane. Nech pri tom zohľadní aj vaše spoločné investície.
Kľúč je v tom, že ona rozdelí majetok na dve presne rovnaké polovice z jej pohľadu — a ty si potom vyberieš tú, ktorá ti príde výhodnejšia. Takže si musí uvedomiť, že si môžeš zvoliť aj tú časť, kde ostávaš ty a ona odchádza.
Ak sa na tom nedohodnete, aspoň si vyskúša, aké je to byť v tvojej koži. Tento spôsob je však mimoriadne férový — nikto nemôže povedať, že bol ukrátený.
Držím palce, nech to dopadne čo najlepšie 💪

abbey1
1. nov 2025

@kladdy Mňa by ešte zaujímalo, v akej výške bola hypotéka. Či ste ju brali komplet na kúpu domu, alebo len na vyplatenie otcovej časti. To je ešte dôležité vedieť.

sense
1. nov 2025

A mama si predstavuje kolko zrby ste mali destre Dat? Hypo Je na teba ale plating ju matka. Ako sa inak delite o naklady na zitie, sestra, matka, ty.

muchotrafka298
1. nov 2025

Tuto situaciu by som urcite bez pravnika neriesila. Lebo toto je tak komplikovane, ze vlastne laicke riesenie toho asi ani neexistuje bez toho, aby nebola jedna strana poskodena. Ty teraz z coho sestru vyplatis? Ked ti odhadnu dom na 200 tisic EUR napriklad, tak ty mas polovicu, co je 100 tisic EUR, kolko jej z toho chces dat? Alebo jej mama da svoj diel? Ako si to ona vlastne predstavuje, ze ty das sestre tisice EUR, lebo sa to "patri"? Zijes v dome, potrebuje opravy a v dnesnej dobe aj mala oprava su stovky EUR. Aky m sposobom tieto opravy a vlastne celu reziu financujete? A je irelevantne, ze hypoteku neplatis, je pisana na teba a tym padom si ty za nu zodpovedna, nie tvoja mama. Ked ona prestane platit, tak to nebude ziadnu banku zaujimat, su to tvoje dlhy, tak si plat.

slavomira236
1. nov 2025

@kladdy ty mas uz polku domu zadarmo ledze hypo plati mama tak mamina polka by mala byt sestrina..

danielahamar
1. nov 2025

Polovica domu mínus hypo, inak to nevidím. Či zle rátam?

anonym_ef8071
1. nov 2025

Susedka bola vyplatena v 1995,jej rodny dom vtedy 800 000 sk, zahrada 60 arov, dostala 100 000sk,lebo stari "postavili na konci 70.rokov ten dom za 200 000" ,takze dali spravodlivu polovicu🤣tak ich zmanipuloval starsi vychcanek a zahradu neskor rozcapartil na 4 pozemky. Niekto holt vzdy utrie hubu a niekto si prelobuje cez praveke Pravo najstarsieho.

kladdy
autor
1. nov 2025
@muchotrafka298

Tuto situaciu by som urcite bez pravnika neriesila. Lebo toto je tak komplikovane, ze vlastne laicke riesenie toho asi ani neexistuje bez toho, aby nebola jedna strana poskodena. Ty teraz z coho sestru vyplatis? Ked ti odhadnu dom na 200 tisic EUR napriklad, tak ty mas polovicu, co je 100 tisic EUR, kolko jej z toho chces dat? Alebo jej mama da svoj diel? Ako si to ona vlastne predstavuje, ze ty das sestre tisice EUR, lebo sa to "patri"? Zijes v dome, potrebuje opravy a v dnesnej dobe aj mala oprava su stovky EUR. Aky m sposobom tieto opravy a vlastne celu reziu financujete? A je irelevantne, ze hypoteku neplatis, je pisana na teba a tym padom si ty za nu zodpovedna, nie tvoja mama. Ked ona prestane platit, tak to nebude ziadnu banku zaujimat, su to tvoje dlhy, tak si plat.

@muchotrafka298 som si toho vedomá, ze to banku nebude zaujímať. Preto to chcem riešiť, a preto lebo je co ešte na dome spraviť ale kým to nemáme vysporiadane už do toho nedám ani cent. Mamina to predať nechce, a mne tu ostane obrovsky dom, s vysokými nákladmi, ale s tým nič nespravim. Ak nie je hypotéka neni o čom, hodnota domu mínus čo sme už na to minuly a z toho polovica sestre. Ja by som najradšej odišla ale neviem to s maminou spraviť.

muchotrafka298
1. nov 2025
@kladdy

@muchotrafka298 som si toho vedomá, ze to banku nebude zaujímať. Preto to chcem riešiť, a preto lebo je co ešte na dome spraviť ale kým to nemáme vysporiadane už do toho nedám ani cent. Mamina to predať nechce, a mne tu ostane obrovsky dom, s vysokými nákladmi, ale s tým nič nespravim. Ak nie je hypotéka neni o čom, hodnota domu mínus čo sme už na to minuly a z toho polovica sestre. Ja by som najradšej odišla ale neviem to s maminou spraviť.

@kladdy ty si v najhorsej moznej situacii. Mas hypoteku na dom, ktory ani nie je tvoj, plati ju tvoja mama a este musis aj vyplacat sestru, lebo tak sa to patri. Mas mlynsky kamen na krku a to je ten dom. Jedna moznost by bola, ze dom sa preda, ty pojdes kam budes sama chciet, mame sa kupi mensia nehnutelnost, vyplati sa hypoteka. Len ja viem, ze je velmi lahke nieco pisat anonymne ako to potom zrealizovat.
Lebo sa Ti moze stat aj to, ze ty teraz sestru vyplatis a nasledne ked mam zomrie, to nikdy nevies, ze kedy bude, tak potom este ju budes aj v dedicskom vyplacat, lebo narok zakonny mat bude.

jaroe
1. nov 2025
@slavomira236

@kladdy ty mas uz polku domu zadarmo ledze hypo plati mama tak mamina polka by mala byt sestrina..

@slavomira236 hypotéku vo vyske 40 percent hodnoty domu si v tých svojich výpočtoch kde nechala? Áno, v ideálnom prípade (mama celú hypo aj sama dospláca) by to mohlo byť tak, ako píšeš.

bosorkabb
1. nov 2025

Inak jasné vyplať teraz sestru, potom pri dedičskom konaní zase lebo sa to patrí že?
Čiže žiješ niekde kde nechceš s osobami ktoré na teba tlačia a ktorým si ešte pomohla a hodila si si na krk hypotéku. Čiže ďalšiu asi nedostaneš. Super väzenie pre teba. Predať nie lebo mama nechce.
Ale ľutovať po správnosti máme mamu a sestru.
Nikomu nič neplať bez prebratia s právnikom. To by som povedala aj sestre a mame.

kladdy
autor
1. nov 2025
@muchotrafka298

@kladdy ty si v najhorsej moznej situacii. Mas hypoteku na dom, ktory ani nie je tvoj, plati ju tvoja mama a este musis aj vyplacat sestru, lebo tak sa to patri. Mas mlynsky kamen na krku a to je ten dom. Jedna moznost by bola, ze dom sa preda, ty pojdes kam budes sama chciet, mame sa kupi mensia nehnutelnost, vyplati sa hypoteka. Len ja viem, ze je velmi lahke nieco pisat anonymne ako to potom zrealizovat.
Lebo sa Ti moze stat aj to, ze ty teraz sestru vyplatis a nasledne ked mam zomrie, to nikdy nevies, ze kedy bude, tak potom este ju budes aj v dedicskom vyplacat, lebo narok zakonny mat bude.

@muchotrafka298 v praxi je to veľmi zložité. Nie som na to odkázaná aby som tu ostala, nezistovala som či by sme dostali s manželom hypotéku ale keďže manžel celkom sluzne zarába možno by ani nebol problém. Bolo by to iné keby mamina mala partnera, nebola by sama.

prasiatko30
1. nov 2025

Problem je v tom, ze ak ty s rodinou ostanete zit s matkou v tom velkom baraku tak pravdepodobne do neho budete aj investovat - raz bude potrebne kupit bojler, obnovit elektricku instalaciu, vymenit strechu, novy plot urobit, kuchynu prerobit, kupelky prerobit, atd. Teraz si predstav, ze mama zomrie za 30-40rokov a vy ste za ten cas do toho baraku zainvestovali urcitu ciastku penazi, cena nehnutelnosti uz bude uplne inde a to este len bude problem ked sestra si bude ziadat podiel z vasej zreformovanej casti - cize byt vami bud to poriesim uz teraz a dohodnem sa s mamou a sestrou, alebo idem prec, co he v tvojej situacii dost komplikovane kedze mas hypoteku na tvoje meno.

kladdy
autor
1. nov 2025
@bosorkabb

Inak jasné vyplať teraz sestru, potom pri dedičskom konaní zase lebo sa to patrí že?
Čiže žiješ niekde kde nechceš s osobami ktoré na teba tlačia a ktorým si ešte pomohla a hodila si si na krk hypotéku. Čiže ďalšiu asi nedostaneš. Super väzenie pre teba. Predať nie lebo mama nechce.
Ale ľutovať po správnosti máme mamu a sestru.
Nikomu nič neplať bez prebratia s právnikom. To by som povedala aj sestre a mame.

@bosorkabb sestru neľutujem vôbec, však ona si žije ako sa jej zachce. Skoro ma hotový nový dom, vôbec o nič sa nestará. Ju nezaujíma ako to s mamou bude. Ona sa zaoberá iba sama zo sebou. Možno by som mala aj ja tak.

kladdy
autor
1. nov 2025
@prasiatko30

Problem je v tom, ze ak ty s rodinou ostanete zit s matkou v tom velkom baraku tak pravdepodobne do neho budete aj investovat - raz bude potrebne kupit bojler, obnovit elektricku instalaciu, vymenit strechu, novy plot urobit, kuchynu prerobit, kupelky prerobit, atd. Teraz si predstav, ze mama zomrie za 30-40rokov a vy ste za ten cas do toho baraku zainvestovali urcitu ciastku penazi, cena nehnutelnosti uz bude uplne inde a to este len bude problem ked sestra si bude ziadat podiel z vasej zreformovanej casti - cize byt vami bud to poriesim uz teraz a dohodnem sa s mamou a sestrou, alebo idem prec, co he v tvojej situacii dost komplikovane kedze mas hypoteku na tvoje meno.

@prasiatko30 áno presne. Preto to chcem riešiť. Je to ťažká situácia pre mňa.

prasiatko30
1. nov 2025
@anonym_202c3b

@prasiatko30 tlačila na matku. 🙄😨
to bude rodinná idylka.

@anonym_202c3b ano, lebo matka namiesto toho aby sa drzala zubami nechtami draheho baraku mala barak predat, exa vyplatit a ist do niecoho mensieho co by mohla zafinancovat zo svojho prijmu. Matka v prvom rade zabrnkala na city dcere, citovo ju asi “vydierala” aby si zobrala hypoteku na barak a teraz su tam uvaznene obidve