Vyplatenie sestry
Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.
@gemerka17 ja vôbec sestru nechcem okradnúť ale nechcem na to ani doplatiť, vyplatím sestru z polovice co je povedzme 60tis a ak sa s maminou zajtra niečo stane mam ešte splácať 50tis hypoteku. Tak to zasa nie. Chcem to spravodlivo vyriešiť.
@kladdy rozmýšľaš správne. Ako si napísala, ty máš vyplatiť sestru a keby sa nebodaj mame niečo stalo, ešte aj celu hypo. Cize v podstate zaplatis tak celý dom.
@kladdy toto je na právnika.V podstate ty bývaš v dome, ale mame si nič nedala iba papierovo hypo, ktorú spláca mama.Ano, mala by si sestru vyplatiť veď obyvas s rodinou dom a mama platí hypo.Vies si predstavit, že mama bude v 74 r chodiť do práce a platiť hypo?celé to bolo nerozumné.Naco si mama brala hypo na celý dom, keď otca mala vyplatiť z polovice??Ideál by bolo dom predať mama sa zbaví hypo kúpi si byt a ty máš voľné pole a môžeš si kúpiť čo chcela, tak ako sestra.Ked sa mama pominie predá sa čo má a vy dve sa rozdelíte.Tak isto môžete dediť po otcovi založil si novú rodinu?ty teraz máš peniaze na vyplatenie sestry?S mužom si zobrala či by to išlo z tvojich peňazí, alebo spoločných?
Netreba zabúdať, že keď bude dom písaný na teba a náhodou sa rozvediete s mužom jeho nebude nič?alebo to bude písané na obidvoch a príde k rozvodu a máš ďalší problém ako vyplatiť muža a nepredat dom.Cele to je zle, ale sestru by si mala vyplatiť, lebo ty bývaš, zveľaďujes o mamu sa budeš starať a možno si dala do domu len peniaze na svoje poschodie.Ten dom bude potrebovať údržbu.Ty by si mala dať hypo na seba aj ju platiť
@kladdy rozmýšľaš správne. Ako si napísala, ty máš vyplatiť sestru a keby sa nebodaj mame niečo stalo, ešte aj celu hypo. Cize v podstate zaplatis tak celý dom.
@anonym_4f2433 prečo celu hypo?ak by mama zomrela dedia dve deti a dlhy a plusy si rozdelia, takže dlh má aj sestra po mame, ak by chcela dom.Ak nie, predá sa splatí sa hypo a zvyšok si rozdelia
Uff v podstate si si vedoma, ze tvoja mama nebude moct splatit celu hypoteku? Alebo jej estane este taky dochodok aby aj vyzila aj splacala?
autorka ty si mala vyplácať hypotéku - keď je už na teba písaná. pretože ty si viazaná hypotékou - keby si teraz žiadala o hypo - kto vie či by si ju dostala. mala by si pol domu.
takto máš hypo na seba, síce neplatíš ju, ale ani žiadnu hypo nedostaneš keby si náhodou od mamy chcela odísť.
určite viac dávaš do domu kvôli tej hypo ako sestra ktorá s hypo nič nechce mať. však dobre keď nechce - nech nemá, len nie je viazaná . sestra je prešpekulovaná.
matka je ešte mladá, ale o pár rokov môžu prísť zdr. problémy a kto sa o mamu bude starať? zas len ty lebo budeš bývať v dome? zákon ti žiadnu úľavu nedá, stačí aby sestra prišla k matke na návštevu raz za mesiac na pol hodinu a už ju nebude môcť ani len vydediť že sa o matku nezaujímala. starostlivosť o starého človeka je náročná.
@kladdy toto je na právnika.V podstate ty bývaš v dome, ale mame si nič nedala iba papierovo hypo, ktorú spláca mama.Ano, mala by si sestru vyplatiť veď obyvas s rodinou dom a mama platí hypo.Vies si predstavit, že mama bude v 74 r chodiť do práce a platiť hypo?celé to bolo nerozumné.Naco si mama brala hypo na celý dom, keď otca mala vyplatiť z polovice??Ideál by bolo dom predať mama sa zbaví hypo kúpi si byt a ty máš voľné pole a môžeš si kúpiť čo chcela, tak ako sestra.Ked sa mama pominie predá sa čo má a vy dve sa rozdelíte.Tak isto môžete dediť po otcovi založil si novú rodinu?ty teraz máš peniaze na vyplatenie sestry?S mužom si zobrala či by to išlo z tvojich peňazí, alebo spoločných?
Netreba zabúdať, že keď bude dom písaný na teba a náhodou sa rozvediete s mužom jeho nebude nič?alebo to bude písané na obidvoch a príde k rozvodu a máš ďalší problém ako vyplatiť muža a nepredat dom.Cele to je zle, ale sestru by si mala vyplatiť, lebo ty bývaš, zveľaďujes o mamu sa budeš starať a možno si dala do domu len peniaze na svoje poschodie.Ten dom bude potrebovať údržbu.Ty by si mala dať hypo na seba aj ju platiť
@anonym_265ffe jasne ze mama zrejme nebude viet splatat ak bude mať 70 rokov. A áno s manželom, ale tak to nemôžete brat ze co ak sa rozvedieme, stat sa môže hocičo, aj mne aj manželovi, aj mame.
Áno otec ma novú rodinu. A prečo by som mala platiť celu hypotéku, sestra tu stále býva, aj keď sa pomaly odsťahuje s partnerom. Však mne pripadá polovica domu a jej druhá polovica co chceme vysporiadať ešte za života matky.
Hm... S tym ze ceny nehnut. stsle rastu, volis ju vyplatit teraz nez ked dom bude zas +100% ale ziadaj prepis domu na seba.
autorka ty si mala vyplácať hypotéku - keď je už na teba písaná. pretože ty si viazaná hypotékou - keby si teraz žiadala o hypo - kto vie či by si ju dostala. mala by si pol domu.
takto máš hypo na seba, síce neplatíš ju, ale ani žiadnu hypo nedostaneš keby si náhodou od mamy chcela odísť.
určite viac dávaš do domu kvôli tej hypo ako sestra ktorá s hypo nič nechce mať. však dobre keď nechce - nech nemá, len nie je viazaná . sestra je prešpekulovaná.
matka je ešte mladá, ale o pár rokov môžu prísť zdr. problémy a kto sa o mamu bude starať? zas len ty lebo budeš bývať v dome? zákon ti žiadnu úľavu nedá, stačí aby sestra prišla k matke na návštevu raz za mesiac na pol hodinu a už ju nebude môcť ani len vydediť že sa o matku nezaujímala. starostlivosť o starého človeka je náročná.
@anonym_202c3b tak ale hypoteku si autorka brala dobrovolne - takto moze argumentovat sestra. Po rozvode mohla matka dom predat a ist do jednoizbaku, nemusela sa drzat velkeho domiska, ktory jej je teraz aj tak na ostaru
@anonym_265ffe jasne ze mama zrejme nebude viet splatat ak bude mať 70 rokov. A áno s manželom, ale tak to nemôžete brat ze co ak sa rozvedieme, stat sa môže hocičo, aj mne aj manželovi, aj mame.
Áno otec ma novú rodinu. A prečo by som mala platiť celu hypotéku, sestra tu stále býva, aj keď sa pomaly odsťahuje s partnerom. Však mne pripadá polovica domu a jej druhá polovica co chceme vysporiadať ešte za života matky.
@kladdy píšeš, že matka 58 rokov. 16 rokov potom hypo bude platiť ako? Plat predpokladám, že nízky, dochodky nebudú ako teraz. Kto ju bude platiť potom? Sestre by som povedala, že vzhľadom k situácii, som jej ochotná dat toľko a toľko peňazí.
Vyplat spravodlivo. Kolko by si chcela ty od nej?
Znalec a polovica z toho je spravodlive. Nechod do porovnavania. Tato tema, ci ma napriklad rodic pomoct dietatu, ktoremu sa napriklad nedari, poznaci jeho zivot choroba, sa neda univerzalne vyriesit a vzdy sa citi niekto ukrivdeny. Hypoteku neplatis a tvoja pomoc by mala byt nezistna.
Moja mama vyplatila dokonca viac. Znalec urcil cenu a mamin brat si povedal este vyssiu ciastku, babka nechcela nikomu drzat stranu, mama nakoniec vyplatila kazdemu (4 ciastky) tolko, co si vypytal brat a bolo to nad znalca. Tiez sme nemali peniaze, setrila ako mohla.
Popravde mne sa nikdy nepáčilo ak 1 súrodenec ostal v rodičovskom dome a žije si tam zadarmenko užíva majetok vsetkych a ti druhí surodenci platia obrovské hypo. Ten co ostane žiť v rodičovskom dome nech platí ostatnym súrodencom nájom, ved je to aj ich majetok.
Dom by som predala a s nikým nič nemala.
@darmasiswa Z môjho pohľadu vzali. Matka bola ešte pomerne mladá, k čomu taky veľký dom, keď na neho nemám a skomplikuje vzťahy v rodine? Aby ho teraz predali? Vyplatia hypotéku, mama si kúpi niečo malé a ešte zostane autorke? Z čoho? Akú to má logiku?
@abbey1 autorka sa zbavi hypoteky, mozno jej aj nieco ostane a bude tam, kde bola na zaciatku, to znamena bez hypoteky a bez polky domu
Popravde mne sa nikdy nepáčilo ak 1 súrodenec ostal v rodičovskom dome a žije si tam zadarmenko užíva majetok vsetkych a ti druhí surodenci platia obrovské hypo. Ten co ostane žiť v rodičovskom dome nech platí ostatnym súrodencom nájom, ved je to aj ich majetok.
@anonym_82e65c väčšinou kto ostáva v dome s rodičmi ráta sa s tým ze ich doopatruje , čiže až také jednoduché a zadarmo to nemá ani ten kto ten dom zdedí
@dkethe to dopredu nemôžete vedieť kedy budeme detiť, možno a pol roka možno o 20 rokov. A vysporiadat teraz to chce aj sestra nie iba ja.
@kladdy ale na to treba myslieť, lebo raz, ak by si sa rozvádzala muž odíde s holým zadkom?Alebo ty začneš platiť hypo za mamu a bude to počas BSM a muž bude od teba pýtať polovicu splátok čo zaplatíš za mamu?Je to cele zle aj máme sa musí ťažko žiť, keď vie, že o pár rokov je v dôchodku a má hypo.Tteba rátať s každou možnosťou aj tou, že sa o 5,10 r rozvediete prečo nie?
Všetky tam bývate každá by ste mali mame prispievať na hypo.A nie, že jedna má papierovo hypo a býva v dome, ktorý platí mama.Tvoja sestra to dobre spravila, lebo vidí, že to bude ešte všetko veľký problém.To, čo ste ušetrili, že tam bývate a nemuseli ste sa postarať o bývanie ste si mohli zobrať hypo a splácať ďalší malý byt raz pre deti.A tvoj muž vlastne nemá nič do budúcnosti.Neodpovedala si načo si mama brala hypo na celý dom , keď mala otca vyplatiť z polovice?Koho to bol rodičovský dom či to postavili s otcom v BSM?v prvom rade by bolo treba mamu zbaviť hypotéky a v druhom vyplatiť sestru, lebo tam zostsvas bývať.Takze si s mužom zoberte hypo na seba kvôli lepšiemu veku to viete možno uhrať na lepšie splátky, dlhšie a vylatte sestru.Nemozes mať všetko aj dom aj byť bez hypo aj dať sestra pár drobných.a toto si mala spraviť už dávno prečo má mama platiť za vás hypo, aby ste mali kde bývať?
@anonym_ca301a bez ohľadu na to že je polovica domu na mojom mene chcem sestru spravodlivo vyplatiť, nakoľko polovica domu sa predpísala na mňa iba kvôli hypotéke. Čiže to beriem tak ako keby toto ani neexistovalo keďže ja hypotéku neplatím.Mne sa jedna o to aby som potom nezaplatila 2x. Na jednej strane sestra chce polovicu domu a na druhej strane nechce mať s hypotékou nič spoločné ani teraz ani potom.
@kladdy u nas sa to riesilo takto - po otcovej smrti sestra ktora ostala zit v dome vyplatila sestru z 1/4 /teda polku po otcovi/
Hotovo nic viac, cely dom sa na nu prepisal s pravom dozitia matky a s tym ze sa postara o matku.
@anonym_82e65c nie je to vôbec ich majetok, pokiaľ ich rodičia žijú. Stále je to len o tom, či rodičia dovolia tam bývať dieťaťu s rodinou.
@kladdy ale na to treba myslieť, lebo raz, ak by si sa rozvádzala muž odíde s holým zadkom?Alebo ty začneš platiť hypo za mamu a bude to počas BSM a muž bude od teba pýtať polovicu splátok čo zaplatíš za mamu?Je to cele zle aj máme sa musí ťažko žiť, keď vie, že o pár rokov je v dôchodku a má hypo.Tteba rátať s každou možnosťou aj tou, že sa o 5,10 r rozvediete prečo nie?
Všetky tam bývate každá by ste mali mame prispievať na hypo.A nie, že jedna má papierovo hypo a býva v dome, ktorý platí mama.Tvoja sestra to dobre spravila, lebo vidí, že to bude ešte všetko veľký problém.To, čo ste ušetrili, že tam bývate a nemuseli ste sa postarať o bývanie ste si mohli zobrať hypo a splácať ďalší malý byt raz pre deti.A tvoj muž vlastne nemá nič do budúcnosti.Neodpovedala si načo si mama brala hypo na celý dom , keď mala otca vyplatiť z polovice?Koho to bol rodičovský dom či to postavili s otcom v BSM?v prvom rade by bolo treba mamu zbaviť hypotéky a v druhom vyplatiť sestru, lebo tam zostsvas bývať.Takze si s mužom zoberte hypo na seba kvôli lepšiemu veku to viete možno uhrať na lepšie splátky, dlhšie a vylatte sestru.Nemozes mať všetko aj dom aj byť bez hypo aj dať sestra pár drobných.a toto si mala spraviť už dávno prečo má mama platiť za vás hypo, aby ste mali kde bývať?
@anonym_265ffe mama a otec mali bezpodielové spoluvlastníctvo. A kto povedal ze ja si nechcem zobrať hypotéku a sestru vyplatiť, však práve o to sa mi jedná. Ona neplatí hypo za nás. Je to jej hypo, len na mojom mene, nakoľko ona mala nízky príjem aby jej hypo schvalili. My jej prispievame za to ze tu bývame, neni to zadarmo.
@anonym_82e65c nie je to vôbec ich majetok, pokiaľ ich rodičia žijú. Stále je to len o tom, či rodičia dovolia tam bývať dieťaťu s rodinou.
@anonym_ba6eaf a neni to zadarmeno podotýkam.
@anonym_ba6eaf a neni to zadarmeno podotýkam.
@kladdy ja viem, že nie😉
@anonym_265ffe mama a otec mali bezpodielové spoluvlastníctvo. A kto povedal ze ja si nechcem zobrať hypotéku a sestru vyplatiť, však práve o to sa mi jedná. Ona neplatí hypo za nás. Je to jej hypo, len na mojom mene, nakoľko ona mala nízky príjem aby jej hypo schvalili. My jej prispievame za to ze tu bývame, neni to zadarmo.
@kladdy a teda na základe čoho sa prepísala polovica domu na teba, keď hypotéku si spláca sama mama? len na základe žiadosti o hypo? Ak áno, tak to si pekne odrbkala sestru
Prečo tú hypotéku neplatíš ty, keď si ňou získala polovičný podiel domu?
@kladdy a teda na základe čoho sa prepísala polovica domu na teba, keď hypotéku si spláca sama mama? len na základe žiadosti o hypo? Ak áno, tak to si pekne odrbkala sestru
@sasa1310 boli to 3 mladé baby ktoré sa zbavili otca alkoholika, mama mala nízky príjem tak hypo dali jednej z dcér lebo druhá ešte študovala. no čo ja ti viem, podľa mňa sa tomu hovorí RODINA ❤️ a to že to chcú teraz dať na poriadok a každá sa pohnúť ďalej je podľa mňa skvelé 🤷 vôbec z toho nemusí byť dráma
@sasa1310 boli to 3 mladé baby ktoré sa zbavili otca alkoholika, mama mala nízky príjem tak hypo dali jednej z dcér lebo druhá ešte študovala. no čo ja ti viem, podľa mňa sa tomu hovorí RODINA ❤️ a to že to chcú teraz dať na poriadok a každá sa pohnúť ďalej je podľa mňa skvelé 🤷 vôbec z toho nemusí byť dráma
@zuzanka.zuzu tak nech hypotéku spláca autorka, keď na jej základe dostala 1/2 domu
autorka ma polovicu domu. Je spoluvlastnikom, Ak chce, moze od sestry pytat najom. Je to na nej. Raz, ak sa nic nezmeni, bude autorka so sestrou dedit druhu polovicu. Ak mama neupravi zavetom dedenie, obe ziskaju z tej polovice polovicu, teda kazda 1/4. Ak chcu uz dnes upratat majetok, tak moze autorka odkupit od mamy jej polovicu, a co matka spravi s peniazmi je uplne na nej. Ak ich podaruje druhej dcere, je to jej vec.
Dom by som predala a kazdy po svojom…mama nech si kupi byt, ktory aj popri dochodku utiahne, ty sa zbavis hypoteky, mozete si potom zobrat s muzom nieco na seba, sestra nech sa tiez zariadi, presne takto to riesila znama, mame ostal velky dom, sama v nom byt nechcela, mladi chceli svoje, plus tam bol brat, predali, mama ma jednoizbak blizko syna a vsetci maju ovela lepsie vztahy…
@sasa1310 precitaj si prosím najprv celu konverzáciu, a potom sa do mňa navazaj, ako som už aj pred tým písala že síce na papieri polovica domu je moja kvôli hypotéke, ale ja to tak neberiem, a normálne spravodlivo chcem sestru vyplatiť a chceme to cele vyriešiť ale ani doplatiť na to nechcem.
@zuzanka.zuzu tak nech hypotéku spláca autorka, keď na jej základe dostala 1/2 domu
@sasa1310 mam splácať aj hypotéku a mam vyplatiť aj sestru, tak si 2x kúpim dom

@kladdy v skutocnosti je polovica domu tvoja, aj realne, aj paierovo, a aj si to realne kupila, inac by tio banka nedala uver
@darmasiswa Áno, na papieri je polovica domu jej. Ale reálne za neho nezaplatila. Plati mama a ak neumrite, asi aj platiť bude. Autorka nám nepovedala, či tu svoju polovicu domu aj zaplatí, alebo vráti mame.