icon

Vysťahovanie nájomníkov, ktorí neplatia nájomné už 3 mesiace

denkadik
4. feb 2020

Dobrý deň mám otázku, prosím len takí ci sa fakt vyznajú.. Prenájimam byt majú krátkodobú zmluvu, neplatia mi už tretí mesiac, dnes mi dali vedieť ze nemajú peniaze čiže neuhradía nič. Maju dieťa dvojročné, na daň.ur. Platím. Moja otázka znie, môžem ísť tam a vyhodiť ich už dnes? Zobrať kľúče a vyhodiť ich? Ďakujem za odpoveď od niekoho kto ma skutočne skúsenosti

Strana
z2
3009
4. feb 2020

@denkadik Ako to máš v zmluve o prenájme? Máš tam výpovednú lehotu?

vinejka6
4. feb 2020

Prepáč, že sa zapojím... Lebo Ja síce skúsenosti s týmto vôbec nemám, ale strašne ma zaujíma, aké komentáre tu budeš mať, či sa nájde aj nejaký taky o tom ako nemáš srdce a pod. 😂😂

aylinn
4. feb 2020

mne sa niečo marí ..raz ked ma nevyplatili z práce a nemala som ako zaplatiť nájom resp. Meškala som nejake 2 tyzdne tak kamarát pravnik ma upokojoval že nemôže ma vyhodiť, to by som musela nezaplatiť 3 mesiace...a to som mala zmluvu na rok. Takže si myslim že najvyšši čas ich vyhodiť

nikolmohammed
4. feb 2020

@vinejka6 📌

denkadik
autor
4. feb 2020

@vinejka6 v pohode srdce mam ale tak 3 mesiace bez platenia proste chápem roninne problémy tie ma každý ale nedali mi ani len 100eur

denkadik
autor
4. feb 2020

@3009 mam tam 15 dní

denkadik
autor
4. feb 2020

@aylinn áno to viem ale zo dňa na deň neviem no. Nechcem mať zas nejaké problémy

aylinn
4. feb 2020

@denkadik ake realne problemy očakavaš zato, že si ich 3 mesiace nechala byvať zadarmo? Choď tam dnes povedz že do 10.2 (max) nech su preč a bodka. Niesi charita ani nič podobne. 3 mesiace je dosť dlha doba nato aby aj oni pochopili že to nezvladaju platiť a maju odisť do lacnejšieho alebo k pribuznym.. mysliš si že ked tam prideš a vyhodiš ich, tak ešte by mali tu drzosť sa sťažovať niekde? Jasne chapem každy musi niekde byvať ale to neni o tom že nemaš srdce, oni sa dostali do tejto situacie tak teba nemusi zaujimat jak to budu riešiť. Jak sa hovori dnes sa ani pes zadarmo nevyse*e!!

aylinn
4. feb 2020

Som sa vytočila aj za teba😁🤬🤬

marinnah
4. feb 2020

toto je síce dosť staré ale známa mi spomínala, že niečo takéto platí aj teraz https://www.etrend.sk/financie/ako-vypratat-nep...
podľa mňa je to aj to tom ako informovaného nájomníka máš, niekomu stačí rázne povedať že stačilo, a ak natrafíš na niekoho vychcatého, môže sa stať že sa budeš musieť s nimi súdiť....

mondolina
4. feb 2020

@denkadik
A keď sa budú brániť tak čo urobíš?
Zavolaš políciu? Oni môžu konať až na základe rozhodnutia súdu, nie zmluvy.

lula313
4. feb 2020

@denkadik ak máš zmluvu v zmysle zákona o krátkodobom najme bytu, tak sa tam uvadza:

1) Prenajímateľ môže vypovedať krátkodobý nájom bytu,
b) nájomca riadne a včas nezaplatil nájomné alebo úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu za čas dlhší ako dva mesiace

2) Ak nájomca byt nevyprace alebo neodovzdá prenajímateľovi ani v lehote desiatich kalendárnych dní odo dňa skončenia nájmu alebo v lehote piatich kalendárnych dní odo dňa skončenia nájmu, ak nájomný pomer skončil odstúpením od nájomnej zmluvy, je prenajímateľ oprávnený na účely zabezpečenia pohľadávok podľa § 5 ods. 1 zadržať hnuteľné veci nájomcu nachádzajúce sa v byte, okrem vecí, ktoré sú vylúčené z exekúcie. Prenajímateľ je oprávnený zadržať hnuteľné veci nájomcu nachádzajúce sa v byte len vtedy, ak nespotrebovaná časť peňažnej zábezpeky nepostačuje na uspokojenie pohľadávok podľa § 5 ods. 1.

ukulela
4. feb 2020

@denkadik toto je najlepsie riesit po porade s pravnikom - ofic listom vyzva - alebo vypoved z najmu - a tusim je tam problem s nahradnym byvanim - ale to staci ponuknut/zabezpecit - nie zaplatiti - napr nejaku ubytovnu. ale kedze je tam rodina s dietatom, ries to s pravnikom radsej.

adkalu
4. feb 2020

@denkadik ak môžem ti poradiť, to co máš v zmluve platí, ak ste ju podpísali obidve strany, ale ak chceš úradné niečo docieliť musí to byť v súlade s obč. zákonníkom. Vyhodiť násilím ich nemôžeš, môže sa to obrátiť proti tebe. Ja som mala totoznu situáciu, bolo to masaker a už nikdy viac byť neprenajmem, aj napriek tomu, že predtým som mala pozitívne skúsenosti. Tí problémov boli moji poslední nájomníci, nikdy viac. Riešila som to s právnikom, spísali sme výzvu na vypratanie nehnuteľnosti, neprevzali doporučenou postu, bola som tam s políciou neotvorili, nereagovali na telefonáty, listy, výzvy, nič. Naopak mne chodili výrazne sms, posielali na mňa TV a kadejaké pochybné indivíduá. Dlzili mi za 3 mesiace a aj ostali dlzni. Ja som chcela ísť zákonnú cestou a dohodou, čo možno po tom, ako som zbadala v akom stave nechali byť a ako odniesli spotrebiče ľutujem. Kamarát radil hrubú silu, ale to mi bolo proti srsti a žiaľ som doplatila nato. Jedine co sa mi podarilo, že podpísali dohodu o ukončení najmu. To bolo skvele, lebo tam bolo stanovené, že sme sa dohodli na ukončení nájmu a bol tam dátum dokedy opustia byť. To nedodržal, ale nakoniec sa mi ich podarilo dostať preč, byt zničený, vybrakovane, dlh, museli sme rekonštruovať. Ale byť som prevzala za asistencie právnika, polície a domovnika, všetko sa nafotili, spísal sa protokol a podpísali to všetci. Ozvali sa mi iní prenajimatelia, ktorých oklamali, je to známa firma, boli aj niekoľkokrát v TV.

bobulka109
4. feb 2020

@denkadik vsetko zavisi od toho, ako to mas uvedene v zmluve, ano bohuzial niekedy prenajimatel taha za kratsi koniec, ale ked je dobra zmluva, tak sa da. Dali ti aspon depozit? ten by si si mohla tiez v pripade dobre napisanej zmluvy ponechat a aspon by ti pokryl naklady na vydavky s bytom za tie 3 mesiace, ale tak neviem ako to mate osetrene...

amelia000
4. feb 2020

@draik nevies poradit?

wena
4. feb 2020

Teoreticky s nimi môžeš ukončiť nájom, ale prakticky si neviem predstaviť ako ich chceš "vyhodiť" pokiaľ nepôjdu dobrovoľne. Odporúčam ti to riešiť s právnikom a všetko oficiálnou cestou.

gabrielaaaa
4. feb 2020

@denkadik to je sila 😡 zneužívajú to že majú dieťa a že ich nemôžeš vyhodiť z dieťaťom,😠 by som chcela vedieť ako by sa tvárili keby im nezaplatia 😡 neskutočne 😠

marseillefan
4. feb 2020

Nie som právnik, ale najlepšie je to riešiť dohodou s nimi. Ja som bol pred časom v podobnej situácii a keďže som sa ich chcel okamžite zbaviť, urobil som tak, že som im vyhliadol náhradné bývanie, zaplatil depozit + prvý mesiac a ešte aj zaplatil sťahovákov, aby ich vysťahovali. Zrejme by odišli aj sami niekde do útulku, ale jednak som nemal to srdce a jednak som už chcel mať od nich čo najskôr pokoj. Ak sa s nimi nebude dať dohodnúť a rozhodneš sa pre razantnejší postup, rozhodne odporúčam riešiť to cez právnika.

montemotherone
4. feb 2020

@adkalu mám otázku. Keď si prišla s políciou, nemala si právo vniknúť do bytu násilím, ako právoplatný majiteľ bytu? (Ak si teda nemala kľúče) 🤔

draik
4. feb 2020

@denkadik
Samozrejme, že ich nemôžte "vyhodiť" už dnes a ani zajtra ani pozajtra. Najskôr musíte zmluvu vypovedať. Po skončení jej platnosti na základe výpovede, ak sa dobrovoľne nevyťahujú, môžte podať trestné oznámenie a návrh na tzv. vysťahovanie na súd. To je najčistejšie, ale aj nadlhšie riešenie. Niekto to po skončení platnosti zmluvy rieši vysťahovaním vecí do úschovy a podobne, ale tu sa majiteľ vystavuje riziku okrem iného obvinenia z dôvodu zmiznutia vecí a podobne.

mogaa
4. feb 2020

@denkadik pokiaľ majú mal dieťa tak to nie je také ľahké ich vysťahovať.....preto sa byty prenajúmajú cez realitky a tie to vedia ošetrť v nájomných zmluvách formulkou že v prípade ak prenajímateľ potrebuje byt na vlastné účely sú povinný sa vysťahovať do určitého obdobia....samozrejme potom byt určitú dobu neprenajímať.....teraz by som to riešila tak že keďže neplatia uvolniť jednu izbu a dať im tam niekoho do nájmu, najlepšie nejakého mladého chalana z rodiny čo si tam urobí pár krát žúrky a hneď by odišli aj sami....prípadne ak nezaplatia do 10.2. odpojiť elektriku aj plyn....

denkadik
autor
4. feb 2020

@lula313 tam by bol problém keďže byť je plne zariadený majú tam len oblečenie svoje a také maličkosti

denkadik
autor
4. feb 2020

Ďakujem za rady, tak pôjdem za právnikom a spíšem výpoveď a ďalej sa uvidí 😪😪

samik1988
4. feb 2020

Pišem z vlastnej skúsenosti to že majú malé dieťa už v dnešnej dobe nie je problém pokiaľ ti nezaplatili 3 mesiace tak im povedz aby odišli.Nam sa stalo toto ja som na md manžel pracuje na trvalý prac.pomer a stalo sa že mu v práci nevyplatili dovolenku a chybalo nám polovica nájmu polovicu sme zaplatili.Komunikovali sme s prenajímateľom že mu to na ďalší mesiac doplatime.A vôbec ho to nezaujímalo prišiel ráno a do večera sme museli vypratať byt s 3 tyzdnovym bábätkom.Podotykam že sme mu všetko platili na čas.

karolinakr
4. feb 2020

@samik1988 ja som platila rok na cas, potom som sa omeskala o jeden den a dozvedela som sa, ze majitel isiel vypacit dvere a vsetky moje veci vyhadzat na dvor Tak som mu zaplatila o den neskor, ale skoro sa pokakal .Neviem, ci aj neplakal

marysa21
4. feb 2020

Zo zákona majú právo na 3. mesačnú výpovednú dobu a výpoveď sa dáva písomne pokiaľ nie je v zmluve dohodnuté inak (výpoveď za nezaplatenie načas vtedy je výpovedná lehota podľa zmluvy) začína plynúť od 1. dňa nasledujúceho mesiaca .Už ste sa s nimi rozprávala ako ďalej ? Máte od nich depozit z ktorého vykryjete dlh na nájme ?Ak nie vyskúšala by som sa s nimi dohodnúť na výpovedí hlavne aby bola písomne nech sa do 2.týždňov vysťahujú s tým ,že peniaze nebudete vymáhať cez exekútora len nech sa čo najskôr vysťahujú možno sa chytia a odídu bez problémov alebo nech zložia aspoň časť peňazí a môžu bývať ďalej s tým ,že zvyšok musia splácať načas s nájomným ak sa nedohodnete určite riešiť s právnikom a všetko písomne nech Vám to podpíšu .

adkalu
4. feb 2020

@montemotherone nie, nemala, v tomto prípade je najomnik v lepšej pozícii ako majiteľ. A policajti preferoval dohovor, kľúče boli zvnútra a nik neotvaral,tak som nemohla v valiť dvere. Ináč riadna haluz nemoct vojsť do svojho bytu...

montemotherone
4. feb 2020

@adkalu tak to si ma teraz prekvapila. My teda máme celkom slušných nájomníkov, nechali sme si jedni kľúče (aj z bezpečnostného hľadiska predsa, ak by horelo, alebo čo, alebo neboli doma a vytápali sme susedov... predsa musíš zasiahnuť keď sa ti deje škoda na majetku) No to si musím naštudovať, to sa mi nezdá 🤔

montemotherone
4. feb 2020

@mogaa 😁

Strana
z2