Vyplatenie sestry
Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.
@bosorkabb akosi nechápeš. Autorka to nerobila zadarmo. Veď na tom získala. Chudera mama spláca niečo, čo ani nie je jej. Platí autorke jej polovicu a ona a ani jej druhá dcéra nemajú nič. Mama má akurát svoju 1/2, ktorú získala ešte v manželstve a teraz musí splácať druhú časť, čo ani nevlastní. Ale hlavne, že chuderka je autorka, ktorá sa obetovala
@sasa1310 možno som na papieri získala polovicu domu, ale aj hypotéku na meno, ale napriek tomu sa so sestrou vysporiadame pol na pol z celého domu, toto už prosím pochopte.
@kladdy a ako to je? Prečo mama spláca hypotékou tvoju časť?
@sasa1310 toto cele nebolo kvôli mne, ja som to nechcela, ale mamina nemala inú možnosť v banke. Mamina mala nízky príjem a inak sa to nedalo spraviť, inak by hypotéku nedostala, ja som dlžníkom a ona je ručiteľ, verte mi ak by sa to dalo inak tak sa to spraví inak.
@sasa1310 možno som na papieri získala polovicu domu, ale aj hypotéku na meno, ale napriek tomu sa so sestrou vysporiadame pol na pol z celého domu, toto už prosím pochopte.
@kladdy Ziskala si hypoteku, ale tu ty neplatis. Plati ti ju tvoja mama.
Neviem co nechapes na sasa1310 komentaroch.
@sasa1310 toto cele nebolo kvôli mne, ja som to nechcela, ale mamina nemala inú možnosť v banke. Mamina mala nízky príjem a inak sa to nedalo spraviť, inak by hypotéku nedostala, ja som dlžníkom a ona je ručiteľ, verte mi ak by sa to dalo inak tak sa to spraví inak.
@kladdy ale ty si sedíš na kábli alebo čo. Čo sa nedalo? Však ste si tu hypotéku mali zobrať vy a vy by ste si mali aj splácať svoj 1/2 podiel. Prečo to platí tvoja mama? ty si nič nechcela, ani polovicu domu zadarmo, že
@darmasiswa ale sestra chce vyplatiť z polovice celého domu ako keby celá patrila mamine a právom, však jej polovica patri, lebo mi to tak berieme ze cely dom patrí mamine, len potom ak dôjde k tomu ze sa mamine niečo stane a ostane hypotéka tak potom aj ta ide na polovicu, ale co ak mi sestra povie ze ona s tým už nemá nic spoločné.
@kladdy tak ju nevyplat, a az raz budete dedit, ona ziska 1/4, ty tiez zioskas 1/4 + uz mas 1/2 (spolu budes mat 3/4) a budete sa dohadovat vtedy, za kolko kupis od nej jej 1/4., Aj tak si myslim, ze tvoja sestra je znevyhodnena. Alebo na nu prepise tvoja mama1/2, obe budete vlastnit 1/2, a kedze za teba plati hypo tvoja mama, tak budete fifty-fifty
@anonym_4f22c4 úprimne. Ja byť autorka tak sa hanbím ako pes, že ešte mama s malým príjmom musí splácať jej podiel. Sila toto. A ona furt nechápe
@sasa1310 Podla mna dost "sikovne" nechape. 🙄
@kladdy takže takto. Vy ste odkúpili 1/2 domu od otca, aby ostal dom vám aj s mamou. Majiteľmi ste vy dvaja, ty a manžel poprípade len ty. Mama svoju časť ešte nerozdelovala medzi svoje dve dcéry, takže k žiadnemu “dedeniu” za života nedošlo. Preto sa mi natíska otázka, prečo vám platí hypotéku, za podiel, ktorý ste s manželom kúpili od tvojho otca. Už to tu padlo..to sa naozaj s mužom nehanbíte, že za vás platí hypotéku žena, ktorá má malý príjem a aj druhú dcéru, ktorá si zaslúži rovnakú pomoc?
Nemala si sa do toho montovať. Rodiča sa rozviedli a mali si majetky vysporiadať sami. Ideálne dom predať a ísť do menšieho obaja. Takto to nemá podľa mňa spravodlivé riešenie. Ty si sa ulutostila a nakoniec budeš v starom dome s mamou na krku a rozhadana so sestrou. Stále sa mi javí najlepšie dom predať a dediť až po smrti rodičov.
Ty nemas poriesenych viacero veci...
By tu dost pomohlo, keby si isla na nehnutelnosti.sk a dala tu sumu, za ktoru sa predavaju v tvojej lolalite podobne domy. Potom by nam aj pomohlo, ze kolko €, keby mama zomrie teraz, by si musela splacat na tu svoju 1/2.
. Ne je aj tak kopa veci nejasná. Koľko sa brala tá hypotéka? Matka má 58 rokov. Tam vôbec nechápem, čo sa rieši, kto sa má nemá o matku starať. Veď to nie je 78 ročná žena. Mám kamarátky v tom veku. To sú aktívne, podnikavé ženy.
@abbey1 no moja mama v takom veku 59 rokov zomrela takže nie všetký ženy s takým vekom su podnikave.
@abbey1 no moja mama v takom veku 59 rokov zomrela takže nie všetký ženy s takým vekom su podnikave.
@alickapusinka Moja mama sa toho veku nedožila. Zomierajú aj deti. To znamená, že sa budeme tváriť, že treba pomáhať i 30 ročným?
@alickapusinka Moja mama sa toho veku nedožila. Zomierajú aj deti. To znamená, že sa budeme tváriť, že treba pomáhať i 30 ročným?
@abbey1 áno aj mne zomrela aj dcéra.Ja som reagovala na tvoju odpoved že ženy v takom veku su podnikave no nie nie sú.Ak aj sú nie všetky
@kladdy takže takto. Vy ste odkúpili 1/2 domu od otca, aby ostal dom vám aj s mamou. Majiteľmi ste vy dvaja, ty a manžel poprípade len ty. Mama svoju časť ešte nerozdelovala medzi svoje dve dcéry, takže k žiadnemu “dedeniu” za života nedošlo. Preto sa mi natíska otázka, prečo vám platí hypotéku, za podiel, ktorý ste s manželom kúpili od tvojho otca. Už to tu padlo..to sa naozaj s mužom nehanbíte, že za vás platí hypotéku žena, ktorá má malý príjem a aj druhú dcéru, ktorá si zaslúži rovnakú pomoc?
@tanapeta mama a otec mali bezpodielové spoluvlastníctvo, rozviedli sa, mama potrebovala otca vyplatiť, my so sestrou sme s ňou byvali a doteraz bývame. Lenže nedostala hypotéku, ja som bola čerstvo po skole zobrala pre ňu tu hypotéku aby vedela otca vyplatiť, preto sa muselo na papieri polovica domu prepísať na mňa. Vtedy som nemala ešte ani manžela ani deti. Za normálnych okolností by vlastnila celý dom mamina a aj hypotéku by mala mamina a my sa k tomu aj tak staviame.
Nemala si sa do toho montovať. Rodiča sa rozviedli a mali si majetky vysporiadať sami. Ideálne dom predať a ísť do menšieho obaja. Takto to nemá podľa mňa spravodlivé riešenie. Ty si sa ulutostila a nakoniec budeš v starom dome s mamou na krku a rozhadana so sestrou. Stále sa mi javí najlepšie dom predať a dediť až po smrti rodičov.
@sidicek ona sa neulútostila. Ona na tom získala
@kladdy nie je to tak, ze mama potrebovala peniaze na vyplatenie otca a keďže nemala príjem hypo si vzala ty? Cize dom by mal byt iba jej ale keďže je hypo na teba aj polovicu domu dočasne napisala na teba ako zábezpeku tej hypo?
@tanapeta mama a otec mali bezpodielové spoluvlastníctvo, rozviedli sa, mama potrebovala otca vyplatiť, my so sestrou sme s ňou byvali a doteraz bývame. Lenže nedostala hypotéku, ja som bola čerstvo po skole zobrala pre ňu tu hypotéku aby vedela otca vyplatiť, preto sa muselo na papieri polovica domu prepísať na mňa. Vtedy som nemala ešte ani manžela ani deti. Za normálnych okolností by vlastnila celý dom mamina a aj hypotéku by mala mamina a my sa k tomu aj tak staviame.
@kladdy ja som to pochopila. No nemôžeš sa k tomu staviat tak, keď už polovicu domu vlastníš. Mala by si sa postaviť na vlastné nohy, zobrať zodpovednosť do vlastných rúk, začať byť dospelá a vrátiť mame všetky peniaze, ktoré zaplatila na splátkach za tie roky, z toho dôvodu lebo mas ešte sestru, ktorej mama nič neplatí a nič jej ešte nedala. Prepísať 1/2 domu aj na manžela. A s druhou polovicou nech si mamina robí čo chce. A naozaj aby dvom dospelým ľudom platila mama hypotéku je fakt trochu mimo
Ty nemas poriesenych viacero veci...
By tu dost pomohlo, keby si isla na nehnutelnosti.sk a dala tu sumu, za ktoru sa predavaju v tvojej lolalite podobne domy. Potom by nam aj pomohlo, ze kolko €, keby mama zomrie teraz, by si musela splacat na tu svoju 1/2.
@reela tak uvediem príklad :
Mamina vlastní celý dom ktorý má hodnotu 100tis. a ma hypotéku 50tis. My sme sa rozhodli ostať bývať s nou a sestra pôjde do vlastného, chcela by som sa so sestrou vysporiadať
@kladdy cize nech si mama vyplatí hypo, spíšte nieco ze ked splatí vrátiš jej polovicu domu. Neinvestuj nic do domu a to co si investovala si daj od mamy bud vyplatiť alebo si schovaj blocky na dedicske. Po smrti mamy dostanete obe rovnaký diel. Nevyznám sa do tejto problematiky ale takto mi to vychádza najlepsie
Dobre, pozrela som to za teba. Mas v profile, ze si z obce Marcelova. Tam sa aktualne predavaju domy od 57 000 po 143 000 eur.
V pripade maminej smrti v tuto sekundu by to rozdelil notar 1/4 sestra, 3/4 ty+zvysok hypo. Takze sestre by si musela pravne vyplatit 14 000 az 35 000 eur, plus splacat hypoteku, keby chces cely ten dom na seba. To by bolo nefer, lebo sestra by nededila polovicu ako chces ty aj mama, takze pre teba, aby si bola kryta, co sa tyka toho nestastneho vyberu hypoteky, tak staci urobit toto:
V pripade, ze je teraz trzna hodnota domu 57 000 a chces, aby to bolo fer (polovica ty, polovica sestra, aj ked na LV to tak nie je): sestrina polovica je 28 000 eur, tak ti staci od toho odpocitat zvysnu sumu za hypoteku a tolko dat sestre.
Ak je trzna hodnota 143 000 eur, tak sestrina polovica je 71 500 eur, odpocitas zvysnu sumu za hypo a tolko jej daj.
@kladdy cize nech si mama vyplatí hypo, spíšte nieco ze ked splatí vrátiš jej polovicu domu. Neinvestuj nic do domu a to co si investovala si daj od mamy bud vyplatiť alebo si schovaj blocky na dedicske. Po smrti mamy dostanete obe rovnaký diel. Nevyznám sa do tejto problematiky ale takto mi to vychádza najlepsie
@anonym_08a8c5 to čo autorka investovala do domu sama nevyužíva? však tam býva preboha
@sidicek ona sa neulútostila. Ona na tom získala
@sasa1310 ulutostila v tom zmysle, ze tam bývajú aby nebola sama vo veľkom dome, ktorý by neutiahla. Autorka píše, ze majú prostriedky na osamostatnenie. Ja by som tam nebyvala , za týchto okolností. Mama by hneď prehodnotila predaj domu, ved jej treba šetriť na dôchodok, nie splácať obrovský dom.
@reela tak uvediem príklad :
Mamina vlastní celý dom ktorý má hodnotu 100tis. a ma hypotéku 50tis. My sme sa rozhodli ostať bývať s nou a sestra pôjde do vlastného, chcela by som sa so sestrou vysporiadať
@kladdy prečo má hypotéku 50 000 eur, keď brala hypo len na 1/2 domu a hypo brala už dávno, keď si ešte nebola vydatá a nemala deti. Prečo má väčšiu hypo, ako reálne v tom čase bola hodnota polovice domu?
@anonym_08a8c5 to čo autorka investovala do domu sama nevyužíva? však tam býva preboha
@sasa1310 ano ale aj sestra s mužom a ti nic neinvestovali, ci?
@anonym_08a8c5 sestre a mužovi tiež mama platí hypo?
@sasa1310 autorkina investícia do domu zvyšuje jeho hodnotu. Užíva dom aj sestra a neinvestuje do neho nic. Ked mama splatí hypo a autorka jej vrati naspat polovicu domu bude autorka v strate. Neviem ci platia mame nejake režijne náklady, vychádzam z toho ze v tomto prípade by to potom nebolo 50/50 spravodlive. Aspon takto chapem to co autorka pise
@anonym_08a8c5 sestre a mužovi tiež mama platí hypo?
@sasa1310 inak preco sa tu stale píše ze autorkina hypo? Ved ta hypo je jej mamy preto ju plati a ked to splatí bude jediná Majitelka domu nie?

@sasa1310 toto takto vobec nie je
@kladdy a ako to je? Prečo mama spláca hypotékou tvoju časť?