Vyšinutí susedia
Poprosim vas o nazor,baby. Decká-predskolaci,dvojicky,jeden ma adhd. Byvame v rodinnom dome,v zagrade mame miesto zeleniny urobene ihrisko,futbal,bazen. V skolke su prazdniny,deti doma,cele dni za pekneho pocasia. Dnes ma sused cca 60rocny zahradkar,odchytil,ze aby som si deti vzala donutra,lebo on nema klud,ze nemoze v zahrade relaxovat pri kopani zeleniny... Ja som skoro odpadla,ako chapem ze pri futbale sa obcas aj zakrici,nie vzdy. Ale ak by mal za susedov opilcov,co zuruju do rana,pochopim. Ale deti idu von cca o 10tej,a vecer o osmej uz spia. Syn potrebuje sport kvoli adhd,vybit energiu,potom je ok. Nechcem mat zle vztahy so susedmi,nikdy som pol slova nepovedala,ze cely den mu huci traktor,ze pali bordel a popol mi sem lieta ma cerstvo oprate pradlo,ale co je vela to je moc...
@jakubkoamatusko velmi ti dakujem,lebo ja to uz ludom neviem ani vysvetlit,ty si yo teraz vystihla uplne presne. Moj syn je taky,ako si opisala. A aj tak ho milujem,hoci by susedia boli najradsej aby siel do ustavu. Ale to ze ho milujem neznamena,ze ma vsetko dovolene,a je rozmaznany. Som prisna,ale tu paru obcas potrebuje dat von,podciarkujem obcas!!! Vyplnam dni sportom a aktivitami,vela mimo domu,a aj tak je zle.
Inak keď tak citam niektoré komentare, som veľmi vdacna zato, ze okolo nas žijú samé rodiny s malými či už skolkarskymi, alebo skolackymi deťmi 😂😂 tu si asi málokto ma co vyčítať co sa týka hluku a kriku..
A len tak spomeniem moju svagrinu, bývala v bytovke kde boli sami dochodcovia, syna mala jedného a kludneho a aj tak sa stále stazovali, niekedy aj dychanie vadilo.. To je proste tak, niektorí starší ľudia (najmä ti co majú už veľké vnucata, alebo žiadne) sú citliví na čokoľvek a tam žiaden kolacik nepomoze..
@katka708 tak ti zase uprimne poviem, ze by som ako tvoja suseda neskakala meter dvadsat kedze mi dieta spava v kociku na terase.... a tvoj by si vedla od radosti vykrikoval, ze ako sa to ozyva... 😀
@maciatkolulu tak cez obed spí a keďže všetci na okolo majú +- rovnaké deti, tak cez obed zavládne kľud. ale nie natoľko aby ti dieťa spalo v kľude na terase. Lebo ako som spomínala, furt to volačo vrndží alebo šteká. Malého som naučila spávať v postielke od roka lebo ak som chcela aby spal v kočíku, musela som s ním ísť za dedinu....
@karolinka2010 ja som nemyslela v zlom, ale mať zlé vzťahy so susedmi nie je bohviečo. ja by som skúsila ešte po dobrom, ísť za ním, ked je kľud, teda večer ak sa vrátite z výletu alebo hned ráno, nie niekedy ked ste doma celý deň a má z deti nadranc nervy, ale ked bude v kľude. Vysvetliť mu, že deti sa musia niekde hrať, že s nimi chodíte aj mimo domu, že po prázdninách bude väčší kľud, možno aj to že jedno dieťa je "živšie" aj na papieroch. Možno doniesť aj nejakú fľašku vínka alebo niečo malé, nech vidí, že to nie je tak, že by ste na neho nebrali ohľad, ale že deti sú proste deti. A je to asi vek, kedy sú najhlučnejší, myslím že časom sa aj to zlepší a nebudú už tak "obťažovať" suseda, nebudú v takom veku večne.
Ja som si 2 roky tiež užila svoje, mne fakt nevadí krik detí ani štekot psov, ani nič iné, bývam na dosť rušnom mieste, ale 2 rok cez prázdniny, ked suseda bola na MD a brala deti svojho brata, to bolo neznesiteľné, nakoľko ked boli dvaja bratia spolu sami, úplne v pohode, ale ked boli aj s bratrancami, bolo neskutočné čo vyvádzali a mať také decibely pod oknami ráno od siedmej a končiac večer o siedmej, nie je veru bohviečo.
Osobne si myslím, že starší ľudia-hoci majú svoje muchy sú stále ešte lepší susedia ako mladí, čo často neberú na nikoho ohľad, len možno majú občas pocit, že tí mladší si robia čo chcú a preto potom vzniknú konflikty a ak niekto zareaguje na slušné upozornenie arogantne, len ich to v tom utvrdí a vzniknú dalšie problémy.
Ak to nepomôže, tak potom samozrejme že kvôli ním sa neprestanú deti hrať a nebudú zatvorené doma alebo nevykradneš banku, aby ste stále boli mimo domu, ale ich jednoducho začni ignorovať alebo ak budú šomrať, nadávať, vráť im to rovnako. Nemôžu zakázať deťom hrať sa.
Poslala by som ho...dobré susedské vzťahy sú jedna vec, ale on ti predsa nebude diktovať čo máš robiť alebo nerobiť na svojom pozemku so svojim synom, hlavne ak si pán sused nevie uvedomiť že aj on je občas pekne hlučný a že ti nevráti loptu?Idiot...ak ustúpiš teraz tak sa priprav že o chvíľu mu bude vadiť aj to že si na dvor pôjdeš vypiť kávu.Ja by som mu vysvetlila že by to pokojne mohlo byť aj horšie nočný klud začína po 22.00 ...nežiješ v rod. dome aby si bola so synom vo vnútri 😳 bohužiaľ...každý raz bol dieťaťom tak nech si pán sused spomenie, či on len ticho sedel na dvore pod orechom?Úplne ma takýto ľudia vytáčajú.My máme 11mesačného synčeka a z jednej strany sa od rána do večera stavia prístrešok a z druhej terasa- celý deň kladivo, píla, miešačka a čo sa zbláznim?Aj my sme ten dom nejako stavali...nikdy mi ani nenapadlo sťažovať sa, keď sa malý zobudí hold smola uspím ho znova.A to isté čakám aj od susedov ak by niekto prišiel že má s niečím problém smola...a to som zabudla keď vytiahnu všetci okolo krovinorezy to je paráda, ale aj tak nepomôžeš si pokosiť to musia...tak isto tvoj syn sa hrať musí je to dieťa.
no ja som raz takto povedala môjmu susedovi že ked ma nasere tak to predám cigáňom a to ešte len bude vidieť to rodeo. od vtedy je klud 😀 😀 😀
Ja by som to asi neriešila. Nad nami v paneláku tiež býva rodinka s malým chlapcom, občas hrávajú na chodbe hokej až sa poháre trasú... a čo? 😀 je to dieťa, preboha, a nerobí to v noci alebo skoro ráno.
Ja mám tiež skúsenosti so susedmi, ktorí majú stále s niečím problém. Len tak pre pobavenie a prikreslenie situácie, akí niekedy ľudia sú.
Keď som ja bola malá, stále nás ako deti karhala susedka nad nami, že je nejaký hluk. Potom už prišla s tým, že náš pes zavýja a šteká, keď nie sme doma a ona chodieva na nočné.
Schmatla ma na chodbe, asi 14 ročnú, už som bola síce veľká, no celkom plachá, keď po mne niekto hučal. Tak som si popočúvala, akí sme bezohľadní, že ona sa nevyspí... hovorila som jej tichým hláskom, že to nemohol byť náš pes... Ona na mňa hučala a hučala, až som mala slzy na pol ceste, že to je ten náš zas*** pes, lebo ona ho počuje úplne jasno z nášho bytu, nášho bígla, a nech s ním niečo robíme. Smutno som prikývla hlavou a odišla domov. Bola som proste taká, nevedela som sa brániť človeku, čo po mne kričal.
V tú dobu sme totiž už rok psa nemali.
@jakubkoamatusko berieš to hrozne jednostranne a ublížene. Neviem, načo sem ťaháš dojčenie a prečo to celé staviaš do extrému. Samozrejme, každý má právo na život. Aj to dieťa s diagnózou, ale aj ten dôchodca (alebo ten nie?). Mne deti vôbec nevadia, veď mám dve živé striebrá doma a aj bez adhd máme občas čo robiť. Navyše ich tu mám stále minimálne 5, lebo majú kamošov a u nás im je dobre. Tiež behajú, občas sú hlučné a mladšej sa pusa nezastaví až kým nejde spať, majú milión otázok za hodinu, všetko chcú skúšať, všetko vedieť. Väčšina detí dnes nie je ako tvoje zdravé dieťa, ktoré, ako si napísala, sa pokojne bicykluje po dvore a poslúchne na slovo. Väčšina detí dnes je pomerne náročná, majú veľmi skoro svoj názor, argumentujú, sú oveľa informovanejšie, ako sme kedysi v ich veku boli my. Väčšinu dňa sa stále niečo rieši, denne vysvetľujem x vecí, argumentujem, vychovávam.
Čo sa týka detí s adhd, mám kamarátku, ktorá má syna s touto dg, boli u nás tri týždne a bol to celkom záhul. Ako tak sa nám darilo chalana usmerňovať. Vôbec som nemala dojem, že by bolo nevyhnutné nechať ho vrieskať a nejak sme to zvládli. Napriek tomu, komentáre od susedov boli. Tí ľudia boli bezdetní a zvyknutí na svoj kľud. Musíš predsa chápať aj ty svoje okolie, že je to pre nich tiež náročné a nepríjemné. Prečo máš pocit, že všetci sa musia prispôsobovať tvojmu dieťaťu a všetko slepo tolerovať, len preto, že má adhd? Veď s týmito deťmi sa tiež pracuje, tiež sa musia naučiť brať ohľad na svoje okolie. Mám dojem, že ty tu vlastne tvrdíš, že tvoje dieťa ak chce vrieskať, tak proste môže vrieskať, lebo on sa potrebuje ventilovať, lebo má takú diagnózu. Ok, ak to tak berieš a nechceš mu v tomto smere dávať obmedzenia, tak potom, prepáč za maximálnu otvorenosť, ale v tom prípade by ste vy mali bývať niekde, kde to nikomu nebude vadiť. Nie dôchodcovia, ktorí prežili vo svojom dome celý život, sa majú sťahovať na samotu (ako tu niekto spomínal), ale ľudia, ktorí sa nechcú prispôsobovať svojmu okoliu a čakajú len bezbrehú toleranciu, lebo oni majú dg.
vychovavame generaciu spratkov, ktorí mozu vsetko. Ma papier tak nema pravidla. Dieta sADHD potrebuje pevne stanovene pravidla, pevny rezim, efektivne vyplnenie volneho casu. To je vsetko. MA sa spolupodielat na domacich pracach, ma vediet svoje povinnosti a samozrejme ventilovat pri sporte,turistike, behu. Pokial ma tendenciu kricat, tak upozornim, ze bude rusit susedov a hotovo. Pracujem s detmi s ADHD no zasadna chyba je v rodine. Deti nemaju mieru, kvoli diagnoze ( ktora je teraz bezna) je im dovolene takmer vsetko.
Ako tak citam aky "klud" a pokoj je na dedinach tak som tak rada ze zijem v anonymnom velkomeste 🙂)) prezijem aj ten ohnostroj 4xdo roka a mam klud 😂😂😂
Neriesila by som suseda, ak si nie si vedoma toho, ze robite nejaky extra hluka anozaj rusite pokoj, tak to nechaj tak. Vies, my tiez mame takeho suseda na ulici s tym, ze on ma psov co cely den vystekuju na deti a teda im vadi ten stekot a nie deti. Tiez vsetci frflali z ulice, ale fakt bol ten ze deti sa hrali na susedovom pozemku okolo plotu, dalsie vec, sused ma 75 rokov, byval na samote 35 rokov a nepresiel ani cloviecik... cize ani psy ani on nie su zvyknuti na takyto ruch. Dohodli sme sa, ze ak budu psy doma, stekat za plotom, deti sa tam hrat nebudu... a nejak si vsetci zvykli za par mesiacov. Neviem ako to u vas vyzera, ale mozno by sa to dalo riesit aspon ciastocne nejakou barierou, napr. stromy atd. lenze to kym vyrastie, tak aj deti vyrastu 🙂)) Skoc ku susedovi s kolacikom ku plotu, ze nech sa nehneva, deti su male chvilu a prazdiny su tiez kratke 🙂)) A nie su von cely den, ved chodia si oddychnut, jest, ... predpokladam ze rano cca 2 hodiny, poobede mozno 3-4... a este ak chodite prec... tak moze medzi tym relaxovat 🙂))))
@svetluska82 suhlasim, v usmerneni a vychove je cesta a nie v ustupkoch a obskakovani. Sama som v rodine mala cloveka s diagnozou, vyslovene psychologicka, aj psychiater neskor dali nejake pravidla, co sa maju dodrziavat ale je jasne ze rodicia sa na to vytoto a do mesiaca bolo vsetko tam kde predtym, nakolko nic sa nezmenilo.. dieta obskakovane, lutovane, vyhovorky, ziadny rezim, lekar zakazal drahe dary, kupovanie si dietata atd. Nic nedodrzali ani tyzden. A tak to dopadlo ako to dopadlo :/ Myslia si ze robia svojmu dietatu dobre, ked nemusi nic a ma cas pre seba a iba to co chce robi, ale pravda je ina :(
pokiaľ si spomínam, tak autorka tu vôbec nepísala že jej dieťa vrieska na dvore. deti hrali futbal a teda pri tom nejaké výkriky radosti či hnevu vzniknú. Môj muž ani hrať nemusí a zareve si gól aj pri telke.... a susedovi vadil "tento druh" ruchu. tak to je trošku neprispôsobivé od neho, nemyslíš?
To ja som tu písala že môj syn si aj od radosti občas s kamarátom zapiští na dvore. Ale takmer 3 ročnému čo toho ešte moc nenahovorí a je viac živý ako je bežné budem ťažko vysvetlovať že svojím krikom ruší susedov. teda vysvetlujeme, aj synovi aj malému susedovi že pišťať a vrieskať nemôžu ale zatiaľ to moc nepomáha. v zápale hry to vypadá že nás ani nepočuli......
@alaguema
@katka708 reagovala som na @jakubkoamatusko. Píše, že jej dieťa bude vrieskať koľko chce, lebo je to ich dvor a on má diagnózu, ktorá to ospravedlňuje. S tým absolútne nesúhlasím a myslím, že nie som sama. To je prístup v duchu - moje dieťa je pupok sveta a každý to tak musí brať.
@karolinka2010 no sused je už starší a nervózny zo všetkého. To, že on tam robí bordel mu nevadí. Mala si mu to pekne vykričať, nech sa dedo spamätá, to by som si nenechala. Je normálne, že deti kričia, behajú, hrajú sa, sú to deti a je v poriadku, že o 20.00 ich ženieš domov, nočný kľud je od 22.00., tak čo dedo rieši? To je jedna vec. Druhá vec je, že málokomu sa pošťastí bývať tak, že nemá okolo seba susedov, väčšinou ich okolo seba máme a rôznych, ľudia sú skrátka rôzni. Riadim sa heslom - nerob druhým to, čo nechceš, aby robili tebe. Nepáči sa mi, keď niekto príde z paneláku do domu a myslí si, že teraz môže všetko, lebo je to jeho pozemok a teda si môže robiť všetko, čo chce a chová sa doslova ako " odtrhnutý z reťaze ". Stále by malo platiť, že sa máme chovať ako ľudia a nie ako zvery, brať ohľad aj na druhého a nie vidieť len seba a svoje pohodlíčko. Tieto medziľudské vzťahy sú ťažké, nielen susedské. Buď rada, že Ťa ráno nepozdraví sused - Róm, to by ešte len bol " bengál". Inak so susedom len tak : " dobré ráno, dobrý deň a keby sme sa nevideli, tak aj dobrý večer"...veľmi také to "susedkovanie " nikdy neskončilo dobre.
@libawet nehnevaj sa ale preco by mu mala nieco vykricat, vsak hadam sme kultivovani ludia a da sa dohodnut... agresiou sa nic nevyriesi. Mali sme u susedov "frajera" na navsteve, ktory ked sused vysiel von slusne povedat detom, nech sa mu nehraju za plotom tak zacal vyskakovat a veru nevyriesil nic ... to ze nocny klud je od 22hej neznamena, ze zvyseny hluk nikomu neprekaza, ze to musime trpiet.. ako ked bude sused do 22hej behat s traktorom po zahrade, tak mi to nema vadit?? Vsetko sa da normalne vyriesit. NEpise ze do nej nakrical alebo co... proste povedal co mu prekaza, moze ist aj ona... s tym ze jej prekaza ze pracuje v zahrade ;) Mozno nabuduce da poroz ci susedka nema pradlo vyvesane rpave ked potrebuje palit na zahrade.
@lili2015 toto s tými tujami sme mali aj my od suseda, dávali sme na strechu také zábrany, a bol pokoj. Na mačky, aby k nám nechodili ( mačky si bežne robia zo susedovej záhrady svoju toaletu - teda rozumej našej, my mačky nemáme - mačka sa dá inak od malička naučiť na piesok, aby sa tam vyšpinila, no je ale predsa jednoduchšie nechať ju " robiť " do susedovej trávy...)máme také plašiče a pomáhajú. Občas od suseda sú hlučné zábavy, no po 22.00 ich slušne požiadame o ticho a zatiaľ to vždy pochopili...myslím si, že keď sa rozumne a slušne argumentuje, tak sa dá...len samozrejme, nesmie to byť sused - debil alebo nevyrovnaný sám so sebou, čo má akúsi zvrátenú radosť, že môže robiť druhému zle, to je potom fakt problém a neviem, či sa dá vôbec nejako riešiť okrem súdu, ak ovšem aj to pomôže...je to ťažké.
mne vadí, že piaty sused si ráno pustí na plné gule rádio a vypne ho až večer, vadí mi, že sused chová zvieratá, v dôsledku čoho máme problémy s potkanmi, vadí mi, že keď sa pozriem z kuchynského okna, vidím suseda v plnej kráse ako si otriasa bimbasa, vadí mi rodina oproti, ktorá sleduje každý jeden náš krok, vadí mi, že tretí dom od nás búrajú dom, navážajú materiál, vadí mi...., ale žijem medzi ľuďmi, tak akosi s takýmito "blbosťami" rátam, pokiaľ na mňa niekto drzo vyskočí ako teraz naposledy ďaleká suseda, že nech nás pes nešteká (nedošlo jej, že len na ňu, lebo ju neznáša), tak som jej milo odpovedala, že prestane len čo sa naučí na husliach hrať,
@karolinka2010 susedovi by som povedala, nech si podá oficiálnu sťažnosť na príslušnom úrade, usmiala sa a zaželala pekný deň
@alaguema aha jasné, v rýchlosti som to čítala tak som si zle všimla na čo reaguješ. s tým súhlasím. Každé dieťa či už s diagnózou alebo bez by sa malo učiť ohladuplnosti voči ostatným. V dnešnom svete chýba čo i len štipka empatie a jedine my našou výchovou to môžeme zmeniť....
@libawet Prestaňte sa oháňat už tým nočným kľudom... to akože do 22.00 musím strpieť všetko, dennodenne... tzn. od vidím do nevidím, lebo sused si robi ramus na svojom dvore a akože ja mu môžem akože skočiť na haka??? Tak ako ma každý človek iný prah bolesti, každý človek inak znáša aj hluk. Mňa napríklad znervózňujú monotónne zvuky stale sa opakujúce. Napr. ked niekto v ruke stale štrnga s kľučmi ( pri nakupe neda kľuče do vrecka, ale nonstop s nimi si natriasa) alebo vo vrecku len tak z nudy sa hra s mincami...vtedy šaliem... A nemyslím že som nenormálna... Inak napíšem môj zažitok asi spred 19 rokov. Vtedy suseda mala deti a jej syn si našiel takú zábavku že si kopal loptu do plechovej brány... Najprv som čakala že ved si pokope a prestane alebo že rodičia ho napomenu šak to bol rachot.... ale kdeže ani jedno ani druhe. Asi po takej polhodine som vyletela na okno a poslala ho najsť si inú hru lebože už mam nervy našpanované dostatočne... A teraz mi napište že kto bol v práve.... on lebo bol na vlastnom dvore, alebo ja som mala počuvať cele poobede kopance do plechovej brany.... Váženy trošku tolerancie s každej strany nezaškodí, a stále si to treba otočiť z opačnej strany... že čo kebyže ten sused som bol ja a či by sa mi to páčilo...
@robodracica no bohužiaľ, nepomôžete si. Už to tu ktosi napísal - polícia vás pošle do...a bude riešiť až po 22.00 hod. Jedine sa normálne s hlučnými susedmi dohodnúť, ak je to možné. Ak nie, jedine súd...
@libawet No ved to som písala... treba trošku tolerancie z jednej aj druhej strany... inak dovi dopo...
ja by som spravila poriadnu detsku oslavu zo všetkým čo k tomu patri a hotovo ,deti niesu veci ktore sa daju dnu a bude ticho tak to by mal byvať vedla nás hned by sa aj odsťahoval lebo moje 3 žive deti tu vrieskaju ako male alármy až mi uši zvonia 🙂 že ja mam niekedy dosť 🙂 ale však su deti a vyrastú s toho 🙂 🙂 🙂 zatial sa žiaden sused/ suseda nesťažoval 🙂
@jakubkoamatusko opakujem - chápem, že je to náročné. Ale naozaj nemôžeš chcieť, aby sa celé široké okolie prispôsobovalo tvojmu dieťaťu. Určite by som prejavila pochopenie, ale pokiaľ by to bolo bez kontroly a evidentne máte v paži, že ruší okolie, tak by mi to vadilo. Napr. ako si napísala, že je to tvoj dvor a tvoje dieťa tam bude vrieskať a ty neurobíš vôbec nič, tak to nie. Treba sa na to pozerať aj z pohľadu cudzích ľudí, ktorí predsa nemôžu za dg tvojho dieťaťa. A super, že máte takých chápavých ľudí naokolo, ale nie je to pravidlom. Mohlo sa kľudne stať, že by ste natrafili na starého, chorého človeka v susedstve, alebo na rodinku s bábätkom, ktoré potrebuje cez deň spať, alebo na suseda, ktorý robí na zmeny a potrebuje tiež spať. Jednoducho, nie je tu len to tvoje dieťa a jeho potreby. Sú tu aj ostatní ľudia naokolo. Ty to podávaš v zmysle - všetci to berte tak, že moje dieťa je také a hotovo. Tak to si myslím, že celkom kosher nie je.

no, ja nemám nič proti autorke, ale ja mám susedov dochodcov, ku ktorým raz za rok v lete príde dcéra z Anglicka s 2 deťmi na mesiac.To, čo sa tu deje od 7,00 od rána do 21,30 do večera, je čisté šialenstvo. Tie deti revú, kričia, hystericky sa smejú - to konči plačom 24 hodín denne. A ich mater po nich reve ako essesák. Ani sa nečudujem, že im tam deti berú ako na bežiacom páse.. My všetci susedia si vždy oddýchneme , keď odletia a myslím, že susedi dochodci najviac 🙂