Vyplatenie sestry
Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.
@sasa1310 autorkina investícia do domu zvyšuje jeho hodnotu. Užíva dom aj sestra a neinvestuje do neho nic. Ked mama splatí hypo a autorka jej vrati naspat polovicu domu bude autorka v strate. Neviem ci platia mame nejake režijne náklady, vychádzam z toho ze v tomto prípade by to potom nebolo 50/50 spravodlive. Aspon takto chapem to co autorka pise
@anonym_08a8c5 ale autorka sa nechystá vrátiť svoju časť svojej mame. Opäť sa pýtam, prečo potom neplatí hypotéku aj druhej dcére
@anonym_08a8c5 no preto, lebo tá časť patrí autorke na liste vlastníctva. Mama splatí hypotéku, a nebude to nikdy jej. Bude to stále autorkine. Preto matka platí hypotéku autorke. Však čítaj
Preto, lebo hypotéke ja autorkina aj na papieri aj na autorkin podiel, akurát ju platí jej mama
@sasa1310 nie nebude to moje, to patrí mamine
Tak ty tam bývaš s celou rodinou, mama platí hypotéku, a očakavaš čo?, po správnosti máte dostať dom pol na pol po smrti matky
@sasa1310 Ved kvoli tomu aby dcére dali hypo. A je to aj fajn zábezpeka keby sa mame nieco stane nech ma okrem hypo na krku aj časť domu. Po splatení vrati časť a dom sa bude dediť pol na pol
@anonym_08a8c5 nie, autorka je na liste vlastníctva a keďže chce vyplácať sestru a nechce prerobiť a splatiť 2x svoju časť, ktorú už má, tak určite sa nechystá časom prepísať na matku. 😀 stačí čítať 7 strán
@anonym_08a8c5 áno presne, len by sme chceli veci vysporiadať už teraz
@kladdy nech sa páči. tu máš návod na spravodlivé vysporiadanie sestry
spravodlivo by to malo vyzerať takto:
1/2 časti, ktorú ty vlastníš si neplatila ale platí ti matka. Čiže by si mala všetky peniaze vrátiť matke čo zaplatila na splátkach a tým pádom by si si 1/2 domu od matky kúpila a ďalej by si si splácala svoju časť a svoju hypotéku.
druhá 1/2 by išla do dedičstva resp. vyplatenie za života matky, čiže po správnosti by si mala 1/4 vyplatiť sestru a 1/4 by si zdedila rovnakým dielom ako tvoja sestra.
len na tento komentár si nereagovala. Asi sa ti nepáči, aby to bolo spravodlivé aj so sestrou aj s mamou
@kladdy prečo má hypotéku 50 000 eur, keď brala hypo len na 1/2 domu a hypo brala už dávno, keď si ešte nebola vydatá a nemala deti. Prečo má väčšiu hypo, ako reálne v tom čase bola hodnota polovice domu?
@sasa1310 lebo v tom pripade, ak by isli na polovicu so sestrou, tak by jej mala dat 0 eur... co mi teraz hovori, ze to cely cas tu chcela pocut a je vychcana, lebo doooost pochybujem, ze by zvyskova hypoteka bola polovica ceny domu.
@anonym_08a8c5 áno presne, len by sme chceli veci vysporiadať už teraz
@kladdy a poďme teda na čísla. 100 000 eur má hodnotu dom ako si písala.
25 000 eur treba dať sestre, mame vrátiť všetky peniaze, ktoré splatila na hypotéke za tie roky a ty si zostatok hypotéky budeš splácať sama. Sestre povieš, že 1/2 domu si splácaš, 1/4 si dostala ako ona
@sasa1310 lebo v tom pripade, ak by isli na polovicu so sestrou, tak by jej mala dat 0 eur... co mi teraz hovori, ze to cely cas tu chcela pocut a je vychcana, lebo doooost pochybujem, ze by zvyskova hypoteka bola polovica ceny domu.
@reela ona reaguje len na to, čo chce. Na fakty kde vidno, že odrbkáva, to prehliada. Jasne, že nemôže mať 50 000 eur hypotéku a dom, ktorý má teraz hodnotu 100 000 eur. Jedine, že navyšovali hypo a aj tú platí mama
@reela ona reaguje len na to, čo chce. Na fakty kde vidno, že odrbkáva, to prehliada. Jasne, že nemôže mať 50 000 eur hypotéku a dom, ktorý má teraz hodnotu 100 000 eur. Jedine, že navyšovali hypo a aj tú platí mama
@sasa1310 vobec neodrbkavam. Predpoklad bol taky že mamina splatí hypotéku a vráti sa jej polovica domu, čiže bude vlastniť celý dom. A my budeme dediť normálne pol na pol. Ale sestra začala stavať dom a sme sa dohodli že mi ostaneme s mamou, všetky 3 sme s tým súhlasili. Tým pádom sestra potrebuje peniaze na dom a chcela by vysporiadať rodičovský dom už teraz, ale to cele komplikuje ten úver.
@sasa1310 vobec neodrbkavam. Predpoklad bol taky že mamina splatí hypotéku a vráti sa jej polovica domu, čiže bude vlastniť celý dom. A my budeme dediť normálne pol na pol. Ale sestra začala stavať dom a sme sa dohodli že mi ostaneme s mamou, všetky 3 sme s tým súhlasili. Tým pádom sestra potrebuje peniaze na dom a chcela by vysporiadať rodičovský dom už teraz, ale to cele komplikuje ten úver.
@kladdy tak to urob ako som ti písala vyššie. Vyplať mame všetky peniaze ,ktoré splatila a do budúcna si splácaj hypotéku ty. Sestru vyplať z 1/4 a celý dom budeš vlastniť ty. Pomôžeš sestre, aj mama bude mať peniaze a vy budete mať celý dom a bude to spravodlivé. Úver nekomplikuje, komplikuješ to ty, že hypotéku ti spláca mama a nie vy
Naozaj som jediná co nechápe, preco ma autorka vyplatiť mame hypotéku, ktorú chcela a potrebovala mama?😂 ved autorke to netreba, stačilo počkať kym rodicia zomrú a mala by zadarmo polovicu domu nie ako jej tu radia ze ma odkúpiť. Potom ako je spravodlivé ze autorka kúpi polovicu domu a sestra zdedí?🤷🏼♀️🤷🏼♀️ prepáčte som na md moc mi to uz nemyslí😂
Naozaj som jediná co nechápe, preco ma autorka vyplatiť mame hypotéku, ktorú chcela a potrebovala mama?😂 ved autorke to netreba, stačilo počkať kym rodicia zomrú a mala by zadarmo polovicu domu nie ako jej tu radia ze ma odkúpiť. Potom ako je spravodlivé ze autorka kúpi polovicu domu a sestra zdedí?🤷🏼♀️🤷🏼♀️ prepáčte som na md moc mi to uz nemyslí😂
@anonym_08a8c5 pretože vďaka tej hypotéke, ktorú platí matka autorky, získala autorka polovicu domu. Sestra nezískala nič a ani hypotéku sestre mama neplatí ako autorke
@anonym_08a8c5 pretože vďaka tej hypotéke, ktorú platí matka autorky, získala autorka polovicu domu. Sestra nezískala nič a ani hypotéku sestre mama neplatí ako autorke
@sasa1310 ved hej tomu rozumiem ale ked vrati mame polku domu ako pisala tak co dalej?
@anonym_08a8c5 nevráti. Chce sestru vyplácať, prečo by vracala.
@sasa1310 ved to napisala ze sa tak dohodli 😂 ci jej neveríš alebo preco myslis ze nevrati
@anonym_08a8c5 nevráti. Chce sestru vyplácať, prečo by vracala.
@sasa1310 no na mna uz je to domotane. Snad to nejak vyriešia spravodlivo🤷🏼♀️
@sasa1310 ved to napisala ze sa tak dohodli 😂 ci jej neveríš alebo preco myslis ze nevrati
@anonym_08a8c5 neverím. 7 strán sa ani raz o tom nezmienila ani v prvotnom príspevku, až teraz posledne, keď sa tu do nej viaceré pustili. Tak zrazu chce vracať. No iste. O 16 rokov, keď už ona bude potrebovať bývanie pre vlastné deti. Potom bude mame vracať polovicu domu. 😀
@bosorkabb akosi nechápeš. Autorka to nerobila zadarmo. Veď na tom získala. Chudera mama spláca niečo, čo ani nie je jej. Platí autorke jej polovicu a ona a ani jej druhá dcéra nemajú nič. Mama má akurát svoju 1/2, ktorú získala ešte v manželstve a teraz musí splácať druhú časť, čo ani nevlastní. Ale hlavne, že chuderka je autorka, ktorá sa obetovala
@sasa1310 tak jej hypotéku autorka nemusela dať a mama by musela dom predať aby vyplatila muža. Alebo zobrať spotrebný úver. A platiť tiež.
Autorka sa chráni vlastníctvom. Lebo úver je na ňu a znáša riziko že mama nebude platiť alebo nebude mať z čoho či nebodaj zomrie. Autorke by ostal na krku úver. Išla do rizika a za riziko sa platí.
Keby jej mama mala rozum dom predá a vyplatí muža. Sama sa rozhodla.
@kladdy no tak mamina sk je spravodliva,mala by to vybavit.pekne si vas obe posadit,je to jej majetok,povedat ze napise dom na teba,s tym,ze kolko mas dat sestre,odratat hypoteku,alebo co si platila,odratat este nieco,nakolko sa v podstate zaviazes,ze sa o mamu postaras,ked s nou zostanes byvat....
No pozor milé dámy, ono je to ešte zamotanejšie. Mne autorka písala, že hypo brali na celý dom. Teraz sa ti píše, že len na polovicu, aby sa vyplatil otec
Teraz ako to je?

@sasa1310 inak preco sa tu stale píše ze autorkina hypo? Ved ta hypo je jej mamy preto ju plati a ked to splatí bude jediná Majitelka domu nie?
@anonym_08a8c5 no preto, lebo tá časť patrí autorke na liste vlastníctva. Mama splatí hypotéku, a nebude to nikdy jej. Bude to stále autorkine. Preto matka platí hypotéku autorke. Však čítaj
Preto, lebo hypotéke ja autorkina aj na papieri aj na autorkin podiel, akurát ju platí jej mama